🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 63]

• 60 267
  • 744
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте, ние планираме да пътуваме петък вечер към Одрин с пристигане късно вечерта. Как да си платим и има ли къде да платим пътните такси. Ако е някакъв проблем, обмислях нощувка в Свиленград примерно. Въобще не мога да се ориентирам  в плащането на таксите. Струва ми се много сложно. Целта е да отидем до Истанбул. Ако може някой да обясни как става плащането.
До Одрин няма пътни такси. Магистралата за Истанбул започва след него.
Оо, много благодаря. А в Одрин къде можем да купим винетка.

# 676
  • София
Здравейте, ние планираме да пътуваме петък вечер към Одрин с пристигане късно вечерта. Как да си платим и има ли къде да платим пътните такси. Ако е някакъв проблем, обмислях нощувка в Свиленград примерно. Въобще не мога да се ориентирам  в плащането на таксите. Струва ми се много сложно. Целта е да отидем до Истанбул. Ако може някой да обясни как става плащането.
До Одрин няма пътни такси. Магистралата за Истанбул започва след него.
Оо, много благодаря. А в Одрин къде можем да купим винетка.
По принцип се продават в пощите (Ptt), но точно за Одрин и около него, нямам представа. Вижте дали работи пункта веднага след границата. Там ще е най-лесно.

Сега видях въпроса за плащането. Купува се HGS. Стикерът се залепя зад огледалото. Няма бариери, а камери, които засичат. Трябва да има достатъчно пари в стикера. В пощите може да се слага произволна сума. На границата обикновено искат фиксирана сума, която е за повече от 1 ходене и връщане до Истанбул. Плаща се и за самия стикер, за който трябва паспорт (предполагам става и с лична карта) на шофьора и документ на колата, за да го свържат с номерата на колата и на паспорта. За точните тарифи се писа съвсем скоро в темата, защото вдигнаха таксите. Разгледай последните страници. В първи пост също има информация за HGS, макар и поостаряла за някои неща.

Мостовете в Истанбул също се минават с HGS.

# 677
  • Варна и...духом на Босфора
Байрама и Лаленцата са цузамен дето са вика,😊.
9 април тази година, мисля,или ден- два минус плюс.

Юни месец
ЕвропейскуТу по футбол
Е ,Тогазе да си в Истанбул!
Поне за груповата фаза барем,бе😊❤️💜❣️

Последна редакция: пт, 16 фев 2024, 14:44 от redemi

# 678
Здравейте, по повод първия рожден ден на нашето “made in Istanbul wirh love” решихме да  го отпразнуваме в Истанбул. Но тъй като съвпада с фестивала на лалето, го отложихме за Великден (03.05-06.05), който пък съвпада с рожденият ден на мъжа ми. Винаги до сега сме отсядаме в Шишли, разгледали сме голяма част от забележителностите. Предвиждам лежерен престой и да се насладим на атмосферата на града и на храната. Единствено съм планувала един от дните да отидем с автобус до Емирган, ако има останали лалета. На връщане с ферибота да слезнем на Ортакьой да хапнем пълнени картофи и след това японски палачинки.  Чудя се  бебе на 1година има ли смисъл да водим в зоопарк или да оставим всички подобни дейсности за следващо посещение, когато ще разбира повече.
В азиатската част сме били само до кулата Чамлъджа и се чудя дали да не отделим един ден за разходка там. Юскудар или Кадъкьой е по-добре. Заслуважа ли си според вас въобще да ходим до там, предвид факта че ще сме с бебешка количка и ако има такива баири като в европейската част сме загубени 😀
Препоръчайте ресторант с хубава гледка към Босфора, в който да направим празнична  вечеря. Единствения който съм набелязала е Banyan restaurant. Отворена съм за всякакви идеи и предложения. Не сме ходили от 2022 когато забременях и очаквам с нетърпение май месец.
И не на последно място искам да благодаря на всички в групата за информация, която споделяте. Беше изключително полезна за нас, когато се налагаше да пътуваме често и се чуствахме като на едно “познато” място. А вече сме свързани с града и емоционално ❤

# 679
  • София
Здравейте,
В четвъртък се върнахме от Истанбул, пътувахме с личния ни автомобил и след границата си купихме HGS стикер, заредихме ме го с 250 лири. Сега като се прибрахме успях с номера на колата да проверя дали имаме някакви глоби, нямаме такива. Проблемът ми е следния, като тръгна да се регистрирам в сайта на hgs да видя колко лири са останали в стикера, като въведа номера на личната карта с която е закупен стикера, пише че няма такъв номер в системата, а в приложението на HGS за андроид ми казва, да се провери номера на документа? Как мога да проверя баланса, защото ще ни се налага май месец и отново август да пътуваме до там.
Благодаря Ви предварително

# 680
  • София
Цитат
Чудя се  бебе на 1година има ли смисъл да водим в зоопарк или да оставим всички подобни дейсности за следващо посещение, когато ще разбира повече.
Няма смисъл. Simple Smile Дъщеря ми вече два пъти води внучето в зоопарка (не в Истанбул) и интересът е нулев. Дори стои в количката с досада. Simple Smile Първия път беше малко преди годинка, а втория на 1 г. 3 месеца.

Баирите и от двете страни на Босфора са еднакви. Joy Кадъкьой ми харесва повече от Юскюдар, но пък около Юскюдар има интересни места - Девичата кула, квартал Кузгунджук, двореца Бейлербей, хълма и джамията Чамлъджа. Зависи каква разходка искате да направите. Ако е само "кръгче" в квартала, по-добре Кадъкьой.

# 681
  • София
Влизам с едно бързо питане - с приятелки ще ходим за лалетата. И понеже те искат да идем организирано до парк Емиргян, а аз не...моля за съвет - изчетох уж всичко и разбрах, че с М2 до İTÜ Ayazağa и от там с автобус до парка....но кой е автобуса. Иначе хотелът ще е в Лалели и Йеникапъ М2 ще ни е близо сигурно.

# 682
  • София
Влизам с едно бързо питане - с приятелки ще ходим за лалетата. И понеже те искат да идем организирано до парк Емиргян, а аз не...моля за съвет - изчетох уж всичко и разбрах, че с М2 до İTÜ Ayazağa и от там с автобус до парка....но кой е автобуса. Иначе хотелът ще е в Лалели и Йеникапъ М2 ще ни е близо сигурно.
Най-приятният начин е да се качите на ферибот от Еминьоню. Ще се нагледате на красиви дворци и къщи по Босфора. Слиза се на 10 минути пеша преди парка, където се ходи по хубава крайбрежна алея. А от Лалели до Еминьоню се ходи най-лесно с трамвая. Може и с Мармарай от Йеникапъ, но е доста по-скъпо.  Не се занимавайте с автобуси, които попадат в задръствания. Иначе с метро може да е по-бързо, но пък нали сте тръгнали на разходка с цел да гледате красоти?

# 683
  • Варна и...духом на Босфора
Hris.g
Танчето ти е казала,душе.
И аз подир нея- С вапурчика,джанъм.
Е,сабалян като станете,кахвалтъ и на кея.
Емиргян искелесито слизате,после надясно ,пресичате Саъхил и ще видите за парка,той Дакела знае,демек народа,и вие подир него.
😁☺️.
Малко баир иди къмту портата,ама малко баир☺️,дън съ плашитИ.

После препоръчвам отново на палубата да са мятатИ,и на Азия мой да идете,и на Саръйер, и на Кючуксу,е разписанията ги имаш на първа страница,и на Учителското

Поне 5 варианта ми излязоха за прУграма,
Ади бакалъм😘

# 684
  • София
От Еминюню коя е крайната точка - коя дестинация да гледам?  И има ли значения на коя фирма е ферито?

# 685
hris.g ползвайте корабчета на Шехир Хатларъ ( Sehir Hatlari)  , чекирате се Истанбулкарт, едно пътуване е 29.46 турски лири.
На Еминюню има няколко фер.терминала  , на всеки терминал има табло с разписанието. Ето вашето разписание

Ние пътувахме до Сариеръ, до самия фер. терминал има заведение Ла Марина Сариеръ, там хапнахме има страхотна гледка към Босфора.

# 686
  • Някъде в Европа...
Хрис, щом казваш "организирано", предполагам сте с агенция. С ТА, с която аз пътувам, посещението на парка е било винаги в неделя, след напускането на хотела, преди напускането на Истанбул и обикновено е включено в цената. (или поне така беше минали години, не гарантирам, че и тази е така). Та, ако не сте, проверете кога е, да не се окаже, хем да го посетиш самостоятелно, хем, щеш не щеш, с цялата група...

Последна редакция: сб, 17 фев 2024, 15:50 от AIR

# 687
  • София
А това е самият терминал. Ако увеличиш, ще видиш как на жълтата табела отпред пише Босфорос тур. Откъм гара Сиркеджи е първият терминал, а откъм моста Галата е трети.

# 688
Бях чела  тази година за промени от кой фер.терминали на Еминюню ще тръгват корабчета, те са няколко .
Затова е хубаво да се провери и попита , преди чекиране. Преди ( миналата година) ориентир беше като застанеш с гръб към фер.терминал отсреща се виждаше надписа на Legacy Ottoman Hotel.
Ето информацията от сайта на Шехир Хатларъ, превод с Гугъл:
 "01.01.2024г.
Уважаеми пътници,
 Считано от 02.01.2024 г., в рамките на разпоредбите за операциите на пътуването в регион Eminönü, ще бъдат направени промени в местоположението на пътуванията на нашите три кея в Eminönü.  Подробности за промените, които трябва да бъдат направени в дестинациите, са дадени по-долу.

Полетите Eminönü-Kadıköy ще се изпълняват от кея Eminönü 2, където се извършват полетите Bosphorus Line и Bosphorus Tour.

Полетите на Bosphorus Line и Bosphorus Tour ще се извършват от кея Eminönü 3, където се изпълняват полетите Eminönü-Üsküdar.

Полетите Eminönü-Üsküdar ще се изпълняват от кея Eminönü 4, където се изпълняват полетите Eminönü-Kadıköy.
 Представяме го за ваша информация."

Последна редакция: сб, 17 фев 2024, 17:30 от FBID1119177734809501

# 689
Здравейте,
В четвъртък се върнахме от Истанбул, пътувахме с личния ни автомобил и след границата си купихме HGS стикер, заредихме ме го с 250 лири. Сега като се прибрахме успях с номера на колата да проверя дали имаме някакви глоби, нямаме такива. Проблемът ми е следния, като тръгна да се регистрирам в сайта на hgs да видя колко лири са останали в стикера, като въведа номера на личната карта с която е закупен стикера, пише че няма такъв номер в системата, а в приложението на HGS за андроид ми казва, да се провери номера на документа? Как мога да проверя баланса, защото ще ни се налага май месец и отново август да пътуваме до там.
Благодаря Ви предварително
Пробвайте на мястото на номер на лична карта да въведете ЕГН. На документа, който ми дадоха при купуването на стикер, в поле номер на паспорт е въведено ЕГН-то ми.

Общи условия

Активация на акаунт