Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 82

• 59 318
  • 753
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте ,момичета !
Аз събрах 3 мнения за хормони и едно ,без и днес ги започнах.Ще ги попия малко ,докъто смогна да пратя ,документите за консултация в Турция и каквото кажат това.Но проф.Тимчева ме посъветва да направя консултация с лъчетерапевт,предполагала,че няма да се наложи лъче,но все пак.Та съпроса ми е ,аз ли съм в грешка ,мислегх,че онколога може да прецени какво се налага.Ходили ли сте отделно и при лъчетерапевт ,за консулт.

Здравей, при мен в протокола от решението на комисията по химиотерапия, освен лекарствата, които бяха решили, че ще приемам имаше вписано и допълнително изречение от рода: "Решение за радиотерапия: за адювантно ЛЛ"; и с протоколите и решенията отидох в отделението по лъче за консулт;
Не знам дали ти помогнах с инфо, надявам се..
Благодаря.При мен няма др.в протокола,само хормони,дори в Надежда не минавах нова комисия,защото са съгласни и ползваха този.Но ми стана странно,това за консултация и с лъчетерапевт.

# 496
[

Това е хистохимия след направена биопсия, нямам операция все още, химиотерапия и таргетна терапия препоръчаха първо.
Настройвам се психически.. Някой ползвал ли е каска за запазване на косата, има ли полза от нея.

quote author=Renoir link=topic=1591736.msg47207831#msg47207831 date=1699998999]
Bebokate, това биопсия ли е или имаш и операция? Споменаха ли стадиране или още е рано за това? Ако няма засегнати ЛВ не е толкова страшно, дано се разминеш с най-лекия вариант.
Момичета да питам колко често мога да правя ЯМР, понеже наскоро правих на гърди, но се замислям и за яйчници, че с хормоналните стимулации в миналото не знам какво могат да ми докарат занапред. Дали веднъж в годината е приемливо или е твърде много?
[/quote]

# 497
Здравейте, нов член съм в групичката тук и сигурно въпросите ми са доста "начинаещи" (въпреки че се опитах да попрочета дотук някои от старите теми). За съжаление в момента съм в процес на поставяне на диагноза като на база ехограф нещата не са розови. Паниката е голяма, но се опитвам да се фокусирам къде да направя нужните изследвания на изясняване на диагнозата (за София). Предлагат ми да започна с ЯМР и кор-биопсия (на 38 години съм):

- Според вас къде правят добри ЯМР и кор-биопсии - колебая се между Онкологията и Сити Клиник при В. Йорданов? Кой точно прави изследванията на двете места и считате ли, че имат добри специалисти патоанатоми?

- Ако избера Йорданов - имате ли представа след първоначален преглед при него колко време би отнело да се проведат тези 2 изследвания?

Много ще съм благодарна на тези, които отговорят. Респект и успех на всички тук в групата!

# 498
Момичета, минах през онколог и съдов хирург. Оказа се, че жилата под мишницата не е засегната вена, от лимфата е и трябва да правя мануални лимфни дренажи, за да омекне и да не ме дърпа. Има ли сред вас да е имала подобно нещо и да сподели къде да ходя.
Онколога, Щерев каза, че ако не направя ендопредикт по протокол трябва и химиотерапия, защото тумора е бил 1 см.няма значение, че лимфите са чисти и няма метастази. Сега и това трябва да правя. Вече ще се побъркам. Парите не са малко, но за здраве не се пестят.
Вчера звънях в 1 от 8 да разпитам за този тест и отговора беше "за какво ви е"

# 499
Здравейте, нов член съм в групичката тук и сигурно въпросите ми са доста "начинаещи" (въпреки че се опитах да попрочета дотук някои от старите теми). За съжаление в момента съм в процес на поставяне на диагноза като на база ехограф нещата не са розови. Паниката е голяма, но се опитвам да се фокусирам къде да направя нужните изследвания на изясняване на диагнозата (за София). Предлагат ми да започна с ЯМР и кор-биопсия (на 38 години съм):

- Според вас къде правят добри ЯМР и кор-биопсии - колебая се между Онкологията и Сити Клиник при В. Йорданов? Кой точно прави изследванията на двете места и считате ли, че имат добри специалисти патоанатоми?

- Ако избера Йорданов - имате ли представа след първоначален преглед при него колко време би отнело да се проведат тези 2 изследвания?

Много ще съм благодарна на тези, които отговорят. Респект и успех на всички тук в групата!

Здравей, 23 Simple Smile Не се паникьосвай, всичко ще се нареди, ще видиш! Мъчно ми е, че много млади хора с рак... това сигурно е от скапаната храна на Новото време в което живеем, ковид филма и ваксините в които ни вкараха, от спокоен живот, застоял живот.. един Бог знае само!
 Аз не съм минавала ЯМР, нито скенер, диагнозата си дойде от ехо, мамограф, биопсиите, операцията.. (чакай, че ще се блъсна докато пиша, вървя и пиша, вървя и чатя, вървя и... и песните на птичките ми крещи "дърво, камък, ще се блъснеш" ).
Другите момичета ще ти помогнат с инфо за София : )
Успех от мен и всичко ще е ток и жица, ще се оправят нещата! Да знаеш!

# 500

Преди месец правих ЯМР при Йорданов в Сити. Самото изследване не го прави той, но е много важно да отидеш между 7-10 ден от цикъла, защото тогава може да се види най-добре какво е положението. Така че организирай си така нещата, че да си запишеш час в някой от тези дни. При мен след изследването ме пратиха да се кача на втория етаж (ако помня добре) и да се видя с д-р Йорданов. Виждането беше за няколко секунди, каза ми какво се вижда на първо четене и каза, че след като го разгледа подробно ще даде заключение. Резултатът ми го пратиха по Еконт след няколко дни.

# 501
Момичета, минах през онколог и съдов хирург. Оказа се, че жилата под мишницата не е засегната вена, от лимфата е и трябва да правя мануални лимфни дренажи, за да омекне и да не ме дърпа. Има ли сред вас да е имала подобно нещо и да сподели къде да ходя.
Онколога, Щерев каза, че ако не направя ендопредикт по протокол трябва и химиотерапия, защото тумора е бил 1 см.няма значение, че лимфите са чисти и няма метастази. Сега и това трябва да правя. Вече ще се побъркам. Парите не са малко, но за здраве не се пестят.
За лимфодренажите в нашия КОЦ( пловдив) има кабинет, не знам дали и по другите градове е така. Почти всички сме имали проблем с "жилата". Не спирай с упражненията, имай търпение и ще мине. На мен не ми обясниха какво е, казаха, споко, ще мине и това беше. И мина.

# 502

Здравей,
Препоръчвам ти горещо д-р Виктор Йорданов. Освен невероятен диагностицик и може би най-добрият специалист за кор биопсия, е много човечен. Иди при него за второ мнение. Имай предвид, че от 1 декември излиза в отпуска, затова не се бави особено.
Обади се на рецепция в Сити, ако часовете са му много пълни, поискай телефона му и се свържи директно с него. Той ще те вмъкне. При мен беше така нямаше часове за две седмици напред, обадих му се и той ме взе на следващия ден. Той ми разчете ЯМР-то и после ми направи кор биопсия. Възможно е и първо кор биопсия, а после ЯМР, но той ще прецени.
Както са ти писали вече  за ЯМР е важно да си между 5-15 ден на цикъла, т.е. да не си в цикъл вече и да си преди овулация.
Аз бях след овулация и трябваше да изчакам, но пък директно планирахме и ЯМР и кор биопсия. На 11 се видяхме  на 24 - ЯМР, 28- кор биопсия.
P.S. Бях в Онкологията на мамография и после на ехограф, ами няма такова отношение, държаха се с мен като с парцал, а си плащах. Обещах си, че няма да позволя някой да ме мачка по време на този трънлив път.
В момента си уплашена и  нямаш нужда от излишно напрежение.

# 503
Здравейте, вчера се видях с онколог, проф. Щерев. Изпрати ме на скенер, резултата показа че няма разсейки. Иска веднага да почна с химиотерапията. Другия вторник е първата вливка. Docetaxel,  Carboplatin , Trastuzumab..
Подготвям се психически.

# 504
Момичета относно каската за запазване на косата мога да кажа при всеки е различно
Аз бях в онкологията там я ползвах като имах назначени 8 терапии още след първата косата драстично окапа може би 60% след втората продължи докато остана една част само отзад около 20%. Неможеш да ходя без перука макар че оставих този кичур отзад
За мен са излишно похарчени пари.

# 505
  • София
За каската. Зависи от това, което се влива и от самата коса. Аз ползвам. Моята коса е тънка и доста опада. Купих перука, въпреки че бих могла и без нея, но някак си аз не се харесвам. В съкото време виждам и други жени, които ползват. Ами при някои е доста добре. Така че моят съвет е пробвайте и си преценете като започне да пада дали да продължите. Аз определено ще си изкарам вливките с нея.

# 506
На мене ми беше доста неприятна като усещане каската, но ефект наистина имаше. Ползвах първите две вливки. Стяга, става ти доста студено, а и освен това стоиш с нея час преди да започне самата вливка и после час след нея. Мен лично буквално ме “стягаше шапката” закачена за закачалката и за тоя маркуч като пришълеца 5 часа на легло…. Но ефект имаше, но не да не окапе коса, капе си и то доста, но не ставаш напълно гологлав. Още след първата вливка на втората седмица си подстригах първи нномер косата, за да не полудявам и честно казано, очакването и броенето на всеки паднал косъм, спря.

# 507
  • София
Кейт, аз правих лимфен дренаж преди 6-7 години при един кинезитерапевт, казва се Михаил, тогава кабинета му беше в Дървеница, слагаше ми и кинезиотейп, единствено тя ми помогна да спра да събирам лимфа след операцията. Тел: 088 7430690, надявам се още да е актуален.

# 508
Добро утро ! Да кажа новините при мама.  Днес минахме през онколога - хирург ,назначиха операция за 8 декември.  Очевидно се е смалила достатъчно гадината вече . Иначе днес е четвъртата вливка на мама. Дано всичко мине добре !Ползотворен ден на всички !

# 509
  • София
Здравейте, за съжаление след скенер при мама се оказа, че има още едно образувание, почти със същите размери и много близо до първото, но по реброто и проминира към белия дроб, който е чист за радост. Назначиха химиотерапия през 2 седмици за 3 месеца и после контролен скенер, за да се прецени как да се продължи. А аз бях в такъв ступор, че въобще не се сетих да питам какво ще й слагат...
Мисля да се консултирам с проф. Тимчева за това тя с какво би лекувала, за добавки и въобще да ми поразясни ситуацията, преди първата вливка на 24.11. Посъветвайте ме какво друго е важно да знам и бих могла да разбера от нея.
Може ли и някой от лекуващите се в Надежда да ми обясни процедурата при вливките. Разбрах, че пътеката е 3 дни и е добре поне първия път да остане в болницата, но на първия ден ли вливат или първия ден се правят изследвания и на втория вливка, въобще как става. Извинявам се, ако някъде е обсъждано вече, но не можах да открия. Благодаря предварително Heart

Последна редакция: чт, 16 ное 2023, 12:18 от ann2i

Общи условия

Активация на акаунт