Работа, кариера, търсене на промяна - въпроси и отговори с Гергана Нейкова

 • 4 128
 • 12
 •   1
Отговори
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 551
Ако търсите работа, ако сте изправени пред важно решение за кариерата си, ако усещате нужда от промяна, ако обмисляте да се преквалифицирате - в тази тема можете да получите съвет от опитен специалист!

Гергана Нейкова е специалист в областта на човешките ресурси с над 15 години опит. Изградила е значителна експертиза в подбора на персонал за различни сектори, като най-големият й опит е в сферите на търговията и финансовите услуги.

Започва професионалния си път през 2006 г. като част от HR екипа на голяма българска компания за строителство и архитектура. През 2011 г. става част от голяма международна компания, занимаваща се с вътрешна и външна търговия. Продължава своята кариера като работи за две от най-големите компании в сектора на финансови услуги на българския пазар, със значителен брой служители, надхвърлящ 1000 души. В тези позиции е била отговорна за подбора на служители на всички нива - от ниските до висшия мениджмънт. Развива и управлява ефективни процеси за подбор и кампании за набиране на служители. В същото време успешно обучава мениджъри в прилагането на добри HR практики за наемане на нови хора.Гергана има две магистърски степени по управление на човешките ресурси, едната от сферата на икономиката, а другата в областта на хуманитарните науки. В момента Гергана Нейкова работи като консултант по човешки ресурси на свободна практика. Провежда платени индивидуални консултации по посочените теми, за които можете да й пишете на имейл gneikova@projobadvisor.bg.

Какво казва за проекта Специалистите говорят:

"За мен участието в проекта "Специалистите говорят" има особено значение. През годините на израстване в своята сфера често съм търсила професионален съвет и помощ във вземането на важни решения. Вярвам, че всеки има нужда от такова място, където да споделя и получава ценни съвети - било то от приятел или професионалист, на когото може да се довери. Радвам се, че проектът "Специалистите говорят" е точно това място, достъпно за всеки, който има въпроси и се нуждае от съвет."

Пишете й в тази тема, ако имате въпроси относно:

• Съвети за търсене на работа;
• Насоки при изготвяне на професионално CV;
• Подготовка за интервю за работа - практически съвети за преминаването през процеса;
• Индивидуални насоки за изграждане или развитие на професионален профил: за по-добро лично представяне в професионалните мрежи;  
• Насоки за определяне на кариерния профил - в какви области ще се чувствате най-удобно и мотивирани да работите;
• Насоки за професионално обучение и развитие – защо и как да изберем правилното обучение;
• Подготовка за кариерни събития и форуми: практически съвети и насоки за успешно участие в кариерни събития, семинари и форуми, включително съвети за мрежиране и самопродажба.


Гергана Нейкова ще отговаря на въпросите в темата два пъти седмично.

Последна редакция: пн, 27 май 2024, 13:40 от BG-Mamma™

# 1
 • Мнения: 49
Здравейте! Как да знаем, каква сума да си поискаме за дадена позиция?

# 2
 • Мнения: 6
Здравейте!

Определянето на възнаграждение може да бъде предизвикателно, но е много важно както за вашето професионално развитие, така и за да покажете на бъдещия работодател, че цените труда си. Трудно е да ви отговоря конкретно, тъй като за различните позиции и сфери на дейност заплатите са различни.

Ето как можете да подходите към този процес:

1. Проучете пазара: Преди всичко, разгледайте обявите за работа за желаната позиция. Много често работодателите посочват работната заплата в обявите. Ако се интересувате специално от позицията, която практикувате в момента, можете да използвате сайта www.kaderabotim.bg. Той ще ви предостави добра представа за диапазона на възнаграждение, който можете да очаквате във вашата сфера.
2. Оценете своя опит и умения: След като имате базова представа за заплатите във вашата област, помислете за своя опит и умения. Ако прецените, че квалификациите и опитът ви правят ценен служител, не се колебайте да прибавите около 15% нетно над текущата си заплата. Това е разумна стратегия, която показва, че сте уверени в своите способности.
3. Определете диапазон: Когато дойде време да обсъждате заплатата, опитайте се да не давате точна цифра веднага. Вместо това, посочете диапазон, който ви дава гъвкавост при преговорите. Например, можете да кажете, че очаквате нетна заплата между 1800 и 2300 лева. Това ще ви даде пространство за маневриране. Не забравяйте да говорите в нетни суми, за да избегнете недоразумения.
4. Бъдете уверени: Важно е да сте уверени в своите преговори. Ако посочите по-висока сума, не се притеснявайте, че това ще бъде възприето негативно. По-лошо би било да посочите по-ниска сума. Работодателите често имат бюджет за преговори и са готови да обсъждат различни възможности, ако видят потенциал във вас.

Като сте добре подготвени и уверени, ще можете да получите справедливо възнаграждение за своя труд и да започнете новата си позиция с увереност и мотивация.

Последна редакция: ср, 12 юни 2024, 17:34 от Гергана Нейкова

# 3
 • Мнения: 21
Здравейте, бихте ли споделили от вашия опит до колко определящо може да бъде мотивационното писмо, за да бъде поканен кандидат за интервю за работа. Какви съвети може да дадете в тази посока?Благодаря!

# 4
 • Мнения: 6
Здравейте,

Мотивационното писмо може да бъде много важно при кандидатстване за работа, особено за определени позиции и компании. То може да увеличи вашите шансове да бъдете забелязани и поканени на интервю. Ето какво трябва да имате предвид:

Кога мотивационното писмо е ключово:

За креативни и комуникационни роли, както и за мениджърски и лидерски позиции, мотивационното писмо често има определящо значение. При тези позиции се изискват съвкупност от много и комплекси умения. Много рекрутъри го използват като допълнителен инструмент за първоначална селекция на кандидатите.

Използва се и при кандидати, които тепърва започват да градят своя трудов опит. В такива случаи, мотивационното писмо често се фокусира върху личната мотивация, учебни постижения и лични умения, които кандидатът може да предложи на работодателя.

Кога мотивационното писмо има по-малко значение:

За оперативни позиции, например позиции в услугите, с голям брой кандидати, работодателите често акцентират върху CV-то. В такива случаи мотивационното писмо може да има по-малко тежест, а понякога и никаква.

Важно е да се обърне внимание на качествено изготвено CV. Добре написаното CV увеличава шансовете мотивационното писмо да бъде разгледано, там където е необходимо. Обратният вариант е почти невъзможен.
Много компании използват софтуерни системи за управление на кандидатите (ATS), които сканират и оценяват автобиографиите. Мотивационните писма често не се включват в този автоматизиран процес на скрининг, но ако са изрично изискани, трябва да ги подготвите професионално, защото те могат да бъдат определящи за вашия път към интервю.

Внимание към инструкциите в обявата за работа:

Ако в обявата е изрично посочено, че мотивационно писмо не се изисква или няма опция да го приложите, е важно да се придържате към тези указания. Игнорирането на тези инструкции може да навреди на вашия имидж.

Ето няколко важни препоръки за изготвяне на мотивационно писмо:

- Персонализиране на писмото за конкретна роля и компания: Използване на едно и също писмо за различни позиции е честа практика, но специалистите по подбор бързо разбират това. Вместо да се постигне положителен ефект, се рискува да се създаде негативен, такъв.
- Насочване фокуса върху работодателя, а не върху себе си: Мотивационното писмо трябва да подчертава как можем да бъдем полезни на работодателя, а не само какво искаме да постигнем. Това предполага да сме се запознали добре с компанията и конкретната позиция.
- Не трябва да се повтаря информацията от CV-то: Мотивационното писмо трябва да допълва CV-то, като предоставя допълнителна информация за нашата мотивация и как нашите умения и опит съответстват на изискванията за позицията.
- Заявяване на ясно изразена мотивация: Да бъдем конкретни и да избягваме общи фрази. Писмото трябва ясно да показва защо сме заинтересовани от позицията и какво ни мотивира да кандидатствате за нея.
- Трябва да бъде кратко и по същество. Да не надхвърля една страница.

Последна редакция: пт, 14 юни 2024, 17:18 от Гергана Нейкова

# 5
 • Мнения: 557
Здравейте!
С оглед вашия опит бихте ли споделили дали работодателите са "отворени" за наемане на хора, които са се преквалифицирали, т.е. били са в една сфера с опит 15-20 години и след това са решили да се насочат в съвсем различна, като разбира се са преминали през курс/университет за придобиване на знания в новата сфера на интерес.
Как е добре да отразим предишния ни опит в CV-то, когато кандидатстваме за позиция в друга сфера, в която искаме да се развиваме? Какви съвети бихте дали в тази насока, както и при интервю за работа?

# 6
 • Мнения: 6
Здравейте!
От моя опит в различни български компании, не съм срещала положителна нагласа и конкретни действия в тази посока. Работодателите обикновено предпочитат кандидати с директен опит в съответната област. Преквалифицираните хора често изискват повече време и ресурси за обучение и адаптация, което ги прави по-малко привлекателни за много компании. Въпреки това, в международните компании се прилагат добри практики, включително програми за преквалификация и менторство, които са специално разработени за външни кандидати, които преминават към нова професионална сфера. Тези програми не само предоставят необходимата подкрепа и обучение, но и улесняват успешната интеграция в новата среда.

Съветвам ви да търсите информация за компании, които активно наемат преквалифицирани хора. Те разполагат с необходимия ресурс да развиват кандидатите и да им осигурят опитност в желаната от тях област.

За отразяването на вашия предишен опит в CV-то, препоръчвам да започнете със секция "Професионално резюме", където ясно да изложите вашата нова цел и как уменията и постиженията ви от миналото са приложими в новата сфера. Използвайте комбиниран формат на CV, който ще ви позволи да акцентирате върху уменията, придобити в предишната или настоящата ви работа, и които са приложими в новата сфера, запазвайки хронологичния ред на работните места.Трябва също да отделите отделна секция в CV-то за вашата нова квалификация – курсове, сертификати или дипломи, които сте придобили за новата сфера.

За интервюто е важно да сте готови да обясните защо сте се преквалифицирали и какво ви мотивира да преминете към новата сфера. Свържете предишния си опит с изискванията и предизвикателствата на новата роля, като представите конкретни примери и истории от вашата кариера до момента, които демонстрират уменията и възможностите, които могат да допринесат стойност в новата роля.

# 7
 • Мнения: 557
Благодаря за отговора ви! Предоставихте полезна информация.

# 8
 • Мнения: 6
И аз благодаря за въпроса! Темата, която засегнахте, е много интересна и важна.

# 9
 • Мнения: 557
Да, така е. Темата наистина е интересна.
Надявам се все пак да има повече работодатели, които са "отворени" да наемат и такива служители, които желаят да направят подобна промяна. Професионалният път на един човек е доста дълъг времево и считам, че човек, ако има желание, може да промени професионалното си направление. Тук не говоря за едно непрекъснато прескачане една сфера на друга, а за осъзнато решение. Другото, което също е не по-малко съществено, е че в новата сфера си наясно, че започваш от нулата, т.е. трябва да се докажеш отново  като знаещ и можещ.
В съвременния свят всичко се развива изключително бързо и постоянно трябва да си гъвкъв и в "крак" с новото иначе изоставаш. Много ми е любопитно след 20-30 години как ще се развие трудовия пазар и какви промени ще настъпят.

# 10
 • Мнения: 6
Благодаря за вашия коментар! Съгласна съм, че професионалният път е дълъг и предоставя много възможности за развитие и промяна.Важно е да останем отворени към новите възможности и да продължаваме да учим през целия си живот. Вярвам, че все повече се увеличава броят на работодателите, които оценяват стойността на разнообразния опит и подкрепят преквалификацията.

# 11
 • Мнения: 1
Здравейте! Съпругът ми е чужденец с медицинско образование завършено тук в България,българският му език е на основно ниво.Имаме голям проблем с намирането на работа.Какви съвети можете да ни дадете,за да успеем по бързо да намерим начин за реализацията му?

# 12
 • Мнения: 6
Здравейте, Дея!
Благодаря за въпроса. За да бъда по-конкретна, ще е необходимо повече информация за случая с вашия съпруг. Важно е, например, дали е практикувал професията или е без опит. Бил ли е специализант или е завършил обща медицина? От това, което споделихте, предполагам, че не е специализирал след шестата година. Казвате, че образованието му е придобито в България. Това предполага, че езикът не е толкова базов, освен ако по време на придобитото образование не е преподавано на чужд език.

Ще ви дам няколко насоки, които да следвате и биха ви били полезни:

В България има няколко международни и неправителствени организации, които работят в медицинската сфера и често използват английски или други чужди езици като основен работен език.

•Български Червен кръст: Проекти в здравеопазването и социалната грижа.
•UNICEF България: Подобряване на здравето и благосъстоянието на децата и семействата.
•Върховен комисариат на ООН за бежанците (UNHCR): Здравни услуги за бежанци и мигранти.
•Здраве без граници: Работа на терен за медицински специалисти с английски език.
•Международна организация по миграция (IOM): Проекти, свързани със здравето и миграцията.

За да намерите работа в тези организации:

•Посетете техните уебсайтове и разгледайте кариерния раздел.
•Използвайте LinkedIn и други професионални мрежи за свързване с хора в тези организации.
•Поискайте препоръки от бивши преподаватели или колеги.

Ето няколко полезни ресурса за обяви за лекари:

•   Български лекарски съюз
•   Платформа за свободни работни позиции: https://yox.bg/

Изготвяне на професионално CV:
Първото, което трябва да направи в този момент вашият съпруг, е да подготви добре своето CV. За да бъде актуално, е необходимо предварително да набележи позициите, за които има интерес и смята да кандидатства. Тези позиции трябва да са релевантни на неговия опит и познания. След това трябва да премине към изготвяне на CV-то, като съобрази опита и уменията си с желаната позиция. Ако ще кандидатства за различни роли, всяко CV трябва да бъде съобразено със съответната позиция. Едно добре написано CV може да увеличи шансовете му за срещи с работодатели.

Подготовка за интервю:
Казвате, че езиковите умения при него са предизвикателство. В този случай е важно да се подготви добре за предстоящи интервюта. Това включва подготовка на отговори на често задавани въпроси, както и симулация на интервю. Така ще се чувства по-уверен, когато представя себе си.

Подобряване на езиковите умения:
Езиковите умения остават ключови. Въпреки че съпругът ви е завършил в България, бих му препоръчала да се запише на курсове по български език. Те ще бъдат от полза. След като овладее езика, може да потърси и курсове с медицинска терминология и общуване в медицинска среда. Например, в тази организация предлагат и двата варианта: https://ednoschool.com/bg/kursove-po-balgarski-ezik/

Надявам се тези съвети да са ви полезни. Ако имате нужда от помощ с изготвянето на CV или други въпроси, не се колебайте да попитате. Ще се радвам да помогна.

Общи условия

Активация на акаунт