Във дома, но не в живота

• 11 818
  • 281
  •   1
Отговори
# 135
Ми много, да не кажа повечето мъже в България така са възпитани - че жените са длъжни да въртят къщата и гледат децата изцяло, и да работят наравно с мъжете. И освен това има голяма част простаци. В крайна сметка такова отношение е видял в своето семейство, и авторката такъв си го е избрала.
Друго се чудя - в щатите например, дето много жени гледат сами по 5-6 деца и голяма къща в провинцията, докато мъжете им пътуват по няколко часа дневно и работят по 10  часа, как се справят без чужда помощ? Чакат мъжа си вечер в 9, като се прибере от работа, да изведе децата на разходка, след вечеря да вдигне масата, да провери домашните, сутрин да стане в 6 часа и да ги закара на детска градина / училище?
 Авторке, имам предложение - питай мъжа си, дали не е съгласен да се върнете всички в България. Така хем по лесно ще си стъпиш на краката, хем помощ ще имаш, че и време, да решиш какво да правиш. Сама ще ти е много трудно, ти сега не можеш да се справяш, като не ходиш на работа. Щото надали толкова те затормозява да вдигнеш чинията на мъжа си и да му изпереш дрехите, че да му вдигаш скандали ката ден. Пак ти казвам, социална среда ти липсва. Колкото до децата, може като поотраснат, да почне да им обръща внимание. Сега е приел, че щом те издържа, ти си му длъжна, няма да го промениш.

# 136
Нали затова казваме,да си извоюва  финансова самостоятелност,за да може после да си подреди живота с или без мъжа.

# 137
Тя като стигне до финансова независимост, ще установи, че мъжът и не е толкова черен.
Живот вкъщи по цял ден може да те докара до депресия. Особено 6 години да гледаш деца в среда, в която нямаш приятели и роднини.

# 138
Нали затова казваме,да си извоюва  финансова самостоятелност,за да може после да си подреди живота с или без мъжа.
Е как ще я извоюва, като сега едвам казва, че се справя, че и работа да почне.
Не ми се цитира назад, колко пране, чистене, гладене, готвене  всеки ден има, децата на детска градина води и взема .. И после лего реди.. Ми така е с малки деца, като и прислуга нямаш... Щото другите имат. Казаха ти вече, животът в емиграция не е като екскурзия. То сигурно и мъжът й не е стока, де, ама тя май няма особен избор, освен да се приспособи към ситуацията.
И да, ФрауК е права, и в България да седеше 6 години из вкъщи, пак щеше да е нещастна и депресирана и да се чуди кого да обвинява... Сигурно майка си и свекървата,че не искат да й гледат децата.
И да, пълно е с мъже, които предпочитат собственото си спокойствие пред това да се занимават с деца, при това малки. Дори и собствени. Това не мисля, че го прави чак пък психопат и насилник. Просто си е такъв.

Последна редакция: пн, 25 сеп 2023, 20:17 от Прекрасная Василиса

# 139
Хубаво я съветвате да пести и да си заделя пари. Откъде да ги спести тези пари понеже тя не работи и няма собствени? А, от заплатата на мъжа, нали?

# 140
И какво сега, да не се оплаква ли?
Всеки има нужда да си излее мъката- приемете го така.
И не, не приемам за нормално аз това.
Семейството изисква да си развалиш понякога комфорта в името на децата си. Емиии, изморен си, ама няма всяка вечер да гледаш телевизия, няма всяка вечер да се наспиваш… И да използваш жена си като причина да не излизаш с децата си и да не им обръщаш внимание , е жалък опит за измиване на ръце!:)
Това, че в Бг има много такива, е факт- аз известно време бях така и не, не бях щастлива.
То дори тук не става дума толкова за физическата подкрепа, колкото лошото отношение, обидите,безличието на мъжа и т.н.
Едно е да имаш партньор, с който да съжителстваш, друго е “господар”.
От това зависи и как понасяш трудностите в ежедневието- сладка умора или чувство на тежест… Когато няма кой да те гушне на края на деня или да те потупа по рамото, дори и без да говори, за какво семейство говорим.

# 141
Не знам в коя държава сте, но винаги можеш да намериш помощ и подкрепа от общината и различни институции.
Помисли и прецени как виждаш следващите 3-5 години. Ако вариантът с прибиране в България натежи, то просто говори с близките си какво съдействие бита ти оказали. Ако искаш да продължиш в страната, в която си трябва да работиш в насока финансова независимост. Помощи, курсове преквалификация, работа от вкъщи... Всеки сайт за търсене на работа предлага интересни и полезни съвети. Голяма част от тях имат безплатни курсове. Платените такива имат други опции като гарантиране на поне две интервюта след успешно завършване, стажантско място с опция да премине в постоянно и други.
От теб зависи.
Самоцитирам се и се надявам авторката да намери начин да се мобилизира и да си постави цел по отношение на бъдещата й реализация, която да следва.

# 142
Хубаво я съветвате да пести и да си заделя пари. Откъде да ги спести тези пари понеже тя не работи и няма собствени? А, от заплатата на мъжа, нали?
Приемаме че мъжа й оставя средства с които да изкарат деня/седмицата/месеца.

Вместо да си купи цигари, снаксове или кафе, ще вкара 20 евро в банковата сметка. Вместо да закара децата с автобус, ще станат по-рано и ще отидат до градината пеша и ще спести още 10 евро да кажем. Вместо да си купува дрехите в марков магазин, ще си ги вземе от някое китайско магазинче и ще спести още някое евро.

След година пестене, може да разполага спокойно с една възглавница от 1500-2000 евро, което е по-добре от 0.

# 143
Как стоят нещата при развод в тази страна? Каква издръжка ще получавате? Някакви помощи ако сте разведена и известно време без работа? Реално в момента живеете сама, грижите се за 2 деца и мъж. Липсата на този мъж само ще ви облегчи положението, ще отпаднат домакинските ангажименти по него. След като не се мърда за нищо...  за какво ви е, пари се изкарват.Справяте се с толкова много неща, ще се научите и пари да изкарвате. Не вие, а той ще го закъса без вас. И няма извинение за това, че лишава децата си от обич и грижа. Жалко за този душевно осакатен човек. Той губи, вече доста е изгубил, години.
Проучете какви програми има за помощ при безработица, някакви почасови ангажименти, които да запопнете като начало. Който търси, намира. Ще се справите, вярвайте в себе си!

# 144

Вместо да си купи цигари, снаксове или кафе, ще вкара 20 евро в банковата сметка. Вместо да закара децата с автобус, ще станат по-рано и ще отидат до градината пеша и ще спести още 10 евро да кажем. Вместо да си купува дрехите в марков магазин, ще си ги вземе от някое китайско магазинче и ще спести още някое евро.

След година пестене, може да разполага спокойно с една възглавница от 1500-2000 евро, което е по-добре от 0.

Да, така си и мислех. От парите на мъжа предлагате да спестява. Т.е да крие и на практика да краде от него. Чудесен съвет!
Опасен съвет всъщност. Аз ако съм на мястото на мъжа и разбера какви ги върши зад гърба ми, светът ще й се види тесен на тази домакиня.

# 145
Как стоят нещата при развод в тази страна? Каква издръжка ще получавате? Някакви помощи ако сте разведена и известно време без работа? Реално в момента живеете сама, грижите се за 2 деца и мъж. Липсата на този мъж само ще ви облегчи положението, ще отпаднат домакинските ангажименти по него. След като не се мърда за нищо...  за какво ви е, пари се изкарват.Справяте се с толкова много неща, ще се научите и пари да изкарвате. Не вие, а той ще го закъса без вас. И няма извинение за това, че лишава децата си от обич и грижа. Жалко за този душевно осакатен човек. Той губи, вече доста е изгубил, години.
Проучете какви програми има за помощ при безработица, някакви почасови ангажименти, които да запопнете като начало. Който търси, намира. Ще се справите, вярвайте в себе си!

Как точно ще си намери работа с две деца, който по думите и постоянно са болни?
Без да знае добре езика?
Сега поне не мисли за сметки и наем, което в чужда държава, без семейство хич не е малко.

Да, така си и мислех. От парите на мъжа предлагате да спестява. Т.е да крие и на практика да краде от него. Чудесен съвет!
Опасен съвет всъщност. Аз ако съм на мястото на мъжа и разбера какви ги върши зад гърба ми, светът ще й се види тесен на тази домакиня.
Здрасти, пиша ти от 21 век!
Тук жените могат да гласуват и освен това и шофират! А и съществува нещо, наречено семеен бюджет.

Не става въпрос за кражба, защото тези пари така или иначе са предназначени за харчове.
Тя, като администратор на тези пари, може да оптимизира харчовете за неща нужни на нея, с цел да се спестят средства.

Ако мъжа й наистина тръгне да прави проблеми за подобна оптимизация, решението е и тя да почне работа и децата на мъжа да останат без бавачка.

Последна редакция: пн, 25 сеп 2023, 20:47 от Номад4е 2008

# 146
Номадче,
Наистина ли мислиш, че тя си купува скъпи дрехи и харчи пари за транспорт? Може ДГ да е до тях и тя въобще да няма пари за транспорт. Може да живее на село, в малък град. Пари да дрехи пък въобще да няма.
Авторке от собствен опит: Ако си в голям град с магазини за дрехи, мебели и т.н., но не хранителни, питай за чистаческо място- чистачка сутрин преди отваряне. Обикновено работата е 1,5 до 2 часа на ден от 8-8.30 ч. до към 10.00 ч., когато отварят подобни магазини. Предимство: можеш да водиш и взимаш децата от ДГ и поне собствени джобни да имаш. Недостатъци: може да се работи 6 дни седмично и парите наистина са джобни, но са си твои.

# 147

Е защо да краде? Брака не прави ли финансите общи? Какво да не би да няма право на семейни пари? Що за глупост? Приноса в семейството може да не е финансов и пак да е равен. Какво значи да краде от него? Какви хора сте ?

# 148
А какво точно прави като крие пари и му казва например, че ги е изхарчила за храна за децата?
Аз се чудя вие какви хора сте.

# 149
Харчи разумно. Тези пари може да ги похарчи за да се спаси при нужда, но може и да спаси положението в случай на семейна криза. Не е нормално мъжа да иска отчет до стотинка и не е лошо да има скатани пари "за всеки случай".
А ако беше насилник, който контролира финансите на жена си, пак ли така щеше да разсъждаваш?
Тя е работила преди и пак ще работи. Децата ще пораснат.

Общи условия

Активация на акаунт