Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 373
  • 762
  •   1
Отговори
# 435
Плаващи са лихвите и е голям процентът им, защото, когато аз гледах за ипотеките и условията им, нямаше банки, които да предлагат фиксирана такава за голям период. Да не кажа за никакъв. Само за една имаше оферта, която можеше да фиксира лихвата в срок до 5 години от подписване на договора.
Сега пък изведнъж масово започнаха да пускат и такива.

# 436
  • София, Bulgaria
Цитат
@tomeva - редовно тука пишат хора и казват "търся нещо нормално за семейството - не лукс и не в центъра - и няма под 200-250 и то на зелено". Иначе в Ботунец може и да има за 100к.

Точно потвърждаваш думите ми. Хората търсят нещо, някъде, където цената на това нещо е 250К и + .
Ако искам обувки за 100 лева, но вляза ли да ги търся в Cesare Paciotti, няма нали...
"Нещо нормално за семейството - не лукс и не в центъра" за под 200К  се намират в Западните квартали, даже няма да им трябват толкова пари, а значително по-малко.
Такова е положението, не казвам, че ми харесва... Още преди 2 години писах, че така наречената средна класа, бива изтласквана от Южни и някои Източни райони, освен ако не купи панел или ЕПК.

# 437
И кой я изтласква тая средна класа? Кой идва  на нейно място?

# 438
Да. Защо ли? Спомням си през 2015 г., когато ние теглихме ипотечния кредит и работата ми беше свързана именно с ипотечно кредитиране в голяма трансгранична банка, банките масово започнаха да предлагат фиксирана лихва, естествено от около 5%, тогава това беше в ниския диапазон. След няколко месеца лихвите се сринаха и хората не успяха да си ги предоговорят, трябваше да чакат. Сега е възможно да се очаква друго, но не е възможно да се предлагат усилено кредити с фиксирани лихви "просто ей така".

# 439
  • Бургас

Висшата класа Simple Smile

# 440
Това е доста смешно, извинете. Според наши статии в интернет от началото на тази година цитирам "на критерия за средна класа отговарят хората, които получават от 80 до 200% от средната заплата за дадената държава. В България последните данни са, че тя е 1787 лева, което означава, че доход между 1429 и 3574 лева е достатъчен да си част от средната класа."
В София не малка част от хората получават повече от горната граница, в т.ч. и аз, а те едва ми стигат да си покривам разходите. Означава ли това, че съм богата? Абсурдно е, наистина.

# 441
Точно потвърждава каквото казвам и аз - хора с 200% от средния доход успяват едва да си покрият разходите, но при жилище, купено на старите цени преди 7-8 години.
Ако трябва сега да го купят?
Средната класа предполага и кола, и почивки, и две деца със съответните им занимания и разходи. Това в допълнение към жилището - инак ако успееш да си го купиш ама децата ти ходят голи, никаква средна класа не си.

# 442
Може да се купи, но едновременно с това човек ще трябва да си прави сметка и на храна, и на почивки, и да се стресира от непредвидени разходи. Аз не бих искала да живея такъв живот 30г.

# 443
Да бе, има хора с пари - но на Боровец леглата са 10 хиляди, и далеч не всички хотели са 5*.
А в София нали живеели 2 милиона човека, всичките богаташи ли са?

Сега ще кажеш - ми те богатите ще изкупят всичко, което се строи и ще го дават под наем на средните класи. Да ама за да се изплаща инвестиция 250к колко трябва да е месечния наем, и отново може ли средната класа да си го позволи?
Ето колко: една умерена доходност 5% прави 12.5к евро на година, или над 1000 евро наем, за да има смисъл. И викаш, това е нормално, семействата в София ще го плащат, и имотите ще се качват още?

Да, да речем, че е така. Обаче на Боровец почти никой не стои повече от седмица, а хотелите са поне 3 месеца. Демек 12 пъти по 10 000. А имаме Банско, Пампорово и много фенове на ските в Алпите. Има и богати, които не карат ски. Абе, онази цифра (заможните българи с над 10 000)  е занижена минимум 10 пъти.

Аз не инвестирам в имоти, и друг път съм го писала, просто не е моето. Но не мога да не отбележа, че изплащането на един имот върви по две писти - първо с вноски по ипотеката (ако изобщо има такава) и после с ръста на цената.
Конкретно моя апартамент е купен за малко над 100 000 евро, а сега мога да го продам за 250 000. Та даже и да беше купен с ипотека, пак щях вече да съм много напред, ако целта ми беше инвестиция.

Нормалните семейства не купуват апартаменти всяка година, а веднъж или дваж в живота си. Тоест едни купуват, после други идват, после трети и така се въртят нещата. А цените не вярвам да паднат с тази инфлация, по-скоро ще си починат и след време пак ще тръгнат нагоре.

# 444
Плаващи са лихвите и е голям процентът им, защото, когато аз гледах за ипотеките и условията им, нямаше банки, които да предлагат фиксирана такава за голям период. Да не кажа за никакъв. Само за една имаше оферта, която можеше да фиксира лихвата в срок до 5 години от подписване на договора.
Сега пък изведнъж масово започнаха да пускат и такива.
Преди 7 - 5 години в периода на отрицателните лихви на ЕЦБ и отрицателни по спестовните сметки, банките предлагаха плаваща лихва, вероятно с надеждата, че  когато се размърда пазара ще са на добра печалба. В същото време в договорите беше заложена и минимална стойност на лихвата. Това практически за него период си беше равносилно на фиксирана лихва за времето, докато привлечените пари поскъпнат.
Така откарахме една петилетка, дали не и повече. Хубави времена бяха за кредитополучателите и за съжаление скоро няма да се повторят.

В момента (поне аз така си мисля) за банките е по-рисковано да кредитират бизнеса, отколкото населението. Въпреки по-добрата печалба. Но тя всяка банка си гради самостоятелно портфолио. Напр. Пощенска се обединява скоро и може със сегашните условия да искат да съберат ипотечни клиенти ФЛ.
Нещо не им спори със средства от и за бизнеса (мои бегли локални наблюдения)

# 445
  • Бургас
Може да се купи, но едновременно с това човек ще трябва да си прави сметка и на храна, и на почивки, и да се стресира от непредвидени разходи. Аз не бих искала да живея такъв живот 30г.

Независимо към коя класа принадлежи човек, все се налага да си прави сметки.
И аз съм над горната граница и съвсем не смятам, че не мога да си покривам разходите. Пари остават винаги и за непредвидени разходи, и за други цели. Явно зависи от разходите и от приоритетите. И не е като да нямам кредит, кола, куче в училищна възраст, пардон, дете с прилежащите харчове, и да не ходим по почивки.

# 446
Скрит текст:
Последното инфо за спестявания,което намерих е следното

Иначе …. Няма пари, не знам, не знам..
Това, че една фирма има много пари не прави Иванчо богат, а в статистиката са събрали бизнес и домакинства в едно, безмислица.
IT класата 🤣
Според наши статии в интернет от началото на тази година цитирам "на критерия за средна класа отговарят хората, които получават от 80 до 200% от средната заплата за дадената държава. В България последните данни са, че тя е 1787 лева, което означава, че доход между 1429 и 3574 лева е достатъчен да си част от средната класа."
Не става за тук тази мярка, такива пари вземат бедните в развитите държави, няма как да имаш стандарт на средна класа с тях у нас.

# 447
Добре, тъй да е.
Спестяванията само на Иванчо и Марийка без фирмените им сметки към края на 01.2023 :

Пък и коя развиваща се фирма държи пари в спестявания, вместо да ги върти и умножава..

Последна редакция: вт, 03 окт 2023, 20:37 от second

# 448
  • София, Bulgaria
Добре, тъй да е.
Спестяванията само на Иванчо и Марийка без фирмените им сметки към края на 01.2023 :

А и колко имоти се изкупиха през тези години и пак ръст има.

# 449
Банките се съобразяват със страховете на клиентите. Хората спряха да теглят,защото ги е страх от вдигане на лихви, съответно банките са си сметнали риска и са започнали да предлагат фиксирани лихви.

Общи условия

Активация на акаунт