Петокласници-2023/2024

• 31 649
  • 763
  •   1
Отговори
# 330
  • Където морето целува небето...
В 4 клас ходи на школа, което много му помогна и дръпна доста с езика, като се отпусна да говори свободно и дори прави презентации пред съученици.
Тази година в новото училище скочиха на съвсем нов за него език и не учат английски. Така ще е до 8 клас. Чудихме се дали да продължи школата, но решихме да наблегне на новото предизвикателство. Така или иначе всеки ден има спорт или школа и няма къде да се вмъкне език, а не искам да е през уикенда. Мисля, че не са ползвали транскрипция в школата и в училище до 4 клас.

# 331
  • София
Моят човек учи английски от 3 годишен, започна в Хелен Дорон тогава. По къмпингите редовно се случва да заговаря някакви самотни (обикновено нидерландци), тръгнали с моторите си да обикалят Европа. Интересни са му и се справя отлично; мился Б2 показа на тестове в езиков център през октомври. И да са правили транскрипция, едва ли му е помогнала с нещо. Аз съм учила в езкова гимназия по 'добрите' години и сме имали цели контролни само на транскрипции..Сигурно ме е обогатило общокултурно и методически, ама до там..
Цяла ваканция не свърши ни-що, ама нали е ваканция. Реши малко задачи от един сборник и хвърли три диагонала на някакъв учебник, това е. Традиционно изпилените нерви след ваканция с два броя у дома, хич няма да ги споменавам. Като дете стоях у нас сам сама по цели лета, защото нашите ходеха на работа, та що кристални сервизи и платове на майка ми заминаха от скука.. Аз за едни 10 счупени яйца хубаво изсъхнали върху плочките ли ще съм LaughingLaughing

# 332
Нашият не ходи на английски тази година. Много щеше да му стане, няма време. Училищният материал е лесен, не се ползват субтитри за филми и др. под., езикът присъства под всякакви форми ежедневно, така че няма нужда. А по принцип си мисля, че това е най-лесният предмет за голяма част от децата, вкл. за моите.

# 333
Аз също си мисля, че английския ни залива отвсякъде и за децата е лесно да го учат. Обаче се чудя защо масово родителите записват децата си в училище да учат английски и съответно другите чуждоезикови паралелки главоломно намаляват.
На нас ни беше доста трудно да намерим училище с друг език, което и да се намира на удобно за нас място. За съжаление моята дъщеря е последен випуск, в който има друг език. За малката ще се наложи да потърсим друго.

# 334
За след 7 клас ли имаш предвид? Ако е това, според мен е заради лесната матура в 12 клас. Едно е английски, друго немски, особено ако основния профил не е езиков. Поне така съм чувала.

# 335
Не, имам предвид от първи или от пети клас...
За след 7, поне засега има разнообразие.

# 336
Няма учители по други езици.
В малък град, като нашия, не се учат други езици, освен английски, дори и след 7 клас. Да не говорим, че няма читави учители и по английски. Добрите, амбициозните, си правят школи и не се занимават с... да не казвам какви родители и техните отрочета.

# 337
  • shumen
Учители по други езици липсват затова.
В нашия град се учи друг език като втори след 7 клас.

# 338
За София, мисля че по-скоро няма желание. В училището на дъщеря ми бяха обявили прием на 1 английска, 1 немска и 1 руска. Желаещите бяха основно за английски и накрая направиха две английски и една, в която част от децата учат немски, а други руски. Зучители имаше, но сега вече в пети клас е трудно, защото хорариума им намалява и те си търсят друга работа. В близко училище имаше много силна немска паралелка с отличен учител, обаче и там родителите в желанията пишат английски.

# 339
Петокласничката от втори клас учи английски в школа, това лято я пратихме на езиков лагер в Лондон и това ѝ даде самочувствието да говори на езика. В училище ѝ е лесно и се справя с лекота.

# 340
За София, мисля че по-скоро няма желание. В училището на дъщеря ми бяха обявили прием на 1 английска, 1 немска и 1 руска. Желаещите бяха основно за английски и накрая направиха две английски и една, в която част от децата учат немски, а други руски. Зучители имаше, но сега вече в пети клас е трудно, защото хорариума им намалява и те си търсят друга работа. В близко училище имаше много силна немска паралелка с отличен учител, обаче и там родителите в желанията пишат английски.
Аз пък мисля, че е защото няма много смисъл. Какъвто и да било друг език различен от английският, децата не биха успели да постигнат ниво Б1 в 7 клас. Първо поради наличие на малък брой часове. Второ поради това, че децата и на български все още имат беден речников запас и трето поради факта че няма къде да го използват този език.
В 73 то със засилено изучаване на немски и деца справящи се повече от чудесно. Ако попадната в немска езикова гимназия се изравняват с децата никога не учили немски за три месеца.
Реално същото би било и с английският ако не го използваме активно около нас, ако децата не четат книги и не практикуват езика.

# 341
  • София
Петокласничката от втори клас учи английски в школа, това лято я пратихме на езиков лагер в Лондон и това ѝ даде самочувствието да говори на езика. В училище ѝ е лесно и се справя с лекота.

Лято, може ли (може и на лични) информация за езиковия лагер? Аз търсих скоро, за да планирам за другата година, но все попадам на някакви такива или индивидуални или без конкретни дати оферти. Мерси предварително!

# 342
  • Варна
В нашето училище друг вариант няма. А и честно казано съм на мнение, че първо трябва да научи английския и след това да се мята на друг. Английският е задължителен в днешно време, другите не чак толкова. А моят син не е от тези, дето учат и усвояват езици с желание, каквито и да са наблюденията на другите.

Учителката по математика е качила декларация за участие в общинския кръг на олимпиадата по математика. Моят едва ли ще се навие да ходи но все пак къде да видя миналогодишни задачи? Всичко, което откривам в интернет е максимум до 2018-та година, по-ново няма.

# 343
  • Където морето целува небето...
Учителката по математика е качила декларация за участие в общинския кръг на олимпиадата по математика. Моят едва ли ще се навие да ходи но все пак къде да видя миналогодишни задачи? Всичко, което откривам в интернет е максимум до 2018-та година, по-ново няма.
Като цяло общинските задачи се намират много трудно. Ако не сте проверили във ФБ в групата Математически турнири. Може да видите и случааайно дали вашето РУО не е качило нещо.

# 344
И аз да кажа за олимпиадата по мат. За 5 и 6 клас задачите се дават от училището и не са еднакви за всички за първи общински кръг (това са наблюденията ми с каката 7 клас и така знам от предните 2 години). Затова ги няма масово и се намират спорадично, ако някой е качил. В 4 и 7 клас са еднакви, защото последващо класиране на областен кръг би могло и се използва за класирания в гимназии. В този дух на мисли, следва първи кръг да е съобразен с преподадения материал (все пак задачите се дават от математиците в конкретното училище). Обикновено първата е сметки, втората е текстова, третата е геометрична. Изискват се описания. За 4 клас биха могли да се намерят при Дидева/ Математически турнири. Може да видите там. Може и да бъркам, но това е, което знам.

Общи условия

Активация на акаунт