Осмокласници - 2023/2024 - Тема 2

• 63 044
  • 919
  •   1
Отговори
# 735
При нас худито си е част от униформата. Цената му е наполовина от тази на посочения човек ( идея си нямам кой е какъв е).

# 736
  • Sofia
Аз не мога да кажа, че съм писала домашни, но тази година ме е викал два пъти да му помогна по литература за отговор на някаква задача. Формулирам му нещо, обяснявам му го, гледам да го разбере и да осъзнае колко лесно е било сам да го напише. Старае се по литература определено, харесва му учителят, но никога няма да е силен в тази област. Между другото досега не е писал есе, чета, че често го споменавате. Нито в старото училище са писали, нито сега.  Както съм писала и друг път, уча с него по биология - резултатът е, че по този предмет са му най-добрите оценки. При това биологията му винаги е била най-слабият в старото училище. Изводът е, че трябва да го натискам и, че няма подход как да учи ефективно сам. Но това не значи, че по всеки предмет ще го правя. Просто съм решила, че да не познаваш човешката анатомия е резил.
По философия в началото като се имаше интерес, учеше, което ме изненада, защото според мен това определено ще му е най-трудният предмет. Тези дни ми каза, че е най-ужасният, че очаквал съвсем по друг начин да се учи, че е нещо различно. Тоест - стана така, както аз очаквах.
В края на срока реши да се напъне. Поставил си е за цел да изкара по-висока оценка от очертаващата се по някои предмети, а според мен няма шансове. Харесва ми обаче, че е решил да се постарае. Историята например винаги му е била слабост. Но тази година е с две петици и една шестица от някакъв проект. Решил, че може да изкара 6 за срока, като го изпитат. Направо му казах да не си губи времето да учи тепърва, че си е за твърда петица, а да се заеме с химия и физика, защото там положението се влоши изведнъж. Но - не, решил, че по история ще се мъчи. Чудесно е, че иска.

# 737
Тоз Александър не го знам кой е но ще попитам младежа като се прибере от Витоша. Щял да кара на "пудра" днес Simple Smile

То анураци, худита, суичери, няма лошо. Щях да се гръмна като поиска риза и палто (тип балтон), щял да сненя стила, а аз щях да се гръмна Simple Smile не му се получи цялостна смяна на гардероба тази зима.

# 738
Нямам идея какво е “дроп” нито кой е този Александър. Моята досега не е проявявала желания за конкретни марки освен някакъв ‘мерч’ /не знам дали се произнася така/ на една музикална група, но беше доста сериозна сума и й казах, ако много държи да си спестява пари, защото аз 200 лв за худи нямам намерение да дам.
За сега ходи спортно облечена - няма интерес към гримове, поли, рокли или пък голи пъпове. Лично аз предпочитам този й вкус да се запази по-дълго, защото като гледам как се мацотят и подкъсяват нейни наборки от близкото до вкъщи училище ми става лошо. Визията им е на 25 г. жени тръгнали на нощен бар. За мен на тази възраст са си още деца, не знам защо някои родители допускат децата им да излязат посред зима полуголи с летни маратонки, боси крака, къси поли и гримирани до неузнаваемост. Определено съм против детето ми да се наконти така, че да изглежда все едно ми е набор.
Ама всеки с разбиранията си…
Иначе успеха и е близо до 5.50 за срока - дали ще мине в графата отличен не е ясно още, но пък и не я натискам особено. В ново училище, деца и среда не й е нужен допълнителен стрес за успех, а още й липсва и достатъчно самоувереност, че може да справя еднакво добре с децата, които досега са учили там. Все още не се чувства баш на мястото си…
За втория срок обаче се надявам да положи повечето усилия да си повдигне малко самочувстивето.
От към учителите - от повечето съм с мн добри впечатления, но има и такива, които са голямо разочарование. Наистина жалко, защото до голяма степен любовта към даден предмет се дължи точно на преподавателя.
Още от сега изключи един от харесвани досега от нея предмети като - категорично НЕ да бъде избиран за бъдещ профил Sad
П.П. Никога не съм писала домашни и не съм й помагала за подготовката. Много рядко се е случвало да обяснявам нещо от учебника по история или съм я карала да ми някой разкаже урок.

Последна редакция: нд, 21 яну 2024, 13:20 от Дамасцена

# 739
  • Някъде там...
Попитах и моите, не го знаят този Александър. Иначе на дрехата казваме по същия начин, многократно ме поправяха, докато не започнах и аз да я наричам така. Имаме много от този тип, едната все с такива се мъкне. На другата й мина периода и сестра й наследи и нейните.

Моите нищо не са споменавали за есета, стана ми любопитно и ги попитах. По философия не били писали, по БЕЛ няколко пъти. Щом не са ме викали на помощ, значи не е било драма. Laughing Господинът им давал и творчески задачи, онзи ден писали някакъв мини разказ или нещо подобно. И после чели, паднала е голяма забава, имало страхотни бисери.

Като цяло, не са искали помощ за нищо тази година. По математика няколко пъти търсиха, но няма кой да им помага вкъщи по алгебра. Втория срок щели да имат само геометрия, там баща им ще помага, ако се наложи.

# 740
  • Сливен
Като цяло помагам за всичко, което поискат. Питам, обяснявам, разказвали са ми уроци, но не им върша работата изцяло. Само веднъж по философия за голямата може да се каже, че основно подготвих есето аз - като идея и мотиви, тя си го написа със свои думи - госпожата го оцени за 5.
Последно преди две седмици обсъждахме с наборката  кой е трагически герой - Антигона или Креон и защо мисли така.
 По мое време /преди почти 30 год. някъде/ като че ли бяха "трагични" героите, а не "трагически"?
Като цяло сама се организира в училище и за школата, но от време на време забелязвам спадове. Не знам какъв ще й е успеха в крайна сметка - по езика имат по две оценки седмично, доста са и по БЕЛ.  По ИУЧ и философия е без проблем. Дрехите си ги избира тя, но със скъсани дънки, гол пъп и т.н. не ходи на училище. От това,  което видях от техни общи снимки, и другите деца нямат, поне все още, уклон към фолк-модата. Променя си стила и вкуса - изненадва ме понякога с цвят, който категорично е отказвала да носи, или пък с модел панталон, но няма някакви капризи.
О, сетих се нещо за есетата - госпожата им беше дала тема за да се упражняват, като им казала, че няма да ги оценява, а ще ги обсъдят, нали им е за първи път. Тя и повечето деца са писали, госпожата ги събрала, проверила и оценила - за четворки основно. Попитала неписалите за есе, при което получила отговор, че есето било по желание. И така желаещите да се пробват са със слаба оценка, а тези, които не са си направили труда са  стимулирани да продължат по същия начин. И в същото време  - по вайбър имаме съобщение, че трябвало да бъдат по-активни. Как?! Нали опитът им е показал, че е по-добре да не правят нищо освен задължителното. Добре, че не всички учители са такива, но силно се надявам догодина да им сменят учителката по БЕЛ.

# 741
  • Варна
Bibibon,
Трудно. Но вчера случайно проверих след като те и двамата се бяха изнервили и отказали след като бяха вкарвали кодове от ИГ и точно от сивия цвят,който искаха,имаше S и M.
Titina,
Моите рядко искат нещо толкова много. Особено баткото. Осмокласничката е по-суетна и пО се увлича по марки. Затова с удоволствие вчера ги зарадвах...Heart Eyes
Аз помислих,че ще ме попитате какво е "дроп"...това е думата,която научих от тях последните 6 месеца до година Joy

А в 1.ЕГ е униформа

# 742
Малко са се престарали в цената. А аз си мислех, че нашите са скъпи

# 743
  • Пловдив
schvester,
ха!
Не знаех!
Веднага препратих снимката на моите. Joy Иначе цената им е 50 евро, т.е. 100 лева  на тези, които напазарувах в събота (някой беше писал по-горе, че са по 200 лева) от сайта на Александър. Но понеже имаме едно на марката, материята е много хубава-стегнато трико, дебели са и топлят худитата.
Сега като си помисля...и за пловдивското МГ суичърите май бяха около 60 лева ... не помня, не купих.

# 744
Този Александър голям дизайнер, няма що. Сложил си на логото черепите на Алекзандър Маккуин и пиката на Кейт Спейд - и станало "Александър Спейд". И да е пълен бъркоча - символът на анархизма и той върху пиката турен.
В интернет излиза като някаква варненска фирма.

# 745
  • Бургас
На модерната дума "худи", аз намирам еквивалент - "анорак". На анорак с цип, казвам "суичър"/суитшърт/. Щерката май и тя от мен е взаимствала, с уточнението, че и аз като болшинството мами тук, скоро разбрах за думата "худи" Simple Smile
И към униформата на НЕГ продават черен суичър и анорак, като суичърът може да е и със зимна подплата.
Имаме такъв от тънките, а иначе щерката използва едноцветен анорак на спортна марка, но задължително с прикрепена със секретна игла емблема на гимназията. Носи си го редовно на уч-ще, за да използва качулката вместо шапка. Че видиш ли, да не си смачка косата Smile
Много ме дразнят мен дънките с широки крачоли, ноооо не се вслушва много-много в "модните" ми съвети Sunglasses не й се сърдя, защото аз на нейните години бях също толкова самостоятелна, колкото е и тя, че и доста по-твърдоглава Astonished
По повод стипендиите - в нашата гимназия са за успех над 5.75 /макс една петица/, и не е сигурно все още дали ще я достигнем.
А иначе бях прочела тук един трик за стимул Wink обещах й, че, когато успее да взима стипендия, аз ще й превеждам месечно също толкова парички, колкото е и стипендията. Simple Smile

# 746
То...голяма стипендия от 20/30/40 лв. Какво ще правят с толкова пари?

# 747
Като им ги изплатят за няколко месеца, стават за някоя изцяло тяхна покупка.

# 748
  • Sofia
За мен е важно, че това са първите изкарани от децата пари, само с техни усилия. Не като тези дето им ги дават бабите и си ги събират като уж техни. Затова насърчавам моя да се бори за стипендия, ама той нещо много не се вълнува от пари, покупки, трупане. Достатъчно му е да има за дюнер, хесрубгер или КФС Simple Smile

# 749
За мен е важно, че това са първите изкарани от децата пари, само с техни усилия. Не като тези дето им ги дават бабите и си ги събират като уж техни. Затова насърчавам моя да се бори за стипендия, ама той нещо много не се вълнува от пари, покупки, трупане. Достатъчно му е да има за дюнер, хесрубгер или КФС Simple Smile

Ние пък от години се опитваме да обясним, че от ученето и знанията по-голяма награда няма.
И че по никакъв начин оценки не трябва да се купуват.
Ама младежа се опитва да ме "муфти", за всяка 6-ца се пробва да получи едни 20 лева по Револют за да си купи глупост в някоя игра Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт