Осмокласници - 2023/2024 - Тема 2

• 63 030
  • 919
  •   1
Отговори
# 765
  • Sofia
Моят четвъртокласник имаше да рисува или апликира кукер. Избрал рисуване с темперни бои, при положение, че сигурно веднъж годишно хваща четка. Оставих ги с баща му в неделя и нарисували нещо, което малкият определено не може да направи сам. Така ги нахоках - викам, кой ще заблудите. Да го беше оставил сам да маца там нещо. Естествено децата в училище били впечатлени:) А учителката едва ли лапа мухи.
Но все пак мисля, че всеки родител сам знае как да се оправя най-добре. За едни, децата трябва да се оставят сами да се справят, други смятат, че помощ трябва да има в определени ситуации. Семействата са различни и няма как подходът да е еднакъв. Ако на родителите не им идва от вътре този подход, как да го приложат на децата си по пример на други родители, които са съсвем друг тип хора.
Днес моят се бори са 6 по история, при положение, че е с 5,5,6. Simple Smile Смешен ми е този закъснял ентусиазъм. По любимата география е с 6,4,6 и учителят казал, че си е за 5 и не му е дал шанс за повишаване.

# 766
В училището на дъщеря ми пък имало сигнал за бомба и са били в евакуация часа по математика. А трябваше днес да я изпитват за повишаване на оценката. Дано в петък да не се случи нищо непредвидено и да може да я изпитат

# 767
Днес за цялата страна, във всички училища са получени сигнали за бомби. Това казаха сутринта по радиото. Направени са проверки и децата ще си учат. Само в един град, но не помня кой беше са разпуснати децата и днес няма да учат.

# 768
Не е само в един -в шест общини от област Враца -Козлодуй, Хайредин, Мизия, Борован, Роман и Криводол не се учи днес. Нашата не е от тях, но докато направят проверка в училище и часа е минал. Лошото е, че щерката е много страхлива, тя наистина се е уплашила, че някой иска да ги взриви.

# 769
Сигурно са казали 1 област, аз съм го отчела като един град.
Много е неприятно и стресиращо за по-чувствителните деца, за съжаление.

# 770
Аз все още чакам осъзнаването на тинейджъра, за който компютрните игри и телефона са си преди науката.
Иначе - по български език и литература, се очертава неочаквано добрър резултат в новото училище. По немски език - също се справя прилично, предвид че е нов език, но математиката... очаквах да е по-добре.
Надявам се вторият срок положението да се подобри.

# 771
Когато на детето му трябва 3 пъти повече време да си научи урока по разказвателен предмет, отколкото на другите деца ... рисувам за 15 мин картината, правя част от проекта и продължаваме! Аз се занимавам с изкуства, и не само. За мен е бързо и лесно .... за нея е трудно и досадно! Докато рисуване, музика,физическо и тп са с количествени оценки - така ще е! Ако ги направят качествени оценки - никой няма да си дава зор там!
Както казах с дислексия е. Понякога допуска абсурдни правописни грешки ..... защо да не ги поправя, преди да се изложи пред целия клас? А шрифтовете и оправянето на параграфите - не са да направиш цяла презентация. Това е просто едно изглаждане.

Не пиша теми и есета, нито решавам задачи по химия или физика. Тези неща ги прави сама! От мен получаваше обяснение на урока. Пишем и рисуваме диаграми, с цветни химикали, маркери, мисловни карти и тн. До 7ми клас помагах активно с уроците, иначе щеше да капитулира! Сега ме отсвири. Много по-важно ми е да решава задачи по математика или да си прочете нещата по другите предмети, от това да рисува! А по английски .... колкото и да искам- не мога да помагам! Говоря, чета и разбирам но грам не вдявам от граматика и правопис!

Всичко е до съзнанието на родителя! Моята имаше съученичка, на която майка и правеше всички домашни по история, геотграфия, бел ..... Директно с нейния си почерк в тетрадката на детето. Не ми го побира акъла как учителите пишеха шестици на тези домашни! Моята се измъчваше да напише нещо и гравитираше около 4. Като я изпитат-отличен, но на писмени повече от 4 трудно изкарваше (ако не е тест).

# 772
Първата срочна при нас вече е факт - 5 по философия. 2 шестици и двойка за непредадено домашно, което пубера се заинати, че няма да пише..ми ок. По БЕЛ на класното 6, обещала съм материален стимул, ако има 6 за срока...то малко лотария, де, но да се учи да си иска и да се бори за нещата, например допълнително изпитване. И чакаме оценката от класното по НЕ, напрежението е все едно чакаме резултати от НВО, хаха, при 5 шестици, 2 петици и една четворка..
 Не се обсъжда грипна ваканция при нас, нито бомби, само здраво учене.

# 773
  • София
Всеки си възпитава и отглежда децата както прецени за правилно, рецепта няма.
Проекти не съм правила никога и на двете ми деца, помагала съм само при изработване на някакви неща за едни базари, където трябва някой да държи, нещо да се лепи и т.н. Проектите са си на децата и винаги са ми казвали на кого родителите помагат, защото си личи. Но за сметка винаги като са имали няккаъв проблем съм стояла да изслушвам, да се опитвам да дам съвет, да ми разказват уроци, да правя компания докато се пише нещо досадно дори или каквото там е нужно, да разпечатвам и т.н. В 5 клас й разяснихме, че по бел не можем да помогнем, освен ако не иска оценка 3, така че трябва да слуша внимателно, да записва и т.н. защото на уроци няма да ходи, каквото успее от училището това ще й е подготовката, даде резултат. Иначе при нас учителите по предметите, които са за зачот, винаги пишат шестици накрая, достатъчно е само да не нарушаваш дисциплината и да си носиш съответните материали. Половината оценки видях, че вече са оформени за срока. Има три, които ако иска ще може да я изпитват за по-високата оценка, защото са по равен брой 5 и 6 , не зная дали ще иска. Ако се пребори ще може да кандидатства за стипендия. Пари за оценки не сме давали, има само едно задължение - да учи, а пък не се сещам да има някакви липси, като цяло смятам че децата ми са презадоволени и вече и на големите подаръци не се радват особено, но такова е времето. Какво друго четох - а за дрехите. Добре, че са с униформи, едно време когато голямото ми дете започна, вероятно една година се оплаквах, че имат уноформи, себеизразяване, цветове, т.н. , но след това ми просветна - няма го чуденето какво да се облече, няма голи пъпове и неприлично облекло, и освен всичко останало ми излиза евтино. И май последно - ходихме заедно на 'Антигона' преди ден, препоръчвам, особено за харесващите Морфов, хубава интерпретация, визуален и звуков пир за сетивата.

Последна редакция: чт, 25 яну 2024, 17:18 от EliG

# 774
Моята щерка много харесваше униформите на предходните набори в нейното училище, хубави спортни суичъри в ярки цветове, каквито по принцип носи. Но за тях ги премахнаха и да иска, няма. Тя се облича предимно спортно засега, като гледам повечето от децата в класа също.

# 775
В крайна стипендията ще избяга. Очертава се 5.75 успех заради финален срив по БЕЛ (петици на контролно и класното). Като цяло слабо за стандартите й представяне по БЕЛ (2 шестици и четири петици), а за сефте математиката й е по-силният предмет като представяне (там е с 8 шестици и 2 петици). Според мен, материалът в 8 клас й е скучен, според майка й, учителката (класна) не й се кефи. Вероятно и това го има, защото има закъснения за часове по БЕЛ.

# 776
  • София
Le Vert, с различни учители по БЕЛ са твоята щерка и моя синковец, но за пръв път виждам система, при която 6 се пише при над 90% резултат, а не над 86%. Да не говорим, че на ДЗИ 5.50 се пише на 84%+. Моят очакваше 5ца на класното с надежди за 6 дори, а се оказа с 4,38...
По математика синковец се прецака сам с едно контролно на вектори, та и там ще е с 5.
За моя изненада по рисуване с голяма вероятност също ще е с 5, което ще му остане и годишната оценка, тъй като се учи само един срок. Подозирам, че е имало часове, в които е бил без материали и това ще му е "наказанието". Мога само да се надявам, че ще си вземе някакъв урок за поведението си в бъдеще, но силно се съмнявам.
АЕ си остава най-силната му страна не само като оценки, но и като положени усилия и отношение, което в огромна степен се дължи на класната му и нейния подход.
При добро развитие на обстоятелствата успехът му ще е малко над 5.50, но реалистично очаквам да е около 5.30, което напълно отговаря на неговата непокистична натура и минималните усилия, които полага по всичко с изключение на АЕ.

# 777
  • Бургас
В крайна стипендията ще избяга. Очертава се 5.75 успех заради финален срив по БЕЛ (петици на контролно и класното). Като цяло слабо за стандартите й представяне по БЕЛ (2 шестици и четири петици), а за сефте математиката й е по-силният предмет като представяне (там е с 8 шестици и 2 петици). Според мен, материалът в 8 клас й е скучен, според майка й, учителката (класна) не й се кефи. Вероятно и това го има, защото има закъснения за часове по БЕЛ.

А какъв е минималният успех за стипендия в училището, че казвате, че ще избяга ? Flushed

# 778
  • Sofia
Много странно се развиха нещата при нас през последната седмица по отношение на оформянето. Общо взето всички възможности за повишаване се провалиха. Днес трябва да станат ясни последните три срочни оценки - по химия, БЕЛ и МАТ. По БЕЛ е с две петици и две шестици, но казва, че ще е с 5 за срока без възможност за изпитване. По мат е най-голямата мистерия за мен, не знаех, че е възможно - пет шестици, една четворка и една петица не са за 6 за срока. Защото шестиците не са пълни, а четворката е 3,60.  Затова вчера го е изпитала пак и ако няма никаква грешка, тогава ще му пише 6 за срока. Иначе съм доволна от детето.

# 779
  • София

А какъв е минималният успех за стипендия в училището, че казвате, че ще избяга ? Flushed

Във 2АЕГ е 5.85

Общи условия

Активация на акаунт