Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 309
  • 762
  •   1
Отговори
# 150
150 000 евро е цената за 65 кв.м, но дъщеря ми много го харесва заради острова в кухньо-хола над който има вградени лунички и огромния гардероб в спалнята. За тази цена в момента в по-сносен квартал / Люлини, Надежди, Орландовци, Горубляне, Овча купел 1 и 2 не са ни в полезрението/ няма нищо.
Ще гледаме и един апартамент в Оборище /в частта към ИСУЛ/,  малко по-скъп и е за  ремонт /не належащ,/  но пък старо тухлено строителство в нискоетажна сграда. Съпругът ми смята, че е по-добър като дългосрочна инвестиция. Но няма да имаме средствата за ремонт в скоро време. Дъщеря ни, която ще живее там и ще плаща част от кредита, смята, че има право на мнение и се муси на този в Оборище. Аз също много се чудя.
Благодаря на всички за изказаните мнения!

# 151
Ами то е отразено в цената кое се води поне за по-добра инвестиция на теория: тухла, Оборище, за ремонт е по-скъп от ЕПК, Зона, обзаведен Wink А на практика според възможностите и желанието на този, който ще живее.

# 152
Защо брокерите се интересуват толкова много и САМО от адреса на дадена обява ? Не мога да го разбера това

Аз го разбирам. Но не разбирам защо във всяка обява адресът е това което винаги липсва, като е едно от най-важните неща.

# 153
За мен това е най-оптималният вариант: да има мазета и паркоместа/гаражи, но да не фиксирани към определен апартамент, а купувачите да имат право да избират като големина и разположение и според които цената варира. Нали разбирате, че няма нищо безплатно. Абсолютно е наивно да се смята, че нещо е безплатно, просто калкулацията e представена по различен начин.
Купих апартамент в сграда, където се предлагаха точно по този начин: избрах си паркомясто и мазе по моя преценка, удобство и цена.

Аз също смятам че паркоместа и мазета трябва да вървят към жилището като терасите - неразделна част. В моя квартал се продаде апартамент за който докато му се накумих се купи. С два гаража и две паркоместа за гости, не можеш да продадеш гаражите и паркоместата на друг купувач, част са от жилището и точка.

Последна редакция: пт, 22 сеп 2023, 03:06 от Pako1

# 154
е, сега да ви питам къде сте учили…
в студ град не се сещам за висок блок, всичкото беше 8 етажа, 5 години съм живяла в 34
Живял съм в 16ти блок, висок беше, май над 10 етажа. Имаше заведение до него, през 90те се казваше мини-макс, денонощно сякаш беше.

# 155
Пари се събират постоянно за ремонти, но това е само при нас.
Каква е разликата с това, да си под наем?

П.П.От двете злини (14 ет. ЕПК и стара тухла Оборище), бих избрал изборът на съпруга Ви - Оборище. Те луничките и гардероба, могат да се направят и там. Не за друго, а от инвестиционна гледна точка. След N години, винаги ще има още млади-луди да купуват в Оборище (каквото и да е), а състоянието на ЕПК - то - неизвестно и като качество, и като наличие на купувачи (щом и Вие сега се двуомите, какво остава за тогава). То както е мантрата за наема и покупката  - че под наем, след 20 години само си плащал и нямаш нищо налице, а ако купиш ще си плащал кредит и ще имаш нещо накрая. Та това, което ще имаш НАКРАЯ (60-70 год. ЕПК) не е много известно.

Последна редакция: пт, 22 сеп 2023, 05:17 от Seiko7075

# 156
е, сега да ви питам къде сте учили…
в студ град не се сещам за висок блок, всичкото беше 8 етажа, 5 години съм живяла в 34
Живял съм в 16ти блок, висок беше, май над 10 етажа. Имаше заведение до него, през 90те се казваше мини-макс, денонощно сякаш беше.
17 блок на СУ и блок 18 на химическия университет са по 14 етажа. Спирката след спирката на зала Христо Ботев, зад детската градина

# 157
  • Бургас
vanians, съпругът ви е прав. Вземете тухлата. Дъщерята е млада, още нищо не разбира, без да искам да я обидя, и аз имам такава. Лунички и гардероб не са нещо, което трябва да определя избора на жилище в дългосрочен аспект. Пък и не са модерни вече луничките Simple Smile
Herzen, 18 и 19 бл. в Студентски са по 14 етажа.

# 158
  • София, Bulgaria
Защо е важен точеният адрес?!?

# 159
# 160
Tomeva, това е потресаващо.. нямаше ли някакви минимум отстояния, които трябва да се спазват между сградите? 🫣

# 161
  • София, Bulgaria
Tomeva, това е потресаващо.. нямаше ли някакви минимум отстояния, които трябва да се спазват между сградите? 🫣

Имаше и сигурно някак си са спазени...Имаше някаква история тук, но си спомням вече, това е от преди повече от 3 г.
Цитат
Ако се извърши проверка, ще се установи, че голям процент от апартаментите във Vitosha View са със статут на ателиета. Поради тази особеност, сградата се води Многофункционална, а НЕ жилищна, което автоматично намаля отстоянието по закон. Разбира се, проверете колко от живущите в блока, ползват апартамента си за ателие -- аз ще ви кажа -- 0. Има един офис на партера. Инвеститора има вина, за това да има такова малко отстояние пред блока, защото вместо да продава "апартаменти" и сградата да е със статут на жилищна, тя е многофункионална, защото всички вътре творят, и в 12ч вечерта напускат комплекса и спят в колите си

П.С. https://www.google.com/maps/place/%D0%92%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%88 … 3114551,17z/data=!4m15!1m8!3m7!1s0x40aa84710737e6db:0x1eb54b5bda87aa93!2z0LHRg9C7LiDigJ7Qp9C10YDQvdC4INCy0YDRitGF4oCcIDE0NywgMTQwNyDQutCyLiDQmtGA0YrRgdGC0L7QstCwINCy0LDQtNCwLCDQodC-0YTQuNGP!3b1!8m2!3d42.6440981!4d23.31403!16s%2Fg%2F11hkt7yryp!3m5!1s0x40aa85b327103921:0xdde320c41108b333!8m2!3d42.6444597!4d23.3135398!16s%2Fg%2F11hm80y4k4?hl=bg&entry=ttu

# 162
Това от снимката е потрес някакъв. Иначе за такива парцели, които са един до друг се знае, че рано или късно ще бъдат застроени, защото просто няма как да останат свободни. Когато парцелите са в такава голяма граничност, повечето инвеститори правят стените да са от страната на граничащия парцел и се строи после на калкан, но явно не винаги се мисли предварително. Гледали сме две такива сгради, на едната се знаеше, че съседния парцел вече е предвиден за строеж и ще е на калкан. На другата не се знае, има зелено петно точно залепено за блока и строителя също от тази страна беше направил по проект да са стените като сам си каза, че е въпрос на време някой да хареса граничното петно и да се построи нещо вероятно на калкан.

# 163
Чудовищна алчност, корупция, безхаберие и простотия на купуващите. Нямам друго за казване.
Айде първите - не са знаели какво ще им се лепне до парапета на терасата. Ами тези, които дават суха пара на зелено за втория строеж?

# 164
...
Айде първите - не са знаели какво ще им се лепне до парапета на терасата. Ами тези, които дават суха пара на зелено за втория строеж?
са именно тези, които се интересуват от местоположение за ограничен бюджет и не се интересуват от гледка, комфорт, частна сфера, зелени пространства , простор и пр. Така че явно наистина има такива за които е достатъчно да им кажеш улицата и цената  ...

Общи условия

Активация на акаунт