Осмокласници - 2023/2024 - Тема 2

• 63 038
  • 919
  •   1
Отговори
# 750
  • Бургас
Никога не съм обещавала/плащала пари за оценки, шестици, четене на книги или подреждане на детска стая, примерно....но тази идея за удвояване на стипендията ми хареса, защото в самото дете видях амбиция да успее Simple Smile тоест мисля си, че стимулирам процеса по учене, а не просто цифрите Simple Smile
Това лято община Бургас направи много хубава инициатива за желаещите ученици да четат приказки в детските градини на малките дечица. Една седмица, по 20-30минути на ден, щерката ходи в близката до нас градина и й доставяше удоволствие. Накрая се оказа, че общината е предвидила ваучер на стойност 50 лв за книжарници "Сиела". Даже направиха и церемония по награждаване за учениците с големи сърца.

Последна редакция: пн, 22 яну 2024, 16:57 от magare

# 751

Втория срок ми се струва, че ще се включа поне по български и литература, че там е Cry
Детето да не би да е в паралелка с разширено изучаване на БЕЛ? Питам, защото изненадващо и за моята дъщеря, есетата се оказаха супер трудни, а ние едно време не пишехме и ми е почти невъзможно да й помагам. Иначе на моята дъщеря БЕЛ й беше от силните страни, в преразказите и съчиненията се справяше добре, но есетата й се опряха и не знам как ще се справя, ако следващите години много се набляга на тях.

О, не! Това щеше да е катастрофа за нея! Дислектик е и всичко е трудно! Но българският е .... почти невъзможен, въпреки, че доста поработихме през изминалите 3 години и имаше добри резултати на матурата.
Подозирам, обаче, че и преподавателката не се е сработила с класа и това дърпа още назад. Ще видим как ще е като се заема с нея сериозно пак.

А миналата година имах 6 по рисуване! И разни арт проекти съм правила, че тя хич не е по тея неща! Презентациите минаваха през мен за проверка на правописа и дооправяне на шрифтове, слайдове .... но информацията си я подготвяше и подреждаше сама. Аз само удрях един финиш!

Последна редакция: вт, 23 яну 2024, 00:28 от MoonDream

# 752
Е добре де, без да ми се сърдите, как помагате на децата като им направите арт проектите или им коригирате грешките по презентациите - аз предпочитам да се изложи, обаче да се научи и после сам да се справя. Никога не съм правила презентации, нито съм писала домашни. Единствено мога да помагам по английски, но и двете ми деца нямат нужда точно по този предмет от помощ. Признавам си, че заших едно копче по ТиП в пети клас, защото толкова ми се спеше, че не издържах, обаче пък и двамата могат да шият (бавно и некадърно) и това не дължат на мен 😂.

# 753
  • ВАРНА
Във Варна се носят слухове за грипна ваканция или онлайн обучение от 25.01

# 754
  • Пловдив
В Пловдив пък - слуховете са направо за грипна ваканция БЕЗ онлайн обучение
Blush

# 755
Е добре де, без да ми се сърдите, как помагате на децата като им направите арт проектите или им коригирате грешките по презентациите - аз предпочитам да се изложи, обаче да се научи и после сам да се справя.

Е ти с всичко ли се справяш в този живот? Щото аз - не Simple Smile
Но когато имаш учители, които искат перфектно изпълнено изделие, нищо че не ти се отдава, на какво точно го научаваш детето ако го оставиш без помощ?

В 7 клас им дадоха да правят свещник от метал. Детето никога не е работило с метал и няма идея как се прави.
Но пък за сметка на това имат само един метален лист, няма опция ако сбъркаш да го поправиш. И на всичкото отгоре се оказа, че госпожата ще пише оценка.
Вариант 1 - да оставим детето да се бори само, да изгледа 20 клипа в ютуб как се работи с метал. Да затрие 2 часа, да тичам да търся още 5 листа метал. Да го оставя да се бори още 2 часа със свещника и да отиде на следващият ден със свещник и без домашни по БЕЛ и математика.
На какво би го нучило това - че има учители които се взимат на сериозно и нямат идея защо са там Simple Smile

Аз лично се надявам на ваканция в този студ.

# 756
На същото мнение съм, времето на разбирачите по всичко мина
 Надявам се дъщеря ми да има все пак прилично ниво на обща култура и да е добра в професията, която си избере. Предпочитам да взема добра заплата и да може да си плати на майстор и да си купи всякакви уреди за улеснение в домакинството, вместо да може абсолютно всичко.

# 757
При нас пък има финансови поощрения в гимназията. В осми клас отваряме детски влог и за всяка шестица за срока внасяме определена сума. За тройка минус същата сума, за 4 - минус 75% от сумата за шестица. При пълнолетие получава достъп до влога и може да разполага с парите си. Големият ми син си купи кола например.

# 758
Точно за майсторите като сте отворили тема, хората вече стават разбирачи Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 759
При нас пък има финансови поощрения в гимназията. В осми клас отваряме детски влог и за всяка шестица за срока внасяме определена сума. За тройка минус същата сума, за 4 - минус 75% от сумата за шестица. При пълнолетие получава достъп до влога и може да разполага с парите си. Големият ми син си купи кола например.

Ха, ха яко Simple Smile

Пък аз само чакам да стане на 18 и да му купим кола Simple Smile '
Че такси хич вече не ми се играе.

Точно за майсторите като сте отворили тема, хората вече стават разбирачи Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Замислих се, кога последно съм шила копче....преди  2 години Simple Smile
Навремето баба беше шивачка и покрай нея се начуих и намашина да шия. В 1 курс, всяка седмица си спретвах по една поличка за дискотека Simple Smile

# 760
На времето този час се казваше Труд и творчество и учителите ни учеха в час на разни практични неща, а за домашно довършвахме започнатото. Не се очакваше и изискваше ние да се самообучаваме. Наличнието на интернет не предполага, че така ще се придобиват знания и практически умения, какъв е смисълът тогава от този присъствен час?! За щастие или нещастие, моите деца не са имали такива проекти, но имаха по спорт изработка на макети от хартия/картон и други подръчни материали, които трябваше да снимат и изпратят на учителката. Толкова си ги харесаха, че ги пренесохме в България.

Есета моите НЕ са писали и не са им задавани от българската учителка. Не е споменавала да са включени в учебния план. Дребното пише по английски, но твърди, че изискванията на учителката сега по БЕЛ нямат нищо общо с това, което иска и оценява учителката по език.

# 761
  • Пловдив

който оформен, оформен...

П.П.
дописвам се, защото наборката ми прати снимката.
На нея й я пратили. Сега проверих новината.
От миналата година е!!!
JoyJoyJoy
какви са самооо.....

Последна редакция: вт, 23 яну 2024, 12:35 от JiD

# 762
Заданията са към децата, а не към родителите.
Както няма нужда да разбират от всичко и да се справят с всичко,така няма нужда и да имат отличен по всичко.
Поне в класовете на моите деца винаги се е гледало със снизхождение и пренебрежение на деца, чиито родители се включват, а това си личи. Най-вече при работата по БЕЛ и философия. На такива деца се гледа, както на парашутистите в работната среда, които някой шеф спуска. А още по-кофти става, когато учителят усети включването на друг в работата и не я оцени подобаващо. Децата се прибират и ми казват "майката/бащата/сестрата на Х. е по-зле от мен, ако не може да напише есе, което да се хареса на госпожата. " Simple Smile  По тази причина не бих си позволила да помагам с нещо различно от идея или съвет.

# 763
  • София
Те като обяват грипни ваканции бързо ще научим отвсякъде Simple Smile

# 764

който оформен, оформен...

П.П.
дописвам се, защото наборката ми прати снимката.
На нея й я пратили. Сега проверих новината.
От миналата година е!!!
JoyJoyJoy
какви са самооо.....
ММ е учител и на съвета вчера са им казали, че по-скоро  ще е онлайн ученето, ако се стигне до там, а не ваканция. В ЕГ им напомниха да си проверят акаунтите и достъпа до класните стаи, ако се наложело да се ползват. Приятелка, която пък е медицинска сестра в една от големите гимназии в града, казва, че за сега не очакват обявяване нито на неприсъствено (онлайн) учене, нито на ваканция - отсъстващите били основно в детските градини и началните класове. В гимназиите положението не било толкова зле и директорите за сега ще решават какво да прави всяко училище. Това до края на седмицата поне.

Общи условия

Активация на акаунт