Шестокласници 2023/2024 - Тема 2

• 42 668
  • 791
  •   1
Отговори
# 195
Всички писмени изпитвания по математака се носят за подпис, също по английски. По български ни ги раздават на последната родителска среща за учебната година.
Уроци планирам да запишем следващата година - ще трябва да проуча къде, защото школата, където се подготвя голямото ми дете се оказа, че е прекратила дейност...Обмислям вариант и за индив.уроци по математика, че в група май няма много смисъл.

# 196
  • Отвъд алеята зад шкафа
Вижте в настоящата 7-класна тема за школи и ПИ. Регалия може би също прави пробни за 6-ти клас.

# 197
Здравейте. Да сверя нещо?
Днес цял ден се ядосвам с мнения на родители във вайбър-група на класа. Родители се оплакват, че домашните по мат. били "огромни" и от тях децата нямали време да учат по другите предмети. Като гледам, се решава само УТ и 2-3 зад. от учебника. То това беше и преди 5, и преди 10 год. така. Допълн.задачи - извън учебника и УТ - почти няма. Ама ние сме паралелка с усилено изучаване на АЕ. Ние не сме математици. Вмятам, че мат. се учи с решаване на много задачи, и тя ни трябва за НВО - отг. Ще мислим в 7 клас. 😳 Аз ли нещо не съм "у ред"....

# 198
  • here and now
У ред си. Много ги жалят и лигавят някои деца.
При нас няма УТ. Сама си купи, такава и сама си решава.

# 199
  • Бургас
И при нас по математика повече от УТ към текущия урок не се дава, а ще е хубаво поне за уикенда да имат от сборника. Аз мога да дам, но едно ще е задължително домашно, друго ще е по моя инициатива. Госпожата по БЕЛ обаче е лауреат в това отношение, тя със замах и редовно дава по няколко страници от днес за след ден. Правят се всички възможни въпроси след урока + помагалата, не пропуска. Тъпото е, че в час е пей сърце и после всичко това се изсипва за домашно. За вчера, когато имаха два разказвателни, тя беше дала преразказ на целия текст на "Косачи". Предния така и не го върна проверен, дано поне от този разберем как се справят, а не редовната реплика "много са зле, всички са за двойка, от мен да мине, няма да я нанасям" и листът потъва някъде. Това се случва и по други предмети и е много дразнещо.

# 200
  • София
И аз много се дразня на не върнати контролни. Понякога им ги дава да си ги погледнат в клас и веднага ги прибира. Е, ха познайте каква е ползата. Като го питам какво са му грешките, да анализираме, да видим къде са слабостите - хич няма и понятие. Инструктирала съм го да си снима контролното, но има и случаи, в които хич не го връщат.
По математика няма УТ. Решават задачите от учебника, рядко дава и от сборник. Ще търся учител, че само на 5 задачи след урока не се учи математика.
Друго ме тревожи мен най-много - дисциплината. То ясно, че възрастта им е такава, но детето е уморено след училище. Какво ли ще е втория срок като минат втора смяна...не ми се мисли!

# 201
Всичко от обема материал за усвояване в клас до обема материал за самоподготовка вкъщи се определя от учебната програма. Едното е съобразено с другото. За това и учителите дават списък с допълнителни помагала или материали, съответстващи на учебната програма.
Иначе винаги за едни е много за други е малко. Гони се средно ниво - учениците не са еднакви, те са отделни хора.
Липсата на обратна връзка за оценката на възложена задача според мен е неправилна. Липсата на анализ на грешките и/или пропуските също. Но се случва - факт.
Лошата дисциплина  е навсякъде за съжаление. Причини много и от двете страни на барикадата Simple Smile
Аз оплаквания от количеството възложени задачи нямам, обаче масово деца почват да учат и пишат вечер като се приберат родителите им от работа. Преди това са си почивали Simple Smile. И понякога това е причина за "претовареност".
Прекалено амбициозните учители пък, които наистина смятат тяхната дисциплина за най-важна, излизат извън обхвата на изискуемото - въпрос на подход.
С две думи търпим и преминаваме през системата до 12 клас.

# 202
  • София
Аз пък не понасям тия учебни тетрадки. Да не са в началното училище?! Учителите могат да дават домашни извън тъпите УТ. Аз също съм за големи домашни. Иначе не могат да затвърждават материала.

# 203
Мдааа, всеки да се спасява сам.
Само да не се пречи на останалите.

# 204
Лошата дисциплина пречи на целия клас. Променя се поведението на  всички в час, както и на сериозността, с която се гледа на поставените задачи. Работата не върви.

# 205
Не мога да съм по-съгласна. Особено в тази възраст много прилепят лошо поведение един от друг.

# 206
И при нас проблемите с дисциплината ги има. Контролни връщат, но той не винаги се сеща да ми ги покаже.
Обемът на домашните е ОК, през седмицата са тип учебна тетрадка, за уикенда дават нещо друго. За мен детето би трябвало да може да приключи с учене и писане за под два часа, ако не успее - значи домашното е много, или материалът не е обяснен достатъчно.  Докато се прибере от училище, изкъпе, хапне и се намести да пише - станало 3. Остават 5-6 часа до вечеря, ако има извънкласни - и по малко. Да, колкото повече упражнява, толкова по-добре ще усвои, но в края на краищата не е машина и има нужда от време за негови си неща.

# 207
  • София
Моето мнение е, че си трябват упражнения, за да се усвоят знанията, по всички предмети.
И тъй като децата на тази възраст рядко са със съзнанието - уча системно, независимо дали имам домашно, е добре да се дават такива. Още повече, че за децата - ученето минава само и единствено през това да си напишат домашното. Аз все още от време на време се боря с това, че първо се чете урока, после се гледа тетрадката от работа в клас и после се минава на домашното.

А за математиката - ами тя само с гледане и слушане в час не става, там си трябва решаване на задачи, за да се усвои. Така, че като отчетем и горното, което написах - домашни от училище, иначе едва ли сами ще си седнат да решават от сборник или пък от УТ. При нас УТ си върви с учебника от училище, раздаден безплатно. Явно зависи от издателството.

# 208
Да отчетем все пак, че всеки запаметява по различен начин и с различна бързина. И на всеки любимата сфера и по-лесна редпективно е различна.
Изкушавам се за размяната на подаръци да купя сборник по математика Simple Smile

# 209
Изкушавам се за размяната на подаръци да купя сборник по математика Simple Smile
🤣🤣🤣
Ще ми се да видя физиономии.

Общи условия

Активация на акаунт