🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 63]

• 59 481
  • 744
  •   1
Отговори
# 465
  • Бургас / UK
помагайте моля..... сайтът за фериботите направо ме обърка.... не мога да разбера, ако закъснея за единия ферибот като час, колко тръгва другия. Линиите които търся са:
Eminonu - Uskudar - тръгва в 11:05 и 11:25, вярно ли го разбирам?
Uskudar - Fener - тръгва в 11:25 и 12:25 - цял час разстояние?
Fener - Karakoy - тръгва в 12:55 и 13:55 следващ, пак един час разстояние.
Ако има междинни да тръгват, кажете ми какво не съм видяла, благодаря!
Юскудар-Фенер и Фенер-Каракьой е линията Халич и е нормлно да са през час. Другите от Еминьоню до Юскудар и Кадъкьой са по-начесто. Всичко е точно.

# 466
Новина:
Увеличават цените за градския транспорт и такситата в Истанбул, предаде телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Решението е взето на заседание на Транспортния координационен център в Истанбул. Цените на билетите за градския транспорт се увеличават с 18 процента, а на такситата – с 28 на сто.

Цената на електронен билет се увеличава от 15 турски лири (0,95 лв.) на 17,70 лири (1,12 лв.), а студентският и ученическият билет става 8,62 лири (0,54 лв.).

Билетът за билет за пътуване по подводния жп тунел „Мармарай" се увеличава от 33,20 лири (2,09 лв.) на 39,16 лири (2,32 лв.), предаде БТА.

Първоначалната такса на такситата се увеличава от 19,17 лири (1,13 лв.) на 24,55 лири (1,45 лв.).

Таксите за маршрутки ще варират между 15,50 лири и 20 лири (1,18 лв.) в зависимост от разстоянието.
Новите цени влизат от утре 13.01.2024г
Автобус, трамвай и метро - 17.70 лири
METROBÜS - 26,27 лири
MARMARAY - 39,18 лири
Üsküdar–Eminönü - 22,42 лири
Kadıköy–Eminönü - 24,98 лири
Adalar - 57,94 лири

# 467
  • Варна
тръгваме от Eminonu за Uskudar - тук се чудя дали да слизаме;
следва от Uskudar за  Fener -  за българската църква;
и после Fener - Karakoy -като имам заложено в 15часа да съм на Мадам Тюсо - затова ако изпусна едно от посочените, след един час ще съм закъсняла Simple Smile
Сайтът може да е точен, но аз се чудя на къде да го разчета Grinning

# 468
  • Sofia
Какво значи, че се чудите дали да слизате?!? Не може да не слезете, нали ще сменяте линията/кораба.
Защо иначе ще ходите до Юскюдар?

# 469
  • Варна
Какво значи, че се чудите дали да слизате?!? Не може да не слезете, нали ще сменяте линията/кораба.
да, не го написах правилно - чудя се дали да правя разходка на терминала или директно за следващия ферибот към Фенер.... май няма да ми стигне времето за разходки в Юскюдар

# 470
Всичко е така както са го описали предните хора . Линията Халич е на 1ч.ние бяхме средата на ноември и за 5мин.се разминахме с корабчето и се наложи да чакаме 55мин.,само че ние бяхме на следващата спирка -Балат.

# 471
  • Sofia
При изпуснат кораб в района на Фенер/Балат, може да се ползва трамваят към Еминоню, за който бърза или не му се чака един час. Както и чрез него да се направи връзка с метрото М2 на моста Халич. Има също автобуси към Каракьой и към Таксим.

# 472
  • Варна
Ние от Фенер/Балат до Еминюню отидохме с новия трамвай.

# 473
  • Бургас / UK
да, не го написах правилно - чудя се дали да правя разходка на терминала или директно за следващия ферибот към Фенер.... май няма да ми стигне времето за разходки в Юскюдар
Защо изобщо ще ходите до Юскудар, ако няма да се разходите, за да се връщате към Фенер и да плащате излишни пари. По-добре отидете на Каракьой и от там си хванете ферибота за Фенер( гледате да пише посока EYup) или с Т5 от Еминьоню (новата линия) отивате на Фенер/Балат.

# 474
  • София
Новия трамвай много ми хареса, ходихме до Пиер Лоти есента. Много хубава панорама по Златния рог, дори малко съжалявам че не се возихме до последната спирка.
Ако идеята на ходенето до Юскюдар е да се пуснете по Босфора, препоръчвам обиколката на Турьол. Тук от темата го видях, беше много приятно.
Първия път като ходихме се спряхме на първата такава от другата страна на Еминьоню, но не беше толкова хубаво. Много по-бързо обиколи и не особено близо до брега. Тогава правихме втора серия с ферибота до Саръйер, но това си е план за поне 4 часа - кораба, там да се позавъртим и обратно.
То нашето си беше приключение, с последния кораб отидохме, вечеряхме и после с автобус и метро обратно (супер лесно се ориентирахме естествено, никакъв проблем). Не помня автобуса като номер, но беше до първата спирка на зеленото метро и оттам до Йеникапъ.

# 475
  • Бургас / UK
Току що прочетох във Фейсбук, че от 15.01.2024 чуждестранните туристи ще влизат в Св. София срещу заплащане от 25 евро .Ще се влиза само на втория етаж, първия оставал за молитвите.

# 476
  • Варна
....Защо изобщо ще ходите до Юскудар, ако няма да се разходите, за да се връщате към Фенер и да плащате излишни пари. По-добре отидете на Каракьой и от там си хванете ферибота за Фенер( гледате да пише посока EYup) или с Т5 от Еминьоню (новата линия) отивате на Фенер/Балат.....

Идеята ми е да се возим малко повече на ферибот и да "плаваме" близо до Момината кула защото няма да я посещаваме вътре

# 477
  • София
....Защо изобщо ще ходите до Юскудар, ако няма да се разходите, за да се връщате към Фенер и да плащате излишни пари. По-добре отидете на Каракьой и от там си хванете ферибота за Фенер( гледате да пише посока EYup) или с Т5 от Еминьоню (новата линия) отивате на Фенер/Балат.....

Идеята ми е да се возим малко повече на ферибот и да "плаваме" близо до Момината кула защото няма да я посещаваме вътре
за повозването ще се повозите, но няма да плавате близо до Момината кула, защото ферибота не минава близо до нея. За сметка на това с ферибота ще минете близо до Галата порт и ще имате възможност да видите съвсем отблизо някой от огромните круизни кораби, акостирали там.

# 478
  • София
Може ли препоръка за достъпно място за хранене във Фатих. Около нас порция адана е 500-600 лири.

# 479
  • София
Роже, Петя говори за ферибота от Еминьоню до Юскюдар. После от Юскюдар ще хванат линията по Златния рог. Това определено са маршрутите, които минават най-близо до Момината кула. Може би единствено фериботът, който е от Кадъкьой и върви покрай азиатския бряг на Босфора може да мине по-близо.

Между другото, бях разочарована от вида на кулата след ремонта. Станала е някак по-безцветна. Гледала съм я само от ферибота. Може отвътре да е по-добре. Но на външен вид старата ми харесваше повече.

Общи условия

Активация на акаунт