🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 63]

• 59 485
  • 744
  •   1
Отговори
# 450
  • Варна
а в тази връзка - може ли да се плаща с Карта, на местата за билети на атракции, в нашия случай - билетите за Сапфир, Леголенда и Базиликата?

# 451
  • Карлово
Сапфир - да.

# 452
  • Варна
а какъв съвет може да ми дадете за паспортите - да останат в хотела в сейф в стаята или ще ми ги задържат на рецепция? Това задължително ли е по-скоро, като въпрос....

# 453
  • Карлово
На репцепцията само, ако искаш ще ги задържат. Щом си имате сейф, там е добре.

# 454
  • Варна
Ние винаги си носим личните документи (лични карти, паспорти) в нас, без значение има ли или няма сейф в хотела и в коя държава сме.

# 455
  • София
а какъв съвет може да ми дадете за паспортите - да останат в хотела в сейф в стаята или ще ми ги задържат на рецепция? Това задължително ли е по-скоро, като въпрос....
На рецепция държат паспортите на групите. Предполагам, че е по желание на туристическите агенции. Един вид сигурност, че всичките им клиенти ще могат да се върнат в България. Като самостоятелни туристи само вписват данните и ги връщат. Ние си ги носим в нас. Не е нормално да се разхождаш в чужда държава (в България също Wink) без документ за самоличност. Ако те спре полиция? Сега вече е малко по-лесно, защото имаме по 2 документа, които са признати в Турция.

# 456
Новина:
Увеличават цените за градския транспорт и такситата в Истанбул, предаде телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Решението е взето на заседание на Транспортния координационен център в Истанбул. Цените на билетите за градския транспорт се увеличават с 18 процента, а на такситата – с 28 на сто.

Цената на електронен билет се увеличава от 15 турски лири (0,95 лв.) на 17,70 лири (1,12 лв.), а студентският и ученическият билет става 8,62 лири (0,54 лв.).

Билетът за билет за пътуване по подводния жп тунел „Мармарай" се увеличава от 33,20 лири (2,09 лв.) на 39,16 лири (2,32 лв.), предаде БТА.

Първоначалната такса на такситата се увеличава от 19,17 лири (1,13 лв.) на 24,55 лири (1,45 лв.).

Таксите за маршрутки ще варират между 15,50 лири и 20 лири (1,18 лв.) в зависимост от разстоянието.

# 457
Здравейте!
Предстои ни пътуване в Истанбул и имам нужда от Вашите мнения.Как процедирате с интернета,няма да имаме включен роуминг,но искаме да си вземем карта с интернет.Някой от Вас използвал ли е тази услуга - от къде се купуват,какви са цените?
Благодаря предварително.

# 458
  • на Мелмак
Всичко това го има на много места писано и обяснено.
Там има оператори, имат карти за чужденци и ако ви устройва цената - взимате.

# 459
  • Варна
Сапфир650 TL
520 или 540 лири със симулатора.=36 lv
350 Tl сигурно е само панорамата.

извинявайте, кое е цената 650 или 540, че не разбрах първото за какво е....
А бях видяла, дали е вярно - имало намаление на цената ако имаш рожден ден в деня на посещението, някой дали го е отиграл?

# 460
  • Карлово
520 или 540 е било тогава. Тези  окъде се взеха, не знам, нещо съм копирала от други постове.

# 461
  • Варна
Да дам отчет с моите неволи с HGS и че получих отговор от тях.
Ще го копирам, може да е от полза на някой.
Само да споделя хронологията и защо водех кореспонденция с тях.

При първото ни пътуване бяхме без HGS - август 2022. Плащахме навсякъде където ни искаха пари.
При второто или третото ни пътуване, не помня, купихме HGS.

От първото пътуване имаме глоба ли е, не знам какво е.
От някое от следващите ни пътувания пак имаме някакво задължение, което виси.

При всичките захранвания, те не се погасяват, а продължават да олихвяват ли, олихвяват.

Последно пътувахме на 27.12.23 г. и явно не сме имали наличност достатъчна, защото висеше сума.
На 02.01.24 г. захранихме с голяма сума, от която приспаднаха сумата от 27.12.23 г., но останалите две, които се олихвяват стоят.
Затова и писах на няколко имейла и днес получих този отговор.
Питах какво да направим, за да изчистим задълженията си, но точно на този въпрос няма отговор.

"По ваше искане, в съответствие с член 18 от Закон № 7144, съгласно параграф на член 30 от Закон № 6001 относно организацията и задълженията на Главната дирекция на магистралите от 25/06/2010; Преди да влезете в Турция, трябва да отворите сметка в HGS/да попълните баланса си на митническите пунктове или в първия(ите) PTT клон(ове), които срещнете.

Когато влизате в Турция за втори път, трябва да имате достатъчен баланс в сметката си в HGS. В противен случай трябва да платите наказателната такса.

Когато използвате пунктовете за плащане на изминат участък, трябва да имате достатъчен баланс във вашата HGS сметка. 15-дневният законов срок за чужди регистрационни номера вече не се признава. Пожелаваме ви хубав ден.
"

Сега си спомням, че на въпросния 27.12.23 и на отиване и на връщане от Истанбул (влязохме и излязохме от Турция) за 1 ден, навсякъде бариерите на магистралите бяха вдигнати. Дори питахме да не би да има някакъв официален празник, но нямало. Все пак от някъде в HGS се появи сума за плащане. Не знам за мост ли е, за тунел ли е...

Последна редакция: чт, 11 яну 2024, 15:10 от missNoir

# 462
  • Варна
помагайте моля..... сайтът за фериботите направо ме обърка.... не мога да разбера, ако закъснея за единия ферибот като час, колко тръгва другия. Линиите които търся са:
Eminonu - Uskudar - тръгва в 11:05 и 11:25, вярно ли го разбирам?
Uskudar - Fener - тръгва в 11:25 и 12:25 - цял час разстояние?
Fener - Karakoy - тръгва в 12:55 и 13:55 следващ, пак един час разстояние.
Ако има междинни да тръгват, кажете ми какво не съм видяла, благодаря!

# 463
  • Варна и...духом на Босфора
помагайте моля..... сайтът за фериботите направо ме обърка.... не мога да разбера, ако закъснея за единия ферибот като час, колко тръгва другия. Линиите които търся са:
Eminonu - Uskudar - тръгва в 11:05 и 11:25, вярно ли го разбирам?
Uskudar - Fener - тръгва в 11:25 и 12:25 - цял час разстояние?
Fener - Karakoy - тръгва в 12:55 и 13:55 следващ, пак един час разстояние.
Ако има междинни да тръгват, кажете ми какво не съм видяла, благодаря!

Линията Халич,Златният рог,вапурчите са на 1 час.
Еминюню - Юскюдар ,на 15-20 минути.
Коя е отправната точка?
Може да си направите цял ден само по вода,на корабчетата.

Честита Нова Година 😘 на всички в темата!
Истанбул ми липсва толкова,дано тази година си го прегърна отново!
Чака си ме той.....❤️❤️❤️❤️❤️

# 464
  • Sofia
Няма нищо странно, по-натоварените линии имат тръгване на по-малък интервал.
За Шехир фериботите ли става дума?! Ако да, разписанията им са съвсем коректни, каквото пише в сайта, това е.

Общи условия

Активация на акаунт