🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 63]

• 59 776
  • 744
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте, за пръв път ще пътувам до Истанбул с кола, жена и две деца на 14 и 6 г. Та имам доста въпроси, четох малко от форма ама доста се забърках.
1. Магистрални такси- приятел преди година ходише често с кола до Истанбул и ми каза  ,че на връщане на границата плащал таксата. Никъде не срещнах такъв коментар тука?
2 Истанбулкарт. За нея последно разбрах ,че я купувам от автомат и няма нужда от активация. Само трябва да се зареди с макс 500лири на карта. Как става маркирането с една карта на трима човека още? Фериботите също могат да се ползват с тази карта?
Запазил съм в букинг Imc Fatih appartement. Ако някой го е посещавал да сподели. Паркинга най-ме притеснява. Писаха , че ще ми намерят място.
Имам и още въпроси ама първо тези да изясня 😛

# 631
  • София
Здравейте, за пръв път ще пътувам до Истанбул с кола, жена и две деца на 14 и 6 г. Та имам доста въпроси, четох малко от форма ама доста се забърках.
1. Магистрални такси- приятел преди година ходише често с кола до Истанбул и ми каза  ,че на връщане на границата плащал таксата. Никъде не срещнах такъв коментар тука?
2 Истанбулкарт. За нея последно разбрах ,че я купувам от автомат и няма нужда от активация. Само трябва да се зареди с макс 500лири на карта. Как става маркирането с една карта на трима човека още? Фериботите също могат да се ползват с тази карта?
Запазил съм в букинг Imc Fatih appartement. Ако някой го е посещавал да сподели. Паркинга най-ме притеснява. Писаха , че ще ми намерят място.
Имам и още въпроси ама първо тези да изясня 😛
1. За магистралните такси има гратисен период от 2 седмици, за да се покрият задълженията. Но явно за чужденците не е работило добре, защото и в темата доста хора са споделяли, че са се върнали без да си купуват винетка. В резултат от известно време гратисният период не важи за чужденци. Всъщност важи, но ако престоят е достатъчно дълъг и има време да се закупи от другаде HGS и да се отрази плащането. При кратък период е по-добре да се закупи преди да се ползва магистралата. В противен случай на излизане от Турция ще ви вземат парите в по-голям размер.

2. 500-те лири май бяха миналата година. Сега в темата се споделя, че са вдигнали този лимит. Най-добре пробвайте преди да купувате втора карта. Малкото дете мисля, че ще влиза без билет. А маркирането е на въртящ се турникет. Първи вариант е всеки маркира, влиза и подава картата на следващия. Втори вариант е един от вас застава близо "въртележката" маркира, един влиза, маркира пак, втори влиза, маркира трети път и влиза самия той. Wink Съвсем официално е използването на една карта от много хора и изобщо не се притеснявайте. Важното е да се вземат парите от нея. Wink В краен случай може да се плати и с банкова карта (изпробвано в автобус), но взимат по-голяма сума. Да, картата е за целия общински градски транспорт (включително фериботи)+ лифтове+ общински тоалетни. Отскоро май се включваше и нещо друго, но го забравих. Дали не бяха общинските ресторанти? Разходките по Босфора с Turyol и някои частни фериботни линии се плащат в брой. Маршрутките също.

3. Щом са обещали, ще осигурят място. Само им припомнете предишния ден. Ако е на улицата, запазват място със собствените си коли.

# 632
  • Някъде в Европа...
И аз ще избирам между 15-ти (да не се сблъскаме в Капонето 😉 😜) или 22.03, но не бързам.

Оххх, Капонето 🤣..Като се сетя синковецът как ги беше "строил" продавачите около себе си 🤣 - бях го "инсталирала" на втория етаж да седне (това, когато го водих за пръв път, мисля преди 5 г. ) и му бях казала да не мърда оттам, докато не го взема (да мога да си обиколя на спокойствие), а той беше събрал около себе си момчета от персонала да му дадат паролата за нета и го гледаха как играе някакви игри 🤣. Отивам аз да го вземам и гледам половината персонал "го пази" 🤣🤣🤣
Аз също не искам на 29.03 по същите причини, а на 22.03 е празникът на града ми...
Marble_beach, последните пъти обувки си купувам от Кадъкьой, в близост до Бика. Капоне-то не беше толкова изгодно вече..

# 633
Нека им на продавачите. 😂
Толкова ме дразнят с това постоянно следене и пазене- само чакат да събуеш чепика и веднага го връщат в кутията.
Ей затова сега се мъча адски с едни техни обувки- нямах време за размисъл.
А са толкова хубави! Язък. 😟 😢

Има един магазин ли е или склад на едро, не зная, но все не стига времето за него.
https://www.instagram.com/lescarpe.global?igsh=MW5wYnkyMG42dHdoMw==

# 634
Има ли хубави ресторанти по магистралата Одрин-Истанбул?

# 635
Здравейте!
Планираме едно пътуване за уикенда през май месец, предимно пазар и лека разходка. Г/д построих програмата, като ще е лежерна и без бързане. Питането ми е за балък екмека на Каракьой. някъде из темите бях попадала на мнение, че там е най-хубавия, но къде точно. Satisfied Този район не ми е толкова познат, ако някой може да ми пусне точна локация или нещо на мапс да се ориентирам, ще съм супер благодарна.

# 636
Здравейте!
Планираме едно пътуване за уикенда през май месец, предимно пазар и лека разходка. Г/д построих програмата, като ще е лежерна и без бързане. Питането ми е за балък екмека на Каракьой. някъде из темите бях попадала на мнение, че там е най-хубавия, но къде точно. Satisfied Този район не ми е толкова познат, ако някой може да ми пусне точна локация или нещо на мапс да се ориентирам, ще съм супер благодарна.
Това съм си записала аз https://www.google.com/maps/place/Sokak+Lezzeti+Tarihi+Bal%C4%B1 … sqjbbvb?entry=ttu
Не съм ходила още, но беше похвалено тук в темата.

# 637
  • моята мила родна страна
Здравейте!
Питането ми е за балък екмека на Каракьой. някъде из темите бях попадала на мнение, че там е най-хубавия, но къде точно. Satisfied Този район не ми е толкова познат, ако някой може да ми пусне точна локация или нещо на мапс да се ориентирам, ще съм супер благодарна.
Ние ходихме тук, също по препоръка от форума: https://maps.app.goo.gl/cm4CzZUMUx6XLmgH6
ММ е любител на рибната кухня и му харесва много.

Последна редакция: ср, 07 фев 2024, 18:37 от jovigirl

# 638
  • София
На Каракьой седнахме в едно от заведенията, които са точно срещу фериботния терминал. Аз не ям риба, но мъжът ми и братовчед ми казаха, че е хубав сандвича. Но си взеха не балък екмек, а балък дюрум, т.е. не в хляб, разрязан на две, а в тънка питка като за нашенски дюнер.

# 639
Здравейте!
Питането ми е за балък екмека на Каракьой. някъде из темите бях попадала на мнение, че там е най-хубавия, но къде точно. Satisfied Този район не ми е толкова познат, ако някой може да ми пусне точна локация или нещо на мапс да се ориентирам, ще съм супер благодарна.
Ние ходихме тук, също по препоръка от форума: https://maps.app.goo.gl/cm4CzZUMUx6XLmgH6
ММ е любител на рибната кухня и му харесва много.
Ние ядохме срещу него от среща на другия бряг,като локация тук, https://maps.app.goo.gl/D1nSrD9jfsQY3LVN8
Като ориентир мога да кажа лодките който са скари и на тях се пече рибата. Хубаво беше но мнооооого кромит лук слагат Grin

# 640
Здравейте искам да попитам как стоят нещата със минаване на границата със дете със единия родител.Детето е на 16 години т.е.има лична карта ,в този случай трябва ли задграничен паспорт?Имаме декларация от другия родител,друго трябва ли да нося, акт за раждане?

# 641
  • София
Митко, тези лодки са най-известните сред туристите. И ние първо на тях налетяхме. После открихме, че почти всички други сандвичи с риба са по-добри от тях. Wink И да, освен претоплената риба, май само лук слагат. Simple Smile Спомням си мъжът ми как се зарадва на един балък екмек от количка. Рибата беше току-що изпечена, а покрай нея сложиха най-различни зеленчуци. И повече не отидохме на шарените лодки.

# 642
Спомням си думи на Роже доста одавна, че мерилото за най-добрия сандвич са местните,а именно там където се струпват много хора и то предимно турци,значи там е хубав. Ние като бях ноември там ми направи впечатление,че опашката е по 15-20 човека постоянно,а пред тях няма никакво място където да седнеш да хапнеш. И така решихме да го опитаме,със сигурност като ходим ще опитаме и на друго място. Blush

# 643
Никога не пропускам да хапна балък екмек. Най-често ядем на Каракьой. Идвайки от моста Галата,, подминавате фериботния терминал и заведенията от ляво и виждате да пуши една скара, кацнала върху подръчни материали. Изглежда леко съмнително откъм хигиена, но по-вкусни сандвичи не съм опитвала.
Толкова много ми се ходи вече! Планирали сме средата на април, но ми се вижда много далеко още.

Последна редакция: чт, 08 фев 2024, 09:34 от Gerit0

# 644
  • София
За детето на 16 - само лична карта без паспорт. Декларацията от бащата и акт за раждане и си носете преснимани копия. На нас актовете за раждане не ни ги искаха, но ги носех

Общи условия

Активация на акаунт