Шестокласници 2023/2024 - Тема 2

• 42 625
  • 791
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Някъде на сайта им мернах, че срокът за отговор е 24 часа.

# 556
  • Отвъд алеята зад шкафа
Изобщо не е необходимо да се наизустяват тези. Имаш цитат и трябва да кажеш с 2 изречения какво разбираш от него, кое е произведението и кой е авторът. Извинявайте, ама всеки човек, прочел нещо, следва да може да каже с 3 изречения какво е разбрал. А да посочиш, че е използвана метафора, е като да използваш питагоровата теорема в задача. Преразказът е в пъти по-лесен от Отговор на литературен въпрос. Изобщо изразът "теглене на локуми" във връзка с изпит по БЕЛ ми е неприятен. Не стига, че е основно тест с а.б и в, ми и още недоволство. Направо в телеграфен стил да минава, да махнем литературата и да се изразяват с 500 думи речник.

# 557
  • София
Не е съвсем така за тезата. Тя си има структура, която трябва да се следва - В стихотворението на Ботев "На прощаване" с думите ".........." авторът внушава.......използваните средства (метафора, синекдоха, метонимия......) се постига......
Следват едни насоки за проверяващия - какво трябва да съдържа тезата. Тук има леко субективен момент, според мен, защото от една страна са "примерни" насоки и проверяващият може сам да валидира дали написаното е коректно или да се придържа сляпо към насоките.

За преразказа - вариант 0 точки почти няма, освен, ако е предаден празен лист.
Ето критериите по които се оценява:

https://www.regalia6.com/ucRegalia/regalia_files/piz_7kl_2018/BE … az-didact-zad.pdf

# 558
Няма ги тия метонимии вече.
Тезата е точно като едновремешните лит.критики.
Напр.:

# 559
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз няма да я карам да учи наизуст готови тези, особено толкова скучни. Искам да може сама, с нейни думи да напише 3 изречения. Като каже автора, творбата, видът на творбата и какво се има предвид под "тоз ден бурен" в Балкана и за какво е тая слава, все ще върже 4 точки. Структурата е елементарна. Просто трябва да се знаят добре творбите  и да се разбират.

# 560
Ех, изпуснала съм пробния по БЕЛ. Ще видим по мат дали за го запиша, че малко ни е натоварена програмата... Какви мейли пускате? Не е ли през формата записването?

# 561
  • София
Ех, изпуснала съм пробния по БЕЛ. Ще видим по мат дали за го запиша, че малко ни е натоварена програмата... Какви мейли пускате? Не е ли през формата записването?
За Междучасие ли питаш?
Записването е през формата, ако е за Математика и БЕЛ. Ако е само за едното, през имейл или телефон.

# 562
Ясно. Странно са го измислили, особено че БЕЛ вече са минали датите.
Дали ще може да се плати на място, ако решим в последния момент?

# 563
  • София
Виж сайта и прецени. Според мен няма да останат места.

# 564
  • Отвъд алеята зад шкафа
Това беше 2-ри ПИ, вероятно ще има и трети към края на учебната година.

# 565
За записване на курсовете пише, че може с формата от сайта, на мейл или телефон. Аз им писах във вторник- първо да попитам за една учителка по МАТ- отговориха, че вече няма да преподава при тях. След което им пратих заявка един вид за записване с молба за насоки за учител по МАТ- имах колебания за двама. Е, до днес- никакъв отговор. Имам и идея за индивидуална подготовка, затова все още си чакам. Пробни изпити не бях планувала, но пък не е лошо за да видя нивото.

# 566
  • София
Мхм, Хера, доста сме на пангара догодина с 7-ми и 12-ти. Понеже ми е за втори път 7-ми клас, чувствам се доста по-спокойна. Даже няма да я записвам на школи. Има достатъчно часове в училище плюс помагала вкъщи, за да се справи сама. От нея си зависи.
Ти пък! 12 клас е песен. Wink
Аз нещо не се впрягам, може би защото е все още 6 клас и защото ми е за втори път. Изобщо откакто моите деца са ученици все кандидатстват нещо. И двете още след 4 клас са в училища с изпит и класиране. Истината е, че децата където и да отидат накрая пак ще учат каквото им харесва. Аз се напрягам за добро училище заради средата. Децата, които са с висок резултат са конкурентни и дърпат другите.
При нас е много вероятно основната борба да бъде за сегашното ѝ училище, но се подготвя много сериозно по БЕЛ и МАТ, защото искам да има избор. Засега няма драми, но както казах, свикнала е да се явява на състезателни изяви.

gadamer гърмяни зайци сме, но пък ще имам поводи за напиване Simple Smile))) Не знам за школи още.
ми казвайте ги тия работи по-навреме Wink

Тук има леко субективен момент, според мен, защото от една страна са "примерни" насоки и проверяващият може сам да валидира дали написаното е коректно или да се придържа сляпо към насоките.
ПроверяващиТЕ. Точно, за да се избегне субективния момент работите се проверяват от двама независими проверители. Ако има определена в правилата разлика в точките следва арбитраж. Ходила съм на гледам работите на голямата от любопитство. И по БЕЛ и МАТ бяха минали арбитраж.

Последна редакция: чт, 07 мар 2024, 13:34 от Vache

# 567
  • София
Ох тук сме на двете крайности  - или никой не пише или като се почне....няма изчитане Simple Smile

Дали ще има и други ПИ в междучасие, след март месец, например към края на учебната година?
На девойката другата седмица й предстои DSD1 ( по немски) устен и писмен през ден, та не ми се иска да я стресирам с още изпити...
Замислих се, че тя леко се стресира от изпити, затова може пък да е добре да я пратя още тази година на пробен...иначе в школата по БЕЛ всеки път започват с огромен тест, но тя вече не го възприема като изпит.

# 568
Пиенето къде ще е? Предлагам да е ежемесечно, че с тийнове и предстоящо НВО, мисля всеки месец трябва да се подкрепяме взаимно.....

# 569
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ще има и трети ПИ, писах по-назад. Той ще е и най-меродавен според мен, с оглед да е взет целият материал.

А как е набор 2011 като брой спрямо предишния?

Общи условия

Активация на акаунт