Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

STAR WARS Universe: A Long Time Ago in a Galaxy Far, Far Away (тема 4)

 • 2 582
 • 47
 •   1
Отговори

Анкета

* Оценете Андор / За Асока *

Опции:

* Може да изберете максимум 7 опции.

 • София
 • Мнения: 26 333

 


Добре дошли във фен темата посветена на най-великата сага в историята: * STAR WARS *
Две свещени думи, които накараха стотици милиони хора да мечтаят и да останат деца завинаги. Две думи, които спасиха Холивуд в годините на безизходица и тежка за тях криза. Две думи, които промениха изцяло световно кино и белязаха няколко поколения хора из цялата галактика!
 
В тази тема и бъдещите след нея ще си пишем, дискутираме, вълнуваме, спорим и забавляваме за всичко свързано с продукта, Star Wars. От първия филм през 1977 г. до всички проекти планувани за идните години.
Тук ще се пише както за филмите, така и за анимациите. За минали и бъдещи проекти.
Изобщо за всичко под шапката, Star Wars що касае филми, сериали, актьори, герои, фен теории, книги, комикси, игри и т.н.

 

 
 ~ Как се ражда Легендата ~ Star Wars: The Complete Legends History ~
 


 HISTORY
 
''Далечната галактика“ е спирална галактика, с дължина 120 000 светлинни години. В нея има приблизително 400 милиарда звезди и около половината от тях имат планети, на които може да се поддържа живот. Около 10% от тях наистина са развили такъв, докато разумни същества има на една от 1000 планети с живот (т.е. на около 40 млн.). Галактиката е разделена на няколко региона, подредени по своята отдалеченост от Ядрото. Регионите се делят на по-малки единици като сектори, системи и планети. Почти всички светове са под контрола на демократичната Галактическа република.
В самото сърце на Галактиката е Дълбокото ядро – малък регион, който крие необичайни светове. По-навън се намират световете на Ядрото, които са някои от най-престижните, високоразвити и известни планети в Галактиката. Регионът е началната зона на човешко обитание. Тук са разположени планетите Корусант (столицата на Републиката) и Олдеран. В концентрична последователност следват Колониите, Вътрешен ръб (или Вътрешен пръстен), Експанзивен регион, Среден ръб (или Среден пръстен) и Външен ръб (или Външния пръстен), които са значително по-слабо развити и неконтролируеми. Като дори Империята в своя разцвет и пълна мощ не успява да наложи своята воля на тези диви и опасни места. Най-отдалечените части на галактиката са ръкавът Тингъл, който съдържа полунезависимият от Републиката Корпоративен сектор. Отвъд Външния ръб са Непознатите региони, които са слабо населени и почти неразвити, а отвъд тях се намира Необитаемият космос.
Господстващият вид са хората, които държат основната част от големите правителства. Разумните видове, различни от хора (туай'леки, хътяни, монкаламарианци и др.) са наричани от хората просто ''пришълци“. Въпреки че не са смятани за раса, дроидите образуват значителна част от населението.

 

 

 

 
Страхотна интерактивна карта на всички планети в галактиката / Избор на планета с клик
 
Страхотна графика и зуум на планетите
 
Star Wars Galaxy Map
  

 
 
The best collection of Star Wars maps ever!
 
All Sentient Species
 
List of Star Wars species
 
Sentient species from the Star Wars franchise
 
Species Canon
 
Species Legends
 
Sentient species
 
Alien Canon
 
Alien Legends
 
List of Star Wars creatures - Wiki
 
Creatures - Fandom
 
Creatures - Fandom - part Two

 


Но кое прави тази Галактика по-различна от всички останали?
СИЛАТА!
Силата е енергия създадена от всички живи същества, тя ни заобикаля и е пропита в нас. Тя обединява Галактиката в едно цяло. Силата е енергийно поле, което обгражда всичко и се концентрира в живите същества. Силата е навсякъде, и способните да я усещат и направляват владеят необичайни за другите хора умения. Най-общо казано, Силата е ''енергията на живота“, макар да я има и в неживата природа.
Силата се дели на Светла и Тъмна страна. На практика това е напълно абстрактно разделение, породено от възприятията и моралните ценности на разумните същества и като такова то не съществува реално. Светлата страна е използване на Силата за помощ, лечение, развитие и просперитет, а Тъмната – на разруха, хаос, тирания и жажда за власт.
Съвсем малка част дели Тъмната страна от Светлата и много лесно човек може да премине към Злото -  "Тъмната Сила е лесно достижима, защото е по-изкусителна", казва учителят Йода на Люк.
Най-бързия път към Тъмната страна е гневът, страхът, алчността и завистта.
Сагата е много поучителна с това, как в живота си всеки един от нас се сблъсква с изкушението, с лесно достъпните удоволствия и материални неща, и как трудно се отстояват човешките добродетели.
 
Не всички обаче могат да усетят и овладеят Силата. Малцина са избраниците на съдбата.
 
Джедайският Орден бил създаден приблизително по време на създаването на Галактическата република, 25 783 години ПБЯ (отново, преди битката при Явин или Епизод 4: Нова Надежда). Според малкото информация, останала след толкова време, големите групи от адепти на Силата се събрали и създали организацията, която просъществувала 250 века и оставила много дълбоки следи в историята на цялата галактика.
Джедаите са фиктивна военно-монашеска мироопазваща организация от сагата Междузвездни войни. Те използват Силата, както и специални, и страховити оръжия, наречени светлинни мечове, излъчващи енергиен лъч, за да защитават Галактическата република и цялата галактика при конфликти и нестабилно управление. Понякога участват в мирните преговори между планетите и ако е необходимо използват своите невероятни бойни умения да потушават създалото се напрежение. Джедаите се ръководят от Съвет от 12 членове, който се състои от най-мъдрите и могъщи членове на организацията. Джедаите служат на кодекса на морала и справедливостта и владеят Светлата страна на Силата.

 
 
~ Timeline of galactic history - Вижте цялата история на Вселената Стар Уорс по години ~
 
 

 

 

  

 

 


По време на събирането на трите големи групи (паладините от Катоската академия ; последователите на Палава, и Орденът на Дай Бенду) на Тайтън следва и разцеплението, защото не всички следвали Ашла (Светлата страна), а Боган – Тъмната!
Тези последователи на Тъмната страна на Силата се отцепват и намират своя път и призвание на мистериозната планета Корибан, която е останала неоткрита с хилядолетия. Тя е населяване от странната раса, Сити. Това са кокалести насекомоподобни хуманоиди с червена кожа. Обществото им било кастово, като най-ниско в него били робите. След тях идвали работниците, после воините, известни още като масаси, а най-високо стояла кастата на магьосниците. Ситските магьосници можели да използват Тъмната страна на Силата, като изпълнявали сложни заклинания и ритуали, въпреки че техните умения били много по-ограничени и необработени от тези на джедаите. По време на Тъмния Век именно на Корибан пристигнали тези джедаи-изгнаници. Натрапниците бързо покорили примитивните сити със своите умения в Силата, придобили почти богоподобен статус на Корибан и се нарекли ситски лордове. Скоро те започнали завоевателни походи из Непознатите Региони на Галактиката и завземали все нови и нови планети, образувайки Ситската Империя. Докато мощта на тъмните джедаи растяла, те постепенно се претопявали с местните сити с помощта на ситска алхимия и след векове с прозвището ''сит“ били наричани не само местните жители на Корибан, а и техните тъмни властелини. По време на Първата Ситска Империя голяма част от ситите се разселили и на планетата Зиост, столица на Първата Ситска Империя. Владетелят на империята носел титлата Тъмен Лорд на Ситите, който управлявал с помощта на по-нисши по ранг ситски лордове. През властването на Тъмния лорд Нага Садоу той също изпробвал ситски алхимични техники върху своите войни масаси, правейки ги още по-едри, кръвожадни и покорни на волята му.
С течение на времето древната ситска раса напълно изчезнала и „сит“ означавало вече не биологичен вид, а последовател на ситските учения.

 
 
 
 
 


ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ ОТНОСНО СИЛАТА
Лично от Джордж Лукас! Прегърнато и от неговия падуан, Дейв Филони!

Всеки един жив организъм във Вселената има досег със Силата!
Дали ще я овладееш зависи изцяло от теб. Доколко си талантлив и отдаден на каузата!
А какво свързва Силата с живите форми на живот?
Това са Мидохлорините!
 
След Големия Взрив, от Великата Празнота се ражда Вселената, нейните галактики, звездни системи и слънца. Всичко, което съществува и някога ще съществува е създадено от първоначалната плазма в началото на времето. Повече от милиони години, планетите се формирали и живота се зародил като постоянно развитие на все по-усложняващи се организми. Втъкана и преплетена с всичко това - от най-малката молекула до най-голямата звезда - била Силата! В симбиоза и намиращи се във всички клетки на всичко живо са Мидихлорините, микроскопична форма на живот, която е преплетена със Силата. Тези миниатюрни живи същества общуват със Силата и разкриват нейната воля. Силата е неделима част от природата - като енергията или материята - но тя тепърва трябва да бъде премерена и анализирана. Силата не може да бъде разбрана по същия начин като физическите качества на вселената. Законите на физиката са наблюдаеми, технологията е контролирана. Силата обаче е нито контролирана, нито контролираща - тя е част от самия Живот! Да се попита дали тя контролира или може да бъде контролирана е като да се попита дали човек контролира съставящите го клетки, или те контролират него. Не се знае дали Силата винаги е съществувала, дали е дошла когато животът е еволюирал в разум, или когато той е обуздал еволюцията със разум. Знае се обаче, че от количеството мидохлорини в кръвта зависи дали ще си чувствителен към нея, дали ще можеш да осъществиш контакт.

 

 

 

 
 


Най-страховитото оръжие в ръцете на надарените със Силата е легендарния 'Светлинен меч.'
Светлинният меч (или лазерен меч) оръжие, произведено от самите Джедаи. То използва подобна на плазма субстанция, придържана от силово поле, с която използващият го може да пререже почти всяка материя, с изключение на някои много редки и специални материали и енергийни полета. Две полета на светлинен меч се възпират едно друго, което позволява на джедаите да парират удари на противник със светлинен меч и да отклоняват бластерни заряди (използващи подобно поле). Тъй като острието на меча е подобно на светлина, то няма тегло и е много трудно да се прецени положението му. Заради безтегловността на плазмата и жироскопичния ефект, който създава, за да се борави със светлинен меч се изискват голяма сила и издръжливост и е изключително трудно и опасно да бъде използван от някой, който не е обучен за това. Затова джедаите преминават през дългогодишно обучение за използването на светлинен меч. Силата също им помага да се предпазят от самонараняване при тренировки и в битка.
Има седем основни стила за бой със светлинен меч, които имат различни предимства и слабости. Има специално създаден стил за защита от бластерни атаки. Тъй като плазмата има магнитни свойства тя може да привлича излъчената плазма от бластерите. Поради тази причина, светлинния меч е добра защита от плазмени оръжия, включително бластери.
Оръжието се състои от острие от чиста плазма, излъчвано от дръжка и ограничено в силово поле. Полето задържа изключителната горещина на плазмата, защитавайки ползвателя на оръжието, и запазва формата на острието. Дръжката почти винаги се изработва лично от ползвателя, за да пасва на неговите нужди, предпочитания и стил.
Светлинният меч е оръжие, заслужаващо страхопочитание. Боравенето със светлинен меч е демонстрация на изключителни умения и увереност, както и на майсторска издръжливост и боравене със Силата.
Цветът на острието се определя от използваните кристали при изработката. Джедаите търсят кристали сред естествени източници, докато ситите използват фабрични, синтезирани кристали, които обикновено са червени.
Ситите и всички последователи на Тъмната страна използват червения цвят, а Джедаите почти всички останали, като основните и най-разпространени са зеления и синия.

 

 

 

 


персонажи/герои – канон
 
персонажи/герои – легенди

 STAR WARS Universe & Timeline
 
 

 
Вселената на Star Wars е необятна. Тя съдържа в себе си освен добре познатите ни филми и телевизионни серии (аниминирани и лайв акшън), още куп книги, комикси и игри.
 

 

 
Във Вселената на Стар Уорс има няколко календара, но официално е наложен и приет, следният календар: BBY и ABY. Не, това не са модификационни номера на дроиди. Така се обозначават всички исторически събития. Абревиатурата значи: Преди/След Битката при Явин и унищожаването на първата звезда на смъртта в ''Епизод 4: Нова Надежда.'' Тази година се приема за нулева. Така че имаме, BBY и ABY (преди и след).NEW STAR WARS TIMELINE

Dawn of the Jedi (roughly 25,000 BBY)
The Old Republic (25,000 – 1,000 BBY)
The High Republic (500 BBY – 100 BBY)
Fall of the Jedi (100 BBY – 19 BBY)
Reign of the Empire (19 BBY – 5 BBY)
Age of Rebellion (5 BBY – 4 ABY)
The New Republic (5 ABY – 34 ABY)
Rise of the First Order (34 ABY – 35 ABY)
New Jedi Order (50 ABY – unknown)
 
Star Wars movies and TV shows in chronological order
 
Това са основните продукции (минали, настоящи и бъдещи проекти) ако мога така да се изразя. Тези, които са/ще бъдат канонизирани и са пряко свързани посредством събитията разиграващи се в тях. С една дума, всеки един уважаващ себе си фен трябва да ги изгледа. Само за информация, единствената продукция, която не е преведена у нас е аниминирания ТВ сериал, ''Star Wars Resistance.'''
 
Untitled Star Wars film (James Mangold) (TBA): 25 000 BBY
The Acolyte (2024): 132 - 82 BBY
Star Wars: Tales of the Jedi (2022) (? - 18 BBY)
Star Wars: The Phantom Menace (1999): 32 BBY
Star Wars: Attack of the Clones (2002): 22 BBY
Star Wars: The Clone Wars (2008-2020): 22-19 BBY
Star Wars: Revenge of the Sith (2005): 19 BBY
Star Wars: The Bad Batch (2021-2024): 19 BBY - TBA
Solo: A Star Wars Story (2018 ): 13-10 BBY
Obi-Wan Kenobi (2022): 9 BBY
Star Wars Rebels (2014-2018 ): 5-0 BBY (Епилогът: 4 ABY)
Andor (2022) (5 BBY – 0 BBY)
Rogue One: A Star Wars Story (2016): 0 BBY
Star Wars: A New Hope (1977): 0 BBY
Star Wars: The Empire Strikes Back (1980): 3 ABY
Star Wars: Return of the Jedi (1983): 4 ABY
The Book of Boba Fett (2021): 9 ABY
The Mandalorian (2019-2024): 9-TBA ABY
Ahsoka (2023): 9 ABY
Skeleton Crew (2024): 9-10 ABY
Untitled Star Wars film (Dave Filoni) (TBA): 9-? ABY
Star Wars Resistance (2018 ): 34-35 ABY
Star Wars: The Force Awakens (2015): 34 ABY
Star Wars: The Last Jedi (2017): 34 ABY
Star Wars: The Rise of Skywalker (2019): 35 ABY
Untitled Star Wars film (Sharmeen Obaid-Chinoy) за New Jedi Order (Rey Movie) (2026): 50 ABY
 
Легенда:
TBA ~ предстои да бъде оповестено

 
Канон са всички филми и ТВ адаптации с някои редки изключения + всичко, което е издадено след 25.04.2014 (филми, сериали, книги, комикси и т.н.) г. когато Дисни стартира новия и официален за момента канон.
 
Тук са абсолютно всички официално канонизирани Стар Уорс проекти по хронологичен ред:
Star Wars: Timeline of canon media
 
 
Всичко останало попада в т.нар. ''Легенди'' т.нар. бивша ''Разширена Вселена''
 
А тук са абсолютно всички проекти, които попадат в тази вселена
Star Wars Legends
 STAR WARS Books, Graphic Novels & Games
 
Извън легендарните филми и последвалите телевизионни продукции има десетки хиляди игри, книги и комикси посветени на Стар Уорс.
 
 
Star Wars: The High Republic
 

 
Това е най-новия и актуален медиен проект на Дисни, който обединява в себе си поредица от романи, комикси и късометражни анимационни интернет серии. Действието се развива в разцвета на републиката и джедаите. 800 години след падането на Старата Република и 200 години преди събитията в Епизод 4: Нова Надежда. Или по-конкретно: 232 години преди Битката за Явин.
Всичко за ''The High Republic'' може да видите тук:
The High Republic ~ Wikipedia
The High Republic ~ Fandom Wiki
 
Всички Уеб епизоди (10 бр. х 1.20 мин.) + Зад кулисите (2 бр. х 23 мин.) може да видите тук:
Youtube ~ Star Wars: The High Republic
 
 
Lego Star Wars
 
От 1999 до 2022 (който най-вероятно ще бъде подновен) година е в сила действащ договор между Лего и Лукасфилм за видео игри, играчки, късометражни филми и анимации с бранда на Лего и героите от вселената на Стар Уорс.
 

 

 
 
Lego Star Wars ~ Wikipedia
Lego Star Wars ~ Fandom Wiki
 
 
Star Wars Comics
 
Комиксите особено в САЩ и Канада са много популярни. И едва ли ще учудя ако кажа, че са хиляди.
 
Star Wars Comics ~ Wikipedia
List of comics ~ Wiki
List of comics ~ Fandom Wiki
Read Comic Online
 
На последния линк в полето за търсене като се изпише 'STAR WARS' излиза списък с всичките комикси. След което се избира дадено заглавие от списъка и така могат да се прочетат всичките броеве от него.
 
 
Star Wars Video Games
 

 
Има хиляди игри посветени на Стар Уорс, като най-прочутата е: Рицарите на Старата Република или култовия КОТОР.
Всички игри може да видите в следните два линка:

 
Star Wars video games ~ Wiki
Star Wars video games ~ Fandom Wiki
 
KOTOR Movie Saga
 
STAR WARS: The Old Republic – The Movie Saga
 
STAR WARS Jedi: Fallen Order - Movie Edition
 
STAR WARS: JEDI FALLEN ORDER All Cutscenes (Game Movie)
 
 
Star Wars Video Books
 
Книгите на тема Стар Уорс също са хиляди. Най-прочутата поредица е на Тимъти Зан. Няма да излъжа ако кажа, че романите са уникални и задължителни за всеки един фен. И е напълно достатъчно да се прочетат само те. Така да се каже, те са си самодостатъчни.
 

 
Поредицата на Тимъти Зан:
 
Thrawn trilogy
Heir to the Empire (1991)
Dark Force Rising (1992)
The Last Command (1993)
 
Hand of Thrawn duology
Specter of the Past (1997)
Vision of the Future (1998 )
 
Thrawn series
Thrawn (2017)
Thrawn: Alliances (2018 )
Thrawn: Treason (2019)
 
The Ascendancy Trilogy
Thrawn Ascendancy: Chaos Rising (2020)
Thrawn Ascendancy: Greater Good (2021)
 
Other Star Wars novels
Survivor's Quest (2004)
Outbound Flight (2006)
Allegiance (2007)
Choices of One (2011)
Scoundrels (2013)
 
Graphic novels (btw: комикси)
Mara Jade: By the Emperor's Hand; a graphic novel with Michael A. Stackpole (1999)
Mara Jade: A Night on the Town, comic in Star Wars Tales 1.
 
 
Списък с всички книги + времевата линия на канонизираните творби и на тези в разширената вселена може да видите в следните линкове:
 
Star Wars Books: List ~ Wiki
Timeline of canon books ~ Fandom Wiki
Timeline of Legends books ~ Fandom Wiki
 STAR WARS Music
 
 

 


Всичко за Джон Уилямс
 
John Williams History

 


Top 10 Star Wars Musical Theme Songs [HQ]
 
The Best Of: Star Wars Music Of All Time (John Williams) OST - Complete Remastered Soundtrack 2020
 
The Mandalorian Season 1 Soundtrack Score (2019)
 
Mandalorian season 2 OST

 Бъдещите проекти

==> Star Wars upcoming TV and movies <==
 
След феноменалния успех, който пожъна, ''Мандалорецът'' от Дисни и Лукасфилм решиха да създадат нова вселена и я кръстиха, ''Вселената на Мандалорецът'' Така вече си имаме една отделна Вселена под шапката на общата Вселена Стар Уорс. Истината е, че Дейв Филони и Джон Фавро реабилитираха марката Star Wars, спасиха я от забвение след творческия (но не и финансов) провал със сикуъл трилогията и я рестартираха така както никога преди не е била.
Така се народиха един след друг куп бъдещи проекти за които милионите фенове тръпнат в очакване.
Тук ще ви запозная подробно с всичко, което предстои да излезе в близките години.

 
 
 


The Acolyte
 

 
Очаква се през 2024 г. / ТВ сериал - Лайв Акшън / 8 епизода
Продукция на Лукасфилм / Дистрибутор: Дисни / Излъчване по Дисни+
Шоурънър: Лесли Хедланд
Действието ще се развива 50 г. преди събитията в ''Епизод 1: Невидима заплаха''
Този сериал ще разказва за последната година от 'Златната ера на Джедаите' и за надигането на Ситите. Сериалът ще е мрачен и ще се фокусира главно върху ситите. Очаква се с огромно нетърпение появата на великия Дарт Плейгъс, който полага основата на бъдещата Империя, обучава Дарт Сидиъс и го насочва в политиката. Очаква се разбира се да видим и раждането на самия Дарт Сидиъс.

 
The Acolyte - IMDB
The Acolyte - TVMaze

 


Skeleton Crew
 

 
Очаква се през декември 2023 или по-скоро в началото на 2024 г. / ТВ сериал - Лайв Акшън / 8 епизода
Продукция на Лукасфилм / Дистрибутор: Дисни / Излъчване по Дисни+
Шоурънъри: Кристофър Форд и Джон Уотс
Действието ще се развива във времевата рамка на Мандалорецът и Асока.
Сериалът ще проследи приключението на четири деца изгубени в Галактиката след като правят важно откритие на родната си планета...
Общо взето това ще е опитът на ЛукасФилм и Дисни да направят ''Странни неща'' в Космоса.

 
Skeleton Crew - IMDB
Skeleton Crew - TVMaze
Lando
 

 
TBA / ТВ сериал - Лайв Акшън
Продукция на Лукасфилм / Дистрибутор: Дисни / Излъчване по Дисни+
Шоурънър: Джъстин Симиен
Продължава мистерията около този проект, но най-вероятно няма да види бял свят.
Дори не е потвърдено официално кой Ландо ще гледаме (а може би и двамата, ако имаме скокове в миналото или бъдещето), Били Дий Уилямс от оригиналната и сикуъл трилогията или Доналд Глоувър от ''Соло: История от Междузвездни войни''
п.п. Логично е да е за младия Ландо, горе-долу по времето на филмът за Соло.

 
Lando - IMDB
Lando - TVMaze

 


Star Wars: A Droid Story
 

 
TBA / ТВ филм - Aнимация.
Продукция на Лукасфилм / Дистрибутор: Дисни / Излъчване по Дисни+
Също проект, който най-вероятно няма да види бял свят.
Ще се разказва за приключенията на R2-D2 и C-3PO,  като се очаква и появата на BB-8
Анимацията трябваше да излезе през 2021 г. но към момента няма някое конкретно инфо кога и дали изобщо ще види бял свят.

 
Star Wars: A Droid Story - IMDB
 


Untitled James Mangold film (Star Wars: Dawn of the Jedi)
 

 
??? г. / Филм
Продукция на Лукасфилм / Дистрибутор: Дисни / Излъчване: На кино и по-късно по Дисни+
Режисьор: Джеймс Манголд / Продуцент: Катлийн Кенеди
История, която ще се развива 25 000 години преди Епизод IV, като ще се фокусира върху откриването на Силата!

 
Untitled James Mangold film (Star Wars: Dawn of the Jedi) - IMDB
 


Untitled Dave Filoni film
 

 
??? г. / Филм
Продукция на Лукасфилм / Дистрибутор: Дисни / Излъчване: На кино и по-късно по Дисни+
Режисьор: Дейв Филони / Продуцент: Катлийн Кенеди
С този филм, Филони ще направи епичен кросовър завършек на историята на Мандалорецът, Асока и Боба Фет.

 
Untitled Dave Filoni film - IMDB
 


Untitled Sharmeen Obaid-Chinoy film (New Jedi Order ~ Rey Movie)
 

 
22.05.2026 г. / Филм
Продукция на Лукасфилм / Дистрибутор: Дисни / Излъчване: На кино и по-късно по Дисни+
Режисьор: Шармийн Обейд-Чиной / Продуцент: Катлийн Кенеди
15 години след Епизод IX.
Рей ще създаде най-новият джедайски храм и ще започне един нов цикъл в Галактиката!

 
Untitled Sharmeen Obaid-Chinoy film (New Jedi Order ~ Rey Movie) - IMDB
  ПОЛЕЗНИ ЛИНКОВЕ  
 
 

 

 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 АРХИВ/анкети
 
Скрит текст:


   


АРХИВ/теми
 
The Mandalorian - This is the Way! - тема 1
STAR WARS Universe: A Long Time Ago in a Galaxy Far, Far Away - тема 2
STAR WARS Universe: A Long Time Ago in a Galaxy Far, Far Away - тема 3

Последна редакция: нд, 24 сеп 2023, 20:06 от Diavolo

# 1
 • Somewhere far away
 • Мнения: 3 901
STAR WARS Films & TV Series
 
Тук ще се запознаем малко по-подробно със знаковите Филми и ТВ продукти
 
ФИЛМИ
 
Малко предистория на успеха. Легендата както знаем всички започва през 1977 г. но този филм спокойно можеше и да не се състои. Съдбата обаче застава на страната на Лукас, а останалото е история...
 

 
И така,
Скрит текст:
През 1972 г. изолиран в хотелската си стая в Нортпойнт, Лукас търси идеи и вдъхновение от различни типове литература, в това число и в книгите на Карлос Кастанеда. Именно оттам идва вдъхновението за два основни персонажа – мексиканският шаман Дон Хуан на Кастанеда се превръща в Оби-Уан Кеноби, а ''житейската сила“ се трансформира в ''Силата.“
Година по-късно обаче Лукас не може да се похвали със сериозен напредък. Той е написал едва тринадесет страници от сценария, а читателите разбират още в началото, че това е „историята на Мейс Уинду, почитан джедай-бенду и роднина на Ъсби Си Джей Тейп – падауна при славните джедаи“. Работата по новия филм се струва смехотворна дори на подчинените му Том Полък и Джеф Бърг. Те обаче, като финансово зависими от клиента си, успяват да презентират част от готовите материали пред Алън Лад-син – шеф на филмографията в 20th Century Fox по онова време. Лад-син е впечатлен, но резервиран – той предлага на Лукас сумите от 15 000 долара за завършване на сценария, 50 000 долара за окончателното му написване и 100 000 долара за режисура на филма. Лукас приема сделката, като дори и не споменава пред Лад-син колко всъщност би струвал толкова амбициозен проект. Той обаче прави нещо немислимо – включва в договора си 40% от нетната печалба.
 
Премиерата на ''Американски графити“ се оказва особено успешна. Филмът счупва рекордите по гледаемост, а с това и името на Джордж Лукас вече започва да се приема по-сериозно в арт средите. Успехът му позволява да предоговори финансовите условия със студиото – той увеличава хонорара си на 500 000 долара и желае да държи правата за продажбите на саундтрака, както и мърчандайзинг правата. От студиото му дават зелена светлина. Засега.
 
Работата по „Междузвездни войни“ продължава още две години и половина. Лукас пише сценария в новия си дом в Сан Анселмо и черпи вдъхновение не само от литературата и киното, но и от политиката. Така се ражда образът на злия император Палпатин – своего рода Ричард Никсън, макар Лукас да потвърждава тази теория, едва след като филмът се е превърнал в хит. „Седемте самураи“ на Акира Куросава вдъхват живот на джедаите, а междувременно се раждат и Дарт Вейдър, Люк Скайуокър (познат по това време като ''Старкилър“) и принцеса Лея, а Силата бива разделена на две страни – светла и тъмна.
 
Първият вариант на сценария получава огромни критики от близките приятели на Лукас, с които той споделя всяка своя разработка. Критиките обаче не обезкуражават режисьора, а само го подтикват да внесе нови идеи и герои. Така през 1975 г. на хартия се появява и Хан Соло, който надхитрява Империята. В случая Империята е вдъхновена от политиката на тогавашните холивудски студия, а Лукас вижда себе си в Соло. С тази версия на сценария е време и студиото да реши окончателно дали ще финансира дръзкия за времето си проект или не. Чудото се случва благодарение на Денис Станфил, шеф на „Фокс“ по онова време. Станфил рискува, а Лукас вече може да се похвали, че е подписал сделката на живота си.
 
Едновременно със завършването на сценария близкият приятел на Лукас, Джим Нелсън създава студиото за специални ефекти „Индъстриъл Лайт енд Меджик“, което впоследствие ще се окаже и основен партньор на Лукас за създаването на невижданите дотогава битки със светлинни мечове, космически кораби и футуристични светлини.
 
Кастингите за главните роли започват през 1975 г. в Лос Анджелис. Кастинг директорът Фред Рус се оказва и основният вдъхновител, който убеждава Лукас да избере никому неизвестната по това време Кари Фишър за ролята на принцеса Лея, и то при положение, че съществуват варианти като Джоди Фостър и Ейми Ървинг. Рус вижда в деветнадесетгодишната тогава дъщеря на Деби Рейнълдс талант, особено подходящ за новата роля. На кастингите се явяват и Марк Хамил и Харисън Форд и така се оформя звездното трио, което ще бъде любимо на няколко поколения през следващите четири десетилетия.
 
Снимките на бъдещия филм започват през 1976 г. в Лондон – възможно най-далеч от студиото, с което Лукас има обтегнати отношения по различни причини, в това число и финансови, както и такива, свързани с кастинга на непознати актьори. На снимачната площадка цари напрежение поради тежкия характер на Лукас. Стига се дотам, че дори Форд изразява сериозно оплакване: „Джордж, тия глупости може и да се напишат на хартия, но никой не може да ги произнесе“. Английският снимачен екип е изнервен, графикът е разбит още в самото начало, а Джордж дори се сдобива с неприятна инфекция на стъпалата, с което работата се утежнява още повече. Проблемите съпътстват и монтажа. Режисьорът не е доволен от английския си монтажист и прехвърля работата към съпругата си Марша Лукас, която по това време работи за Мартин Скорсезе. Тя също не вярва в успеха на фантастичния филм, но заминава за Ел Ей, където се заема с работата отначало.
 
Преминавайки през безброй перипетии, Лукас показва завършения филм пред ограничена публика. След края на прожекцията тишината в залата и липсата на аплодисменти говорят на всички, че току-що е приключила кариерата на един от младите и надеждни режисьори в Холивуд. Брайън де Палма категорично заявява, че филмът не струва. Това обаче мотивира Лукас още повече и той внася още промени в крайния вариант. Единственият лъч надежда идва от Стивън Спилбърг, който окуражава Лукас и дори прогнозира, че филмът ще премине през финансовата бариера от милиард долара.
 
Отпор след прожекцията дават и от „Фокс“, които обезумяват след предварителните реакции. ''Междузвездни войни“ обаче има амбицията да се превърне в нещо голямо, а в такъв случай трябва да бъдат изпипани и най-дребните детайли. Джон Уилямс композира музиката, а самият Лукас държи звукът да бъде в долби стерео. От ''Индъстриъл Лайт енд Меджик“ работят денонощно, за да угодят на капризите на режисьора и да създадат невъзможното. След поредните промени Лукас отново организира прожекция... и публиката губи ума и дума.
 
На 25 май 1977 г. се състои премиерата на филма. Той е разпространен само в избрани/лимитирана бройка кина (широко/национално разпространение получава чак на 15 юли), а семейство Лукас вечеря срещу Китайския театър на ''Холивуд булевард“. След дългите месеци работа по филма, те дори забравят, че в този ден се състои премиерата. По това време Холивуд няма редовната практика да опъва червени килими пред кината, а Лукас, като все още млад режисьор, трябва да работи още много безсънни нощи, за да придобие култовия статут, който получава след прожекцията. „Изведнъж всичко се пълни с хора, сигурно над хиляда души. Булевардът беше затворен, а отпред имаше дори лимузини.“ Марша и Джордж Лукас разбират, че всички тези хора са там, за да гледат ''Междузвездни войни“, докато те двамата кротко похапват хамбургери в близкия ресторант.
 
В крайна сметка първият филм от Сагата струва едва 9,5 милиона долара плюс 2 милиона за разпространение. В тези суми са включени хонорарите на актьорите, създаването на ефектите, композирането на музиката, пътуванията до Тунис и Англия за заснемане, както и всички останали съпътстващи разходи.
Само за два месеца филма генерира $100 млн, което е нещо нечувано и невиждано. Общите приходи приключват на близо $800 млн.
Останалото, както се казва е история...
11 филма ~ $10.32 млрд. световен приход и 2 място в историята след $22.56 млрд. за Марвъл Вселената от общо 23 филма.

The Skywalker saga
 
Original trilogy
 
Star Wars: Episode IV: New Hope / Star Wars (1977)
 

 
Действието се развива ''преди много години в една далечна галактика“, когато група борци за свобода, известни като Бунтовническия съюз, планират да разрушат могъщата космическа станция ''Звездата на смъртта“ – унищожително оръжие, създадено от злата Галактическа империя. Тези събития нарушават спокойния живот на младия фермер Люк Скайуокър, живущ на пустинната планета Татуин известна с двете си слънца. Люк получава тайните планове на ''Звездата на смъртта“ пренасяни от два дроида. След като Империята започва жестоко и унищожително издирване на дроидите, Скайуокър решава да придружи рицаря джедай Оби-Уан Кеноби в рискованото му начинание да освободи собственика на дроидите – бунтовническия лидер принцеса Лея Органа – и да спаси галактиката. За своето дръзко начинание получава неочаквана помощ от един самовлюбен контрабандист на име Хан Соло и верния му сподвижник, Чубака, а корабът с който се впускат в приключенията е легендарния, ''Хилядолетен сокол '' който е известен, че прави "Кеселски пробег' за по-малко от 12 парсека."
За съжаление Люк ще загуби свой много близък човек...
 
Този филм сам за себе си е КЛАСИКА. Лукас не е мислел за продължение, за това и си има класически край. А и как да се мисли за франчайз, когато буквално до последния момент не е бил сигурен че дори и този филм ще види бял свят. А и в онези години не е имало подобни огромни проекти, особено пък приключенска фантастика.
Не случайно това е и единствения филм с подобен жанр, който намира място във вечния топ 20 за най-великите/значими филми в историята на киното според Американския Филмов Институт.

 

 

 

 
 
Star Wars: Episode IV - A New Hope - IMDB
Star Wars: Episode IV - A New Hope - Rotten Tomatoes

 

 


Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back / The Empire Strikes Back (1980)
 

 
Трудни времена настъпват за Бунтовниците. След унищожението на базата им на планетата Хот, те са жестоко преследвани и разпръснати из земите на Империята. Люк Скайуокър получава задача да намери тайнствения майстор джедай Йода из блатата на Дагоба и да научи как да използва Силата. Междувременно, Хан Соло и принцеса Лея трябва да се промъкнат в охранявания от Имперската флота Град на облаците. Напрежението се увеличава, а двубоя между Люк и злия Вейдър на финала ще доведе до разкритието на една дълго пазена тайна...
 
Смятан от мнозина фенове и критици като най-силния филм от цялата сага.
Лично за мен, това е безспорното бижу в колекцията. Велик, култов филм, който ще остане завинаги в историята на киното.

 

 

 

 

 

 
 
Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back - IMDB
Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back - Rotten Tomatoes

 


Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi / Return of the Jedi (1983)
 

 
Зрелищният финален епизод на “Междузвездни войни” отново ни среща с Люк Скайуокър и принцеса Лея. Те пътуват към Татуин, за да освободят пленения Хан Соло, затворен там от най-отвратителния престъпник на галактиката -  Джаба Хътяниня. Отново в пълен състав, Бунтовниците се съюзяват с племената на Еуоките, за да продължат борбата с Имперските сили. В същото време, Императорът и Дарт Вейдър кроят планове как да примамят Люк към тъмната страна. Кулминация на Галактическата гражданска война настъпва с финалната атака на Бунтовниците над втората и недовършена “Звезда на смъртта”, а изходът от битката ще предопредели съдбата на цялата галактика!
 
Това е може би най-гледания от мен филм на кино, а и като цяло. В България го пуснаха години след световната си премиета. Аз бях още много малко момченце, но това бе първият ми досег с киното. Дотогава не бях стъпвал в киносалон. Представете си колко омагьосан бях от всичко това което се случваше пред очите ми. Спомням си, че с дни не можеше да се уредиш за билет. Добре, че вездесъщата ми баба имаше приятелка, която работеше в салона в Красно Село и ни уредиха. А с очите си видях как опашката за билети пред Сердика стигаше до народната библиотека и конна полиция охраняваше невижданата за онези години тълпа. Филмът се въртя с месеци, да не кажа година по салоните и го гледах сигурно 40 пъти, наизуст го знаех. Бе много интересно и на 20-ия път като ходех все си беше пълно с хора... Дали не мина цяла София тогава да гледа не знам. Нямаше класации за приходи и продажби през онези години. Само американците имаха, в Европа бяхме поизостанали...
 
Някъде през тези незабравими години през 80-те, сред момчетата и момичетата имаше една голяма мания. Да се събират картички от Междузвездни войни. Събираха се главно от стрелбища и избрани павилиони/репове. Те бяха нещо скъпоценно. Колкото повече имаше, толкова по-важен и почитан беше от останалите.
Тогава богатството се измерваше в това да имаш картичка с герой от Джедаите и видео Betamax. Не, телефони, таблети, коли и какви ли не още тъпотии от съвременния свят. Простичък живот беше, но много по-хубав.
А и разбира се заради ранния ни досег с филми като Стар Уорс, Индиана Джоунс, Извънземното, Рамбо и Роки, все ми се струва, че израсна едно силно поколение, с една по-особена ценностна система...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 
 
Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi - IMDB
Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi - Rotten Tomatoes

 


Prequel trilogy
 
Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999)
 

 
Действието в ''Невидима заплаха'' се развива тридесет години по-рано от първия филм ''Междузвездни войни'' и представя младия Анакин Скайуокър - момче, надарено с рекордно количество мидохлорини. Момченце, което е ''Избрания'' според легендата. Този, който ще въдвори баланс в Силата и ще сложи край на ситите!
Момченце, което започва своето пътуване, без да знае, че ще се превърне в злия Дарт Вейдър.
Оби-Уан Кеноби - мъдрият джедай от първия филм, е все още посветен млад ученик, а Палпатин - известен като злия император е амбициозен сенатор в Галактическата република. По онова време рицарите джедаи са пазители на мира в галактиката, а една млада кралица се бори, за да спаси народа си.
Но в сенките се крие тайнствена зла сила и очаква подходящия момент за атака!

 

 

 

 
 
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace - IMDB
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace - Rotten Tomatoes

 


Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (2002)
 

 

 
Започва началото на съдбоносната война на клонираните!
Може да се каже, че епизод II разкрива тайните на цялата сага Star Wars. Историята се развива 10 години след събитията, описани в "Невидима заплаха." Настъпили са значими промени както в галактиката, така и в живота на главните герои. Анакин вече е напреднал в овладяване на джедайските умения под ръководството на Оби-Уан, който от ученик се е превърнал в учител, докато Падме се е издигнала до сенатор. В този епизод е една от най-красивите романтични истории в цялата сага. За съжаление все още младия Анакин ще претърпи тежка загуба, която ще бележи началото на неговото обръщане към тъмната страна на Силата!

 

 

 

 
 
Star Wars: Episode II - Attack of the Clones - IMDB
Star Wars: Episode II - Attack of the Clones - Rotten Tomatoes

 


Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005)
 

 

 
Войната между Републиката и Сепаратистите навлиза в решителния си етап! Почти всяка система в Галактиката е разкъсвана от военен конфликт и трудния избор към коя от двете страни да се присъедини. Анакин Скайуокър пък е постоянно измъчван от предчувствията си, че неговата любима Падме ще умре при раждането на детето му. Това подтиква младия джедай да се сближи още повече с върховния канцлер Палпатин, който изглежда знае как Падме може да бъде спасена... Но съветът на джедаите не гледа с добро око на опитите на канцлера да упражнява все повече власт върху тях. Анакин се оказва изправен пред труден избор - дали да остане верен на джедаите и да изпълни задачата, която те са му възложили - да шпионира Палпатин. Или да жертва всичко в стремежа си да прекрати войната по-бързо и да спаси Падме...
Епичен филм с толкова много знакови дуели и за финал на вулканичния Мустафар един от най-великите такива изобщо в историята между Анакин и Оби-Уан.
Вижте въздигането на Дарт Вейдър!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith - IMDB
Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith - Rotten Tomatoes

 


Sequel trilogy
 
Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (2015)
 

 

 
Действието се развива 30 години след събитията в ''Епизод 6: Завръщането на джедаите.''
Люк Скайуокър мистериозно е изчезнал. В негово отсъствие ''Първия ред'', сформирал като военна хунта от имперските остатъци във Външния ръби набира сила и мощ. Пред крехката все още свобода се е надигнала страшна сила, жадна за реванш. С подкрепата на Републиката, генерал Лея Органа води борбата срещу новата организация и отчаяно търси брат си, който отново да възвърне мира и справедливостта в галактиката!
За съжаление на феновете един от най-обичаните герои за всички времена ще бъде видян за последен път.
Но, нови герои предстои да се открият. Герои, които завинаги ще променят съдбата в галактиката...
 
Продължението на легендарната поредица е чакано с огромно нетърпение от феновете по цял свят, като в Америка конкретно става единствения филм в историята, който преминава границата от $900 млн.
В крайна сметката приходите спират на $936,662,225 млн. което и до ден днешен си остава по официална статистика най-гледания филм за всички времена на територията на САЩ и Канада.
Отзивите са сравнително добри, умерени и трезви. Няма я тази специфична тръпка, буквално се повтаря едно към едно сценария от ''Епизод 4, Нова надежда.''

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Star Wars: Episode VII - The Force Awakens - IMDB
Star Wars: Episode VII - The Force Awakens - Rotten Tomatoes

 


Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017)
 

 
'Първия Ред' и 'Съпротивата' яростно се сражават едни с други в една по всичко изглежда безконечна война. Рей пробужда Силата в себе си. Но какво ще се случи, когато тя отиде да се срещне с единствения останал жив джедай - Люк Скайуокър? Кайло Рен вече е минал на тъмната страна на Силата, убил собствения си баща. Но къде ще го поведат амбициите, подарени му по наследство от един страшен родственик - Дарт Вейдър? Ситуацията се изостря още повече, когато майката на Кайло, лидерът на Съпротивата, генерал Лея Органа, заедно с По и Фин започват изпълнението на нова мисия.
 
За съжаление с този филм започна сгромолясването на сикуъла. С този и със следващия.
Сриването на обрза на така обичания Люк Скайуокър, превръщането от нищото на Рей в супергерой, която подигравателно бе кръстена и като 'Мери Сю'
Конкретно за този филм имахме една безумна мисия в стил Агент 007 отива в някое гъзарско казино, което отне 1/3 от филма и не допринесе с нищо за развитието на историята.
А след като в миналия епизод загубихме Хан Соло, сега загубихме и Люк Скайуокър. И двамата по меко казано неубедителен и неуважителен начин за феновете и за тях като кино икони!

 

 

 

 

 

 

 
 
Star Wars: Episode VIII - The Force Awakens - IMDB
Star Wars: Episode VIII - The Force Awakens - Rotten Tomatoes

 


Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker (2019)
 

 

 
''Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър'' ни отвежда една година след събитията в Последните джедаи. Рей, Фин, По и последните остатъци от Съпротивата, водена от генерал Лея Органа се готвят за решаващо стълкновение със силите на Първия ред и се изправят пред лицето на най-голямото зло, олицетворено от завръщането на самия император Палпатин! Епичната битка ще се води както в безкрайните простори на галактиката, така и дълбоко в душите на познатите ни герои, всеки от които трябва да надмогне своите вътрешни демони.
Една тайна ще излезе наяве, която ще обърне целия ход на събитията. И един неочакван, но силен съюз ще се появи, като последен отпор на доброто срещу Тъмната страна на Силата.
А краят ще бъде белязан от възхода на Скайуокър!
 
Най-разочароващия филм от цялата поредица, поне според мен. И най-слабия финал. Финал, който е обида за истинските фенове на сагата.
Дано да видим някой ден, един истински Скайуокър да се появи отнякъде, който да оправи цялата тази неразбория. Или да направят Грогу, новият избран герой, защото оригиналния такъв бе съсипан от новата трилогия и нелепия сценарий.
Едно простичко нещо трябваше да направят, Рей да си остане, 'Никоя' от статя с огледалата от Епизод 8. Което бе една от най-добрите сцени изобщо в целия сикуъл. Вместо това Мери Сю стана и Палпатин, а пък с връщането на сами Палпатин плюха в сурата за Избрания Анакин Скайуокър (централния персонаж в цялата сага ако мога така да се изразя), чиято саможертва в края на Епизод 6 отиде по дяволите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker - IMDB
Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker - Rotten Tomatoes

 


Anthology films
 
Rogue One / Rogue One: A Star Wars Story (2016)
 

 
Това е първият антологичен пълнометражен филм от Вселената на Стар Уорс.
Действието на филма се развива в периода между епизоди III и IV от основната поредица, както и непосредствено след анимационния сериал ''Междузвездни войни: Бунтовници.''
След създаването на Галактическата империя, бойци от силите на бунтовниците се обединяват за трудна мисия – да откраднат плановете за Звездата на смъртта, преди тя да бъде използвана.
 
Филмът ми хареса много. Честно казано много повече отколкото епизоди 8 и 9 например.
Добре написана история, прекрасни млади актьори. Няма нищо сложно когато имаше ясна концепция и добра история. Всичко останалото е следствие на тази изконна истина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Rogue One - IMDB
Rogue One - Rotten Tomatoes

 


Solo: A Star Wars Story (2018)
 

 
Предисторията на най-очарователния контрабандист в Галактиката, неутразимия Хан Соло. Отново сме на борда и на най-бързия кораб в Галактиката, Хилядолетния сокол!
Чрез поредица от дръзки подвизи в тъмния и опасен престъпен свят, Хан Соло се запознава със своя бъдещ помощник пилот – могъщия Чубака, и се сблъсква с прословутия комарджия Ландо Калризиян в приключение, което ще зададе курса на един от най-нетипичните герои от сагата "Междузвездни войни."
 
Този определено бе по-слаб от Рог Уан, но бе приятен сам за себе си, без да има кой знае какви претенции. Като цяло Дисни можеха да минат и без тази история, но за лош късмет на каста и целия екип на филма, феновете бяха набрали мощно на компанията и изля разочарованието си от ''Последните джедаии'' върху невинния Соло.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Solo: A Star Wars Story - IMDB
Solo: A Star Wars Story - Rotten Tomatoes

 


ТВ продукции
 
Филми
 
The Ewok Adventure / The Ewok Adventure: Caravan of Courage (1984)
 

 
Космическата совалка на семейство Товани катастрофира в горите на планетата Ендор. Четиримата членове на семейството са разделени. Родителите са пленени от великана Горакс, докато децата им успяват да се спасят. Еуокът Дий намира Мейс и Синдел. Първоначално Мейс е пленен, но всички се влюбват в мъничката Синдел и решават да им помогнат. Момиченцето се разболява лошо и еуокитата не само трябва да и помогнат се оправи, но и всички заедно да намерят родителите им в едно шеметно приключение из любимите ни гори на Ендор.
 

 
The Ewok Adventure - IMDB
The Ewok Adventure - Rotten Tomatoes

 


Ewoks: The Battle for Endor (1985)
 

 
Армията на Мародерите, предвождана от крал Терак и вещицата Карал, атакува селището на еуоките, при което родителите и братът на Синдел загиват. Синдел и еуокът Уикет успяват да избягат в гората, където срещат Тийк, едно непослушно, но много бързо животно. То ги завежда при самотния старец, Ноа, който подобно на Синдел е катастрофирал на Ендор... Заедно те се изправят срещу Терак и Карал...
 
Като цяло и двата филма са провал и не са посрещнати добре от фенове и критика.
На мен лично първия ми хареса, но с този безумен плот във втория тотално ме изгубиха. Това да оставиш едно малко момиченце сираче е едно от най-безумните решения правени някога. Защото това си е семейно приключенско фентъзи и не би трябвало да се случват такива неща.

 

 

 
Ewoks: The Battle for Endor - IMDB
Ewoks: The Battle for Endor - Rotten Tomatoes

 


The Star Wars Holiday Special (1978)
 

 
Люк Скайуокър и Хан Соло се изправят срещу злите Импрески сили, за да помогнат на Чубака да спаси семейството си, което е под заплаха на планетата на Уукитата - в техния най-важен ден на годината!
 
Този мюзикъл е най-срамното петно в историята на Star Wars.
Не знам как Лукас е дал съгласието си за това безумие.

 
The Star Wars Holiday Special - IMDB
The Star Wars Holiday Special - Rotten Tomatoes

 


Сериали
 
Live-action series

 
The Mandalorian (2019-2023)
 

 

 
Космически уестърн / 2 сезона / 16 епизода / средно по 30 минути на епизод / Третия сезон се очаква да стартира през декември' 2022 г. / Планувани са 3 или 4 сезона / Действието се развива 5 години след Епизод 6 и 24 години преди събитията в Епизод 7.
Това е първият класически сериал в историята на Лукасфилм и по ирония на съдбата така както стана и с първия филм от 1977 г. бе пожънат невероятен успех.
Много отдавна не се бе слувало феновета и критиката да са толкова обединени в хвалбите си за даден филм или сериал. И напълно заслужено разбира се!
За мен тази продукция обърна нова страница в историята на Стар Уорс Вселената и даде тласакъка на нещо ново, което ще ни вълнува дълги години напред.
 
Разказва се за един прочут мандалорец, ловец на глави, който е нает за рекорден хонорар, да докара един специален товар...
Както се казва, това е достатъчно, останалото е история.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
The Mandalorian - IMDB
The Mandalorian - Rotten Tomatoes
The Mandalorian - TVMaze
 


The Book of Boba Fett (2021)
 

 
Екшън / космически уестърн / 1 сезон / 7 епизода / средно по 50 минути на епизод / всички епизоди са налично в Disney+
Действието се развива 9/10 години след битката за Явин (Епизод 4: Нова надежда), съвпада и се преплита с историята на ''Мандалорецът''
Боба Фет е най-прочутия ловец на глави и син на Джанго Фет. Той е точен клонинг на баща си, за разлика от останалите клонирани, които са генетично програмирани с чувство за дисциплина, различни умения и ускорен растеж. Сериалът ни връща на една от любимите планети на феновете – пустинната Татуин с двете слънца и трите луни! Историята се фокусира над живота на Боба, като всичко е пресъздадено по един завладяващ начин. Показват как Боба оцелява от пустинното чудовище Сарлак и заживява с пясъчните хора, научава техните обичаи и традиции, а те го приемат като един от тях. Завладяваща и интересна е частта развила се в племето на тускените, тъй като дори и без диалог, тя разказва завладяваща история за един пленен човек, който печели уважението на племето и впоследствие става техен приятел и нещо повече - член на техния клан!
Този съюз обаче не трае дълго, тъй като тускените биват избити от местни гангстерски банди.
Отмъщението е бързо и безпощадно, а по-късно Боба с помощта на спасената от него Фенек Шанд посяга към трона на Джаба, присвоявайки неговата престъпна империя.
Време е не просто за ново раздаване на картите в играта, а за нови правила, по които тя да се играе.
Боба иска да управлява с респект, а не със страх!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
The Book of Boba Fett - IMDB
The Book of Boba Fett - Rotten Tomatoes
The Book of Boba Fett - TVMaze
 


Animated film
 
Star Wars: The Clone Wars (2008)
 

 
Войната на клонингите се разпростира и храбрите джедаи трябва да въдворят ред в галактиката. Повече и повече системи падат под властта на ситския лорд, докато Републиката се сражава с нечетната армия от дроиди. Анакин Скайуокър и неговия ученик Асока Тано са на мисия, която ги изправя пред самия Джаба Хътянина. Граф Дуку и зловещите му подчинени, включително и ученичката му Асаж Вентрес, няма да се спрат пред нищо, за да попречат на Анакин и неговият падауан. Междувременно Йода и Оби-Уан Кеноби храбро предвождат армията от клонинги, за да попречат на дроидите и плановете на черните сити...
 
Star Wars: The Clone Wars- IMDB
Star Wars: The Clone Wars - Rotten Tomatoes

 


Animated series
 
Star Wars: The Clone Wars (2008 - 2020)
 

 

 
Сериалът е приключил / 7 сезона / 133 епизода / 21 минути на епизод
Сезони 1-5 са се излъчвали по Cartoon Network / сезон 6 по Нетфликс и финалния сезон 7 по Disney+
 
Финалният 7 сезон бе уникален. Рядко се е случвало на което и да е шоу точно последния сезон да му е най-добрия. Действието се развива между ''Епизод II: Клонираните атакуват и ''Епизод III: Отмъщението на Ситите." Като времева рамка започва веднага след Епизод 2 и приключва малко преди Епизод 3, почти изравнявайки се.
 
Броят на джедаите, които се борят да запазят свободата и да възстановят мира в галактиката, все повече намалява. Те използват армията си от генетично създадени клонинги срещу привидно непобедимата армия от дроиди на Сепаратистите. Ужасяващият конфликт се разраства, когато нашите герои се впускат във войната, докато злият Граф Дуку, неговият ученик и убиец Асаж Вентрес, киборгът и върховен командир на армията на дроидите, Генерал Грийвъс и техният задкулисен господар, Дарт Сидиъс планират да ги сразят.
 
Анимацията е велика и всеки уважаващ себе си фен трябва да я гледа.
Същото се отнася и за Бунтовници. За да не се повтарям ще обобщя и за двата анимационни сериала на Дейв Филони. Героите са толкова истински, че искрено се привързваш към тях, сценария е много добър, има много екшън и много забавни моменти.
Тези два сериала полагат основата на която Мандаллорецът стъпва смело и здраво и на свой ред дава още по-голям тласък за ''Завръщането на сагата и доброто''

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Star Wars: The Clone Wars - IMDB
Star Wars: The Clone Wars - Rotten Tomatoes
Star Wars: The Clone Wars - TVMaze

 


Star Wars Rebels (2014 - 2018)
 

 

 

 
Сериалът е приключил / 4 сезона / 75 епизода / 22 минути
Всичките сезони са излъчени по Disney XD
Действието се развива в период от 4 години (колкото и са сезоните), 14 години след ''Епизод 3: Отмъщението на Ситите'', 5 години преди ''Епизод 4: Нова надежда'', а великият епилог прескача 4 години след Епизод 4 и се изравнява с ''Завръщането на джедаите.''
 
Анимацията продължава епичната традиция на легендарната сага ''Междузвездни войни'' с изцяло нови вълнуващи екшън приключения. В галактиката са настанали мрачни времена, защото злата Галактическа империя затяга хватката си върху властта от свят на свят. В началото на поредицата имперските сили са окупирали отдалечена планета, като управляват с железен юмрук и съсипват живота на местните хора. Хитрият и пъстър екипаж на космическия кораб "Призрак" е сред малкото избрани, които са достатъчно смели да се изправят срещу Империята. Тази разнородна група ще се изправи заедно срещу заплашителни нови злодеи, ще се срещне с колоритни противници, ще поеме по пътя на вълнуващи приключения и всички в групата ще станат герои.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Star Wars Rebels - IMDB
Star Wars Rebels - Rotten Tomatoes
Star Wars Rebels - TVMaze

 


Star Wars: The Bad Batch (2021 - 2022)
 

 
2 сезона (1 сезон от 16 епизода ; 2 сезон с премиера 2022 г.) / около 30 мин. на епизод
Всичките епизоди са налични в Disney+
Действието се развива непосредствено по време на заповед 66 и се развива в близките месеци след това. И 19 години преди Битката при Явин.
Анимацията може да се каже, че е и един вид сикуъл на ''Войната на клонираните''
 
''Star Wars: The Bad Batch'' разказва за отряд елитни експериментални клонинги, наречени ''Лошата партида“ или ''Клониран отряд 99“ (героите вече бяха представени в последния сезон 7 на ''Войните на клонираните“).
Клонингите от уникалния отряд се различават генетично от техните братя в армията на клонираните и благодарение на това всеки притежава по едно невероятно умение. Така заедно те са изключително ефективен екип. Лошата партида се състои от Хънтър – експерт по проследяване и лидер на групата, Еко – бивш пехотинец, превърнат в киборг, Тек – технически експерт, Рекър – най-силния физически клониран войник и Кросхеър – най-добрия стрелец сред клонингите.
Към групата обаче се пръсединява едно... момиче наречено Омега...
Сериалът проследява събития след края на войната на клонираните. В тези събития главните герои са елитните и експериментални войници - всеки от които притежава уникално и ясно умение, както и споменатата Омега - клонинг, чийто геном се различава от темплейта на останалите и с това става първият клонинг от женски пол. Нещо повече, тя е сестра и кака на Боба Фет, защото първо е била създадена тя и след нея Боба. Омега е различна и специална, поради което бързо се привързва към нашите момчета и веднага ги чувства близки, като семейство.
Борейки се за оцеляване, те пътуват от планета на планета и бягат от дългата ръка на Империята.
Сериалът ни представя и масовите последици след изпълнението на Заповед 66 и върши прекрасна работа в рисуването на живота на хората и пагубните промени в цялата галактика.

 
Star Wars: The Baf Batch - IMDB
Star Wars: The Baf Batch - Rotten Tomatoes
Star Wars: The Baf Batch - TVMaze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Resistance (2018 - 2020)
 

 
Сериалът е приключен / 2 сезона / 40 епизода / 22 минути на епизод
Всичките сезони са излъчени по Disney Channel и Disney XD
Като времева рамка действието се развива със сикуъл трилогията. Започва 1 година преди събитията в епизод 7 и приключва като времева линия с епизод 9.
 
Анимацията разказва историята на пилота новобранец Казуда Ксионо, който се присъединява към силите на Лея Органа заедно с опитния ветеран Поу Дамерън, озвучаван тук от Оскар Айзък, който както знаем играе основна роля и в трите филма.
Докато е под прикритие, Каз работи като механик и живее при стария приятел на Поу – ветеранът-пилот Йегър, който има работилница за поправка на стари космически кораби, трима помощници и един стар дроид. За да поддържа прикритието си, Каз трябва да участва в състезания и да пази мисията си в пълна тайна – дори и от приятелите си, а междувременно и да избягва опасностите, които дебнат отвсякъде с въздигащия се ''Първи ред.''

 
Resistance - IMDB
Resistance - Rotten Tomatoes
Resistance - TVMaze

 


Star Wars: Droids (1985-1986)
 

 
Само 1 сезон х 13 епизода х 22 мин. + 1 финален специален епизод
Сериалът е излъчен изцяло по ABC и разказва за приключенията на R2-D2 и C-3PO преди събитията от ''Епизод 4: Нова Надежда.''

 
Star Wars: Droids - IMDB
Star Wars: Droids - TVMaze

 


Ewoks (1985-1986)
 

 
2 сезона х 13 или 26 епизода х 22 мин. на епизод.
Сериалът е излъчен изцяло по ABC заедно с Дроидите като част от общия пакет.
Действието се развива преди събитията от оригиналния филм от 1984 г.

 
Ewoks - IMDB
Ewoks - TVMaze

 


Animated micro-series
 
Star Wars: Clone Wars (2003 - 2005)
 

 
3 сезона / 25 епизода / сезони 1-2 х 3-5 минути / сезон 3 х 12-15 минути / общо времетраене на всички епизоди: 130 минути.
Всичките три сезона са излъчени по Cartoon Network
 
Действието се развива през тригодишния период между Епизоди 2 и 3.
Оригинална продукция на Картун Нетуърк, като оригинално са били поръчани и излъчени 20 епизода х 3 мин. но след ласкавите оценки и положителния отзвук и рейтинг като цяло са направени още 5 епизода х 13 минути.
Режисьор е небезизвестния, Генди Тартаковски, носител на 3 награди Еми и автор на култовите, ''Лабораторията на Декстър'' и ''Самурай Джак.''
Много е добра поредицата, по-нестандартна и разчупена. Препоръчвам я на всички!

 

 

 

 
 
Star Wars: Clone Wars - IMDB
Star Wars: Clone Wars - Rotten Tomatoes
Star Wars: Clone Wars - TVMaze

 


Star Wars Blips (2017)
 

 
Само 1 сезон х 8 епизода х 0.40 / 1 мин. на епизод
Епизодите са излъчени по YouTube и все още могат да се гледат. Ето ви ги всичките 8 епизода накуп:
Star wars Blips all 1-8
Този късометражен сериал е направен като промотиране на ''Епизод 8: Последните джедаи'' и отново експлоатира дроидите, в случая основно BB-8 и R2-D2

 
Star Wars Blips - IMDB
 


Star Wars: Forces of Destiny  (2017-2018)
 

 
2 сезона / 32 епизода общо / 2-3 мин. на епизод
Всичките епизоди са излъчени и са налични в Youtube и може да ги гледате тук:
Star Wars Forces of Destiny | Sands of Jakku | Star Wars | Disney
Разказва се за всички женски персонажи от сикуъла, антологичните филми и анимациите Клон Уорс и Ребълс.

 
Star Wars: Forces of Destiny - IMDB
Star Wars: Forces of Destiny - Rotten Tomatoes
Star Wars: Forces of Destiny - TVMaze

 


Star Wars Galaxy of Adventures (2019-2020)
 

 
2 сезона / 55 епизода общо / 1.20 мин. на епизод
Всичките епизоди са излъчени и са налични в Youtube и може да ги гледате тук:
Star Wars Galaxy of Adventures
Микро епизоди за всички герои от всички филми, изобщо от цялата Вселена на Стар Уорс.

 
Star Wars Galaxy of Adventures - IMDB
Star Wars Galaxy of Adventures - TVMaze

 


Star Wars: Roll Out (2019)
 

 
1 сезон / 16 епизода / 2.20 мин. на епизод
Всичките епизоди са излъчени и са налични в Youtube и може да ги гледате тук:
Star Wars: Roll Out
Тук представят всички герои от франчайза под формата на дроиди тип BB-8. Директно насочено към най-малките дечица.

 
Star Wars: Roll Out - IMDB
Star Wars: Roll Out - TVMaze

 


Game shows
 
Star Wars: Jedi Temple Challenge (2020)
 

 
1 сезон / 10 епизода / около 21 мин. на епизод
Всичките епизоди са излъчени и са налични в Youtube и може да ги гледате тук:
Star Wars: Jedi Temple Challenge
Шоуто е насочено към децата или по-младата публика (ест. може да се гледа от всички). Страхотно е, препоръчвам!!! Нещо средно между куиз и приключения с изпитания за децата.
Задават се въпроси свързани със сагата и се преодоляват препятствия. Идеята е кой измежду всички млади падауани ще стане рицар джедай?

 
Star Wars: Jedi Temple Challenge - IMDB
Star Wars: Jedi Temple Challenge - Rotten Tomatoes
Star Wars: Jedi Temple Challenge - TVMaze

# 2
 • София
 • Мнения: 26 333
Любимите ни герои
 
Персонажите във Вселената на Стар Уорс са безчет. Естествено няма смисъл да се спираме на всеки един от тях, така че в тази секция от темата ще селектирам възможно най-основните и знакови герои от филмите и анимациите. За всеки един герой ще дам директен линк към неговата пълна и възможно най-подробна история във Вселената на Междузвездни войни. А там може да намерите абсолютно всичко свързано с героя, както и връзки с актьорите играли дадения персонаж, съответно и техните биографии.
 
Anakin Skywalker / Darth Vader
 
Цялата история на героя
 
Избраният, който ще възстанови баланса в Силата и ще сложи край на Ситите!
Централния/главния персонаж в цялата сага е игран от най-много актьори в историята.
От малкия Джейк Лойд, през Хейдън Кристенсен, до тримата, които влизат в ролята на Лорд Вейдър в оригиналната трилогия:
Дейвид Прауз - който играе физически Дарт Вейдър
Джеймс Ърл Джоунс - неговият глас
Себастиян Шоу (ликът на Вейдър от края на Епизод 6, когато се разкрива пред Люк и неговия дух/лик, който Люк вижда по време на празненството по случай победата срещу Империята)
Вярва се (и наистина е така), че Скайуокър е Избраният от джедайско предсказание, който ще върне баланса в Силата, унищожавайки Ситите. Това е и причината Съветът да допусне той да бъде обучен, въпреки джедайския кодекс. Анакин има повече мидохлорини в кръвта си дори и от Йода.
Когато, Куай-Гон го открива на Татуин, Ани е роб, но печели свободата си като печели състезание с реактивни шейни. Става ученик на Оби-Уан Кеноби, а впослествие негов ученик става Асока Тано. Влюбва се в Кралица Падме Амидала, но двамата крият своята връзка и впоследствие се женят тайно, защото джедайския кодекс не позволява брака. За съжаление Анакин губи майка си, която е пленена, бита и насилена от кръвожданите пясъчни хора (Тускените). Анакин разбира и се втурва да я търси и я намира полумъртва, като издъхва в ръцете му. Впоследствие той избива цялото тускенско племе. Първият сигнал за неговата трансформация и скорошното отдаване на тъмната страна е случилото се в това село.
Твърде много гняв и страх да не загуби най-близките му има в него и това не остава незабелязно. Оказва се, че през цялото време той е личния избраник на злия ум, Палпатин, който вижда огромния потенциал в него и смята да го използва за своите користни цели.
По време на тригодишната война на клонираните, Скайуокър става идол за хората, известен е като ''Героя без страх.'' Смел, провокативен и талантлив, той е истински бич за сепаратистите. За съжаление това не трае твърде дълго...
Тук ще вметна една дълга история, но любимата ми от анимациите, за Боговете на Мортис. Доста дългичко е, улях се в писането, но си заслужава (и отново никъде другаде у нас няма да намерите инфо за тези истории). И между другото по-добре гледайте, а не четете.

Скрит текст:
Един от най-интересните сюжетни нишки е свързана с боговете на Мортис.
Прихванато е съобщение идващо отвъд Външния пръстен с джедайски код за бедствие неизползван от 2000 г. от системата Крелитиумн.
Оби-Уан, Анакин и Асока са изпратени да проучат въпроса. С Рекс и боен крузер за ескорт имат уречено място за среща, но когато и двете страни пристигат на точните координати се оказва, че не се виждат един друг?! Мистерия. По едно време всички системи отказват и след малко пак се включват, сякаш са преместени на друго място. Изведнъж виждат огромна черна структура, която ги поглъща с ослепително бяла светлина. Оби-Уан се чуди дали са в същата Галактика... Нищо на кораба на работи.
Те още не знаят, че са попаднали на мистичния Мортис, планетата на Боговете!
Появява се Дъщерята, която пита няколко пъти Анакин, дали Той е Избрания! Чуден свят в който няма животни, а сезоните се менят с напредването на стандартното време. Сякаш тук времето работи по различен начин. Анакин усеща, че Силата тук е изключително мощна, буквално извира. Оби потвърждава като казва, че никога не е срещал такова съсредоточаване на Силата на едно място. Дъщерята казва, че те са Пазителите на мощта на Силата! И ги води при Бащата! Синът ги напада по пътя им и те се разделят, Анакин тръгва с Дъщерята, а Оби и Асока се връщат на кораба, само за да открият, че го няма. Изведнъж се смрачава и всичко живо почва да умира. Настъпва нощта и Тъмната страна е на власт. Появява се митичния Син, който само с едно махане на пръста  им изключва светлинните мечове. Кеноби го обвинява, че е Сит, а той отвръща загадъчно: ‘’И да и не!’’ И просто се превръща в птица и отлита?! Двамата се подслоняват в пещера и там пред Оби-Уан се появява духа на Куай-Гон, който им обяснява, че са попаднали/доведени на едно уникално и единствено място във Вселената пред което минава Силата от цялата Вселена! Планетата е усилвател и магнит. Но са доведени тук заради Скайуокър, Избраният, който трябва да възстанови баланса на Силата във Вселената.
Анакин се изправя пред Бащата, който му припомня древното пророчество за Избрания. В сънищата си Анакин и Асока са изкусени и подмамени от Силата. Анакин вижда майка си, но това не е тя, а Синът, който му показва бъдещето, а Асока вижда свое бъдещо Аз, което я предупреждава да напусне Анакин, защото ще бъде погубена ако остане с него. Но тя казва, че никога няма да го предаде и винаги би го избрала пред всеки друг джедай учител.
Бащата разкрива пред Анакин, че те са Владетелите на Силата. Единици в Галактиката все още знаят за тях. Затворил е себе си и децата си на това място отвъд всичко като убежище, защото децата му с лекота могат да унищожат материята на цялата Вселена! Само на това място, Бащата може да ги контролира, защото има Баланс. Има Светлина, има и Тъмнина и всичко е равно. Ден и Нощ. Разруха и сътворение. Планетата се възстановява сама. През нощта става страшно, пред деня точно обратното. Бащата разкрива на Анакин, защо го е довел тук. Ситите искат да използват Силата им, а това ще наруши баланса и ще е доведе до погубването на живота навсякъде. Но не само твърде много тъмнина може да доведе до разрухата, а също и твърде многото Светлина. Но в момента Ситите са тези, които са опасните, защото недвусмислено са заявили намеренията си. Бащата е чул, че Избраният е намерен и иска да се увери сам. Така че подлага Анакин на изпитание. Децата му пленяват Асока и Оби-Уан и кара Анакин да направи избор, кой да живее. Учителят или ученичката! Анакин не желае да направи избор, а благородния Кеноби казва да спаси Асока. Бащата казва, че ако е Избраният може да спре децата си, защото само Той е способен на това. Изведнъж Анакин събира Силата около себе си и в един епичен момент подчинява на волята си Синът и Дъщерята и те пускат Асона и Кеноби. Недвусмислено се потвърждава, че Анакин е Избраният! Бащата му разкрива истинската причина. Той умира и иска Анакин да остане на неговото място, за да поддържа баланса и да държи децата му затворени. Анакин отказва, а Бащата му казва, че не може да го задържи на сила, но ако си тръгне, егоизмът му ще тежи над него и над съдбата на цялата Галактика...
След като си тръгва, Анакин сънува кошмар в който Синът се явява и го изкушава двамата заедно да подчинят целия Свят, унищожавайки и Сити и Джедаи. Анакин не се поддава и казва, че никога няма да стане Сит и да премине към Тъмната страна (ех). Синът обаче не се отказва и отвлича Асока. Синът преобразен като странно малко животно (Дъщерята и Синът освен всичко друго могат да приемат всякави форми) ухапва Асока и я превръща в свое зомби на злото. След което нападна и почти уби баща си, но Дъщерята го върна със Силата си. Оби-Уан я измоли да помогне на Асока, но тя каза, че Бащата е забранил да се меси в Силата, но все пак Кеноби я склони да помогне. Дъщерята води Кеноби до мистериозен олтар, където се пази ‘Камата на Мортис’ само тя може да убие създание като тях. Анакин открива обладаната от тъмнината Асока и тя го напада. Анакин само се брани, а не напада. Оби-Уан идва на помощ. Гневът и на тримата захранва Силата на Синът и той става все по-силен, така че Дъщерята се изправя срещу него. Двамата се хвърлят в епична схватка, но Бащата идва и с последните си сили ги захвърля като сламки. Синът се възползва и го напада и запокитва, а междувременно Асока отмъква камата и я дава на Синът. След като я взима, той убива Асока, защото вече не му е нужна! И миг преди да убие и Бащата, Дъщерята се хвърля на мястото на удара и спасява Баща си. Синът отлита, шокиран и ужасен. Със сетните си останали сили, Дъщерята спасява със Силата Асока и така част от нея завинаги ще остане в момичето. Но светът на Бащата е разрушен, защото балансът вече го няма. Остава само Тъмнината. Така и Силата на Ситите ще нарасне още повече и те ще вземат голям превес в борбата с джедаите! Синът трябва да умре.
Бащата погреба дъщеря си, а Анакин отиде при него гузен и с предложение да спре Синът му. Бащата обаче го отпраща, още не е готов, първо трябва да разбере кой е. По пътя си пред Анакин се явява Куай-Гон, който му казва пророческите думи, които ще се сбъднат години по-късно, ‘’Ще се изправиш срещу страховете си и ще спасиш Вселената’’ Анакин го пита какво да прави с това създание, дали да си тръгне или да го убие? Куай-Гон, му казва, че трябва да отиде в извора на тъмната страна, да се вгледа по-дълбоко в себе си и вярва, че ще вземе друго, по-мъдро решение. Да се довери на инстинктите си. На мястото, където струи цялата Тъмнина на планетата, Синът среща Анакин и в опит да го привлече на своя страна му показва бъдещето. ‘’Виж в какво ще се превърнеш, Анакин’’ Анакин вижда всичко и е ужасен и покрусен (смъртта на Падме, дуелът с Оби-Уан и всички животи, които е отнел, включително и на деца). Синът му прави последно предложение. Да се присъедини към него и двамата заедно ще унищожат злия Император от страховете му, ще променят бъдещето и ще властват заедно. Ще въдворят ред. Анакин пита дали ще възстановят и мира и след като Синът потвърждава се съгласява и тръгва редом с него. Оби-Уан идва да помогне на бившия си ученик, но Анакин вече минал на Тъмната страна го отхвърля. Оби-Уан предупреждава Асока и тя премахва захранването на кораба, така че Анакин не може да го подкара и със Синът да напуснат планетата. Асока бяга и заедно с Оби-Уан не се отказват от това да върнат Анакин. Бащата се явява пред Анакин и му казва, че няма нищо неизменно и че не съдбата е отговорна за това какво може да се случи, а личните решения, които вземаме всеки ден. И изтрива от съзнанието на Анакин това което е видял в своето бъдеще и така го връща в духовен баланс. Синът отваря гроба на сестра си и взима камата, като със сълзи казва, че единствено нея е обичал през живота си! Анакин се връща в съзнание, но не помни нищо, а Бащата казва, че това което е видял завинаги ще си остане забулено. Синът идва и с лекота разхвърля, Анакин, Оби-Уан и Асока. Но Бащата има изненада. Отмъква му камата и се самоубива, като разкрива пред Синът, че са свързани и неговата Сила минава през него, ако той умре и той ще загуби Силата си. Анакин използва този момент и посича в гръб Синът и той умира. А малко след него умира и Бащата! Последните му думи са, че умира с разбито сърце, но спокоен, защото балансът отново го има и че Анакин наистина е Избраният и че един ден ‘’Ще възстанови баланса и ще въдвори мира в Галактиката, но да пази сърцето си...’’
И изведнъж все едно нищо не се е случило нашите трима герои сякаш се събуждат от следобедна дрямка на кораба и получават сигнала от Рекс, който в началото го нямаше?! Рекс им казва, че леко са се притеснили, защото за момент са изчезнали от екрана. Момент? Анакин му казва, че ги е нямало дълго време. Рекс е озадачен и пита, как е възможно, какво е станало? Анакин, Оби-Уан и Асока се споглеждат и Анакин казва: ''И да ти кажа, няма да повярваш, няма смисъл.'' КРАЙ. Това са три поредни епизода от сезон 3 на ''Войната на клонираните.''
Анакин научава, че Амидала е бременна и получава мъчителни видения за смъртта и. Невъзможността му да контролира тези си страни води до падението му и не след дълго той се обръща към тъмната страна, вярвайки, че това е единствения начин да спаси съпругата си от смъртта. Така той минава на тъмната страна и става ученик на Дарт Сидиъс. Лично води нападението и разрушаването на джедайския храм след смразяващата 'Заповед 66', а през следващата година се превръща в истинския бич за малкото оцелели джедаи, ръководейки великата джедайска чистка. Дуелът му с Оби-Уан на Мустафар е легендарен, а години по-късно се срещат отново, този път с различен изход. През всичките тези години, той така и не научава, че е станал баща. Разбира това много по-късно и иска да вземе под крилото си Люк. Императора обаче има свой коварен план. Да превърне Люк в новия Вейдър, да го обърне срещу баща му. Следва втори дуел между Вейдър и Люк. При първия побеждава Вейдър и Люк губи дясната си ръка, но сега синът му е станал много по-мъдър и силен и побеждава. Императорът е доволен от изхода, но Люк обаче не се поддава и казва, че никога няма да се отдаде на Тъмната страна, защото е рицар-джедай, такъв какъвто е бил и баща му, преди да бъде покварен. Миг преди Дарт Сидиъс да го убие, Лорд Вейдър с последни останали сили хваща Императора и го хвърля в ядрото на главния реактор на станцията. Такава спасява синът си и изпълнява проречеството. Моли Люк да махне шлема му, за да го видиш със собствените си очи (една от най-легендарните сцени в историята на киното) и умира в ръцете му, получавайки вътрешен мир. Ликът му редом до Йода и любимия чичо Бен Кеноби озарява небето над Ендор, разкривайки се пред неговия Люк.
THE END!

 
 
 
 
 


Luke Skywalker
 
Цялата история на героя
 
Син на Анакин и Падме. Любимият рицар джедай на няколко поколения е игран само от един единствен актьор, великия Марк Хамил!
Люк Скайуокър е легендарен герой-джедай, помогнал за унищожаването на Галактическата империя в Галактическата гражданска война и за създаването на Новата република, както и основател на Новия джедайски орден, а по-късно и учител на Рей с което отново спомага за унищожаването на върналия се Дарт Сидиъс.
След краха на Републкиката и въздигането на Империята, Люк е разделен от своята сестра-близнак Лея и отведен на Татуин от чичо Бен Кеноби. Татуин е сурова, пустинна планета с две слънца, но Люк има спокойно и щастливо семейство, което го обича, а разбира се и Бен е наоколо. Всичко обаче се променя, когато среща двата дроида R2-D2 и C-3PO, които носят важно послание до Бен Кеноби. Последвалите събития са изключително бурни и водят до неговото обучение за Джедай от Бен Кеноби и срещата му с Хан Соло и принцеса Лея Органа, която без никой от двамата да подозира е негова сестра. Люк и Лея се привличат много силно от което Хан Соло ревнува, но никой не подозира, че това е силната връзка между близнаци, отделно и свързани и със Силата. Тези моменти са ми сред любимите. Впоследствие Скайуокър унищожава първата ''Звезда на смъртта“ и се присъединява към Бунтовническия съюз. През следващите няколко години той се сражава с Империята в много от най-значителните битки на Галактическата гражданска война и помага за основаването на ескадрила ''Бандит.“ 3 години след събитията в Епизод 4, Люк се обучава на Дагоба от легендарния и мистичен Йода и научава от Дарт Вейдър, че е негов син. Двамата се дуелират, като Вейдър надделява и Люк губи дясната си ръка. Година по-късно участва в битката при Ендор, побеждава и успява да върне баща си обратно към светлината. Благодарение на Скайуокър, Дарт Сидиъс е убит, а Империята е разрушена! Година по-късно се създава Новата република, а 7 г. след победата на Ендор, Люк основава новия ''Новия джедайски орден'' и започва да обучава чувствителни към Силата ученици в Джедайския Храм. 2 г. преди това обаче Люк долавя силно присъствие и раздвижване в Силата. Сигнал, изпратен от Грогу. Люк решава да се отзове. Няма по-подходящ момент обаче от неговото появяване, защото Грогу и неговите приятели са в смъртна опасност притиснати от страховитите и модифицирани, 'Тъмни щурмоваци' И тогава с гръм и трясък се появява само един X-Wing. Само един... Люк се развихря и опустошава щурмоваците сякаш са консерви.
Люк взима под крилото си Грогу и започва да го обучава на тайнствена планета. Или по-точно му помага да си припомни вече научени от своите бивши учители техники. Люк се опитва да научи Грогу на нещата, които той самия научи от Йода. Дин Джарин обаче пристига с подарък за малкия Грогу. Ризница от бескар. Люк обаче се притеснява, че Грогу прекалено много обича своя втори татко и това ще му попречи да се отдаде максимално на своето обучение. А и силната привързаност е риск, защото води до изкушението към тъмната страна на Силата. Люк предлага на Грогу светлинния меч на великия учител Йода и принуждава Грогу да реши, да вземе меча и да стане неговия първи ученик в строящия се джедайски храм или да избере ризницата, което означава край на обучението и връщането му при Мандалорецът! Грогу избра ризницата и любовта към Дин.
Години по-късно, в Джедайския храм на Люк се обучава и Бен Соло, неговият обичан племенник. Бен обаче се поддава на Тъмната страна, убива всички ученици и подпалва храмът. Люк е съкрушен, пропива се и отива в изгнание, където никой не може да го намери. Все пак Силата си знае работата и Рей с помощта на Фин, По, ББ-8, Арту и Чуи го открива и му връща светлинния меч. Първоначално той го отказва и гони Рей, но в крайна сметка склонява да я обучи. Люк помага решително на бунтовниците, когато те са на път да бъдат унищожени, изпозвайки Силата и възснасяйки се на мястото на сражението и помитайки врага. Това за съжаление отнема сетните му сили и той изчезва в Силата...

 
 
 


Leia Skywalker Organa Solo
 
Цялата история на героя
 
Сестра на Люк и дъщеря на Анакин и Падме. Жена на Хан Соло и майка на Бен Соло / Кайло Рен.
Лея Органа-Соло, родена като Лея Амидала Скайуокър. Тя е политик, революционер и рицар-джедай в Новия Джедайски орден на Люк. След краха на джедаите, Йода взима решението да раздели близнаците Люк и Лея за тяхна безопасност, защото никой не знае за тях. Бейл Органа и кралица Бриа от Олдерон я осиновяват, което я прави принцеса на Олдерон. Тя е изкусен сенатор и политик, но е най-прочута като лидер по време на Галактическата гражданска война, което я прави един от най-великите герои в историята на Галактиката. Лея е известна със своя интелект и постига много още като млада. Тя става важен член на Бунтовническия съюз, най-младият сенатор в Галактическата империя - едва на 18 години и член на кралската фамилия на Олдерон. Години по-късно става ключова фигура за формирането на Новата република и е избрана за глава на правителството. Притежаваща чувствителност към Силата по наследство, тя става и рицар-джедай в Новия джедайски орден. Неин учител е брат и Люк. 30 г. след краха на Империята, от нейните руини се създава ново чудовище, готово да пороби Галактиката, ''Първият ред.'' Лея, която вече е Генерал става лидерът на бунтовиническия съюз, а по-късно и ментор на Рей.
Съвсем наскоро Джордж Лукас разкри, че именно Лея е била неговия избор за водещата фигура, в една негова въображаема сикуъл трилогия и че тя трябвало да възстанови един път завинаги реда и мира в Галактиката!
Любимата принцеса на всички е играна също само от една актриса и това е незабравимата Кари Фишър.

 
 
 


Han Solo
 
Цялата история на героя
 
Най-великият контрабандист в Галактиката, горд собственик на Хилядолетният сокол - най-бързия кораб в Галактиката. Хан много се гордее с прословутите 12 парсека. 
На въпрос на Оби-Уан колко бърз е този кораб всъщност, Хан гордо заявява, че корабът му може да достигне скорсти до 0,5 над светлинната и че прави "Кеселски пробег за по-малко от 12 парсека."
Най-добър приятел на Люк. Мъж на Лея и баща на Бен Соло / Кайло Рен.
Хан Соло е корелианец, станал прочут член на Бунтовническия съюз и по-късно на Новата република. Още като малък остава сирак и пиратът Гарис Шрайк го взима за член на екипажа си. Той се отнася зле с него и Хан избягва. Постъпва в Имперската академия на Карида и завършва служба с отличие. Впоследствие обаче е изхвърлен, след като спасява уукито, Чубака от камшика на имперски офицер. В израз на благодарност уукито се заклева в доживотна вярност на Соло и той отново става контрабандист с новия си партньор Чубака. Соло печели кораба ''Хилядолетния сокол'' на игра на сабак от Ландо Калризиян и като негов пилот става най-прочутия контрабандист в Галактиката. Хан Соло помага на Люк и Бен и спасява принцеса Лея, а после се влюбва в нея. 4 г. след успеха на Ендор, Хан и Лея се женят. Ражда им се син, кръстен в чест на Бен Кеноби. Бен Соло проявява голяма дарба към Силата и Бен и Лея го изпращат в новата джедайска академия на Люк Скайуокър. За съжаление и по ирония на съдбата нещата се повтарят и се случва най-лошото...
Любимият на всички Хан Соло е игран от двама актьори. Легендарният Харисън Форд (най-известното име измежду всички хиляди актьори от Вселената на Войните) и Олдън Еренрайх.

 
 
 

 
 
 


Obi-Wan Kenobi
 
Цялата история на героя
 
Оби-Уан Кеноби, познат от оригиналния филм, като Бен Кеноби е емблематичен герой за сагата.
Тук не съм сигурен на 100% и няма как да бъда разбира се, но от общите ми впечатления през годините са, че е може би най-обичания/популярен герой, въпреки че не е така да се каже най-централния герой, просто защото не е Скайуокър. Всички го обичат и му се възхищават. И няма как да е иначе. Ако има човек символ на безкористна вяра и добрина, на чест и достойнство, то това безспорно е Оби-Уан.
Оби-Уан е учител на Анакин и чичото, който винаги е бил до Люк на Татуин, закриляйки и напътсвайки го. Става и негов пръв учител. Оби-Уан е легендарен майстор-джедай, който изиграва ключова роля в съдбата на Галактиката по времето на залеза на Галактическата република и на бунта срещу изместилата я Галактическа империя. Убива някои от най-страховитите противници на сепаратистите и ранява смъртно тежко своя бивш ученик, Анакин Скайуокър на Мустафар. Кеноби влиза в историята и като първият джедай от близо 1000 години, победил ситски лорд, сразявайки Дарт Мол във втората битка на Тийд. Кеноби се сражава в редица битки по време на войните и е един от последните членове на Висшия джедайски съвет. Въпреките невероятния си талант в битките, Оби-Уан си спечелва прозвището ''Преговарящия'' заради своите дипломатически умения, чар и сдържаност. След като джедаите и републиката губят войната, Йода отива в изгнание, а Оби-Уан Кеноби отвежда сина на Скайуокър и Амидала, Люк Скайуокър на Татуин при семейство Ларс. Той става близък приятел на растящия Люк, неговият любим чичо Бен, но не му разкрива кой е в действителност. Докато Лея не бива пленена и тогава финалното пътешествие започва...
Малко известен факт е, че оригиналната идеята на Джордж Лукас е, Кеноби никога да не напуска Татуин.
Двама актьори са играли неговия персонаж и това са Сър Алек Гинес и Юън Макгрегър.

 
 
 

 


Yoda
 
Цялата история на героя
 
Емблематичния Йода. Най-стария, най-мъдрия и могъщ джедай.
Йода умира на 900 години и за неговата раса все още не знаем нищо, всичко е забулено в една мистериозна тайна. Учител на Люк на митичната Дагоба. Учител и на Дуку. Известен е с легендарната си мъдрост, майсторството в Силата и уменията си със светлинния меч. Йода е член на Висшия джедайски съвет по време на залеза на Галактическата република и върховен майстор в Джедайския орден преди, по време и след опустошителните Войни на клонираните. Той е като баща за всички джедаи и всички го обичат. Няма джедай на който да не е помогнал. Притежава изключителни умения в боравенето със светлинен меч, като най-често използва въртящи се и акробатични форми от стила Атару. Йода е майстор във всички стилове на боравене със светлинен меч, заедно с Мейс Уинду са най-добрите в Галактиката.
Обичния ни Йода е озвучаван от вълшебника, Франк Оз във филмите и анимацията ''Бунтовници'' и Том Кейн в анимацията ''Войната на клонираните.''

 
 
 

 


The the Emperor ~ Darth Sidious / Sheev Palpatine
 
Цялата история на героя
 
Могъщият ситски Лорд Сидиъс, главният антагонист в цялата сага. Великият кукловод в голямата игра и борба между доброто и злото, между светлата и тъмната страна на Силата.
Палпатин е свръх чувствителен към Силата човек, служил като върховен канцлер на Галактическата република и като първия император на Галактическата империя. Той е тъмен ситски лорд, следващ ''Правилото за двамата'', древен принцип на Ордена на ситските лордове и е най-могъщият сит в историята на Галактиката. Неговият живот като сит представлява кулминацията на хилядолетния план за унищожението на Републиката и на Ордена на джедаите отвътре. Палпатин е открит от ситския лорд Дарт Плейгъс, който е впечатлен от потенциала на момчето. Плейгъс се възползва от страха и омразата му към баща му и в последствие Палпатин избива цялото си семейство. Така Палпатин се отдава на ученията на новия си учител и на тъмната страна на Силата. Плейгъс дава на ученика си името Дарт Сидиъс. А впоследствие Дарт Сидиъс коварно убива своя учител и става върховния водач на ситския орден. Издига се до върховен канцлер по време на Републиката и през цялото време я подкопава с хитрите си и коварни задкулисни игрички. В крайна сметка неговият план успява и Републиката рухва. След 'Заповед 66' Сидиъс реорганизира републиката в първата галактическа империя, провъзгласявайки се за галактически Император!
Героят се играе от Иън Макдърмид, но малко известен факт е, че в оригиналния филм от 1980 г. ''Империята отвръща на удара'' Клайв Ревил е гласът на Императора, а визуалния лик е на жена, Марджъри Итън.

 
 
 


Chewbacca
 
Цялата история на героя
 
Прочутото Ууки е най-добрият приятел на Хан Соло и прочут борец за свободата и правдата в Галактиката.
Той втори пилот на прочутия кораб на Хан Соло, ''Хилядолетния сокол.“ Чубака носи името на древният герой на уукитата Бака, което дава на Чубака знатно потекло. Чуи взима дейно участие в битката на Кашийк по време на Войните на клонираните, както и в Галактическата гражданска война. Той е мъдър и умен и притежава огромна сила и чувство за вярност. Той също така разбира от техника и е умел механик. Като много други уукита Чубака разбира основния език, но не може да го говори поради устройството на гласовия механизъм на расата му. Вместо това той говори на шайриуук, езикът на уукитата, състоящ се предимно от ръмжене и сумтене, а приятелите му, които не са уукита, обикновено му отговарят на основния език.
Чубака или известен просто като Чуи е игран от двама актьори. Питър Мейхю в Епизоди: 3-7 и Йонас Суотамо в Епизоди: 7-9 + прикуъл историята, ''Соло''

 

 
 
 


R2-D2
 
Цялата история на героя
 
Арту - най-прочутия и обичан дроид в Галактиката е с нас от самото начало и така до самият край на сагата. Арту е дроид-астромеханик от серията R2, произведен от Индъстриал Аутомейшън. Изобретателен и енергичен, с годините развива приключенска индивидуалност. Първоначално верен сподвижник на Падме Амидала, след това на Анакин и разбира се след това с Люк Скайуокър. Не знам дали знаете, но това е любимия герой на Джордж Лукас.
Звуците, които издава са произведени от озвучител-актьора, Бен Бърт, а самият Арту е игран от великия Кени Бейкър (епизоди 1-6) ; Дийп Рой (епизоди 5-6 но като дубльор) ; Джими Ви (епизоди 7-8) ; Хасан Таж (епизод 9)

 
 
 
 
 
 
 

 


C-3PO
 
Цялата история на героя
 
Любимият ни всезнайко, Трипио е хуманоиден протоколен дроид. Той владее над шест милиона форми на комуникация и с годините развива придирчива и неспокойна индивидуалност. Приятел и сподвижник с Арту, двамата са неутразим тандем, устоял и най-злите сили в Галактиката!
Трипио е хвърлен за скраб на Татуин, но реконструиран от малкия Анакин. След което им служи 10 г. като домашен помощник. След като Анакин се жени за Падме, той и подарява Трипио, който е верен помощник в делата на сенатор Амидала през тригодишната война. След като сепаратистите печелят войната и Империята се въздига, Лея Органа изпраща Арту и Трипио на тайна и съдбоносна мисия на Татуин, където трябва да занесат копие от плановете на Звезата на смъртта на тайнствения джедай, Оби-Уан Кеноби, а останалото е история...
Нека не забравяме нещо много важно, именно с Арту и Трипио започна всичко, защото именно те двамата са в първия кадър от легендарната сага.
В ''кожата'' на Трипио влиза легендарния Антъни Даниелс (във всички филми без Епизод 1, където само озвучава). В епизод 1, ''Невидима заплаха'' Майкъл Линч констуира специална кукла-робот (на последната снимка), но резултатите не са задоволителни и Антъни отново влиза в торбуха на дроида за Епизод 2. Любопитен факт е, че Майкъл Линч е премахнат от посткредидите на филма.

 
 
 
 
 


Lando Calrissian
 
Цялата история на героя
 
Запознайте се с най-добрия комарджия в галактиката!
Бившият собственик на Хилядолетният сокол, Ландо Калризиян не започна с добро в сагата, но много бързо се реабилитира и стана любимец на феновете. Добър приятел с Хан Соло, от който губи кората си ''Хилядолетният сокол'' който преди това е спечелил по същия начин - с най-популярната комарджйска игра в Галактиката - ''Сабак'' След като губи кораба си, Ландо става управител на Облачния град, позиция, която също печели на игра на сабак. След несполучливи сделки става длъжник на Империята и склонява пред Лорд Вейдър да постави капан и да заловят Лея, а заеднос нея и Бен Кеноби и Люк. А с тях са и Хан и Чуи. Вейдър обаче се отмята от сделката си след това и Ландо се обръща срещу него. Измъква бъдещите си приятели, по-късно помага и за освобождаването на Соло от Джаба и разбира се ще остане завинаги в историята като човека, успял да взриви ядрото на втората Звезда на смъртта със стария си кораб, Сокола. След войната става бизнесмен, като инвестира в миньорския бизнес. А накрая отново помага на Бунтовническия алианс воден от Генерал Лея срещу 'Първият ред.'
Персонажът му е игран от двама актьори. Били Дий Уилямс в Епизоди 5, 6 и 9 и Доналд Глоувър в Соло.

 
 
 

 


Grand Moff Tarkin
 
Цялата история на героя
 
Уилхъф Таркин е върховен моф и една от най-влиятелните личности в Галактическата империя. Той оформя имперската доктрина и е движещата сила зад нейното ключово олицетворение. Той е идеологът за изграждането на Звездата на Смъртта.
Уверен, че може да унищожи Бунтовническия съюз, противопоставил се на Империята, Таркин започва своята кампания на страха с унищожението на планетата Олдерон. След това Таркин оставя взетата в плен на ''Звезда на смъртта“ принцеса Лея Органа да избяга и я проследява до тайната бунтовническа база на Явин 4. Секунди преди да изпепели бунтовническата щабквартира, Таркин загива при унищожението на ''Звезда на смъртта“ от Люк Скайуокър и така става жертва на прекалената си увереност в неуязвимостта на станцията.
Оригиналния Моф Таркин от Епизод 4: Нова Надежда е игран от носителя на Ордена на Британската Империя, Питър Къшинг. В Рог Уан физически се играе от Гай Хенри, но чрез 'Deepfake' се използва лицето на Къшинг. В Епизод 3, Отъмщението на Ситите се играе от Уейн Пиграм.

 
 
 
 
 
 
 


Jabba
 
Цялата история на героя
 
Джаба Десилиджик Тиур, по-известен като Джаба Хътянина е култов герой от Вселената на Стар Уорс. Това е боса на босовете - най-известния и могъщия сред всички хътянски престъпни босове в галактиката. Джаба управлява огромна престъпна империя във Външния пръстен от пустинния си дворец на Татуин и в разцвета на империята му Джаба е един от най-могъщите престъпни лидери в цялата Галактика. Започва като дребен престъпник, но много бързо разпростира влиянието си из различни сектори и става лидер. Занимава се с трафик на наркотици и оръжия, търговия с роби и дори обикновени пиратски дейности. Известен с жестокостта си и похотливите си желания, Джаба Хътянина е достатъчно властен да получава уважение и пари от управляващото правителство в галактиката и то до такава степен, че по време на Войните на клонираните Републиката полага огромни усилия да угоди на всичките му прищевки, само и само да им позволява да използват планетите които контролира за свои бази.
 
 
 
 
 
 
 


Boba Fett
 
Цялата история на героя
 
За доста краткото си участие в сагата, Боба Фет достигна култов статут сред феновете, така че не е случайно, че ще си има и собствено шоу. Боба е мандалорец (по клетва/завет), прочут ловец на глави и клонинг на Джанго Фет. Наеман и от Дарт Вейдър и от Джаба. Страхотив противник и най-известния ловец на глави по времето на Галактическата Империя.
Син на Джанго Фет, научава всичко от него и става порчут ловец, досущ като баща си. Работи главно за Джаба и няма пропуски при мисиите му. Дори Лорд Вейдър го е наемал няколко пъти и Боба е сред много, много малкото хора, които Вейдър е уважавал. Най-големия му удар е хващането на прочутия контрабандист, Хан Соло, като го води при Джаба като замразен в карбонит. Година по-късно по време на битката при ямата на Каркун се сражава срещу бунтовниците. Фет бива хвърлен от Соло в пастта на Сарлака. Въпреки че никой не е успявал да избяга от сарлака, Фет се измъква, макар и с тежки наранявания. Благодарение на желязната си воля и мандалорианската си броня от бескар, той успява да си проправи път и да излезе от стомаха на звяра, като го ранява, а по-късно се връща и с култовия сеизмичен снаряд го убива с вещата помощ на Фенек! След това си разчиства сметките и с Никрос бандата, като ги избива безпощадно от въздуха на борда на своя прочут кораб, 'Слейв 1'
В миналото, възползвайки се от безпомощното му състояние, джавасите го събличат и ограбват, като го оставят на произвола на съдбата. Тусканските ездачи, клан от прочучите и зловещи Пясъчни хора го открива и взема в робство. Боба обаче не се дава и със смелост и воля успява да спечели тяхното доверие и респект. При една мисия за намиране на вода, спасява едно от децата като убива опасно пясъчно чудовище, след което предпочита да се завърне в племето вместо да избяга. Вожда на племето разбира всичко това и му дава да отпие вода с което го приема сред тях. По-късно Боба помага на тусканските ездачи да сразят тероризиращите ги контрабандисти от Пайкс синдиката, вследствие на което бива приет като член на племето със специалната традиционна за племето церемония. Боба бива обучен в тяхното изкуство на дуелиране и си 'издялква' специалната и смъртносна, Гафи тояга!
За огромно съжаление на Боба, Пайковете изпращат бруталните бандити, 'Никтос ездачите' които използвайки отсъствието на Боба избиват целия клан! Боба е съкрушен, изгаря и погребва своите братя и сестри и поема отново по стария път като ловец на глави. След време дава обещание на умиращия Фен Шиса и става мандалорец и даже предвожда мандалорците по време на Южанвонгската война.
По-късно се среща с Дин Джарин на Татуин, защото е разбрал, че неговата стара броня е намерена и е у него. Двамата трудно мелят брашно заедно, но се спогаждат и работят заедно по няколко мисии. В края Боба и Фенек Шанд (която той спасява от сигурна смърт) се завръщат на Татуин, където Боба убива Биб Фортуна и сяда на трона на Джаба, като иска да управлява с респект, а не със страх! С помощта на дясната си ръка, Фенек и останалите членове на неговата малка, но силна група и с решителната помощ на своя приятел Дин Джарин, Боба успява да се справи с опозицията на местните банди и да победи и изгони опасния и прочут синдикат Пайкс и така поема контрола над Татуин и печели уважението на местните! Боба надделява в смъртоносен дуел над своя бивш ментор и страховит ловец на глави, Кад Бейн, като го убива със своя бескар.
Трима актьори влизат в образа на популярния герой. Джереми Бълок, който играе Боба Фет в Епизоди 5 и 6 и Темуера Морисън, който върна образа на Боба в култовия 2 сезон на тв шоуто, ''Мандалорецът'' и Даниел Логан в ‘’Епизод 2: Клонираните атакуват’’ и озвучава Боба във ‘’Войната на клонираните.’’

 
 
 
 
 


Jango Fett
 
Цялата история на героя
 
Само едно появяване в сагата за Джанго, но какво! Един от най-великите двубои в историята на сагата е именно с негово участие (Джанго vs. Оби-Уан на Камини).
Джанго Фет е прочут мандалорец, ловец на глави и така да се каже баща на всички клонинги, защото се съгласява да стане генетичен модел за клонингите, които в последствие се превръщат във 'Великата републиканска армия' по време на Войните на клонираните. Убит трудно от великия майстор на меча, Мейс Уинду на Джионозис.
Героят се играе от Темуера Робинсън, който играе синът му Боба в новите проекти на Дисни и Лукасфилм.

 
 
 


Padmé Amidala
 
Цялата история на героя
 
Падме Амидала e родена под името Падме Найбири и е известна още като Нейно Кралско Височество кралица Амидала и Нейно Превъзходителство сенатор Падме Амидала от Набу.
Тайно се жени за младия джедай, Анакин Скайуокър и е майка на Люк и Лея, бъдещите герои, които ще спасят Галактиката от злата Империя! Умира трагично при раждането на близнаците, донякъде и отчаяна и загубила воля за живот и борба след като нейния любим Анакин се отдава на Тъмната страна. Нейната смърт е една от големите мистерии във Вселената на Стар Уорс.
Лично за мен, най-красивото и невинно цвете в цялата сага. Неин върл фен завинаги! Обичам те Падме! 💖
Ролята се играе от прекрасната Натали Портман, която по стечение на обстоятелствата и Вселенската случайност ми е любимка още от Леон.

 
 
 
 
 

 


Qui-Gon Jinn
 
Цялата история на героя
 
Куай-Гон Джин участва само в един филм, но със своята мъдрост, доблест, сила и величествена осанка се превърна в икона. Той е откривателя на малкия Анакин, той вярва искрено, че той е Избрания и се застъпва за него, дори и пред самия Йода. Куай-Гон е бивш ученик на Дуку и учител на Оби-Уан Кеноби и нещо, което малко хора знаят (защото не са гледали анимациите, голяма грешка), учител дори на Йода за това как да запази съзнанието си след смъртта, запазвайки идентичността си!
Актьорът, който играе Куай-Гон Джин е великия Лиъм Нийсън.

 
 
 


Darth Maul
 
Цялата история на героя
 
Култовия Дарт Мол е датомирски забрак и ситски лорд, ученик на самия Дарт Сидиъс / Палпатин.
Става майстор на стиловете за боравене със светлинен меч Джуйо и Джар'Кай, както и на бойното изкуство Терас Каси, използвайки за оръжие светлинен меч с две остриета.
Родом от страховитата Датомир става част от клана ''Братята на Мрака'' Те са известни със своите мистични вещерски способности и не са приемани добре никъде из Галактиката. Разбира се не така мисли злия гений, Дарт Сидиъс, той знае на какъв талант залага. Мол израства без емоции, като изключим жаждата за кръв и гнева. Той убива живи същества без никаква милост. По време на обучението му всеки признак на страх е жестоко наказван от Сидиъс, както и всеки намек за милост. Когато става юноша, учителят му вече го е превърнал в оръжие на чиста омраза. Белязан със ситски татуировки, покриващи цялото му тяло, младият забрак се превръща в основното оръжие на тъмната страна. Въпреки тежкото си детство, Мол изпитва синовни чувства към учителя си и нито веднъж не е обмислял да го убие - до времето на последния му тест. Основният тест идва, когато Мол е изоставен от учителя си на изолиран свят във Външния пръстен, принуден да оцелява, нападан от орди от дроиди. След месец Сидиъс се връща и предизвиква ученика си на дуел, който Мол губи. Сидиъс му съобщава, че тайно е обучавал друг ученик, за да го замести. Ярост и гняв изпълват Мол и в един последен дуел той едва не убива учителя си. Когато емоциите на Мол се изчерпват, той се подготвя за смъртта, но вместо това Сидиъс се разсмива. С желанието си да убие учителя си, Мол на практика преминава последния тест. Сидиъс го провъзгласява за Дарт Мол!
Дарт Мол много бързо се превръща в истинско страшилище за Републиката и Джедаите, а на Набу прави немислимото и посича Куай-Гон Джи. След това обаче подценява ситуацията и докато си играе с Оби-Уан бива разсечен на две и пропада в шахтата. Дарт Мол оцелява по чудо, благодарение на специфичната си датомирска физиология, в комбинация със Силата, злобата и жаждата за мъст, която го държи благодарение на изключителните си сили и заради вещерските си способности, които също му помагат. Със сетни сили успява да влезе във въздуховод, но раздробените му крайници пропадат. На Лото Минор си прави от метални отпадъци таз и крайници и става като паяк, шесткрак. Дарт Сидиъс разбира че ученикът му е оцелял и му поръчва специални механични крака възможно най-добрата технология и много бързо Дарт Мол възвръща позициите си, като простира дългите си ръце сред можество престъпни организации, които тайно контролира, а за кратко дори успява да застане начело и на Мандалор. На Мандалор, Дарт Мол пленява своя стар и омразен враг, Оби-Уан и убива любимата му Сатин Крайз. Бо-Катан обаче спасява Оби-Уан. След няколко месеца бива прогонен от Мандалор. Връща се на Датомир, където обаче губи тъмния меч, откраднат му от Сабин Рен.
Като цяло с напредването на времето така да се каже, Дарт Мол омекава някак си става малко по-човечен... Разбира се всичко се променя, когато Дарт Сидиъс убива брат му пред очите му, тогава най-накрая Мол получава просветление и прозира, че винаги е бил и винаги ще си остане само една пионка в ръцете на злия Император.
За кратко става ментор на Езра Бриджър у когото вижда голям потенциал, както и силно присъствие на тъмната страна на Силата и плановете му са да го направи свой ученик и последовател впоследствие. Езра обаче се осъзнава и не се поддава, а и Дарт Мол получава следа, че стария му враг, Оби-Уан е на Татуин. Веднага забравя за всичко останало и отпрашва към пустинната планета с двете слънца. Там в един последен дуел среща истинската си смърт, отново победен от великия Оби-Уан. Смъртно ранен и накрая на силите си, Мол моли Кеноби да отговори дали момчето, което той пази, е Избраното или не и когато Кеноби потвърждава, сякаш Мол окончателно се примирява със смъртта си, заявявайки с последния си дъх, че момчето ще отмъсти за онова, което императорът е направил и на двамата! С това, след толкова години на ярост и мъка, Мол най-накрая си отива спокойно. Като последен жест на милост, Кеноби му затваря очите и го полага в покой. Изключителна сцена!
Не знам дали знаете, но именно Дарт Мол е бил избраникът на Джордж Лукас за главния антагонист в сикуъл трилогията ако нещата все още зависеха от него...
Ролята се играе от Рей Парк, който е страхотен каскадьор и е изучавал Ушу и кикобокс.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Mace Windu
 
Цялата история на героя
 
Мейс Уинду за съжаление има малко екранно време, което е една от големите грешки на Лукас и компания и съм сигурен, че в подходящия момент ще го върнат с гръм и трясък!
Мейс Уинду е легендарен майстор-джедай и считан за най-добрия фехтовач в историята. Още се спори дали той или Йода са най-големите майстори в боравенето на меча. Сам преотстъпва званието, Майстор на Ордена на джедаите на Йода. Двамата са неразделни и ситските лордове винаги са се страхували от тях.
Уинду създава стила 'Ваапад', новата седма форма на боравене с оръжието. Той е единственият, който използва тази форма, без да премине на тъмната страна на Силата.
Първоначално надделява дори над самия Палпатин в дуел, но след това е предаден от Анакин и убит подло от Палпатин - изхвърлен през прозореца на офиса на Сидиъс. Убит силно казано, защото може и да е оцелял. Аз съм по-скоро положително вярващ, че в някакъв етап от сериалите и филмите ще го вънат и ще разкажат историята му.

 
 
 


Count Dooku
 
Цялата история на героя
 
Дуку е антагонистът на преден план в ерата, 'Войната на клонираните' като над него е само Дарт Сидиъс. Граф Дуку е майстор-джедай, преминал на тъмната страна на Силата и превърнал се в тъмния ситски лорд Дарт Тиранъс. Той е учител на Куай-Гон. Преди да премине на Тъмната страна е един от най-уважаваните учители от джедайския храм. Прочут майстор с боравенето на светлинния меч.
Ролята се играе от емблематичния, Кристофър Лий, който не знам дали знаете, но фигурира в книгата на Гинес, като актьорът изиграл най-много роли в историята. Той е прочут с още две неща. Че си изпълнява сам каскадите и че е вечния злодей. Огромен процент от ролите му са като антагонист, а знаковата му роля е като като Саруман в трилогията, ''Властелинът на пръстените.''

 
 
 

 


General Grievous
 
Цялата история на героя
 
Грийвъс (роден като Кимаен Джай Шийлал) е киборг и върховен командир на армията от дроиди на Конфедерацията на независимите системи през по-голямата част от Войните на клонираните.
Вербуван на страната на сепаратистите лично от Граф Дуку, койт е и негов учител в боравенето със светлиния меч, който той овладяява до съвършенство. Гривъйс скоро се превръща в истински кошмар за джедаите. Известен е с това, че колекционира предмети от убитите от него джедаи. Убит от Оби-Уан Кеноби на Утапау, но с бластер, защото преди това губи дуела.
Героят се озвучава от Матю Ууд.

 
 
 


Jar_Jar_Binks
 
Цялата история на героя
 
Джар Джар Бинкс е първият гунган, представляващ народа си в Галактическия сенат. Първо служи като младши представител заедно със сенатор Падме Амидала, а след нейната смърт, самият той става пълноправен сенатор. Въпреки че е наивен и несръчен, Джар Джар допринася много за съдбата на Галактическата република – и с добро, и с лошо... Той е генерал, представител, а по-късно и сенатор.
 
Спокойно може да се каже, че сред широката маса фенове, това е най-нехаресвания образ създаден от самия Джордж Лукас.
В ролята влиза Ахмед Бест.

 
 
 

 


Rey
 
Цялата история на героя
 
Рей или известна още и като Рей Скайуокър е централния герой в сикуъл трилогия.
Тя е сираче и досущ като Люк е от пустинна планета, в нейния случай от Джаку и първоначално е вехтушарка. Всичко обаче се променя, когато среща дроидът BB-8, изпратен с важна мисия от съпротивата, знаейки важна информация във връзка с изчезналия легендарен майстор-джедай, Люк Скайуокър. Мисията е да се открие Люк, за да помогне в битката с ''Първия ред.'' Така тя се впуска в приключението, което ще постави началото на края за всички сити... Големия туист е, че тя се оказва внучка на самия Дарт Сидиъс, а.к.а. Императора, като тя е единствения сполучлив генен експеримент. Всички останали опити на Дарт Сидиъс да създаде свой наследник от гените си са неуспешни. Рей открива Люк, става негова ученичка, а в края на сагата тя решава да се кръсти Скайуокър, в знак на почит, респект и уважение към легедарните герои, Люк и Лея, които освен всичко това я приемат и в сърцето, а тя ги чувства като родителите, които никога не е имала.
Актрисата, която играе Рей е Дейзи Ридли.

 
 
 
 
 


Ben Solo / Kylo Ren
 
Цялата история на героя
 
Най-противоречивия, но и най-сполучливия персонаж в сикуъл трилогията.
Бен е племенник на Люк, син на Хан Соло и Лея и внук на Анакин Скайуокър / Дарт Вейдър.
Той е ученик на Люк, но се поддава на изкушението на Тъмната страна и предава джедаите, като избива всички ученици в храма на Люк и го подпалва. Въпреки, че преминава на тъмната страна, така и не става Сит. Негов модел за подражание е неговия дядо Лорд Вейдър. Убива върховния лидер Сноук.
Прави непростим грях, убивайки собствения си баща, но в края по някакъв начин се реабилитира, като спасява Рей и помага в решителната развръзка. Между него и Рей пламва любов, но много късно...
В ролята на Бен Соло е много талантливия Адам Драйвър.

 
 
 

 


Finn
 
Цялата история на героя
 
Фин е бивш щурмовак на Първия ред (FN-2187), който не може да понася повече зверствата на които се налага да участва. Така той дезертира и става член на Съпротивата, ръководена от Генерал Лея Органа. Любопитно е, че Фин е чувствителен към Силата, но това така и не се доразвива.
Фин става верен приятел на Рей и двамата заедно се впускат в поредица от приключения.
В ролята на Фин е талантливия, Джон Бойега, който съвсем наскоро взе Златен глобус.

 
 
 


Poe Dameron
 
Цялата история на героя
 
Поу Дамерън е прочут герой от Съпротивата. Най-добрият им пилот (негов е култовия изтребител, ''Черен едно'' - ''T-70 X-Wing Starfighter'') и един от хората на които Генерал Лея разчита най-много. Тя го изпраща на мисия на Джаку, където се среща с дезертиралия Фин и заедно с Рей ще се превърнат в новата света Троица на Републиката срещу Тъмната страна!
В ролята е много талантливия Оскар Айзък.

 
 
 

 


Captain Phasma
 
Цялата история на героя
 
Фазма е безмилостна и безкрупулна. Тя е командира на легионите на щурмовиците от 'Първия ред.'
Убита от Фин.
Актрисата, която влиза в ролята е Гуендолин Кристи, известна най-вече, като Бриен от Игра на Тронове.

 

 


Maz Kanata
 
Цялата история на героя
 
Маз Каната е от неизвестна раса, което хвърля булото на мистерията върху нея, така както върху Йода. Тя е особено чувствителна към Силата, но не е доразвила това свое качество. Тя е много стара, на векове и е пътувала надлъж и нашир, колекционирайки всякакви предмети и антики. Наричната е още, ''Кралицата на пиратите'' Дава на Рей, меча на Анакин Скайуокър от времето на Войната на клонираните и впоследствие станал притежание на Люк Скайуокър. Държи междузвездната механа-замък, ''Междинна точка'' на родната и планета Такодана.
В ролята е прекрасната, Лупита Нионго

 
 
 


BB-8
 
Цялата история на героя
 
Ново поколение робот астродроид принадлежащ на Съпротивата и прикрепен към Поу Дамерън и неговия изтребител ''Черен едно.'' Би Би внася много хумор в поредицата и макар да остава в сянката на Арту се превръща в любимец на всички.
Героят е озвучаван от Бен Шуорц и Бил Хейдър

 
 
 
 
 


Snoke
 
Цялата история на героя
 
Върховният лидер на Първия ред, Сит. Не е потвърдено официално, но най-вероятно е генетичен експеримент на Дарт Сидиъс, не случайно 'родната' му планета е Ексегол...
Изигран и убит от Кайло Рен.
Героят е озвучаван от Анди Съркис, прочут разбира се като легедарния глас на Ам-Гъл.

 
 
 

 


# 3
 • Somewhere far away
 • Мнения: 3 901

Cassian Andor
 
Цялата история на героя
 
Андор е капитан, страхотен пилот и разузнавач на бунтовническия алианс и лидер на Рог Уан, бунтовническо подразделение, което се опитва да открадне плановете на Звездата на смъртта, достатъчно мощно оръжие, за да унищожи планета. От Дисни потвърдиха за шоу посветено на него, след страхотния успех, който пожъна и филма и героя, изигран по един страхотен начин от талантливия Диего Луна прочул се в ролята, ''Наркос: Мексико''
 
 
 


Jyn Erso
 
Цялата история на героя
 
Джин Ерсо е дъщеря на главния инженер на Звездата на смъртта, Гейлън Ерсо, който е принуден насила, а майка и е убита. Така Джин израства сама и става престъпник и редовен обитател на затворите. Под опеката си я взима, Соу Герера, известен боец от съпротивата. Уменията и на умел крадец биват използвани от бунтовниците и я изпращат да открадне плановете за ''Звездата на смъртта.''
В ролята е очарователната Фелисити Джоунс.

 
 
 


K-2SO
 
Цялата история на героя
 
Кейту е имперски дроид за сигурност, изключително ефикасен и опасен.
Препрограмиран от Андор, за да служи на интересите на Бунтовническия Алианс.
Една от най-приятните изненади във филма бе именно този персонаж.
В ролята влиза страхотния Алън Тюдик

 
 
 
 
 


Saw Gerrera
 
Цялата история на героя
 
Соу Герера е настойник на Джин и един от основните фактори в борбата срещу надигащата се Империя. Считан за краен екстремист от някои, хвален или отричан, но неговите тактики са повече от успешни и Соу се превръща в истински бич за имперските формирования.
В ролята е великия Форест Уитакър.

 
 
 


Galen Erso
 
Цялата история на героя
 
Гейлън е баща на Джин. Той е водещ авторитет по кристалография и обогатяване на енергия. Уважаван от всички учен. Теоретик, математик и експериментален физик
Той е главния дизайнер на Звездата на смъртта, но не по своя воля... Гейлън обаче успява да саботира проекта, като оставя замаскирана слаба брънка и позволява атака срещу привидно неуязвимата бойна станция, което впоследствие се оказва пагубно за Империята.
Ролята е изиграна от великия Мадс Микелсен.

 

 


Chirrut Îmwe
 
Цялата история на героя
 
Слепият воин, Чирът Имуе прави едно от най-зебележителните участия, въпреки че не е сред основните персонажи. Истински кеф беше да се гледа как тръшкаше консервите. Силно вярващ, Имуе вярва, че всички живи същества са свързани чрез Силата и няма значение дали я владееш заради мидохлорините, пак може да я използваш. Не обича джедаите именно заради това тяхно вродени предимство.
Невидимите му очи не му пречат да бъде висококвалифициран воин. Въпреки че му липсват способности за Силата, този монах-войн стриктно усъвършенства тялото си чрез интензивна физическа и психическа дисциплина и се превръща в истинска машина на бойното поле.
В ролята е страхотния Дони Йен.

 
 
 


Bodhi Rook
 
Цялата история на героя
 
Боди Рук е бивш имперски товарен пилот, който дезертира при бунтовниците под влиянието на Гейлън Ерсо. Рук предава неговото съдбоносно послание под формата на холограма, след което се включва в борбата срещу имперските сили.
В ролята е още една изгряваща млада звезда, Риз Ахмед. (каста на филма наистина е страхотен).

 
 
 


Qi'ra
 
Цялата история на героя
 
Кийра е най-добрият приятел от детството на Хан Соло и първата му любов от планетата Корелия. Двамата живеят на улицата, преди тя да бъде пленена, а той да избяга от планетата. Впоследствие Кийра става лейтенант в престъпния синдикат "Пурпурната зора" а в края става и големия шеф, но тя така се е оплела в пипалата на Дарт Мол, че бъдещето за нея е несигурно...
В ролята е шармантната Емилия Кларк, легендарната Денерис от Игра на Тронове.

 
 
 


Beckett
 
Цялата история на героя
 
Бекет е ментора на Хан Соло. Той е изпечен професионален крадец и много добър стрелец. Работил за престъпния свят, в ''Пурпурна зора.'' Него е знаковия, лазерен пистолет DL-44, преди да го даде на Соло и да стане прочут. В крайна сметка извършва двойно предателство, но историята му е добра и свършва по сходен начин, като Мол с Оби на Татуин, но разбира се и обстоятелствата са различни...
В ролята влиза Уди Харелсън, който пасва идеално на образа.

 
 
 


Dryden Vos
 
Цялата история на героя
 
Драйдън Вос е безмилостния шеф на синдиката "Пурпурна зора."Действа като публичен лидер на синдиката, тайно ръководен от Дарт Мол.
В ролята е неутразимия Пол Бетани.

 
 
 


Enfys Nest
 
Цялата история на героя
 
Енфис Нес е лидерът на банда пирати, наречена ''Cloud Riders'', трън в очите на Драйдън Вос и привърженици на зараждащия се бунтовнически алианс. Ярък образ.
Така успешно в ролята влиза, Ерин Келеман.

 
 
 


L3-37
 
Цялата история на героя
 
Самоделен дроид, изграден от астро механични и протоколни части, L3-37 е отличен навигатор, както и феминизиран, еманципиран и първия по рода си борец за правата на дроидите...
Ролята се изпълнява от Фийби Уолър-Бридж.

 
 
 


Rio Durant
 
Цялата история на героя
 
Рио Дюрант е Арденски пилот и дългогодишен сътрудник на престъпниците Тобиас Бекет и Вал.
Култов образ. Във всеки филм има по един такъв. Е, той е в този...
Героят е озвучен от самия Джон Фавро.

 
 
 

 


Val
 
Цялата история на героя
 
Вал е атрактивната партньорка в престъпленията на Бекет, а може би и нещо повече от само партньорка...
В ролята самата Танди Нютън.

 
 
 


Din Djarin
 
Цялата история на героя
 
Дин Джарин или по-известен като Мандо е централния персонаж в толкова успешния сериал. Прочут ловец на глави от Мандалор, отгледан от фанатичния клан, ‘’Децата на стражата’’ / ''Нощната стража'' и дал клетва никога да не сваля шлема си пред живо същество. Получава привилегията от своя лидер да основе свой клан и той е: ''Клан от двама'' Това са той самия и Грогу.
Дин Джарин не е родом от Мандалор, но е стопроцентова мандалорец, защото това да си мандалорец е вероучение! Не произхода е важен, а призванието. Тук родословието и потеклото не играят роля.
Със своята специална мандалорска броня, бластерния пистолет, снайперската пушка със специален заряд, който изпарява враговете и разбира се култовия кораб, ‘’Бръснещ кръст’’ е страховит ловец и съперник от който всички имат респект.
Мандо остава сирак след атака на имперски дроиди по време на войната на клонираните и е спасен от мандалорските воини членове на ‘Децата на Стражата’ Този клан изповядва стар култ от религиозни зилоти и следва древните мандалорски традиции, вследствие на което са изолирани от мандалорското общество, но и те самите са се откъснали от тях и следват техния си личен кодекс, който се характеризира с мотото: ‘’Това е пътят!’’
Интересното е, че Мандо си е мислел, че всички мандалорци изповядват тази религия и за първи път се сблъсква с другата реалност, когато среща 'фейк мандалореца' Коб Вант на Татуин. Впоследствие бива обучен и става активен член в племето и изключително успешен ловец на глави, което носи големи дивиденти на клана. Тяхната тайна оперативна база е на Наваро. Мандо става член на ‘’Гилдията на ловците на глави’’, ръководена от Грийф Карга. След поредната успешна мисия, Мандо е нает от тайнствен Клиент да издири и доведе едно странно малко създание срещу рекордна в историята награда от ‘бескар.’ Мандо изпълнява мисията, но сладкото бебе вече го е пленило, съвестта се оказва по-силна от кодекса, връща се и освобождава Грогу, заради което се превръща в беглец. Лидерът на техния клан, ‘’Броненосецът’’ му казва, че неговата нова мисия е да е открие истинския дом на Грогу, да го събере с народа му или да открие други чародейци (а.к.а.джедаи), които да го обучат и да се грижат за него. За да помогне да спаси детето, Грогу посяга на най-святото си, клетвата да не показва лицето си пред живо същество. Той трябва да си покаже лицето, за да бъде сканирано от имперски терминал след което да включи специалния ключ и да открие координатите на крайцера на Моф Гидиън, който взривява кораба на Мандо и отвлича Грогу от митичната Тайтън. Така, Мигс Мейфилд и Валин Хес са първите хора, които го виждат след положената клетва, като малък.
В крайна сметка след куп приключения и геройства в които Мандо и Грогу се привързват още повече един към друг и си спасяват неколкократно животите мисията е изпълнена успешно, защото в последния епизод един легендарен джедай взима малкия Грогу... Сцената на сбогуване между Дин и Грогу със сигурност е трогнала и докарала до рев милиони хора по света. Наистина настръхващ момент.
Но сега Дин трябва да забрави за момент за своя син Грогу и да се съсредоточи над бъдещето на Мандалор. Преди спасението да дойде, Мандо победи в дуел Моф Гидън и му взе ‘Тъмния светлинен меч’ единствен по рода си. И сега предстои да взиме важно решение, а именно дали да се изправи в битка с Бо-Катан Крайз за това кой ще държи ‘’Тъмния меч’’ Легендарния мандалорски светлинен меч направен от великия Таре Висла, първия мандалорец станал рицар-джедай. Който държи меча спечелен в битка е призван да властва над Мандалор.
Междувременно Дин Джарин продължава да работи като наемник, но търси Броненосецът и оцелелите от неговия клан. Намира ги, но там неговата предводителка разбира, че си е показвал лицето пред други хора. Това е тежък грях и Дин беше отлъчен от ордена, като единствения шанс да се реабилитира е ако грехът бъде изкупен само в живите води под мините на Мандалор, които обаче са разрушени. В тези води за първи път е открит свещения за мандалорците Бескар. Преди да се случи това, Дин беше предизвикан от Паз Висла за това кой ще владее тъмния меч. Дин спечели дуела. А Броненосецът преди това изкова малка ризница от бескар за Грогу. Дин се отправи към непознатата планета или луна в която Люк обучаваше Грогу, за да види малкия и да му поднесе подаръка си. Там Дин се срещна с Асока и разбра, че малкия много го обича и е силно привързан към него, така че няма да е полезно за него да се разсейва от обучението в Силата. Дин остави подаръка си и се отправи към Татуин и по-точно в Мос Айсли, където Пели Мото трябваше да е поправила кораба му. Вместо това обаче Пели Мото с помощта на Дин модифицираха един класически старфайтер от клас N-1, ръчно изработен за кралската гвардия и поръчан лично от кралицата на Набу. Фенек пресрещна Дин и го помоли да им помогне в битката с Пайкс. Дин се съгласи и то за без пари. Така Дин и Боба се събраха заедно за пореден път и заедно с Фенек, Черния Крсанта и още последователи успяха да се справят с пайковете и да ги изгонят от Татуин. Междувременно Грогу се завърна при Дин след като избра да е с татко си, а не с Люк. В разгара на битката, имаше трогателна сцена между двамата, а малкия Грогу помогна и в самата битка. След като всички приключи, Дин и Грогу поеха с новия кораб към поредното приключение...
 
 
Образът на Дин Джарин, създаден от Джон Фаро е вдъхновен от спагети уестърните на Серджо Леоне с Клинт Истууд, а в ролята влиза Педро Паскал.

 
 
 
 
 
 
 
 
 


Grogu
 
Цялата история на героя
 
Грогу или известен още и като Детето или като бебе Йода е на 50 г. но все още дете и силно чувствително към Силата. Преследван заради кръвта си от остатъка от рухналата Империя (да си го кажем директно, Дарт Сидиъс го иска заради манията му към генетичните експерименти и създаването на свой достоен наследник) намира неочаквана подкрепа от страна на прочутия ловец на глави, Мандо. Първоначално Дин приема задачата да го доведе живо или мъртво (по-добре живо) срещу рекордна награда от Бескар. Но Дин силно се привързва към него, връща се обратно, спасява го и цялата сага започва....
За първи път Детето показва голямата си дарба за Силата, когато спасява Мандо от смъртоносната атака на Мъдхорн (подобно на носорог създание) на Арвала-7. Мандо е шокиран, за първи път вижда такова нещо и още тогава разбира, че детето си струва парите и разбира защо е нает и той и още куп други ловци на глави само за една-единствена мисия. Друг емблематичен момент с Грогу и Силата е когато за секунди възстановява тежко разрязаната и обгорена ръка след нападение на големи хищни птици. Грогу докосва мястото и дълбоката рана се оправи за секунди.
По-късно когато Мандо открива Асока Тано (прочут джедай) се разбира както името на детето, така и че е тренирано в Джедайския храм на Корусант от много рицари-джедаи и скрито по време на голямата джедайска чистка и ‘заповед 66’ Грогу обаче не си спомня почти нищо от тези срамни и трагични събитията от историята на галактиката, всичко му е като в мъгла... Асока обаче усеща нещо и отказва да го вземе под опеката си, защото малкия Грогу има голяма опасност да се обърне към Тъмната страна. Улавя много страх в него и отделно, много силна привързаност към Мандо, като син към баща. Асока разбира, че на този етап не може да ги раздели, не и тя и не и сега. Асока обаче казва на Мандо да отиде на легендарната планета Тайтън (на която започва и цялата ни позната история), където има древни руини на джедайски храм, които имат свръх силна връзка със Силата. Грогу трябва да седне на всевиждащия камък на върха на планината, където да избере своя път. Ако избере Силата, някой Рицар Джедай ще го усети и ще откликне. Грогу избира Силата и след още куп приключения се стига до кулминационния момент в който легендарния рицар-джедай, Люк Скайуокър го взима под крилото си, а Грогу сърцеразридателно се разделя (засега) със своя татко, Дин.
На неизвестна планета или луна, Люк обучава малкия Грогу, като по-скоро му връща спомените за вече научени неща. Люк обаче вижда, че трудно ще успее да обучи Грогу, защото малкия е силно привързан към Дин Джарин и не може да се отдаде напълно на джедайското учение. Стига се момента в който Грогу трябва да избере подаръка на татко Дин, ризница от Бескар и да се върне при него или светлинния меч на Йода и да продължи обучение при Люк, като неговия първи ученик. Грогу избира ризницата и Люк го връща обратно на Татуин на борда на кораба си с пилот, Арту. Грогу пристига при Пели Мото на Мос Айсли и попада в разгара на гангстерска война водена от Боба срещу синдиката Пайкс. Грогу помага на Дин и Боба и в крайна сметка битката е спечелена и пайковете изгонени. Грогу помена на поредното приключение из безкрайна вселена на борда на новия кораб на Дин.
 
Грогу е пъпетче, а звуците които издава са дело на Дейвид Акорд. Още след първата си поява в сезон 1 на Мандо, Грогу се превърна в истинска сензация и милиони хора по света се влюбиха в него. Народиха се безброй интернет мемета, а след феноменалния втори сезон истерията мина всякакви граници и в момента е може би най-търсеното и купувано лице на Дисни.

 


 
 
 
 
 
 
 
 

 


Cara Dune
 
Цялата история на героя
 
След Дин и Грогу това е най-силния образ в поредицата.
Тя е родом от Олдерон, но отсъства от планетата и се спасява от ‘’Катастрофата/Бедствието’’ или унищожаването на цялата планета от първата звезда на смъртта, което смразява цялата Галактика със своя ужас.
Бивш елитен десантчик, ударен шок щурмувак от имперските сили. След трагедията с родната и планета тя дезертира. Жадна за мъст се присъединява към Алианса за възстановяване на републиката и се превръща в истински бич за имперските щурмоваци. След битката при Ендор, тя продължава да ловува бивши имперски чиновници и военачалници. След като последните изчезват от картата (поне привидно) и Алиансът става по-политически настроен, тя напуска и става наемник. За първи път се среща с Дин и Грогу на Сорган, където двамата помагат на местните да се справят с разбойници. Преди това обаче имат ръкопашна схватка в която Кара е напълно равностойна на Дин. По-късно се срещат отново, този път на Наваро, където са нападнати от Моф Гидиън и неговите подразделения. Успяват да се измъкнат и между тях се заражда силно приятелство, като са си помагали няколко пъти на различни мисии. В края на историята, Кара Дюн става Маршал на Наваро.
В ролята е страхотната Джина Карано, бивш професионален състезател от ММА (Страйкфорс) с баланс 7-1 и превърнала се в лицето на организацията. За съжаление на феновете или поне на част от тях, Джина бе скандално уволнена от Лукасфилм заради непристойните и прояви в социалните мрежи...

 
 
 
 
 

 


Migs Mayfeld
 
Цялата история на героя
 
Мигс Мейфилд има кратко, но забележително присъствие в сериала.
Бивш елитен имперски стрелец с чин лейтенант. След края на войната служи като наемник. При една от мисиите трябва да работи заедно с Мандо при освобождаването на ценен затворник. Мигс и останалите наемници мислят да надхитрят Мандо и да го предадат, но планът им не сработва и Мандо ги пленява. По-късно Мигс е осъден на 50 г. принудителен труд в полето на Картун Чоп. Кара Дюн освобождава затворник 3-4-6-6-7 временно за да им помогне в мисията им да открият координатите на крайцера на Моф Гидиън, където е пленения Грогу. Ако им помогне Кара му обещава преместване на по-добро място. Той се съгласява и им казва, че за да открие координатите на кораба на Мофа, му трябва вътрешен имперски терминал и казва, че има такъв скрит на Морак. Никой не знае за него и за планетата. Оказва се, че това е специално място за оцелелите имперци. На Морак се добива изключително ценния ридоний, силно летлив и експлозивен. Мигс и Дин (в имперски доспехи) проникват в базата като герои след като спасяват ценния товар от ридоний, но бившия имперски войник се натъква в базата на Валин Хес, негов бивш командир. Миг преди Хес да разкрие Дин, Мигс се намесва и го спасява. Валин ги кани на масата да ги почерпи за добре свършената работа и тук разбираме толкова много за Мейфилд и за това какво е преживял и през какво е преминал. Разбираме, че Мейфилд е бил на Бърнин Кон, когато Валин и останалите висши офицери нареждат ‘’Операция Жупел’’ с която изпепеляват и опустошават целия град. Чистката е масова, не само невинните местни намират смъртта си, но и 50 000 имперски войници, сред които и бойните другари на Мигс. Трагедия, която ще го бележи до края на живота му. Когато Валин подигравателно казва, че с доставения ридоний още много градчета ще последват примера на Бърнин Кон, Мигс не издържа и убива Хес. Тази неочаквана за всички сцена е един от най-култовите моменти в целия сезон! В крайна сметка, Мандо и Мигс се измъкват, като Мейфилд взривява резервоара с ридония след страхотен изстрел със снайпер пушка. Като награда за всичко, което стори, шериф Кара Дюн го освобождава, като ще пише в доклада, че затворник 3-4-6-6-7 е умрял при избухнала рафинерия на Морак.
Образът му е приет изключително радушно и от феновете и от критиката. Не само добре написания сценарий, острия хумор и ирония в неговите реплики, но и страхотната игра и излъчване на актьора, Бил Бър допринасят за това.

 
 
 

 


IG-11
 
Цялата история на героя
 
Айджи има кратко, но внушително присъствие и един от забележителните герои. Айджи е програмиран дроид-убиец, ловец на глави по време на Новата Република. Той е програмиран да следва протоколите на Гилдията на Ловците на глави и има вграден механизъм на самоунищожение ако бъде заловен. Дроидът е изпратен на Арвала-7 да убие Грогу, който е пленен преди това от други ловци на глави, изпратени от ‘’Клиентът.’’ Двамата работят за кратко заедно и след като елиминират врага, Мандо го изненадва и убива, защото не иска мъничкия сладур Грогу да бъде убит. На секундата сякаш Мандо се привърза към малкия.
Айджи обаче е спасен и препрограмиран от Куил, за да му помага в работата. Когато се срещат отново, Мандо иска незабавно да се отърве от него, но Куил се застъпва за него и впоследствие му задава нов код в програмата, да пази с цената на живота си Грогу. По време на приключението между Мандо и новия Айджи се заражда привързаност и Дин искрено скърби за решението му да се жертва, за да могат Грогу, Дин, Кара и Карга да се спасят от имперските щурмоваци. Заради саможертвата му в Наваро е издигната статуя на дроида.
Героят е озвучен от самия Тайка Уайтити (режисьор точно на този последен епизод от 1-ия сезон в който загива и Айджи), който ще снима един от бъдещите пълнометражни филми за Стар Уорс и станал прочут с ‘’Джоджо Заека’’

 
 
 


Fennec Shand
 
Цялата история на героя
 
Фенек е безкрупулен и страховит ловец на глави и наемен убиец. Една от ключовите и прояви е, че помага на Омега да оцелее след като е наета от Нала Се да я пази от безкруполния убиец, Кад Бейн. И тя успява. Спасява Омега след епична схватка с Кад Бейн, която тя губи в началото, но с пословината си хитрост надделява в крайна сметка и имаме паритет.
Бива предадена и убита на Татуин, но Боба Фет я спасява, като замества голяма част от корема и с кибернетична технология. Фенек му се връчва в доживотна вярност и му става дясна ръка. Фенек помага на Боба да превземе империята на Джаба. Боба сяда на неговия трон след като убива Биб Фортуна. Малко по-късно Боба и Фенек с помощта на Дин Джарин и още няколко сподвижници изгонват пайковете от Тауин. Като тя лично собственоръчно убива корумпирания кмет на Татуин и лидерите на синдиката Пайкс дислоцирани в Мос Айсли.
 
Ролята се играе от невероятната, Минг-На Уен, прочутата Мелинда Мей от Агентите на Шийлд.

 
 
 

 


Cobb Vanth
 
Цялата история на героя
 
Коб Вант е маршал (шериф) на Мос Пелго на Татуин и дори само за един епизод направи много силно впечатление. Всички се надяваме да го гледаме отново и в сезон 3.
Докато празнуват победата на Ендор и края на Империята в местната механа, бандити от ‘’Колективът’’ нахлуват и опустошават и избиват всички и превръщат Мос Пелго в робовладелски лагер. Коб едвам се спасява и при бягството си се натъква на сандък с ценните кристали силикакс. Бяга навътре в пустинята, където на прага на смъртта е спасен от джавасите. Той разменя кристалите за ценна мандалорска броня, която се оказва на самия Боба Фет. С помощта на бронята и приспособленията и, Коб Вант прогонва и разчиства от бандити Мос Пелго и става негов Маршал. По-късно дава бронята на Дин Джарин ако той му помогне в борбата с могъщия кайтски дракон, който тероризира селището.
По-късно Дин Джарин отива при Коб Вант и го моли за помощ в конфликта на Боба със синдиката Пайкс. Коб Вант се съгласява да помогне, но преди това да се случи, прочутия ловец на глави и убиец Кад Бейн го пресреща и в класически уестърн дуел го ранява много тежко. Коб Вант е сложен в специална възстановителна камера на Боба Фет.
В ролята е страхотния Тимъти Олифант.

 
 
 

 


Pershing
 
Цялата история на героя
 
Пършинг е лекар, инженер и специалист по клонирането свързан с остатъка от Галактическата Империя. Той е нает и работи за тайнствения Клиент от началото на историята, но категорично се противопоставя на желанието на ‘Клиента’ то да бъде умъртвено след направените му изследвания и взето проби. Така че може да се каже, че той е ‘’виновен’’ за това Грогу да е жив на първо място. Дин го помилва и измъква Грогу. Пършинг продължава да работи за Моф Гидиън, като инжектираше кръвта на Грогу в телата на доброволци, ни никой от тях не оцеля. Дин и Кара с помощта на Боба и ‘Роб I’ Той дава ценна информация за плануваното нападение над крайцера на Мофа, включително местоположението на Грогу, както и присъствието и времето за включването на цял взвод от тъмни щурмоваци от трето поколение. По време на операцията, Дин използва кодовия цилиндър на Пършинг за достъп до бригадата и за запечатване на товарния отсек, в който се намират тъмните войници. Е, нещата се объркват, но всичко завършва благополучно.
В ролята влиза, Омид Абтахи, който е част от Вселената и преди това, защото озвучава мандалорския герой, Амис от анимацията, ‘’Войната на клонираните.’’

 
 
 

 


Bo-Katan Kryze
 
Цялата история на героя
 
Бо-Катан е харизматичен и запомнящ се образ, добил популярност от анимациите и доразвит в лайв-акшън шоуто. Родом от Мандалор, била се и оцеляла по време на великата чистка. Начело на клан Крайз и ‘’Нощните сови’’
Рано става член на опасната фракция, ‘’Death Watch’’ начело на която е Пре Визсла. Те вярват и се гордеят с военното минало на мандалорците, така че Бо-Катан застава срещу собствената си сестра, Херцогиня Сатин-Крийз, която е начело на Мандалор и вярва в мирния път. Пре Визсла и компания са изобличени като опасни терористи и отлъчени от Мандалор. По-късно Визсла и Бо-Катан сключват съглашение с Дарт Мол за това да се обединят и да реабилитират Пре Визсла и той да се върне начело на Мандалор. Дарт Мол обаче вижда, че мандалорците са слаби и разединени и решава да играе своята си игра и в удобен момент предизвиква на дуел, Пре Визсла и го убива. Взима му ‘Тъмния меч’ и застава начело на Мандалор, но чрез въздигането на марионетка на власт, а Сатин е хвърлена в затвора. Бо-Катан и нейни сподвижници отказват да признаят властта на Дарт Мол, освобождават Сатин от затвора и се обръщат за помощ към Оби-Уан Кеноби предвид неговата романтична връзка със Сатин. Порази неутралитета на Мандалор, от джедайския орден пристига само Оби-Уан, който бива пленен от Дарт Мол, след което той убива любимата му Сатин. Бо-Катан обаче намира все повече сподвижници и набира сила, като освобождава Оби-Уан, а на Мандалор избухва гражданска война. Бо-Катан иска официална помощ от републиката, заради това че е спасила Оби-Уан и че ако застане начело ще помага в битката със сепаратистите. По-малко от година след събитията републиката изпраща сили, които прогонват Дарт Мол от планетата, а Бо-Катан застава начело като регент. Скоро обаче тя губи властта си защото отказва да се подчинява на самопровъзгласилия се като Император, Палпатин. Начело застават поддръжниците на императора, клан Саксън, а начело на съпротивата застават Сабин Рен от клан Рен и Бо-Катан от клан Крайз. Започва втора гражданска война. По време на войната Сабин Рен, която е откраднала от Дарт Мол легендарния символ на Мандалор, ‘Тъмния меч’ търси достоен лидер, който да ги поведе и да застане начело и дава меча на Бо-Катан. Нещата обаче завършват трагично, защото следва голямата мандалорска чистка в която имперските сили буквално изравняват със земята и унищожават всичко по пътя си. В руните на Мандалор, Моф Гидиън открива меча и си го присвоява, но по-късно му е отнет в бой един на един от Дин Джарин и сега ако Бо-Катан иска да си го върне трябва да се бие с наш Мандо. Любопитно ми е дали ще се стигне до такава битка, защото самият Дин Джарин не е от хората, които жадуват за власт, докато това е мечтата на Бо-Катан. Нещото за което се бори цял живот. Преди финала на шоуто, Бо-Катан, Коска и Акс на два пъти спасиха Мандо и Детето, въпреки че не бе безкористно. Тя търсеше мощен съюзник, който да и помогне да открадне кораб с имперски оръжия и като цяло да се бие редом до нея за Мандалор, но Мандо отказва, защото има по-важна мисия и тя е да спаси Грогу и да му намери сигурно място под опеката на джедаи, които да го обучат в Силата.
В ролята влиза, Кейти Сакхоф, звездата от Бойна звезда Галактика. Кейти озвучава своя герой за анимацията и го играе в лайв-акшън тв шоуто.

 
 
 

 


Koska Reeves
 
Цялата история на героя
 
Коска е оригинално написан характер за шоуто. В ролята влиза звездата от WWE, Саша Банкс, която в момента е шампионката при жените на Смакдауна.
Коска е родом от Мандалор, оцеляла по време на голямата чистка, член на елитното мандалорска военна част, ‘’Нощните сови’’ и член на клан Крайз. Тя е дясната ръка на Бо-Катан Крайз, лидерът на Нощните сови след като Дарт Мол убива Пре Висла. На два пъти помогна на Мандо и Детето в техния път, като спаси живота на детето още при първата си поява.

 
 
 


Peli Motto
 
Цялата история на героя
 
Съдбата среща Мандо и Пели Мото на Татуин, където тя е уважаван механик и си има свой малък космодрум. Мандо каца принудително и моли за помощ да се ремонтира кораба. Оказва се обаче, че няма достатъчно кредити за да си плати и защото честта му е засегната обещава да намери средства и да се разплати възможно най-скоро. Докато го няма Пели Мото трябва да се грижи за Грогу и се влюбва в него (то кой ли не се). Дин и Пели стават близки и той на няколко пъти търси съветите и насоките и, а тя неколкократно му помага с ценни сведения касаещи неговият избран Път. Пели Мото е обещала на Дин да поправи стария му кораб, но вместо това решава да го изненада с модифиирането на класически старфайтер от клас N-1, ръчно изработен за кралската гвардия и поръчан лично от кралицата на Набу! Дин и помага и така, мандалорецът се сдобива с чисто нов и впечатляващ кораб.
В ролята влиза Ейми Седарис.

 
 
 


Kuiil
 
Цялата история на героя
 
Един от най-интересните и харесвани персонажи от първия сезон на шоуто. Куил е с неизвестен произход, избрал спокойната, Арвала-7, където живее като фермер. Бивш имперски служител, продаден им в робство. Но успява да откупи свободата си благодарение на сръчните си ръце. Среща се с Мандо по необичаен начин, след като Дин е нападнат от два Блърга, успява да се се справи с единия, но Куил идва навреме да помогне с втория. А Мандо е пристигнал на Арвала-7, защото тук е мистериозни товар, който трябва да достави на Клиентът, срещу нечувано щедро заплащане.
Много мъдър, двамата с Мандо си стават близки и много пъти му помага с ценни съвети и мъдрости от живота. Възстановява и препрограмира дроида Айджи, което ще се окаже от съдбоносно значение за оцеляването на Мандо и Детето на Наваро. За съжаление Куил дава живота си, докато брани детето, убит от двама щурмоваци, миг преди да се спаси на кораба на Мандо.
Самият Ник Нолти озвучава героя.
’’Казах, каквото имам!’'

 
 
 

 


The Armorer
 
Цялата история на героя
 
Броненосецът е жена, лидер на тайнствен клан на Наваро, част от който е и Дин Джарин. Всички са мандалорци, дали обет никога да не си показват лицата. Девизът им е, ‘’Това е пътят!’’
Само тя има знанието и правото да кове броните на своите хора. Всичките екстри, които наш Мандо има са благодарение на нея. Следствие на решенията взети от Мандо, мандалорците се налага да се разкрият, за да го спасят и така стават мишена за имперците и ловците на глави. Биват избити всички и остава само Броненосецът. Тя дава първоначалните напътствия към Мандо относно детето, че трябва да го събере с неговия вид, някой който владее Силата и може да го обучи. Видяна за последно, когато остана на мястото си, за да даде преднина на нашите герои да се спасят, а тя собственоръчно се саморазправи с петима щурмоваци по меко казано впечатляващ начин. По-късно отлъчва Дин, защото разбира, че е показал лицето си. Дин трябва да търси прошка в мините на Мандалор...
Образът на героя е взет от филмите на Акира Куросава и като цяло е с насоченост към азиатската култура. В ролята влиза прекрасната Емили Суолоу.

 
 
 

 


Greef Karga
 
Цялата история на героя
 
Грийф Карга оглавява Гилдията на ловците на глави на Наваро. Той е бивш опозорен магистрат. Мандо е най-добрият му ловец. Когато обаче Мандо нарушава кодекса и си връща Детето, което преди това е доставил, Карга се обръща срещу него и стават врагове.
След известно време обаче нещата се променят. Карга все още не е простил на Мандо, че му разби бизнеса и че доведе куп бивши имперски сили и има план с който да подмами в капан Дин, като всъщност му предложи точно обратното... Идеята е да го убие и да вземе Детето и да се споразумее с Импереца/Клиента. По пътя обаче Грогу без никой да го е молил му оправя тежко ранената ръка след като хищни птици неочаквано ги нападат. Съвестта на Карга се оказа по-силна от себичността, убива съучастниците в пъкления си план и си признава всичко пред Мандо, Кара и Куил. Успява все пак да ги убеди, че жив ще им е по-полезен от мъртъв и че ще се реабилитира. Така Карга се обръща към доброто и занапред става близък и с Дин и с Кара, а на финала на историята става Магистрат на Наваро. Каква ирония, от шеф на Гилдията на ловците на глави до магистрат! Дано този път да има по-успешна кариера... А пък Кара Дюн става Маршал на Наваро.
В ролята идеално пасва, Карл Уедърс известен с култовите, ‘’Роки’’ и ‘’Хищникът’’

 
 
 

 


Moff Gideon
 
Цялата история на героя
 
Моф Гидиън е главния антагонист в шоуто ‘’Мандалорецът.’’ Не се знае официално за кой работи, но би трябвало да е за Адмирал Траун, а ние вече знаем, че зад кулисите на Ексегол се крие дългата ръка на Императора, който дърпа конците и размества пионките.
Гидиън е бивш офицер от страховитото Имперско бюро за сигурност – тяхната елитна разузнавателна агенция. 5 г. след краха на Империята, Гидиън намира и си присвоява легендарния ‘’Тъмен меч’’ на мандалорците и се издига до позицията на Моф, като става лидер на останалото от Империята. Моф е титла/звание за високопоставен имперски служител, отговарящ за цял определен сектор от структурата на Империята. Мофа разбира за детето с необикновената Сила и специфична мистична раса и прави всичко възможно за да се сдобие с него за своите и на своите началници цели, а именно генетични експерименти. Може би така е създаден Сноук, но това не е доказано/потвърдено. Именно от Гидиън научаваме истинското име на Мандо, ‘Дин Джарин.’ В края на историята Дин и Моф Гидиън се дуелират, Дин печели и взема тъмния меча на Мандалор, а Гидън е пленен!
В ролята е Джанкарло Еспозито, който се справя по един страхотен начин с нелеката задача.

 
 
 
 
 


Ahsoka Tano
 
Цялата история на героя
 
Първо да предупредя, че това ще е голям ферман, защото ще разкажа накратко не само нейната пребогата история, но ще я преплета със съдбата и финала на Езра и Канан и героите около тях през тези знакови събития.
Като цяло ‘’Бунтовници’’ и особено финалните 6 епизода са ми любими, те са и велики и задължителни за всеки един фен. Но знам, че много хора никога няма да ги гледат, а тук става въпрос за митични създания/богове, за пътуване във време-пространството, много сложни философии се сблъскват и много хора/фенове навремето не успяха съвсем да разберат и осмислят. Е, ще се опитам да съм по-подробен и със свои думи да разкажа всичко. Защото цялата тази история я няма никъде в българското виртуално пространство.
 
И така,
 
Асока е централен персонаж в анимациите и става любимка на феновете. Заради голямата си популярност нейния образ е експлоатиран и в лайв-акшън сериала.
Тя е хуманоид от расата Тогрута. Родната и планета е Шили. Висока, красива, с прекрасни сини очи.
Още от малка проявява голяма дарба към Силата. Открита и заведена в храма на джедаите от учителя джедай Пло Куун. След сериозно обучение Йода я изпраща като падауан на Оби-Уан Кеноби, но той нарочно я препраща към Анакин, на който иска да влее малко повече отговорност. Първоначално Анакин категорично отказва, но в крайна сметка взима под опеката си Асока. Двамата си пасват идеално като характери и стават близки приятели. Спускат се в десетки приключения и неколкократно спасяват животе си. Анакин подигравателно я нарича, ''Професоре'' а тя него, ''Звездно момче'' Асока винаги има мнение и си го казва. Предпочита хитростта пред насилието, но като малка действа импулсивно и често безразсъдно. С годините тя самата става водач, много по-мъдра и спокойна.
След коварен заговор е взривен хангар на джедайски храм и загиват няколко джедаи и беззащитни работници. За взривовете е обвинена Асока, която е натопена от близък свой другар. Асока бяга в подземния град на Корусант. Да я хване е изпратен нейният учител - Анакин Скайуокър. След известни премеждия в подземния свят, Скайуокър успява да хване Тано и тя е задържана, но Анакин се заклева да докаже невинността на падуана си. Въпреки, че успява в мисията си, оневинява я, след като разкрива истината, Асока дълбоко обидена от отношението към нея напуска джедайския орден, не може да прости обидата. Асока става отшелник и самотен боец за правда. Не иска никога повече да се споменава, че е джедай. Тя непрекъснато повтаря, че ''Не е джедай'' Обидата остава завинаги и тя не прощава, а и няма за кога да прости, защото сравнително скоро всичко ще отиде по дяволите, защото след заповед 66 почти не остават джедаи... Като самотен воин и като част от бунтовнически отряди тя нанася големи щети на ситските сили. В Бунтовници тя има по-малко участия, но кардинални/ключови. Първоначално се крие (Империята вече е на власт, а Джедаите са почти унищожени), появява се повече като холограма и действа задкулисно, но в крайна сметка истината коя е тя се разкрива и се превръща в цел номер 1 за Дарт Вейдър. Тя създава тайното движение/операция Фулкрум, което е нещо като партизанска/подривна организация срещу Империята и за завръщането на Републиката на власт. Без нея Езра и Призрака нямаше да постигнат успехите си.
Накрая стигаме до великия и сблъсък със самият Дарт Вейдър (преди време, тя първоначално си мисли, че Анакин е умрял и изобщо не подозира, че е минал на тъмната страна и в какво се е превърнал, за нея това е огромна трагедия), където след епичен и уникален дуел е убита от тъмния лорд! Реално тя се жертва, за да даде време на Езра и Канан да се измъкнат.
Сега малко по-подробно за тези събития, нарочно ги пиша тук, така обхващам цялостно историята, а касае цели четири героя. Асока, Езра, Мол и Канан. Че даже и Сабин Рен и самия Вейдър.
Асока, Езра и Канан са дошли в забранената и мистична Малакор, за да търсят древните знанията на Ситите и как да ги победят. Помага им Дарт Мол, макар и той да си има собствени користни причини, а именно не може да се справи сам с Лорд Вейдър към който изпитва мъст и ревност, че е заел мястото му. Но Мол мрази вече и самия Дарт Сидиъс и всички Сити, защото го е превърнал в това чудовище. Всичко се променя когато убива брат му пред очите му. Езра, Канан и Асока са атакувани от инквизитор, но той не е дошъл тук заради тях, а заради една по-голяма опасност... ‘Сянката’ така е известен за тях вече а.к.а. бившия Дарт Мол, сега само Мол (както той сам се нарича).
Сцената в която Мол им се разкрива и реакцията на Асока е уникална. Но преди това Езра открива благодарение на Мол древен и тайнствен ситски холокрон, открадва го, вследствие на което щеше да умре, но Мол чрез Силата го спасява от пропадането. Мол разкрива, че холокрона е и ключ, който отваря различни врати. Тримата инквизитори бягат временно от Мол и нашите, за да съобщят на могъщия Лорд Вейдър. После пак се стига до битка и Мол за втори път спасява Езра от смърт. Четиримата се разделят и изкачват пирамидата от двете и страни. Мол убива единия инквизитор след като Езра се колебае и не го прави. Казва му да да сложи холокрона в обелиска, така ще активира храма и ще постигне знанието, което търси. Езра се отправя към своето знаково пътешествие, а Мол помага на Асока и Канан да елиминират останалите двама инквизитори. Езра поставя ключа в обелиска и се отприщва могъща мощ, към която се е стремил и Мол, защото това е и бойна станция и така Мол ще си отмъсти на враговете си. И тогава отново разкрива злата си същност като коварно атакува и ранява Канан, който ослепява перманентно (но по-късно се научава как да вижда и без очите си...), но Асока го спасява от смърт и се дуелира с Мол преди Канан да се съвземе. Канан финтира и и бута Мол в пропастта. Езра осъзна късно, че са измамени и че този храм е оръжие. Отказва да го използва, но пристига Вейдър, който с лекота се справя с Езра и миг преди да го убие се появява Асока, когато го спасява. Следва един от най-епичните дуели изобщо в цялата сага. Между бившия учител и падауан. Вейдър я повали чрез Силата, но се разсея, защото Езра и Канан взеха заедно камъка от обелиска и това задвижи самоунищожението на станцията. Малко по-късно, Асока можеше да се спаси, но избута със Силата Езра след като преди това нападна в гръб Вейдър и го посече. Видя се част от лицето на Анакин и той подлъга Асока, че му трябва помощ. Доброто сърце откликна, но уви, това голяма грешка. Тогава станцията се взриви, Езра и Канан се спасиха, Вейдър също, макар и очукан, но не и Асока. Езра обаче се отдаде на тъгата и яростта, отключи тъмната страна на Силата и започна да черпи опасни знания и сили от холокрона/камъка силите на холокрона. Канан обаче му го взе, защото е опасен за него, отиде в пустинята да търси изцеление и откри митичния Бенду, който е по средата между Ашла и Боган (светлината и тъмнината).
След време, на Лотал, Езра и Сабин (преоблечени като щурмоваци) откриват тайнствен джедайски храм, който със забележителните знания и интелигентност на Сабин и Силата на Езра е отворен от последния, докато Сабин отклонява вниманието на имперски щурмоваци. Следвайки знаците, Езра отвори древен и непознат портал и влезе в него, миг преди да бъде хванат от имперците. Езра попадна в Канал през който минава Силата на цялата Вселена. Тук е настоящето, миналото и бъдещето. Пътека между време-пространството. Който го контролира, може да контролира и цялата Вселена. Към това се стреми Империята. Езра намира огледалото на времето и вижда дуела между Вейдър и Асока, онова което не е видял, защото вратата хлопна и се измъкна заедно с Канан. Миг преди Вейдър да надделее и убие Асока, станцията се взриви и точно в този момент Езра бръкна в огледалото и измъкна Асока, докато Вейдър пропадна и разбира се после оцеля и продължи по своя си път. Успоредно с това министър Хайдън разпитва Сабин и разкрива, че в древните документи на Корусант е открил трите основни фигури, появяващи се в историята на джедаите. Те са Архетипове / Богове. Бащата, Синът и Дъщерята. Те са и симовлите на портата в който Езра влезе, а те не могат и не знаят как. Бащата показва пътя към портала, вълците са неговите пазители, а совичката е Дъщерята когато действа като духовен наставник. Дъщерята отваря портала, а синът го затваря!
Асока бе шокирана като видя Езра и и трябваше време за да осъзнае какво се е случило. Тук е и мистичното женско конворче Морай (сладка сова), за което се вярва, че е проявление на Дъщерята. Дъщерята, която преди години даде живота си, за да спаси живота на Асока и от този момент част от Дъщерята живее в самата Асока, а совата е неин закрилник. А сега миг преди да умре в своята реалност, Асока прехвърля жизнената си сила на птичката и птичката успоредно с митичния вълк от сънищата довеждат Езра  до тук. Е, сега пак са заедно. От всичко това се разбира, че Асока Тано отдавна е избраница на Дъщерята, защото Морай следваше героите от кораба ‘Призрак’ и ги насочваше до конкретния момент, защото е знаела какво ще се случи... Езра и Асока в ‘света между световете’ Езра осъзнава, че виденията в сънищата му (големия бял вълк, което е проявата на Канан след неговата смърт) са го водели към портала не за да унищожи Империята, а да спаси Асока. Тогава той решава, че по същия начин може да върне и своя учител. Езра е твърдо решен да спаси Канан, както върна Асока, огледалото на времето/портала се е отворил и Езра вижда сетните героични мигове на великия Канан, но Асока спира Езра. Тя мъдро му каза, че Канан даде живота си, за да живее Езра и ако бъде изваден от този момент, ‘всички вие ще умрете!’ Езра осъзнава, че Канан е част от космическата Сила и има начини, чрез които се преминава и може да се напътства или влияе на живота. И това е неговия начин и всичко си идва по местата. За съжаление Асока и Езра са обединени от общата трагедия, че и двамата не могат да спасят своите учители... Порталът се затваря, но изведнъж от него се показва самия Император, Дарт Сидиъс. Със своите светкавици почти ги застига, но Асока и Езра заедно за малко го спират. Побягват, но той отново ги атакува и хваща Езра и миг преди да излезе от портала, Асока с меча си прекъсва връзката. Двамата отново побягват, но се разделят, тръгват в две различни посоки. Успяват да се измъкнат през различни портали и докато Езра се връща при приятелите си, а Асока попада далеч, далеч от тях в съвсем друг край на Галактиката. Езра има една финална мисия, да запечата храма, а Сабин му казва, че чрез синът може да го направи. Езра слага ръката си в цепнатината и чрез Силата си деактивира храма/входа към ‘светът между световете’ Бащата се активира и задейства режим на самоунищожение, като всичко се разпада и взривява, а министър Хайдън от Империята губи живота си.
Години по-късно, Асока търси Траун и Езра, които са изчезнали, но се натъква на Мандо и едно сладко бебе. Мандо идва при нея, изпратен от Бо-Катан, за да вземе под опеката си малкия и да го обучи. Тя обаче отказва, долавяйки голям страх в него, а и силната му синовна обич към Мандо. Все пак тя изпраща Дин и Грогу (именно тя разкрива името на детето, известно преди това главно като бебе Йода) на митичната Тайтън, където Грогу да изпрати сигнал чрез Силата, сигнал към някой, по-мъдър и силен от нея, който ще може да го обучи както трябва, когато трябва...
Асока се запознава с Люк и помага в обучението на Грогу. Дин идва за да се види с любимото си мъниче, но Асока го убеждава, че за детето е по-важно на този етап да не се срещат, за да може да се концентрира над обучението си.
В началото на обучението си при Анакин, Асока носи един зелен светлинен меч, но по-късно го допълва с още един, малко по-къс от първия. След като напуска джедайския орден, Асока заменя зелените си мечове с бели, най - вече за да покаже, че няма общо с джедаите.
В анимацията образът е озвучаван от Ашли Екстийн, а в сериала ''Мандалорецът'' в ролята влиза, Росарио Доусън.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Asajj Ventress
 
Цялата история на героя
 
Асаж Вентрес е родом от Датомир, раса Забрак, родена в клана на Сестрите на Нощта, известни със своята огромна сензитивност към силата и черната си магия. В различни периоди от живота си е слуга, падауан, ситски наемен убиец, както и ловец на глави. След загубата на двамата си джедайски мастъри, тя остава напълно сама. Ядосана от загубата и разочарована, Асаж прегръща Тъмната страна. Скоро граф Дуку я открива и я взима като своя ученичка. Тя често кръстосва мечове с Оби Уан Кеноби и Анакин. Въпреки че е много талантлива и бойните ѝ умения са поразителни, тя често е принудена да се бори за благоразположението и доверието на ситския лорд Дуку. С напредъка на войната, Дарт Сидиъс разбира за нарастващите сили на Вентрес и поръчва на Дуку да я елиминира. Предадена и отново изоставена, с последни сили тя стига родната си планета и търси помощ от майка Талзин. След няколко неуспешни опита да си отмъсти на Дуку, тя решава да започне нов живот и да загърби плановете си  за отмъщение. Дуку обаче също не прощава лесно и изпраща дройдската армия водена от генерал Грийвъс - битката е дълга, зловеща и жестока, Датомирските вещици са избити, а сред малцината оцелели са Асаж и майка Талзин. Години по -късно тя среща Куинлан Вос, Джедай, който има за задача да убие Дуку и с това да се сложи край на войната. Той работи с Вентрес, но неусетно двамата се влюбват. Финалната мисия среща провал - Асаж се жертва за да спаси Вос от Дуку, заради своята саможертва, Асаж е почитана и уважавана от всички, дори от Джедайския орден.
Героят се озвучава от Ника Фътърман.

 
 
 
 
 

 


Satine Kryze
 
Цялата история на героя
 
Сатин Крайз е мандалорска дукеса и лидер-пацифист. Вярвайки че промяната е единствената надежда за Мандалор, тя жадува народа да загърби жестоките си бойни традиции и кървава история. С настъпването на Войните на клонираните обаче, това става  все по- трудно, а Сатин напразно се опитва да опази мира и да държи Мандалор извън конфликта. Нейните действия и идеология срещат опозиция от различни групи, най-активната, сред които е терористичната група Death Watch. Докато войната бушува, Death watch стават съюзници на Дарт Мол, който обединява няколко големи криминални фамилии, за да му помогнат да свали дукесата от власт. Преди да я заловят, тя успява да се свърже с Кеноби. Мол, бъдейки най- големия враг на Кеноби и от години копнеещ за мъст, убива Сатин пред очите на джедая. Сатин умира в ръцете на Кеноби, признава че го обича и винаги ще го обича.
Героят се озвучава от Анна Грейвс.

 
 
 
 
 


Hondo Ohnaka
 
Цялата история на героя
 
Хондо e галактически пират, оглавяваш една от най-големите пиратски групи в цялата галактика. Когато не е зает с "бизнес", живее в доволно блаженство и пиянски делириум на затънтената планета Флорум през мрачните години на Галактическата република. Роден в бедно семейство, Онака е продаден в робство още която дете от родителите си. Изключително амбициозен и находчив, той успява да избяга и напуска планетата, спасявайки се от робското си тегло. Следващата му крачка е да основе собствена пиратска група на Флорум. Пиратите на Онака процъфтяват по време на Войните на клонингите, като отвличат кораби с ценни товари, за които искат висок откуп.
Героят се озчувава от Джим Къмингс.

 
 
 

 


Luminara Unduli
 
Цялата история на героя
 
Луминара Ундули има екзотична и ведра външност. Тя има татуировки подобни на лунички. Татуировките са поставени след издържано физическо изпитание.
От доста време Ундули служи на джедайския съвет. Луминара прекарва много време на служба и в офиса на канцлера. Тя предлага полезни съвети в опита да се открие Арвен Коол (престъпник от Мирал). Век след това преследване Ундули използва своите дипломатически умения и помогнала в спора за границите на планетата Ансион.
Когато избухнала кризата със сепаратистите Луминара и нейната ученичка Барис Оффе вземат активно участие, за да разрешат кризата. В ранния етап на битката за Джионозис, Ундули и Мейс Уинду нанесли основните удари, за да отслабят планетарната защита. По този начин те позволили на двеста джедаи да кацнат на планетата. Когато клонингите кацнали на Джионозис, Луминара поела командването на една армия от клонинги. След битката на Джионозис, Ундули се бие на Тул, Илум и др.
Героят се озвучава от Оливия Дабо.

 
 
 

 

# 4
 • София
 • Мнения: 26 333

Aayla Secura
 
Цялата история на героя
 
Айла Секура е майстор-джедай от расата Туай'лек по време на залеза на Републиката, която служи като генерал по време на Войните на клонираните. С излючително атрактивен вид, една от големите ми любимки.
Тя е падауан на Куинлан Вос, а по-късно и на неговия учител – Толме. И Секура, и Вос се докосват до тъмната страна още в началото на джедайското си обучение, но по-късно Айла доказва, че е достойна да бъде рицар-джедай. Скоро след като Секура получава ранга на рицар-джедай започват Войните на клонираните и тя е една от многото джедаи, които взимат участие в първата битка на Джионозис. Тя участва в различни мисии и преживява много битки. Айла Секура предвожда републиканските сили при Куел и изиграва решаваща роля в защитата на Камино, а по-късно – на Маридун. Но въпреки безспорните ѝ умения, Секура загива на Фелуция по време на изпълнението на Заповед 66.
Един от най-прекрасните моменти е романтичната връзка между Айла и Фисто.
Айла Секура бива запомнена от редици поколения на световете, на които помага, и историите за нея се превръщат в част от културата на много от тях.
Героят се озвучава от Дженифър Кейл.

 
 
 
 
 

 


Kit Fisto
 
Цялата история на героя
 
Кит Фисто е известен майстор-джедай от времето на залеза на Галактическата република. Взима Бант Ийрин за свой падауан. По-късно обучава като падауан и Надар Веб. По време на Войните на клонираните е генерал във Великата републиканска армия, както и член на Висшия джедайски съвет.
Фисто участва в битката на Джионозис и предвожда отряд по време на битката на Мон Кала. Участва и в битката на Камино, където е на ръба да престъпи джедайски кодекс с връзката си с Айла Секура, чийто живот спасява. Изпратен на мисия да върне в плен вицекраля на Търговската федерация , Фисто се изправя лице в лице с генерал Грийвъс, когото е на косъм да плени, но нещата се обръщат, когато киборгът активира своите дроиди-стражи и убива бившия падауан на Фисто, Надар Веб. В разгара на Войните на клонираните помага на Оби-Уан Кеноби за спирането на производството на специални дроиди-убийци на Орд Сестъс и в последствие се сражава с Асаж Вентрес.
По време на битката при Корусант, Фисто помага във въздушното сражение със сепаратистките сили. След като Анакин Скайуокър разкрива, че Палпатин всъщност е Дарт Сидиъс, Фисто, Мейс Уинду, Ейджън Колар и Сейси Тин се опитват да арестуват върховния канцлер, но не успяват. В тази финален сблъсък със ситския лорд Фисто е убит от Дарт Сидиъс.
Героят се озвучава от Фил Ламар.

 
 
 
 
 

 


Plo Koon
 
Цялата история на героя
 
Пло Кун е от семейство, което поколения наред е създавало джедаи. Дълго време Кун работи с майстор джедай Куай-Гон Джин. Двамата участвали в решаването на много конфликти. Пло се надява, че Джин ще стане член на джедайския съвет. Куай-Гон обаче има различно мнение от това на съвета на джедаите. Кун носи защитни очила, а лицето му е скрито зад маска. Освен това Кун има свръх чувствителни органи, които засилват джедайските му способности.
Той действа решително и е добър военачалник. Това му служи по време на многото конфликти в Старата република, когато приема много опасни мисии заедна с войниците под негова команда, 104-ти батальон.
Пло присъства когато Куай-Гон Джин представил Анакин Скайуокър пред джедайския съвет. Пло участва в битката на Джионозис. Сред джедайте, с които често работи, е Асока Тано, с която има специална връзка, защото именно той я намира като малка.
Героят се озвучава от Джеймс Арнолд Тейлър, който също така озвучава и Оби-Уан Кеноби от анимациите.

 
 
 

 


Savage Opress
 
Цялата история на героя
 
Саваж Опрес е Датомирски Забрак, сензитивен към Силата. Първоначално племенен лидер, той е избран от Асаж Вентрес като нейн "партньор" и слуга, но всъщност е част от плана ѝ да си отмъсти на граф Дуку. В желанието си да осъществят този план, Талзин и останалите вещици правят тъмни магии върху тялото на Опрес като така му дават огромна сила, внушителен ръст и заплашителна външност. Скоро, обаче, Саваж осъзнава че бива използван и почти убива и двамата - и Асаж, и Дуку. Избягва и поема на мисия да открие отдавна загубения си брат и син на Талзин - Мол. Саваж намира Мол на планетата за отпадъци Лото Минор, полудял, разбит, тотално деформиран, но все още изгарян от болка и омраза. Талзин успява да излекува съзнанието му и възстановява краката му. Двамата братя потеглят заедно и сеят смърт и хаос.
Саваж е убит в битка от Сидиъс пред очите на Дарт Мол, което е от огромно значение за последвалата история...
Героят се озвучава от Кланси Браун.

 
 
 
 
 
 
 

 


Talzin
 
Цялата история на героя
 
Талзин е от планетата Датомир и от расата Забрак. Тя е важна фигура по време на Войните на клонингите. Шаман и майка на клана на Сестрите на нощта, нейния опит и дарба в тъмните изкуства привличат вниманието на Дарт Сидиъс. Той пристига на Датомир под предтекст че иска  да обменя знания и умения с Талзин, обещава да я направи дясната си ръка, но вместо това отвлича сина ѝ - Мол. Години по-късно, въпреки че е приет за мъртъв, тя знае че синът ѝ все още е жив и винаги е искала да си отмъсти на Сидиъс и всички негови Сити. След няколко неуспешни опита, тя е принудена да избяга в света на духовете, където съществува в нематериална форма. Финална надежда и дава отново Мол, скрояват план да отвлекат и убият Дуку. Талзин го обсебва и почти го убива, което ѝ дава достатъчно сила да се върне във физическия свят, но ритуала е прекъснат от Сидиъс и генерал Грийвъс. Въпреки че успява да върне материалната си форма, тя се проваля в начинанието да убие Дуку и е неспособна да издържи мощта на двама ситски лордове и техния киборг. С последни сили, Талзин избутва Мол далеч от опасността, след което е посечена от Грийвъс. Смърт, която бележи падението на Датомир и  края Сестрите на Мрака.
Героят се озвучава от Барбара Гудсън.

 
 
 
 
 


Cody
 
Цялата история на героя
 
Коуди, с пореден номер CC-2224 е клониран войник от Камино (всички клонинги са от там).
Капитан Коуди е командващ маршал на клонингите в Голямата армия на републиката, командващ на 7-ми небесен корпус - включително известния 212-ри атакуващ батальон - по време на Войните на клонингите.
Той служи под командването на джедайския генерал Оби-Уан Кеноби, който намери командира за надежден, надежден и лоялен. Неговите способности като войник и стратег спечелиха на Коди уважението както на неговите началници джедаи, така и на други бойци-клонинги. Много близък приятел с Рекс, двамата са почти навсякъде заедно. За съжаление на всички едно от най-големите предателства е негово. По време на битката на Утапау, Коуди получава съобщение от холограмата на върховният канцлер Палпатин да изпълни заповед 66! Това е команда зададена като код в клонингите, но някои не се поддават на нея (като Рекс например). В резултат на това, Коуди се обръща срещу своя Генерал и приятел, Оби-Уан, но не успява да го убие.
По време на Империята, Коуди служи като щурмовак и участва в поробването на Кашийк, родната планета на уукитата. Съдбата на Коуди след това е неизвестна.
Очаква се неговото изненадващо появава във Вселената на ''Мандалорецът''
Героят се озвучава от Дий Брадли Бейкър, който озвучава всички клонирани войници от анимациите.

 
 
 
 
 


Rex
 
Цялата история на героя
 
Рекс, с пореден номер  CT-7567 е от Камино. Главния командир на всички клонинги и първи заместник на Анакин Скайуокър по време на войната на Клонингите. Командир и капитан, той командва известния 501-ви легион, част от великата армия на Републиката. Взима участие в мисията за спасяването на отвлечения син на Джаба. Като всеки клонинг, Рекс винаги поставя дълга на първо място. Дори факта, че численото превъзходство не е на негова страна и хората му са по-слабо въоръжени, не може да накара капитан Рекс да избяга от битката, дори да знае, че тя може да бъде последна. Рекс изпитва голямо уважение към Асока и формира силно приятелство с нея. Близък е също с Коуди, Оби Уан и Анакин. В кариерата си се е доказал като ефективен лидер, който наистина се грижи за хората си и винаги се старае да избегне ненужни жертви. Вярата на Рекс в Републиката започва да се пропуква, след несправедливото обвинение към Асока и смъртта на Петака, друг негов боен другар, който открива анти-джедайския заговор и инхибиторния чип в главите на всички клонинги. Това разкритие помага на Рекс и Асока да оцелеят след Обсадата на Мандалор и да избегнат Заповед 66. Рекс помага на ‘’Лошата партида’’ като им разказва за чиповете в главите им и ги маха на Брака, където има специални за целта камери. И добре, че беше Рекс, защото Рекър беше загубил всякакъв контрол и щеше да убие Омега...
След края на Републиката и въздигането на Империята, Рекс верен на себе си се присъединява към Бунтовниците и става част от легендарния 'Призрак' на Езра, Канан и компания. Рекс воюва и на Ендор, където също става герой.
Рекс е един от най-обичаните и уважавани герои във Вселената на Стар Уорс.
Героят се озвучава от Дий Брадли Бейкър.

 
 
 
 
 


Ezra Bridger
 
Цялата история на героя
 
Езра е ключов герой от анимацията ''Бунтовници'' Той е чувствително към силата момче, падауан на Канан Джарус и борец за свобода в ранния бунт срещу галактическата империя. Роден е на Лотал. Неговите родители Ефраим и Мира са заловени и затворени, а по-късно убити при опит да избягат от затвора от имперците. Така, Езра, още на крехка възраст остава сирак на планетата Лотал. Неговата ненавист и омраза към сепаратистите е пословична. Така след години, Езра се присъединява към бунтовниците на кораба "Призрак" където е обучаван и трениран от Канан Джарус. Способнонстите му бързо растат, а негово съобщение излъчено в цялата система, събужда надежда и кара хората да се обединят и да се борят заедно срещу тиранията на Империята.
Езра се сблъсква с Тъмната страна, когато отива в древния ситски свят Малакор и среща Мол. Заедно те откриват ситски холокрон, а Мол все по-силно и все по-често се надява Езра да стане негов ученик. Благодарение на екипажа на Призрак, от които получава подкрепа и разбиране и които са не само приятели, а и семейство, Езра не попада в лапите на бившия ситски лорд и устоява на изкушенията на Тъмната страна.
С времето Езра поема много лидерски роли - помага на капитан Рекс и оцеляват след атака на батальон от сепаратистки дроиди, да постигнат мир и веднъж завинаги да загърбят Войните на клонираните. Помага също на Сабин Рен в мисията ѝ да обедини народа си и търси Оби Уан, защото вярва че той е ключът към унищожението на ситите. Също така запазва и връща скъпоценното родословно дърво на Сабин. Неговият учител загива като се жертва за да спаси него, Сабин и Хера. Езра е съкрушен. В съня му се явява огромен вълк, който е проявление на Канан чрез Силата, защото вълка се нарича - Дюм! А това е рожденното име на Канан. Дюм дава парче скала, свитък от джедайския храм на Лотар. Езра трябва да отиде там, защото огромна опасност грози Галактиката. Империята се стреми да сложи ръка на древната тайна на Джедаите, изобщо на познатия ни Свят а Езра трябва да предотврати това, но Вълка казва също така: ‘’Поправи миналото, проясни бъдещето’’ Загадъчни думи, които добиват смисъл в края, когато Езра спасява Асока (подробности за тези събития в главата за Асока).
5 г. преди битката за Ендор и крахът на Империята, Езра и компания пленяват дясната ръка на Траун, губернатор Прайс и освобождават завинаги Лотар от влиянието на Империята, като взривяват Купола на Империята с целия наличен персонал и войскови подразделения. За това помагат и трите митични вълка на Лотар, които са станали могъщ приятел за Езра и за силите на доброто. Ето и по-подробно какво става, защото това е една от най-големите загуби на имперците и тя бележи началото на техния близък край:
Езра и неговите другари принуждават Прайс да издаде протоколите и се промъкват на купола, където пак чрез нея активират ‘Протокол-13’ и заключват станцията с всичките имперски единици вътре, като плана е да я взривят. Траун обаче отново е с един ход напред и изпраща своя копой Рух да изключи щитовия генератор и така не може да се генерира защитното енергийно поле над планетата. Траун със своя ‘Звезден разрушител’ заплашва, че ще изравни града и демонстрира своята мощ. Езра се предава и изпълнява заръката на Траун да отиде при него сам, като само така може да спаси сънародниците си. Езра обаче на свой ред има план, за който Траун не знае. Корабът му трябва да се издигне във висока орбита над Лотар и да изпратят сигнал на кота нула и да доведат на помощ, 'Пъргилите.' Страховитите и могъщи космически създания с огромни пилала, подобни на сепиите. Те могат да се движат със свръх-светлинна скорост и да разрушват дори крайцери все едно са детски играчки. Успоредно с това на купола нашите герои успяват да се справят отново след поредния хитър план на Сабин и включват щита и така бомбардировката на Траун се оказва напразна. Езра на свой ред устоява на огромното изкушение на Императора да се събере отново с родителите си чрез малка оцеляла част от взривения джедайски храм. Езра обаче вместо да отвори огледалото/портала го унищожава, Императора не може да повярва. Голям провал за него! Пъргилите идват в подходящия момент и унищожават флотилията на Траун, но Езра се жертва за да задържи Траун на кораба и двамата са завлечени кой знае къде из необятната Галактика след хиперпространствения скок на Пъргилите.
Героят се озвучава от Тейлър Грей.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Kanan Jarrus
 
Цялата история на героя
 
Канан Джарус, роден като Кейлъб Дюм, е джедай, оцелял от 'заповед 66.' Той оцелява благодарение на неговия мастър, Депа Билаба. Изключителен човек и джедай. Доблестен, умен, миротворец, уважаван и обичан от всички.
След като работи с Хера по време на Горс конфликта, той решава да се присъедини към нейната бунтовна организация. Като неин втори по ранк, те развиват романтична връзка доста бързо. Когато Езра се присъединява към екипажа, Канан решава да бъде негов ментор въпреки че самият той е все още падауан. След като побеждават великия инквизитор, Джарус и екипажа разбират, че са част от по-голяма бунтовническа организация. По време на мисия на Малакор, Джарус е ослепен от Мол. След месеци на отрицание и разочарование, Канан подновява връзката си със Силата и още по- крехката връзка с Езра, както и се научава да вижда, благодарение на митичното създание Бенду, което олицетворява балансът на силата.
По време на мисия за спасяването на любимата на Канан, Хера Синдула на Лотал (където е базиран оръжейния централен комплекс на Империята), Канан усеща чрез Силата близкия си край и вижда големия бял вълк. Той казва на Езра да води операцията, защото заради чувствата си може да обърка нещо и да навреди на всички.
Езра заедно с хитрушата Сабин създават брилянтен план и спасяват Хера. Като физически именно Канан я освобождава. Следва трогателна сцена в която двамата разкриват истински чувствата си един към друг и се целуват. Миг преди да се измъкнат с кораба, в който са Езра, Сабин и останалите, Губернатор Прайс (дясната ръка на Адмирал Траун) дава заповед да се стреля директно в резервоарите си с гориво, но така ще се взриви цялата станция, която е от много важно значение за Империята и производството на тай файтери и други оръжия. Смъртта на нашите герои е сигурна, но Канан влага цялата си Сила за да спре смъртоносната ударна вълна и огъня и изхвърля Хера в кораба с едната ръка, докато с другата задържа вълната. Канан се жертва за да живеят всички останали. А в последния миг преди смъртта, Канан отново прогледна със собствените си очи, за да види за един последен път своята любима. Епичен, велик момент, просто Стар Уорс достигна невиждани висоти!
Героят се озвучава от Фреди Принц Джуниър.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Hera Syndulla
 
Цялата история на героя
 
Хера е туилек, революционер, която се превръща в централна фигура по време на ранния бунт срещу Империята!
Като дете се сприятелява с Омега и екипажа на ‘Лошата партида’ – Клониран отряд 99’ когато взаимно си помагат на родната и планета, Райлот. Хера с помощта на Омега успешно освобождава родителите си от ръцете на Империята.
След години се превръща в опитен пилот, напуска родната си планета и създава собствено движение против империята на борда на нейния кораб "Призрак", Канан - джедай оцелял от 'заповед 66', се присъединява и с времето става неин любим, както и баща на детето ѝ. Към нейния екипаж се присъединяват и Сабин Рен, Езра Бриджър, Зеб и Чопър. Тя нарича членовете на своя екипаж, ''Спектър - 1, 2, 3, 4, 5 ,6.''
Хера се е обучила като пилот и има изключителни умения, предизвиквайки уважението на приятели и врагове. Хера е повишена до капитан на ескадрилата Феникс, а по-късно става и Генерал!
Сражава се геройски на Ендор. Ражда синът на Канан, Джейсън Синдула. А 5 г. по-късно става Рейнджър на новата република!
Филони казва за нея: "Тя е много силен характер, сърцето на групата, защото държи всички заедно и ако не бе тя, всичко отдавна да се бе разпаднало.''
Героят се озвучава от Ванеса Маршал.

 
 
 
 
 
 
 


Chopper
 
Цялата история на героя
 
C1-10P известен като Чопър или просто Чоп е най-обичания дроид-астромеханик след Арту.
По време на войната на клонираните се разбива на борда на Екс Уинг на планетата Райлот, където е спасен и възстановен от малката Хера Синдула. Двамата стават неразделни в добро и лошо и имат ключова роля в съпротивата срещу злата Империя.
Чоп е раздразнителен и сприхав, но и много забавен и своенравен. Той отговаря за поддръжката на легендарния ‘’Призрак’’ кораба на Хера.
Дейв Филони за един от любимите си персонажи:
"Той обича да прави нещата така, както иска, не непременно по начина, по който екипажът желае, или толкова бързо, колкото би искал екипажът, но винаги свършва работата. Той е невероятен лоялен.
Ако R2-D2 е вашето любимо куче, то Чопър е вашата любима котка.

 

 

 


Sabine Wren
 
Цялата история на героя
 
Сабин Рен е мандалорски боец и лидер в ранния бунт срещу Империята. Нейната артистичност вдъхновява символа на Съюза за възстановяване на Републиката. Получава право над древния мандалорски меч 'Дарксейбър', който отмъква от Дарт Мол, което я прави символ на клан Рен и възражда надеждата за освобождаване на Мандалор от властването на Империята. Тя обаче дава меча на Бо-Катан, която смята за по-достойна от нея. Преди да се присъедини към бунта, Рен е кадет в Имперската академия, създава оръжия, които е вярвала че ще се използват за мирни цели, но вместо това са използвани срещу нейните хора и нейното семейство. След това става ловец на глави заедно с нейната приятелка Кетцу Оньо, след което е намерена от Хера и Канан и се присъединява към техния бунтовнически екипаж на борда на  "Призрак."
Сабин е художник, гениален ум и голям хитрец. Благодарение предимно на нейните находчиви решения екипажът на Призрак успяваше в мисиите.
Докато тя и  други бунтовници се бият за свободата на света Лотал,  Езра изчезва в хиперпространството на борда на огромен звезден разрушител. След падането на Империята в битката при Джаку, Асока и Рен отново се събират за да търсят техния изчезнал приятел. Появата на Асока в този момент на фона на любимата музикална тема ме разплака, уф.
Героят се озвучава от Тия Сиркар.

 
 
 
 
 

 


Zeb Orrelios
 
Цялата история на героя
 
Родом от Ласат, Зен е бунтар и пали лесно. Но е с голямо сърце и душа. Става много близък приятел с Езра, но така и не могат да се разберат кой на коя койка ще спи на прочутия кораб...
Преди да се присъедини към "Призрак", той е бил капитан  в Ласанската охрана на честта и е трениран да се бие с бо-пушка. Той е един от малкото оцелели на Ласан и развива дълбока омраза към Империята. Макар избухлив и темпераментен, той е съпричастен и има силен морален компас. Развива нетипично приятелство с врага, имперския агент Калус, докато са принудени да работят заедно, за да оцелеят на ледената луна Барин.  Поради това приятелство по-късно Калус се присъединява към бунтовниците.
Убива Рух, копоя убиец на Траун и допринася решително за спасяването на Лотар, когато неговите приятели прогонват имперските сили от планетата и това е една от най-големите победи в историята на бунтовническите сили. В края той разкрива на своя приятел, Калус, че всъщност ласатите не са изчезнали, има и оцелели, които живеят на едно далечно и спокойно кътче - на Лира Сан. Той взима със себе си Калус и двамата зажияват сред тях мирно и щастливо.
‘’Карабас!’’
Героят се озвучава от Стив Блум

 
 
 

 


Alexsandr Kallus
 
Цялата история на героя
 
Александър Калус е агент от империята, преди да се превърне в бунтовнически шпионин. Като имперски служител, той твърдо вярва че ще донесе ред в галактиката. Той участва в много мисии, бие се срещу Соу Герера на Ондерон, участва в геноцида на Ласат и води преследването на бунтовниците на кораба "Призрак". След дълго преследване, той се опитва да ги хване в орбита на Джионозис. В последвалия конфликт, Калус се оказва в капан заедно със Зеб на ледената луна, Барин. Те намират общ интерес като войници, работят заедно за да оцелеят и Калус научава повече за бунтовниците. Това е достатъчно за Калус да го накара да подстави под въпрос моралите и вярванията на Империята и така става шпионин под кодовото име Фулкрум. Той помага на бунтовниците както тактически , така и на бойното поле. Участва в освобождаването на Лотал.
След края на войната и загубата на Империя, Зеб преведе Клаус по тайния хиперпространствен път към планетата Лира Сан, където шокиран Калус вижда, че не е допринесъл за унищожаването на народа на ласатите, свят в който бива приет за един от тях.
Героят е озвучен от Дейвид Ойелоуо.

 


Grand Inquisitor
 
Цялата история на героя
 
Велик инквизитор е титла използвана за най-високия ранг инквизитори на Империята. От расата Пау'ан и бивш пазач на джедайски храм, познат само като Великия инквизитор или само инквизитор,  неговия ранг е над този на останалите инквизитори. Като такъв той ловува оцелели джедаи и докладва директно на Дарт Вейдър. Обучен в битка с меч и тайните на Тъмната страна той е опасен и безмилостен противник.
След като е победен от Канан, той се самоубива, като пада в експлодиращата активна зона на реактора. По-късно Дейв Филони заявява, че Инквизитора е направил това, защото се е страхувал много повече от наказанието на Лорд Вейдър след провала си.
Героят е озвучен от Джейсън Айзъкс.

 
 
 
 
 
 
 

 


Governor Pryce
 
Цялата история на героя
 
Аринда Прайс е с ранга Моф и служи като губернатор в сектора Лотар. Прайс успява да си подсигури позицията като търгува информация за шпионски дейности с Гранд Моф Таркин. Веднъж в кабинета, тя успява да надхитри и организира падението на нейните политически противници. Като губернатор, тя засилва военното присъствие на Лотал, който се превръща в главен имперски център и база. Става дясна ръка на върховния адмирал Траун. Тя и Траун се борят срещу бунтовническото присъствие в сектора Лотал. По това време участва в неуспешното преследване на бунтовническия лидер Мон Мотма, както и в битката на Атолон.
В крайна сметка, тя губи благосклонността на Траун, след като взривява депото за гориво на Лотал, убивайки Канан. Това е огромна загуба за Империята, защото губят цялата си фабрика и целия си запас от гориво. Така цялата поточна линия е спряна. Прайс е заловена на Лотар след хитър план на Езра и Сатин. Империята на Лотар е разгромена, а Аринда отклонява поканата да се предаде и да се спаси и остава на купола, вярна докрай на вярата си в Империята и губи живота си.
Героят е озвучен от Мери Елизабет Макглин.

 
 
 

 


Admiral Thrawn
 
Цялата история на героя
 
Върховният адмирал Траун, чието пълно име е Мит'рау'нуруодо, е ненадминат стратег, оприличаващ битката на изкуство. Той е централна фигура във великите книги на Тимъти Зан, като първоначално бе изхвърлен от официалния канон и запратен в легендите (не че той не си е легенда, хехе), но впоследствие върнат и реабилитиран благодарение на Дейв Филони.
Той е един от малкото нечовеци на служба в Империята, но много бързо се налага с невероятните си качества и бива провъзгласен от Императора за 'Върховен адмирал на Империята.' Така става един от 12-те имперски върховни адмирали.
Роден от вид, известен като Chiss - хуманоидна раса. Синьото лице , червени очи и остри черти, допринасят за чувството на превъзходство каквото винаги демонстрира. Той брилянтен и безкрупулен стратег. Вярва, че за да победиш врага трябва да го опознаеш. Не е чувствителен към Силата, но въпреки това се издига до неимоверни висини в имперската доктрина. Императора има сляпа вяра в него и Траун почти никога не го е разочаровал.
Води се безследно изчезнал, заедно с Езра Бриджър от съпротивата.
Героят е озвучен от Ларс Микелсен, който се очаква да играе Траун в сериала за Асока.

 
 
 Mon Mothma
 
Цялата история на героя
 
Мон Мотма е родом от Чандрила и е важна политическа фигура по времето на залеза на Галактическата република, една от основателките на Съюза за възстановяване на Републиката и първата глава на Новата република. Тя подписва Петицията на двете хиляди и след превръщането на Републиката в Галактическа империя е един от най-върлите противници на император Палпатин. 2 години преди събитията в Епизод 4: Нова Надежда, Мотма подписва Корелианското споразумение заедно с Бейл Органа, Гарм Бел Иблис, Рам Кота и Гейлън Марек, което формира Съюза за възстановяване на Републиката. Заедно с останалите е пленена на ‘’Звездата на смъртта“, но впоследствие всички са спасени. Мотма изиграва важна роля в последвалата Галактическа гражданска война и след решителната победа на Бунтовниците в битката при Ендор става първата глава на новосформираната Нова република. С принцеса Лея Органа са ключовите фигури в политиката на Новата република. След време се разболява и напуска поста си на канцлер, с което републиката губи лоста, който е държал здраво различията между отделните фракции в сената. Популистите, които вярваха, че отделните планети-членки трябва да запазят пълния си суверенитет, и центристите, които искаха по-силно галактическо правителство и по-голяма армия се хващат за гушите и републиката изпада в политически хаос. Това както и силното лично желание на самата Мотма да се постигне демилитаризация поставя Новата република в уязвимо състояние и неподготвена за появата на ‘’Първият ред.’’
Героят се играе от Каролайн Блакистън – ‘’Епизод 6: Завръщането на Джедаите’’ (първо появяване във Вселената на Стар Уорс) ; Женевив О' Райли в ‘’Рог Уан’’ и ‘’Бунтовници (като глас)’’ и Кат Суси (озвучава героя във ‘’Войната на клонираните’’)

 
 
 
 
 


Black Krrsantan
 
Цялата история на героя
 
Черния Крсантан, само Крсантан или Санти е Ууки, бивш роб и прочут гладиатор, впоследствие превърнал се в страховит ловец на глави. Известен с легендарната си схватка с Оби-Уан Кеноби, когато затруднява максимално великия джедай и последния трябва да употреби Силата за да спечели дуела. От там Санти получава и своя белег.
Стар приятел с Боба, но години по-късно приема поръчка от Хътяните и напада Боба в Мос Еспа на Татуин изненадвайки го, докато последния се възстановява в камерата. За малко не го убива, като всички приятели на Боба едвам успяват да го прогонят от двореца.
По-късно хътяните се отказват от него и Крсантан остава без работа. Боба се възползва и му прави предложение да работи за него и Санти се съгласява. С неговата помощ Боба успява спечели войната срещу синдиката Пайкс за контрола на Татуин и извличания от пясъка наркотик.
Кари Джоунс играе Крсантан в ‘’Книгата на Боба Фет’’

 

 

 


Cad Bane
 
Цялата история на героя
 
Кад Бейн е сред най-страховитите и смъртоносни ловци на глави.
Изключително безкрупулен и безмилостен.
Ученик на Джанго Фет и учител и ментор на Боба Фет. Родом от планетата Дуро.
Кад Бейн е известен като един от малкото ловци на глави, които не се страхуват от джедаите и има уменията и необходимите джаджи да е техен много опасен съперник. Успява да затрудни дори и великия Оби Уан Кеноби.
Има безброй успешни мисии, като върха на кариерата му е задигнатия холокрон от джедайския храм в Корусант по поръчка на самия Дарт Сидиъс.
Побеждава в дуел Боба Фет и му нанася траен белег на главата.
Нает е от Лама Су да отвлече ценната Омега, но в тази мисия се проваля след намесата на Фенек Шанд, като той побеждава в самия дуел, но Фенек го измамва и се измъква. Преди това побеждава и ранява предводителя на 'Лошата партида' Хънтър в дуел. Нова победа, този път над Коб Вант на Татуин, като го ранява изключително тежко в дуел. Броени дни по-късно, на 71 г. бива убит от Боба Фет в дуел на Татуин в разгара на битката на Боба срещу синдиката Пайк, който е наел Кад Бейн в неговата последна мисия.
Героя се пресъздава от Кори Бъртън

 

 

 

 

 


Omega
 
Цялата история на героя
 
Омега е чиста генетична репликация на Джанго. Това по същество я прави истинска дъщеря на Джанго и сестра на Боба. Даже тя е кака на Боба, защото е първа. Тя е единствения клонинг от женски пол.
Тя има способността да усвоява всичко много бързо и умее всичко. Нещата и се отдават изключително лесно и естествено. Освен това е изключително интуитивна и съобразителна.
В началото тя е медицински асистент на Нала Се и прекарва дните си работейки в Типока Сити на Камино. Когато войната на клонираните приключва Омега се присъединява към отлюспилите се от Империята, ‘’Отряд 99’’ или Лошата партида.
Омега става пълноправен член на Лошата партида, като всички я приемат за тяхната малка сестричка. Хънтър, лидерът на отряда се привързва силно към нея. Бягайки от империята те се впускат в множество приключения като наемници, работейки за Сид на Орд Мантел. На едно от много си приключения, Омега се среща с малката Хера Синдула на Райлот и стават приятелки.
Междувременно Лама Су съзрява, че чистата ДНК на Омега е техния ключ за оцеляване и последен шанс да накарат Империята да продължи да работи с тях, вместо да бъдат унищожени. Така той наема прочутия ловец на глави, Кад Бейн, но Нала Се загрижена за своята любимка (Нала Се изпитва майчини чувства към Омега) наема Фенек Шанд и така Фенек спасява Омега.
Когато Хънтър е заловен от Империята при мисия на Даро, Омега и останалите се връщат на Камино, за да го спасят. Те успяват да го освободят от Кросхеър и неговия отряд, но когато партидата се опита да избяга, имперските звездни разрушители бомбардират Типока Сити, като го пращат на дъното на океана. Бандата, заедно с дроида AZI-3 и Кросхеър, последват Омега през тръбната система на Камино обратно към кораба им, но когато асансьорът се счупва, те попадат в смъртоносен капан. Омега спасява живота на Кросхеър. По-късно с помощта на дроида Ази, групата изплува на повърхността в капсули за клониране. Когато дроидът пожертва последната си сила/заряд, за да спаси Омега, тя се гмурка във водата след него. Не и достига обаче въздух и когато и двамата щяха да умрат, Кросхеър ги спаси. Омега му благодари, а преди да се разделят и да напуснат вече несъществуващия Камино, тя му напомни, че той все още е неин и техен брат и това остава завинги.
Персонажа се озвучава от Мишел Анг.

 

 

 

 


Hunter
 
Цялата история на героя
 
Хънтър е лидерът на Отряд 99 или Лошата партида.
Той е клониран войник, който има генетични мутации, които развиват дадена силна страна до невероятни нива. Силата на Хънтър е в проследяването, където е ненадминат експерт. Хънтър има изключителен нюх.
Хънтър решава да вземат под крилото си Омега и постепенно се привързва силно към нея до степен все едно му е дъщеря. Заедно със своите братя и без отлъчилия се Кросхеър, бягат от Империята след като не изпълняват Заповед 66. Чиповете нямат този ефект над тях заради генетичните аномалии, но няма гаранция, че в даден момент няма да се активират. Капитан Рекс им помага и всички членове на отряда махат своите чипове (без Ехо разбира се, който няма такъв).
Хънтър води отряда си от мисия на мисия, работейки за Сид на Орд Мантел. Но същевременно на няколко пъти помагат по различен начин на бунтовниците. Накрая бива заловен и върнат на Камино, но неговите приятели го спасяват. Камино бива унищожен и потопен в океана, но Лошата партида успешно се измъква.
Персонажа се озвучава от Дий Брадли Бейкър.

 

 

 


Wrecker
 
Цялата история на героя
 
Рекър е най-силния в Лощата партида. Отличава се с впечатляващата си физика и нечовешка сила. Наивно глуповат и с нестихващ ентусиазъм и енергия, той е душата на компанията. Обича и да взривява разни неща... С Омега стават първи дружки, защото акъла и на двамата е... детски.
Рекър има сериозни проблеми със своя чип, който в един момент се задейства и той постепенно губи трезвия си разум, губи своята идентичност. Обръща се срещу братята си и Омега, като само намесата на вездесъщия капитан Рекс спасява последната. С помощта на Рекс, Рекър и останалите премахват своите чипове.
Персонажа се озвучава от Дий Брадли Бейкър.

 

 

 


Tech
 
Цялата история на героя
 
Тек е техническия експерт на отряда. Той е по-слаб от останалите, но изключително умен, с много висок интелект. Изглежда по-млад и с по-светла кожа от генетичния си шаблон.
Няма технология, която да му се опре. Той е експерт и по инженерство, езиков превод и разшифриване.
Персонажа се озвучава от Дий Брадли Бейкър.

 

 


Echo
 
Цялата история на героя
 
CT-1409 или Еко не е член на оригиналния ‘Клониран отряд 99’.
Той е известен като ‘Героя от Анакс’ където извършва военен подвиг с рисков план и тайно нападение над по-силния и многоброен враг, воден от генерал Тренч.
Първоначално започва в отряд ‘Домино’ и много бързо от кадет става ефрейтор. Веднага го забелязват и прехвърлят в елитния и легендарен 501-ви легион. На Лола Саю се жертва героично, за да спаси другарите си от командос-дроид на врага и бива тежко ранен и пленен, но мисията е успешна. Тежко раненият Еко е продаден на бригадира на ‘’Techno Union’’, Уот Тамбур. Еко беше поддържан жив, като беше превърнат в киборг, с цената на съзнанието си. Той става неволна пешка за сепаратистите по време на кампанията им на Анакс, водена от адмирал Тренч. Когато капитан Рекс открива следи от оцеляването на Еко, той и ‘Отряд 99’, предвождани от генерал Анакин Скайуокър, отиват на мисия за спасяване на Еко на Скако Минор. Мисията е успешна, а Еко върнат в реалността. Еко използва кибернетичните си способности, за да обърне хода срещу сепаратистите на Анакс, което довежда до много важна победа на Републиката. След мисията Еко решава да се присъедини към Отряд 99, а.к.а. Лошата партида.
Персонажа се озвучава от Дий Брадли Бейкър.

 

 


Crosshair
 
Цялата история на героя
 
CT-9904 или Кросхеър е член на оригиналния отряд Клон-99 или Лошата партида (Bad Batch).
Неговата сила е точния изстрел. Феноменален стрелец, който не пропуска. Това предразполага неговата генна мутация, която му е отредила изключително зрение и за това става снайперист.
При активирането на Заповед 66, Кросхеър беше единственият член на Бад Батч, който се опита да изпълни заповедта. Разочарован от пренебрежението на екипа си към възхода на Галактическата империя, той избра да остане верен на губернатор Таркин и лоялен на Империята, като предава своите събратя. По-късно застава начело на първия отряд от хора войници служещи на Империята и тръгва да преследва бунтовниците, както и доскорошните си другари. Убива невинни цивилни. По-късно маха чипа си, но въпреки това продължава да е лоялен към Империята. Стига се до сблъсък с останалите членове от Клон 99 при битката за съдбата на Камино. Кросхеър остава с бившите си другари и Омега на Типока в Камино и при последвалата разруха на града, Омега му спасява живота. По-късно той и връща жеста, като на свой ред я спасява. Въпреки злините си, Хънтър, Омега и останалите го искат обратно в отряда, но той въпреки че го боли и се поколеба избра страна и тя отново не беше тяхната.
Персонажа се озвучава от Дий Брадли Бейкър.

 
 
 

 

 


Rampart
 
Цялата история на героя
 
Вицеадмирал Рампарт е назначен директно от върховния моф Таркин да отговаря за въвеждането на верижните кодове в Галактическата Империя. Той отговаря и за проект ‘’Военна мантия’’ – това е проекта с който Империята започват да сменят клонираните войници с истински хора. Впоследствие остава на Камино да контролира Лама Су и Нала Се. И накрая изпълнява заповедта за унищожаване Камино.
Ношир Далал озвучава персонажа за сериала, ‘’The Bad Batch’’

 

 

# 5
 • Somewhere far away
 • Мнения: 3 901
Work in Progress Simple Smile

# 6
 • София
 • Мнения: 1 593
Записвам се в новата тема. Благодаря, че отделяте време, за да можем да си бъбрим всички за любимата поредица Simple Smile

# 7
 • София
 • Мнения: 26 333
Добре дошлни в новият ни междузвезден дом! Simple Smile
Извинявам се, че се забавихме с новата тема, вината е изцяло моя.

ВАЖНО:
Първото мнение е основно обновено.
Мнение 2, 3, 4 и 5 не са. Там последният ъпдейт е с дата: 2 април, 2022 г.

# 8
 • We are free to choose, but we are not free from the consequences of those choices
 • Мнения: 2 569
Благодаря за новата тема и целия колосален труд, голяма работа сте. По един светлинен меч и за двамата Grinning.
И държа да започна с любимия ми герой от тази вселена, Анакин. Поздрав и за двамата създатели на
темата, много се зарадвах, че и на вас Анакин ви е любимец.

Последна редакция: нд, 24 сеп 2023, 19:17 от Jess!

# 9
 • София
 • Мнения: 3 612
Благодаря за новата тема! Страхотни сте със събирането на информация и оформянето й.
Да си пожелаем още много хубави филми и сериали.

# 10
 • Мнения: 30 402
И аз съм фен на Анакин.
Благодаре за новата тема и труда по нея.

# 11
 • София
 • Мнения: 3 612
Днес рожден ден има най-знаменитият за мен джедай Simple SmileSimple SmileSimple Smile

# 12
 • Мнения: 11 249
Аз едно го мислех, то друго стана, но обещаното си е обещано.
Утре ще си напиша урока.
Днес се забавлявах, защото стигнах 7 сезон на Клонираните и установих, че Лошата партида има участие там.

# 13
 • София
 • Мнения: 26 333
Уф, ама чакай, никой за нищо и никъде не те пришпорва.
Може и след 6 месеца. Или след 3 седмици, или утре, или никога. Все тая.
Сериозен съм... Simple Smile

# 14
 • We are free to choose, but we are not free from the consequences of those choices
 • Мнения: 2 569
Доволна съм от показното в епизод 7. Става все по-интересно, смея да
твърдя, че това е най-грамотно направения филмов проект след Rogue one.
Езра в миналия епизод ми беше един такъв никакъв, но в този се разгърна и подозирам,
че ще отнеме първото място на Сабин като мой любимец в сериала. Не исках да свършва серията,
а това говори много. Чакам да се поизгледа от повечко хора, че ми възникнаха и въпроси, ама сега
да не развалям удоволствието на тепърва  гледащите.

Общи условия

Активация на акаунт