🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 63]

• 59 547
  • 744
  •   1
Отговори
# 540
Това е супер за Истанбулкарт, повече хора могат да пътуват с картата, няма да свърши бързо лимитът.
И ние се върнахме вчера от Истанбул - пътувахме със самолет, но ще ви обобщя (малко по-късно днес) за впечатленията ни от хотел, ядене, входовете за музеи и други, за зимата и два дни с деца Wink
Само да вметна за Истанбулкарт - купих си две карти от някъде около спирка Sırkecı - заредих веднъж банкнота 100, и ми даде баланс 30 естествено. След това сложих банкнота 200 - прие я, но на бележката ми пише че лимитът е 2750, а не 500 както очаквах

Последна редакция: пн, 22 яну 2024, 18:46 от FBID1119177734809501

# 541
  • На юг от тук
ronicat, имай предвид,че някъде към 24.30 или 1 часа ще бъдете  на границата. Това е времето на лалетата и на Лесово доста ще се чака./много туристически автобуси/. Водят направо в парка, защото сутринта трафикът е поносим.
А после,докато Ви откарат след това до хотела и е дошло време за настаняване.
Пътувала съм няколко пъти с Дорис- нормални автобуси. До Истанбул са около 350 км.
А за организираните екскурзии-на всички агенции са скъпи. Наемат местен екскурзовод,понякога и местни автобуси,защото си познават града.
Разгледай и реши какво искате да посетите. А всички в темата са отзивчиви и ще помагат.

# 542
  • Варна
Здравейте на всички!
    Ето и моят обзор за пътуването ни до Истанбул – тръгване със самолет от Варна, с Turkish Airlines четвъртък вечерта и прибиране неделя сутринта. Резервирах през Booking трансфер за летището в двете посоки на цена към 45 ЛЕВА на курс (от хотела също ми предложиха услугата, но беше 90 евро).
     Трансферът беше с бус, с два реда седалки отзад, кожени – нещо като лукс версия Wink
А шофьорите бяха изключително любезни, да ни изпратят /съответно вземат/ до самата рецепция на хотела. Всичко беше изключително точно като час, а пътуването отне към 30-на минути – на пристигане кацнахме в 23:30, а на връщане тръгнахме в 05:30 часа.
     Следва да похваля хотелът - Hotel Black Tulip , отново резервиран през  Booking – намира се до самата трамвайна спирка Gulhane. Резервирах Фамилна стая – две свързани стаи с двойни легла всяка + баня към всяка, с общо малко коридорче. Стаята ни гледаше към нещо като вътрешен двор и не сме имали никакви проблеми с шума. Имахме включена закуска, която не беше нещо невероятно, но имаше достатъчно – мляко с корнфлейкс за децата, хлебчета, 1-2 вида салами, сирене, кашкавал, яйца, зеленчуци и за моя изненада – разни неща, които бих яла за вечеря (лучени кръгчета, панирани хапки, салатени истории като нахут и т.н.) Важното също беше, че имаше кафе от машина Wink За това платих 650 лева – 3 нощувки, 2+2 гости.

Персоналът беше изключително любезен – тъй като в първия ден имах рожден ден, явно бяха видяли от паспорта – вечерта като се прибрахме от вечерята, момчето от рецепция донесе в стаята малка торта, със запалени свещи. А на следващата вечер, пак като се прибирахме – две чинии с плодове. Сутринта на тръгване, бяха ни приготвили сандвичи, сок, мандарини за из път + подарък две платнени несесерчета, с логото на хотела и Света София.
    Относно градът и нашата разходка – в петък 19.01., когато беше първия ден времето беше чудно за януари – слънчево и топло, към 15-16 градуса. Качихме се на ферибота от Eminonu до Üsküdar и веднага взехме другия – линията от Üsküdar до Fener. Отидохме до Българската църква, където имаше кръщене – беше затворено за влизане вътре до олтара, но се виждаше от втория етаж.
    Помотахме се в квартала, отидохме до стръмната улица, за която питах - Merdivenli Yokuş Evleri.

А на другата шарена локация Renkli Merdivenler имаше някаква шумна тумба, дето се разправяха явно, че се снимат без да са си купили нещо от кафенето... та подминахме. Имаше време до тръгване на ферибота и седнахме в кафене - New Balat Cafe Restaurant. Поръчахме си гьозлеме, сок и други неща, и ми донесоха хвърчаща бележка за сметка, написана на ръка + 10 лири отгоре. Бяха скромни.
    От  Fener се возихме до Karaköy, след това се качихме на F2 до Beyoğlu и оттам вървяхме пеша нагоре – трябваше в 15ч. да сме в музея Мадам Тюсо. Тук отново си бях купила билет от  Booking, имаше оферта за комбиниран билет с Legoland и ползвах някаква персонална отстъпка в сайта, та ми излязоха към 170 лева общо. В музея беше средна хубост – половината от фигурите бяха на турски артисти, личности – съответно които не знаем и децата подминаха. Не сме стояли твърде дълго. На излизане вървяхме до спирка Taksim, където хванахме метрото за Сапфир.
     За небостъргача  Сапфир се плаща 525 лири на човек + киното, няма остъпки за РД, общо 2100 лири за всички (тук платих с карта). На терасата духаше силен вятър, но поне нямаше облаци и беше пълна панорама. Самото видео е интересно, но човек може да го заболи глава, от рязката смяна на картината – като снимат нещо на земята и след това отива нагоре-надолу... незнам дали е така в хеликоптер точно Wink

За вечеря отидохме в Resto Han – намира се също близо до хотела, имат профили в Инстаграм и отговарят на Whatsapp, където писах за резервация за всеки случай. Имат музикант, на живо изпълнява различни песни, не турски – доста интернационално, но същевременно приятно. Храната беше добра – взехме си разядки, пилешки шиш, нещо като дюнер (Chicken roll), салата, место вино, и кебаб с огнено шоу. За десерт поръчахме катмер, беше много хубаво, а децата искаха брауни – донесоха ни го с тези пламтящите, фонтани за торта – а накрая певецът ни пуска български песни от ютуб, явно като за настроение за РД. Беше весело и всички бяха отново изключително любезни. Цената = към 4000 лири.

Иииии дойде събота, когато заваля дъжд .... цял ден, рязко стана студено и мрачно. Бях видяла, че ще е кофти време, ама си беше наистина развалящо деня. Първо от хотела отидохме пеша до Водохранилището Йеребатан – билетите са по 600 лири, платих с карта. Вътре се разходихме самостоятелно, гледахме, снимахме и си тръгнахме – светлинно шоу имало на другата цистерна. Тук има светлини, но се сменят през някакви минути.
     След това се отправихме към Света София, в дъжда – към 12 часа на обяд, имаше опашка, която минахме за около 30 мин. - билети платих по 850 лири на човек, деца под 7 били безплатно (плащане може пак с карта). Влиза се от дясната страна, ако сте на площада и се минава по коридор за втория етаж – не сме се събували, аз си носех шал. От този втори етаж се вижда долу залата, през терасата -  а на етажа са мозайките от Византийския период – 5 мисля бяха общо. Скъпо е като цяло, но го прежалих....

И тъй като продължаваше да вали, хванахме директно метрото за мол Форум, да ходим на Legoland. Молът е голям, не успяхме да обиколим, влязохме във въпросното Лего – голяма мъка... Не си заслужава въобще скъпия билет, особено за деца над 7 години. Т.нар. Център започва с някакво влакче (което не работеше в момента), следва зала с фигури на известни сгради и накрая идва зала с „басейни“ пълни с парченца, където децата да сглобяват каквото решат. Въобще не разбирам защо таксуват родителите, като дефакто трябва да се подпреш някъде, да държиш багажа и да чакаш. Имаше и някакви 1-2 мини пързалки и втори етаж с някакво кафене. Абе пълна загуба на време – моите (на 9 и 12) направиха един тигел и след 10 мин. казаха да си ходим. Мотхнахме се още из мола и се прибрахме.

Вечерта пак бяхме в  Resto Han, но този път по-уморени заради дъжда може би, не ядохме толкова, не искахме и десерт, но сервитьорът каза – неее, ще ядете, от мен – и донесе на всички баклава и чай. Изпратихме се, ръкуваха се с всички – аз такова отношение не съм срещала другаде.

Много неща не видяхме и не ядохме Grinning  Но времето беше кратко, друг път ще наваксаме!

Последна редакция: вт, 23 яну 2024, 10:38 от PetiaDCh

# 543
  • Карлово
Благодаря за споделеното.
Децата с какво впечатление са от Истанбул?

# 544
  • Варна
Като за първи път, децата бяха доволни, щом има ядене. Бях притеснена за мъжа ми, който тръгна доста скептично настроен за Турция. За мое облекчение - каза че е много впечатлен, явно културният шок не беше много силен измежду дъжда Grinning

# 545
  • Бургас / UK
Петя Благодаря за хубавата разходка 😊
Аз никога не бих си причинила да ходя януари месец там 😀 зимата и пролетта даже не ми е ок. Юни и септември май ще ми е най-хубаво.
Щом мъжо е впечатлен ще има и други ходения 😀

# 546
  • Благоевград
Здравейте! Вчера дойдохме в Истанбул и минахме на отиване през Гърция. Купихме стикер от пощата в градчето  Ipsala. Казаха ни да заредим 300 лири, че тава ще стигне до Истанбул на тъй като не говореха английски, трудно се разбрахме, а май изобщо и не се разбрахме. Залепихме стикера на стъклото и потеглихме. До Истанбул минахме 4 пункта за такси и не са ни спирали. Как да проверим дали тази сума е достатъчна и ако не е, как да разберем още колко трябва за връщане пак по същия маршрут? Много ще дам благодарна за подробни насоки.

# 547
  • Пловдив
PetiaDCh, много хубав и полезен разказ! Flowers Bouquet

Ние резервирахме за 28.04-01.05, във Фатих - Ferman hotel Old City. Отивам за трети път в Истанбул, но сега няма да сме сами и ще го играя екскурзовод. Laughing Ще се наложи да посетя места, на които съм ходила, но Истанбул никога няма да ми омръзне!

Планирам посещение на Sea Life  и Мадам Тюсо. Виждам в сайта на аквариума, обаче че тунелът ще е затворен временно. Дано докато отидем да го отворят... Мисля един ден да отделим на Принцовите острови. Ще имам 1 ден, в който да реша какво да включа.

# 548
  • София
Планирам посещение на Sea Life  и Мадам Тюсо. Виждам в сайта на аквариума, обаче че тунелът ще е затворен временно. Дано докато отидем да го отворят...
Поне от година е затворен. Не разчитайте, че е нещо краткосрочно.

# 549
  • Пловдив
Здравейте! Вчера дойдохме в Истанбул и минахме на отиване през Гърция. Купихме стикер от пощата в градчето  Ipsala. Казаха ни да заредим 300 лири, че тава ще стигне до Истанбул на тъй като не говореха английски, трудно се разбрахме, а май изобщо и не се разбрахме. Залепихме стикера на стъклото и потеглихме. До Истанбул минахме 4 пункта за такси и не са ни спирали. Как да проверим дали тази сума е достатъчна и ако не е, как да разберем още колко трябва за връщане пак по същия маршрут? Много ще дам благодарна за подробни насоки.

На пунктовете не спират. Камери автоматично отчитат, че сте минали. За сумите обаче не мога да бъда полезна. На първа страница  мисля имаше информация.

Планирам посещение на Sea Life  и Мадам Тюсо. Виждам в сайта на аквариума, обаче че тунелът ще е затворен временно. Дано докато отидем да го отворят...
Поне от година е затворен. Не разчитайте, че е нещо краткосрочно.

Лошо.

# 550
Здравейте! Организирам първата ни екскурзия в Истанбул на 4 човека. Ще пътуваме през април и ще отседнем близо до Султанахмет. Благодарение на изобилната и подробна информация в тези теми, успях да се ориентирам за транспорта, забележителностите, храната и нямам търпение да се потопим в атмосферата на Истанбул. Разгледах цените за вход за забележителностите от януари тази година и ми се струва по-добър вариант да закупя Istanbul e pass . Мисля си обаче, дали ще успеем да се вместим и да разгледаме всичко за 3 дена ( четвъртък, петък и събота)  на цена от 150 евро- Топ Капъ, Долмабахче, Синята джамия Света София, Водохранилището, кулата Галата, Дервишите, аквариум Floryа , Сапфир и плаване по Босфора. Давам си сметка за многото туристи през април, през уикенда и чакането по опашки.  Има ли според вас по -изгоден вариант от този е-pass?
Вие за колко дена при добра организация успявате да разгледате основните забележителности? Иска ни се да имаме свободни дни да отидем до Кадъкьой, до Чамлъджа и просто да се разхождаме из кварталите.

# 551
Според мен това което сте споменали че искате да разгледате, няма как да го разгледате за 3 дни, ако пристигате първия ден. На Топкапъ отиват едни 4 часа, Долмабахче 2-3, а може и там 4. Там пък няма измъкване, защото се движите/влачите по предварително установен маршрут с други туристи. Иначе Синята джамия няма много за гледане, както и Света София и водохранилището, но там пък чакането на опашката може да ви забави. Флория си е далеко и там доста време отива по предвижване. На Сапфир не сме ходили, но и тя е на страни, та ако до там трябва да се ходи, пак ще ви изяде от времето. И другото което е, яко писва в един момент разглеждането на забележителности. Ако сте и с деца, ще има мрънкане. Освен да съчетаете Топкапъ до обяд, със Синята джамия, Света София и Водохранилището след обяд. Че са горе долу на едно място. Долмабахче с разходка по Босфора на отделен ден. Но както казах писва. И другото на 3 ден каквото успеете. Но ако тръгвате на третия ден, не знам къде по напред. Аз ако съм на вас, ще разгледам Топкапъ (или Долмабахче) едно от двете (където имате повече познания), Синята джамия, Света София и Водохранилището в един ден. На втория разходка по Босфора, Галата и моткане из улиците, пазарите. И на третия ако си тръгвате, някъде на около пак Лалели, Джамията Сюлеймание например.

# 552
vici75, благодаря за мнението и насоките. Ние ще имаме 5 пълни дни, без тези за пътуване и сме 4 възрастни. Мислех да отделя 3 дена за основните забележителности и 2 дена за разходки и други места, които не са със заплащане на вход. Istanbul e - pass е в два варианта за нас - 3 дена за 150 евро/човек или 5 дена с цена 180 евро и се колебая дали в по-евтиния ще успеем да видим достатъчно. От друга страна, като те прочетох се замислих, че може наистина да ни дойде в повече препускането от една забележителност на друга в потоци от туристи, чакането по опашки и надпреварата с времето, за да се вмъкнем в 3-те дена например. Вероятно ще направя нов подбор и ще поразредя програмата, за да се насладим истински на ваканцията.

# 553
  • Карлово
Една идея от мене. За обектите с по-дълго разглеждане, Топ Капъ и Долмабахче изберете ранен час за посещение. Вижте от колко часа отварят 8 ли, 8,30 ли. Отидете тогава по-свободно е и входът и придвижването. След такова посещение, изберете разходка, посядане в заведение, разпускане. Пет дни са си доста време, без напрежение ще можете да се насладите на Истанбул.

# 554
  • София
А ако решите да съкращавате обекти, погледнете музейния пас от първи пост. Два пъти по-евтин е, но не включва Долмабахче, Истанбул аквариум и други обекти. Преценете сами до колко върши работа. И имайте предвид, че някои цени в е-паса са преувеличени. Например разходката по Босфора я пишат 35 евро, а с Turyol e 150 лири - https://www.turyol.com/Home/Tarifeler.

Общи условия

Активация на акаунт