🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 63]

• 59 470
  • 744
  •   1
Отговори
# 480
  • Варна
предполагам, че фериботът има добра видимост - за вътрешната му част, като за зимно Simple Smile

# 481
  • София
Роже, Петя говори за ферибота от Еминьоню до Юскюдар. После от Юскюдар ще хванат линията по Златния рог. Това определено са маршрутите, които минават най-близо до Момината кула. Може би единствено фериботът, който е от Кадъкьой и върви покрай азиатския бряг на Босфора може да мине по-близо.

Между другото, бях разочарована от вида на кулата след ремонта. Станала е някак по-безцветна. Гледала съм я само от ферибота. Може отвътре да е по-добре. Но на външен вид старата ми харесваше повече.
Таня, разбрах Петя за кой ферибот говори. Но според мен той не минава близо до кулата. Това лято една седмица бяхме отседнали в Юскадар и на ден най-малко по два пъти, а имаше дни и по три четири пъти сме ползвали фериботите от Юскадар, но не съм забелязал да минава близо до кулата. Е вижда се от ферибота, но едва ли и с подробности. Не са 50 или 100 метра, а доста повече. Мисля че кулата е по-близо до брега отколкото от ферибота.... Може и да греша, но не мисля, че ферибота е вариант да разгледаш Момината кула, ако наистина искаш да я видиш и да се насладиш на един от симмволите на Истанбул.
От Кадикьой ферибота не зная дали минава близо и въобще откъде минава, /но сигурно и той заобикаля кулата от ляво, идвайки от Кадикьой, а не от дясно между нея и брега/ имайки предвид, че няма директен такъв, а това е линията Ортакьой Юскадар Кадикьой и на ден има пет шест часа по разписание, в които се движат фериботите по тази линия.
Мислехме, че Тирьол имат курс Каракьой Кадикьой Юскадар и една вечер тъй като бързахме да се приберем, а до ферибота на Сахир имаше петнадесетина минути бързо изтичахме към терминала на Тирьол, който в Каракьой е вляво от моста / с лице към Галата/, където е рибния пазар, а не от другата страна и тъй като вече тръгваше хич не погледнахме, че е до Кадикьой. И така много бързайки  трябваше от Кадикьой до Юскадар да се приберем с автобус. На всичко отгоре фериботите на Тирьол са двойно по-скъпи от тези на Сахир...

# 482
  • София
Роже, а поне Истанбулкарт важи ли за Турьол? За последно съм се качвала на техен ферибот преди повече от 10 години. Гара Хайдарпаша функционираше и Турьол спираха пред нея. Тогава можеше да се ползва картата, но без никакви отстъпки и пак се получаваше по-висока цена.

Може покрай лалетата да съм гледала, но съм 90% сигурна, че съм виждала ферибот, който тръгваше от Бостанджъ или Кадъкьой и се движеше покрай азиатския бряг. Тази линия имах предвид, че би трябвало да мине близо до кулата, но отворих разписанието и не я намерих. Или са я отменили, или аз съм запомнила грешно.

Но пък видях, че по Златния рог има ферибот и от Кадъкьой. Изобщо не съм забелязала тази линия, а я има и в лятното разписание, което ползвах. Simple Smile https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/ic-hatlar/istanbul … sultan-hatti-2017  Както съм свикнала на тези пристанища да има само един вид фериботи, като нищо можех да се озова в Кадъкьой вместо в Каракьой. През лятото почти тичахме да хванем последния ферибот от Еюп и изобщо не сме поглеждали какво пише по табелките. Joy

# 483
  • София
Роже, а поне Истанбулкарт важи ли за Турьол?
Не съм Роже, но НЕ

# 484
  • София
Роже, а поне Истанбулкарт важи ли за Турьол?
Не съм Роже, но НЕ
roasted_pumpkin, не зная кога сте пътували последно с тях и до къде, но през лятото си важеше Истанбул карт при Тирьол.  Плащахме около 25лири, сега е 30лири,  по вътрешните линии / Каракьой- Еминьоню- Юскадар/  на техните фериботи с Истанбул карт. Сигурно сте се возили на някой от Босфорските круизи, които са на висока цена около 140-150 лири и се плащат само на каса или до Принцовите острови- 80 лири.

# 485
  • Благоевград
Здравейте! Някой скоро пътувал ли е за Истанбул през Гърция и ГКПП Ипсала? Как е положението със закупуването на HGS?

# 486
  • София
roasted_pumpkin, не зная кога сте пътували последно с тях и до къде, но през лятото си важеше Истанбул карт при Тирьол.  Плащахме около 25лири, сега е 30лири,  по вътрешните линии / Каракьой- Еминьоню- Юскадар/  на техните фериботи с Истанбул карт. Сигурно сте се возили на някой от Босфорските круизи, които са на висока цена около 140-150 лири и се плащат само на каса или до Принцовите острови- 80 лири.
Ами и Вие сте права, на Босфор круиз сме били и на Принцовите острови с тях.. Но нямаше и 'цъкалка' за Истнабулкарт, явно терминалите за вътрешни линии са на други места? Май месец бяхме последно 😢

# 487
  • Sofia
И аз отдавна не съм се качвала на Турьол, но за градските линии би трябвало да важат картите. Разходки/круизи са си отделно.

На мен в Истанбул ми е любимо да тръгна за някъде, а да стигна другаде Smile  
Ама пусто съм бая организирана и осторожна, та рядко ми се случва. Но и вече доста познавам града и транспорта, и не ме притеснява, даже обичам, да се шматкам и да комбинирам места и маршрути.
На прибиране от Кадъкьой към Европа съм минавала близо до Девичата кула, но може да е било и инцидентно, все пак трафик, време и т.н. вероятно също се отразяват на трасетата, така че да варират леко, но да, това са изключения.
За най-близко разглеждане и снимки, без да се ходи до нея, бих отишла на крайбрежната, както и Роже е отбелязал. Даже по залез, за най чок романтик )))

# 488
  • София
Бързам да споделя откритието си от днес. Решихме да отскочим до Оливия мол, който ни се видя недалеч от центъра и след като слязохме от автобуса преминахме през доста евтини магазинчета за детски дрехи, но нещо все не ми достигна да взема... обаче точно в последния преди мола се загледах в едни шапчици на Пипи дългото чорапче, които бяха по 15 лири и като погледнах и другите им дрехи установих, че това са дрехи за износ, главно на Джордж, ХМ и други марки и цените бяха супер символични. Клинчета и блузки по 2-3лв, пижамки по 7-8лв, суитшуърт, който в  HM   в момента е 40лв го има там за 7лв и тн и тн. Има главно детски дрехи и малко дамско и много си заслужава.
Магазинът се казва ÇİÇEK EXPORT KIDSWEAR

Давам и навигация https://maps.app.goo.gl/VwNxtZBHEG98oxAC9

# 489
В момента ремонтират крайбрежната край Kız Kulesi ( или поне преди две седмици беше така).

А така се вижда по фериботната линия Кадъкьой- Кабаташ.

# 490
  • Варна
Останаха ми само три дни до старта .... Дано времето е с нас, дават го една идея по-топло Wink
Помагайте като за последно, че ще се побъркам от нетърпение Grinning
На коя улица точно е това от снимката? Балат/Фенер... ама къде точно?

# 491
Здравейте Simple Smile Чета последните две теми и искам да разкажа малко за нашето приключение.Отиваме в Истанбул с кола за пръв път,без интернет и с някаква несигурна онлай навигация.Не сме ходили никога - нито с организиран транспорт,нито с автомобил.Купихме си електронна винетка от кафене някъде по пътя след Одрин - цената беше 18.00 лв (на бележката пишеше 270 турски лири,което е 16.20,т.е метнаха ни малко).Отседнахме в Хотел Спинел - намира се в Фатих.Няма асансьор,изключително малки и тесни коридори (ако мога така да ги нарека) има за етажите нагоре,почти е невъзможно да минеш с голям сак/куфар/чанта.Общо взето мъчение за качващия багаж.Настаниха ни в стаята в която нямаше ток? Незнайно защо.Смениха ни я с друга.Точно при пристигането ни се оказа,че има проблем с интернета - оправиха го чак вечерта.Отчитам го като минус.Липсваше кошче в стаята ни,кошовете се намираха в коридорите на общите части,странна работа.Имахме включена закуска - доста оскъдна беше (странен салам,варени яйца с магданоз,кекс,хляб,сладко и маргарин).Закусва се на горния етаж с гледка,помещението не се отоплява.Умираш от студ.Единият ден тъкмо седнахме да хапнем и една жена от персонала дойде и най-демонстративно изключи лампата (отоплителна).Персонала на рецепция беше изключително любезен,НО камериерките бяха много шумни и нецивилизовани - сутрин след 7 сутринта се започваше говорене на висок тон,глас,крещене,каране,че даже и смях по някое време.Няма вариянт да спиш до към 8 да кажем.Лопаха безумно и грубо по стаите,след като веднъж откажеш почистване се продължава с бясно чукане.На тръгване към България установихме,че са ни ударили колата.Държат да ти вземат ключовете и те да я паркират.Коменсираха ни с 50 евро,но главоболието си остана.Студено беше и бая дъжд ни валя,температурите са били около 5 градуса.Цената на сапфир за гледка+филмче е 525 турски лири на човек.Филмчето според мен е лошо качество.Цената на билета за метрото е 17 турски лири.Относно езиковата бариера - някой знаеха английски,други хич не...много относително.Посетихме мол уотъргардън - не е нищо особенно.Бих си го спестила при следващо ходене.Не случихме и на такси - от еминьоню до азиатската част (мола) 19 лева в час пик - ок,обратно попаднахме на шанаджия,който ни взема 33 лева.Определено бих посетила отново Истанбул,но не в същия хотел...

# 492
  • София
Не съм попадала на паркинг, където да ти паркират колата. Виждала съм, в Саръйер мисля, местеха ги като тетрис.
И с ММ, и като ходих с приятелки с колата, никой не ми е искал ключ или нещо такова. Абсурд да го дам, колко й треперих на колата да не стане нещо докато бяхме 4 жени сами в Истанбул.

# 493
Точно като тетрис местиха колите на паркинга,много добре го описахте.Хотела не беше скъп или висок клас,може би аз съм имала по-високи очаквания. Simple Smile

# 494
  • София
Точно като тетрис местиха колите на паркинга,много добре го описахте.Хотела не беше скъп или висок клас,може би аз съм имала по-високи очаквания. Simple Smile
И ние не спим в скъпи хотели, но се е случвало да хванем някоя промоция. Пак е същото. Досега не сме повторили хотел. Всички са тесни, рядко с асансьори, нямат шумоизолация. Имам предвид хотелите във Фатих. Сигурно има и добри, но според мен не са по-скъпи, а много по-скъпи. Отдавна нямам очаквания. Търся само чисти чаршафи (случвало се е и да не са Joy) и душ с топла вода. Simple Smile

Другия път потърсете голям паркинг. Тези с "тетриса" обикновено са мънички.

Общи условия

Активация на акаунт