За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 33 477
  • 762
  •   1
Отговори
# 735
  • Мнения: 17 116
Eфибуш, леле 2 лъжички кимион и кориандър на кило месо ми се виждат много, те ще доминират на всички вкусове. Силни подправки са. Но идеята ми харесва.
Eдна е, поправих 😁

# 736
  • Мнения: 73
Здравейте,

Да питам набързо...

Ще правя крем с млян шамфъстък и намерих в нета рецепта, но съм объркана. Пише да се ползва животинска сметана и ми е трудно да преценя какво се има предвид. Не се казва заквасена, така че предполагам, че е от течната, но не знам дали подсладена или обикновена, тъй като сметаната не се разбива в рецептата, а се подгрява на котлона.

Някой може ли да каже какво се има предвид под животинска сметана?

# 737
  • In transit
  • Мнения: 14 442
Животинска е тази, която не съдържа растителни мазнини и добавки, а е направена от животинска сметана. Чиста, само един консервант има в нея. Тази, която се води за разбиване, т.е трябва да е над 30% масленост. Най-добре за този крем вземи такава, която е 35-36%

По принцип такъв крем, ако е тип "за мазане" се прави с бял шоколад, не със сметана.

# 738
  • Мнения: 73
Животинска е тази, която не съдържа растителни мазнини и добавки, а е направена от животинска сметана. Чиста, само един консервант има в нея. Тази, която се води за разбиване, т.е трябва да е над 30% масленост. Най-добре за този крем вземи такава, която е 35-36%

По принцип такъв крем, ако е тип "за мазане" се прави с бял шоколад, не със сметана.

Не е за мазане. С две лъжици царевично нишесте. Просто е крем с вкус на шамфъстък. Поръчахме пакет от Турция и искам да го ползвам не просто за поръсване.

# 739
  • София
  • Мнения: 4 978
Добро утроооо
Трябва ми рецепта за лазаня и хубави кори за начинаещи - имам 3 поредни неуспешни опита и няма да се откажа докато не я направя

# 740
  • Бургас
  • Мнения: 1 762
Ще правя ореховки. В някои рецепти пише, че белтъците се разбиват на водна баня. Какво ще стане, ако ги разбия просто в купа без водна баня?

# 741
  • In transit
  • Мнения: 14 442
Ще правя ореховки. В някои рецепти пише, че белтъците се разбиват на водна баня. Какво ще стане, ако ги разбия просто в купа без водна баня?
Разбиват се на водна баня, за да се загреят, така се разбиват по-добре и са по-устойчиви. Нищо няма да стане, ако ги разбиеш без водна баня, просто остави яйцата или белтъците, ако са ти вече отделени, на стайна температура за час, преди да започнеш да ги разбиваш.

Станислава, моята рецепта за домашна лазаня пробвала ли си я? Мисля, че доста подробно съм обяснила всичко. Blush

# 742
  • Варна
  • Мнения: 2 349
Feara, животинска значи да не е веган, растителна.Ако в рецептата няма захар, значи е сладкарската, но не я разбиваш, а затопляш ( като за панакота).Е, може и готварската, но с повечко захар.Нишестето ще я сгъсти. Заквасената - не.

# 743
  • Sofia
  • Мнения: 22 675
Само че "сладкарската" обичайно е растителна. Аз не знам да има животинска подсладена. Пък и винаги съм предпочитала сама да си подсладя, по вкус. Simple Smile

# 744
  • Мнения: 4 436
Добро утроооо
Трябва ми рецепта за лазаня и хубави кори за начинаещи - имам 3 поредни неуспешни опита и няма да се откажа докато не я направя
Аз бих те посъветвала да купиш пресни кори за лазаня и да ползваш другата част от рецептата на Мики. Горе долу и аз я правя като нея. Трябва си доста сос за да бъде сочна, а не суха.

# 745
  • София
  • Мнения: 4 978
Ще се радвам да ми кажете кой кори точно горе долу колко мляко за соса

# 746
  • Русе
  • Мнения: 6 359
За сладкиши използвам тази течна сметана. Животинска и е много добра. Добре се разбива. Досега не ми се е пресичала.

# 747
  • Бургас
  • Мнения: 1 762
От къде купувате манатарки?
Никога не съм яла, а ми се иска да ги включа в Коледното меню. Няма да е постно! Бих била благодарна и, ако споделите рецепти, но не много завъртяни, че не съм голяма кулинарка 😁
Но най-вече от къде ги купувате? Намерих сайт, в който ги предлагат замразени, на кубчета - добре ли ще да са така? И понеже питам от къде, да кажа, че аз съм от Бургас. 🙂
Благодаря! 😊🍀

# 748
  • Мнения: 4 436
Ще се радвам да ми кажете кой кори точно горе долу колко мляко за соса
Когато съм в България купувам тези


Пропорциите за млякото виж в рецептата на Мики.

# 749
  • София
  • Мнения: 9 172
От къде купувате манатарки?
Никога не съм яла, а ми се иска да ги включа в Коледното меню. Няма да е постно! Бих била благодарна и, ако споделите рецепти, но не много завъртяни, че не съм голяма кулинарка 😁
Но най-вече от къде ги купувате? Намерих сайт, в който ги предлагат замразени, на кубчета - добре ли ще да са така? И понеже питам от къде, да кажа, че аз съм от Бургас. 🙂
Благодаря! 😊🍀

Купувала съм сушени от магазини за плодове и зеленчуци. Замразени - от Метро. По това време пресни няма.

Общи условия

Активация на акаунт