Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 82

• 58 424
  • 753
  •   1
Отговори
# 210
По последната точка - облъчването не води до радиоактивно замърсяване на тялото или дрехите Hands V Облъчването е с вълни, а не с вкарване на радиоактивен источник в тялото или повърхностно замърсяване с такъв. ЛТ въздейства на твоято тяло (част от него) с определената доза и биологичния ефект на дозата на мястото с най-висока концентрация. Не се притеснявай, че ще пренесеш някак радиация другаде.

Сестра ми е на нолвадекс. Онколога я е питал дали може да си купува (не знам цена, каза "символично спрямо всички други ежемесечни разходи"). Има обикновена рецепта за него, не си е правила рецептурна книжка.
Не е имала ограничения за храненето при лъчетерапията, пътуваше/шофираше ежедневно. Ако ще ти е по-спокойно, питай лъчетерапевта при срещата за скенер за маркиране.
И за предотвратяване или третиране на повърхностни изгаряния питай.  При сестра ми нямаше такива, но й бяха дали кремче, което мажеше всеки ден след терапия.
Успех! И това ще мине!

# 211
Фемара май в момента няма по складовете и в аптечната мрежа. Поне на такъв разговор станах свидетел в аптеката. Имай го предвид.

# 212
  • Русе
Тамоксифенът не е по каса.
Тамоксифенът е по здр. каса.

# 213
Взимам Золадекс по каса. Никога не са ми предлагали и тамоксифенът да взимам с протокол. Не споря, може за шест лева на месец да не им се занимава да го вписват в протокола.

Последна редакция: нд, 15 окт 2023, 14:39 от GERy@K

# 214
Явно при всеки е различно. По протокол са ми предвидили тамоксифен и госерелин, още никой не ми е звъннал за последващите стъпки от къде ще си взимам лекарствата, но когато ми се обадят ще ги попитам за нолводекса. Благодаря ви още веднъж за включването Simple Smile

# 215
  • София
Здравейте момичета. Аз да кажа, че при мен мина и втората химия. Дано е прилично положението като първия път, въпреки че може да има натрупване ама каквото такова. Отмятам ги една по една:). Ай да му се не види и добичето, ще му разкажа играта:). Надявам се всички да сте добре!
П.П. Сетих се нещо да питам. Купих си Хепароид гел за вените. Къде мажа? Само там, където е боцнато или по протежение на цялата вена? И само нея ли или всички? И по колко пъти на ден?

Последна редакция: пн, 16 окт 2023, 17:36 от мама МОНИ

# 216
Аз мажех по продължението на вената след вливката и неколкократно на дупчицата( да не посинява мястото).

# 217
Здравейте момичета. Аз да кажа, че при мен мина и втората химия. Дано е прилично положението като първия път, въпреки че може да има натрупване ама каквото такова. Отмятам ги една по една:). Ай да му се не види и добичето, ще му разкажа играта:). Надявам се всички да сте добре!
П.П. Сетих се нещо да питам. Купих си Хепароид гел за вените. Къде мажа? Само там, където е боцнато или по протежение на цялата вена? И само нея ли или всички? И по колко пъти на ден?
На мен ми предстои 4та в петък, до момента нямах кой знае какви разлики, даже мисля, че при първа шокът беше май-голям. Направих алергия с пъпки и ми пламна врата, имах киселини и температура, на 6тия ден ме удряше сякаш леко гадене с умора. При втората вече нямах обриви, даже още на втория ден нях на бач, там пък обаче на 6тия ден ме удари периферната невропатия, изтръпна ми върха на езика и загубих тотално вкус към храната, горчив вкус в устата, киселини. На третата пък два дни бях с висока температура и останалите неща ги нямаше, но пък започанаха да ме болят ноктите ма ръцете и леко да покафеняват някои. Но пък вече сякаш овладявам киселините и езика. Първите дни пия само айрян като течност, от водата ми става кофти, фрешовете след седмица поне, особено нар, ям с дървена лъжица всичко и май май минава по-леко. Първите вливки кмах разстройство, последната вс се овалдя, защото включих пробиотик по едно на ден почти от месец.

# 218
Здравейте,пак съм с въпрос!
Първата година след лечението трябва ли да минавам на 3 месеца на скенер?Струва ми се доста често,но казаха,че така трябва.

# 219
Първата година след лечението трябва ли да минавам на 3 месеца на скенер?Струва ми се доста често,но казаха,че така трябва.
И аз съм така на 3 месеца на скенер!

# 220
Колко често ходите на ехограф на гърдите и по здравна каса ли минавате?

# 221
И аз съм така на 3 месеца на скенер!
В коя болница се следиш?

# 222
Здравейте момичета,
Днес си говорих с един лекар, който не е онколог, но с много задълбочени интереси в областта и желание в перспектива да придобие такава специализация. Поводът беше инспириран от сутрешния блок на Нова, където  бяха поканили един специалист, който говореше за биомаркерите и това, че ще се настоява да бъдат покрити от здравна каса като важна предпоставка за определяне на адекватното лечение на всеки вид рак. Особено на гърда и бял дроб. Изрази мнение, че само хормоналния статус и ХЕР вече не е достатъчно основание, за да се назначава точната терапия в нашия случай.
Та по този повод си говорихме с  "моя човек" за имунотерапия при рак на гърдата и кога е приложима. В моя случай ( тройно негативна съм) било силно препоръчително да изследвам протеин PDL-1и дали имам генетична мутация на  PIK3CA , за да се определи дали съм подходяща. Спомних си, че преди около година бях ходила на консултация при д-р Орешков в Токуда и тогава той го спомена това. Даже бях писала тогава тук, доколкото помня.
Обаче на мен толкова ми беше писнало от ходене по консултации при светила, които изразяваха различни мнения, че го отсвирих тогава като препоръка.
Сега пак се сетих за това и си мисля дали да не ги направя тези изследвания? Има ли някой, който да ги е правил и какво ви е мнението? Особено на тройно негативните мацки като мен?

Оф, обадиха ми се за ПЕТ на 14.11 и отсега започвам да се спичам....

# 223
Здравейте, имам записан час за операция на 26.10 при Вълкан Иванов. Той ми каза да си пусна пълна кръвна картина с време на съсирване и да мина на кардиолог. Само това ли ми трябва?
За маркирането ме е записал предния ден при доц. Бочев в Сити.
Нещо ако се сещате като насоки да ми подскажете.
Материала мога ли направо на Факирова да го нося или 1во там ще го изследват?
От личната предполагам в момента нищо не трябва да взимам и после какъв е пътя след операцията?

# 224
mari, минавам на 6 месеца.
Веднъж в диспансера и веднъж на частно.
Миналата година следях киста и ходих 3пъти.
Смятам така да си продължа, ако не се наложи пак да следим нещо🙄

Molly, аз не съм изследвала нищо освен стандартните. На майка й изследвахме PDL-1 и BRCA1. Позитивна  е и за двете. Назначиха й Кейтруда.

Общи условия

Активация на акаунт