Осмокласници - 2023/2024 - Тема 2

• 63 105
  • 919
  •   1
Отговори
# 615
Изчетох дискусията. Некъв излишен спор се вихри. Какво ви пука дали нечие дете ще ползва от тези 15 дни за РД на дядо в провинцията, за ски в Австрия или почивка в Куба ако това няма да засегне обучението на вашето дете?
Пречи ми, че достъпното лесно ще стане тенденция. От това ще спадне общото ниво, ще се занижат критериите и ще се понижат резултатите на всички ученици.
И се чудя след всичките аргументи "за" тук, дали не бихте искали изобщо да отпадне задължителността на образованието?!  И всеки да ходи когато и ако иска на училище?

Първо, образованието не е задължително до 12 клас. Второ, не виждам как честите отсъствия на 5-6-7 деца ще попречат на ученето и резултатите на останалите присъстващи. Трето, специално в училищата от т.нар. първи и втори ешелон, децата са на родители, които смятат образованието за важно и не мисля, че такива родители биха злоупотребили с 15 или повече дни отсъствия по семейни причини.

# 616
  • София
А, що? Аз бих. Joy Всяка година "злоупотребявам" с 5 дни за ски и някак си децата ми не успяха да останат необразовани.

# 617
  • ВАРНА
И аз, Санака, и аз Simple Smile
Всяка година "злоупотребявам" с минимум 5 дни за екскурзия и въпреки това, детето ми се задържа в челната десятка в града и в кандидатстването след 4 клас за мг, и миналата година на нво-тата. Ей сега и петнайсетте ще ги наместя Simple Smile
Абсолютно ми е все едно кой какво прави с детето си. Ще ползва ли дни, няма ли да ползва. Мисля, че всеки разумен родител взима адекватни решения и прави най-доброто за детето си.

# 618
  • Немция
Според мен в случая не става дума за необразованост на отделния ученик, а за единен и задължителен учебен процес, който е желателно да бъде нарушаван само по наистина уважителни причини като заболяване, състезания, важни семейни причини.
А не всеки да си отпуска допълнителна ваканция за детето в учебно време.
Но.. щом е позволено, всеки почва да се възползва от възможностите.
Не е луд, който яде баницата...

# 619
  • София
Как отсътвието на 1-2-5 деца нарушава учебния процес? Той си върви по план, независимо от отсъстващите.

# 620
Нямам нужда някой да ми повтаря, че е по-важно детето ми да е здраво и да не се товари излишно... Все си мисля, че дотук се справям прилично като родител. Без безкрайно боледуващи деца или прегорели деца... Към момента са си ментално добре и благодаря за загрижеността.
 И никое от децата ми не е имало втори телефон...
И благодаря, че има тези дни, че да ги ползвам "при нужда", за каквото са отпуснати, а не да ги отгърмя с планирана "отпуска" на ученика, а ако се наложи да се моля за бележки на лекаря или допълнителни дни на директора.
Опитайте да четете с разбиране, моля!
Започнах с това, че болшинството деца не намират смисъл и вдъхновение в образованието, като оставих едни 20% където да се впишат много интелигентни, възпитани, образовани и работливи деца, като вашите.
Не разбирам защо постоянно ми давате за пример себе си и прекрасните си деца, ако аз имам предвид другата,  по-голямата част, където са позиционирани моите прекрасни деца, които нямат концентрация, досадни са им учебните прогарми и не могат да се отлепят от хобитата си, уморяват се и съответно имат нужда от тези 15 дни, дали заради болезнен цикъл, заради простуда или събрана вода в коляното.
Нека всеки да се концентрира върху собствените си деца и нужди, ако само тях познава качествено .

# 621
Амииии, може би отговорих, защото ми размахахте пръст Thinking непредизвикано и по леко обиден и предизвикателен начин... Или трябваше да докладвам предишния пост или да отговоря разумно... без нищо да съм казала за "прекраните ми деца" , за разлика от Вас, която откровено ги обиждате в пореден пост. Само споделих, че са здрави и ментално добре... или и това е лошо и заядливо?

Позволявам си да повторя, с надежда да помислите върху това...
Всяко дете, което товарите като магаре, за да свиква, щото възрастните не почиват, има голяма опасност да прегори. Може да си дозубри щом се прибере, за да не пропуска от страданието на останалите деца

# 622
Сега въпросът е, кога реално ще променят тази наредба и от кога ще влязат в сила тези 15 дни, защото не смеем да кихнем у дома, камо ли да планирам да отскочим семейно до Шри Ланка в учебно време.

(Понеже заради задължителните електронни бележки вече ми се наложи да 'опукам' дни по семейни причини, когато личната лекарка беше объркала датите на електронната бележка и нямаше сила на Земята, която да я накара да си вдигне телефона или да накара мен да отида и да вися отново с часове между болни деца в чакалнята ѝ...)

# 623
  • Немция
Fancy, имаш право относно късно планираните ваканции.
Ваканциите в Германия ги знам с 5 години , най-малко, напред. Grin Има си календари, не съм сверявала, но може и до 10 години напред човек да планува, ако иска. Smile

Как отсътвието на 1-2-5 деца нарушава учебния процес? Той си върви по план, независимо от отсъстващите.
Нарушава го, защото вече нито не е единен учебния процес и след като се използва за индивидуални мини ваканции, вече не прилича и на задължителен.
Освен това води до перманентно отсъствие на ученици- не само по болест, състезание и някоя рядка семейна причина, а се отсъства и заради почивки.
Сещам се как приятелка ми разказа, че последната седмица преди коледната ваканция 5-има съученика на детето й вече са на ски по планините.В този момент все още върви училище.
Това за мен е странно и не ми се струва редно.
Но щом е разрешено, родителите се възползват от това.

# 624
  • София
Някакво безсмислено и ненужно мерене на мускули чие дете е по-умно, в коя топ десетка е, как ще ги водим тия тийнове и на Малдивите, и в Алпите и прочие. Получих дори усещане, че настоящата г-жа Антония Батинкова пише от няколко различни профила, защото тя умира да се доказва колко е богата, колко е състоятелна, колко са й умни, уникални и единствени децата и как останалият плебс може само да цъка с език и завижда. Simple Smile Това в кръга на шегата. А сега сериозно - разбира се, че се нарушава учебният процес, ако 10 човека са на ски ваканция или на рожден ден на някой роднина в учебно време, или просто се шляят, защото не им се ходи на училище. Да бяха малки и послушни, да ги зарадваш, а то що за семейна ваканция е с един намусен, сърдит, въртящ очите и отегчаващ се от родителите си, залепен за телефона си тийн. И не, не ви вярвам, че вашите точно не са такива. Simple Smile

# 625
  • София
Ама с какво пречи това, че детето Х отсъства, на останалите присъстващи? Даже би трябвало да е по-добре за тях - по-малко деца, по-спокойни часове, повече време би могъл да отдели учителят на всяко от тях...

# 626
Ама ако искам и на Луната ще го заведа тоя намусен тийн, ако счета, че МОН не са адекватни и е от полза за тийна. А Малдиви и Алпи са средна работа, без да съм Батинкова. Ахахаха.  И аз в кръга на шегата... Wink

А 10 човека никога не са липсвали в клас. Макар в старото ни училище да имаше доста състоятелни семейства. Та леко с цифрите и преувеличенията. И когато някой отсъства, то има лично задължение САМ да навакса, без да пречи на останалите, и когато се върне в клас да е на същото ниво като тях. Никога отсъстващите не са нарушавали учебния процес, нито са били причина за забавяне или пропускане на учебен материал от всички останали.

# 627
  • Немция
Никога отсъстващите не са нарушавали учебния процес, нито са били причина за забавяне или пропускане на учебен материал от всички останали.

Учебната програма е направена за всички ученици от началото до края на учебната година, но с индивидуалните почивки се стига до извода, че всеки сам си преценЯ. Тоест даден период от учебния срок се счита за леко ненужен за лично присъствие и си позволяваш да го изкараш извън учебната стая.
И не става дума само за 1 ученик- сигурно целият клас се изрежда да се възползва от тази възможност.

Просто си разсъждавам.

# 628
Точно така - всеки сам си преценя. Училището не е карцер, а тези 15 дни са за всичко, което може да ти се случи в живота от септември, та чак до юни догодина - да се разболееш леко 4-5-6 пъти (при нас е и повече), някой близък роднина да се зажени, прадядо да събере родата на юбилей, както и да излезеш семейно на въздух, култура или друг вид отдих, според личната преценка на семейството.
Някои семейни мероприятия са много по-важни преживявания като цяло в живота от един или два дни стоене в спаружената класна стая, пък на който каквото ще да му се нарушава. Във всяко училище има преподаватели, които спокойно могат да не идват на работа и пак нищо няма да се наруши. Да поговорим за това, а не за драмата около стотния юбилей на прадядо и дали някой родител ще лиши детето си от такъв семеен повод, за да не пропусне урока за котангенс.

# 629
  • Немция
Ама нали ваканциите са за семеен отдих?

Както и да е, споделих какво мисля. Дадена е голяма свобода на действие в учебно време, прекалено голяма даже. Не 5, 10, а цели 15 дни по семейни причини.

Може би е по-добре наистина да има още една междинна ваканция за всички ученици , зимна например- по различно време за различните части на България, за да се избягва струпване на почиващи/пътуващи по едно и също време.

Последна редакция: пн, 15 яну 2024, 17:08 от Бибит

Общи условия

Активация на акаунт