Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 82

• 58 427
  • 753
  •   1
Отговори
# 195
Аз изкарах осемте вливки в Надежда без порт - 4 червени и 4 бели. И мен ме лекуваше проф. Щерев. Аз като цяло бях по-скоро против порта, защото си има и рискове, колкото и да са минимални. След като и доц. Арабаджиев каза същото като професора, взех решение да мина без. Но аз като цяло имам хубави вени и не беше голям проблем. Освен това химията ми беше само на дясната ръка, защото вече имах операция на ЛВ от ляво - от ляво ми взимаха само кръв. Каквото и да решиш, стискам палци да мине възможно най-безпроблемно.

# 196
Може би ставам досадна. Но на мама в Надежда д-р Таушанова препоръча д-р Дарданов в Александровска. Преди година беше 100 лв. таксата. Много съм доволна, че го поставиха на мама. Всичко  се случи много бързо, след като се обадих на доктора. На следващия ден го постави. Една седмица по-късно ни извика за промивка, и веднага след това тръгнахме за първа вливка към Надежда.  Сега го промиват в Надежда, много лека ръка имат сестрите.
За ПЕТ скенер колко месеца трябва да са минали от ЛТ? И как се прави без да се пие урографин?

# 197
  • София
Ако имах избор навремето, за 6 вливания - бих сложила порт.
Поне 6 м от лъче до пет-скенер.

# 198
Здравейте, не знам дали в тази тема е уместно да пиша. Ако не, ще съм благодарна за насоки. Преди време бях писала за сестра ми. Уж трябваше всичко да са махнали, но година след хистеректомията и 7 месеца  след ХТ на пет скенера излизат суспектна лезия на перитонеума и 2 по-малки на червата. Предстои операция за биопсия, но се опитвам да намеря информация, ако се потвърдят тези лезии, какво следва. Доколкото разбирам, за най-подходящо се счита циторедукция и hipec. Открих отзиви само от една жена, ходила при проф. Юлианов. И че другото място е в Пловдив. Няма ли в София? Изобщо отзив за това лечение? Много ще съм благодарна за всякаква информация (и за чужбина)

# 199
Hristinal, прави ли тумор маркер и колко ти показва? По това може да се ориентираш на първо време за какво иде реч. Да, обикновено се прави биопсия и ако се потвърди резултатът,следва химия, поне така беше при майка ми, но тя беше с рак на гърдата. Ти с рак на яйчници ли?
На майка ми й сложиха порт след рецидива, защото беше с много тежък лимфедем на дясната ръка, оттам не можеха ни кръв да й вземат, ни нищо. Създаваше й големи проблеми. На другата ръка пък вените бяха напълно калцирани и накрая портът й го поставиха близо до врата. Не помня да се е оплаквала от него, беше голямо улеснение при химиите.

# 200
Здравейте, не знам дали в тази тема е уместно да пиша. Ако не, ще съм благодарна за насоки.
Скрит текст:
Преди време бях писала за сестра ми. Уж трябваше всичко да са махнали, но година след хистеректомията и 7 месеца  след ХТ на пет скенера излизат суспектна лезия на перитонеума и 2 по-малки на червата. Предстои операция за биопсия, но се опитвам да намеря информация, ако се потвърдят тези лезии, какво следва. Доколкото разбирам, за най-подходящо се счита циторедукция и hipec. Открих отзиви само от една жена, ходила при проф. Юлианов. И че другото място е в Пловдив. Няма ли в София? Изобщо отзив за това лечение? Много ще съм благодарна за всякаква информация (и за чужбина)
Виж в "Женско здраве" има тема за хисреректомия, има момичета с онко причини за операцията и с опит в това Hands V

# 201
Направо натиснах бутон- Информирай модератор... Писна ми от теб вече!
Ти си единствената злобна душа в темата!

# 202
  • Русе
ДЗ, какво изтървах?

# 203
Hristinal, прави ли тумор маркер и колко ти показва? По това може да се ориентираш на първо време за какво иде реч. Да, обикновено се прави биопсия и ако се потвърди резултатът,следва химия, поне така беше при майка ми, но тя беше с рак на гърдата. Ти с рак на яйчници ли?
На яйчниците - да. Ту маркери са в норма - CA125 - 7.21 и CEA - 1.41. Или?

# 204
Емма се вихрише из темата пак 🙄
Че и кълнеше...

# 205
Hristinal, да в норма са. На майка ми при рецидива в черния дроб й показа около 100 тумор маркера. След това взеха биопсия, която поне на теория не показа данни за неопроцес, вероятно защото не са я взели от правилното място. После й назначиха отново химиотерапия.

# 206
Здравейте, момичета!
Имам въпрос за хормоналната терапия,че се съмнявам в това какво съм разбрала.Пия Нолвадекс,но доц. Консулова ми изписа Фемара,та не разбрах двете ли трябва да ги пия или спирам Нолвадекс и започвам Фемара?

# 207
  • София
Мисля, че трябва да спреш Новладекса, ако ще започнеш Фемара, но все пак е добре да се свържеш за уточнение. Принципно, пие се или едното, или другото - обикновено първо е Нолвадекс /акт. вещество Тамоксифен/, по някое време го сменят с Фемара или някое от подобните й - ароматазен инхибитор. Няма как да взимаш и двете.

# 208
Добър да е денят ви! И аз да попитам и свиря часовника си Simple Smile Та въпросите ми са:
1.Тамоксифенът е по здравна каса, но позната ми каза, че е по-добре да пия и да си купувам Нолвадекс, защото било по-добро. Та не съм решила още как ще процедирам и кого да уведомя. Колко струва на месиц нолвадекса и ще го намирам ли лесно? Ще ми трябва ли рецепта и кой ще ми я напише?
2. Авокадото мога ли да го консумирам спокойно по време на лъчетерапията, че ми дадоха един много общ списък какво може и какво не може да ям. Сок от цвекло, моркови и ябълка мога ли да пия без да се притеснявам по време на лъчето? Цигарите още не мога да ги спра от раз, но правя опити да ги намаля Simple Smile
3. Дрехите с които ще влизам за лъче после трябва ли да ги изхвърлят? Simple Smile

Благодаря предварително Simple Smile

# 209
Тамоксифенът не е по каса. Струва под 3 лева.Опаковката стига за 15 дни. Нолвадексът струва 30 лв. Онколози са ми потвърдили, че няма доказана разлика в ефекта.
Преди лъче се събличате и ви дават престилка като за в операционна. Ако облъчвате гърда, събличането е до кръста. Дрехите не се хвърлят.

Последна редакция: нд, 15 окт 2023, 14:40 от GERy@K

Общи условия

Активация на акаунт