Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 82

• 58 441
  • 753
  •   1
Отговори
# 240
Моли, какво точно CBD масло пиеш?
Mari,
До скоро си купувах ето това, концентрация  30%:
Сега съм на ето тази паста, че беше оферта, ама като ми свърши, ще си мина пак на горното, защото пастата е ужасна на вкус:

От време на време си купувам къде масло от черен кимион, къде омега на капсули, а в момента вземам ресвератрол.  За него си говориха в едно от филмчетата в канала на Нана като добра добавка за нас. Щото нали, виното си е много готино, но за да има антиоксидиращия ефект, който му се приписва, трябва да се изпие една бъчва за норматив Simple Smile. Е, аз толкова не мога, признавам си. Ама гледам да не пропускам здравословната доза Wine Glass Wine GlassWine Glass

# 241
Много ме заинтригува това, което каза др Таушанов за тези биомаркери и аз го гледах и веднага се запитах пуснати ли са ми на мен. Тройно негативна съм с BRCA 1 мутация, да напомня и назначена имунотерапия + химия. Чудя се дали само генетичен тест за BRCA е достатъчен за изписване на имуно. Ако правилно помня, съвсем в началото, лекарите в Панагюрище май ме питаха за този PDL 1 и казаха - ние ще си го изследваме, от кръвта, която си дала- ама дали това са имали предвид, или друг показател..Отделно от това др Кръстева съвсем в началото ме пита дали съм си платила генетичния тест за браката и каза, че и този тест може да се мине по здравна каса!
Така че- какъв ми е извода - всичко зависи от болничното заведение и това до колко то се е организирало да работи по определени пътеки и с определени медикаменти, явно. Защото след като в едни болници могат безплатно да ти пуснат всякаквито неща- биомаркери, генетика и какво ли не, а в други болници не е така.. явно нещата опират до някаква организация и документално оформяне…интересното е, че др Таушанов каза, че тези биомаркери не се покриват от нзок, в Панагюрище може би имат апаратурата и персонала да го правят за своя сметка, знам ли.
За Линпарза за пръв чувам.. какво е това и как се прилага?

# 242
Еа,
благодаря, че сподели името на доктора! Аз не слушах внимателно като го представяха, а след това не го изписаха. А говореше много смислени неща човекът! Къде работи той, знаеш ли? Само при него не съм била на консултация, хахах!
Съмнявам се в Панагюрище да са чак толкова благотворителни към пациентите си! По-скоро аз си го обяснявам с програми за клинични проучвания на експериментални медикаменти, а за да се събере подходящата таргет група, трябва да им се пуснат всички необходими изследвания и предложените пациенти да отговарят на профила.
За Линпарза има инфо в нета, но ето тук има интересен отговор на въпрос от НЗОК кога се отпуска
https://www.nhif.bg/bg/online/answers/47054

# 243
Отдавна исках да попитам тези генетични тестове BRCA някой знае ли колко струват приблизително? Отнякъде бяха ми казали доста стряскаща сума от порядъка на три хиляди лв. но не знам дали е реална.

# 244
Еа, когато се видях последно с доц. Консулова чрез месец февруари тази година, тя ми каза, че Линпарза вече се отпуска и при чисти ЛВ, но туморът трябва да е поне 2 см. Доколкото си спомням на теб това ти е втора диагноза и може и да ти се полага, трябва да питаш лекуващия те онколог. Иначе се приема за срок от 1 година след приключване на активното лечение, на таблетки е.
По отношение на BRCA мутациите, аз като тройно негативна не плащах за самото изследване - правих две, в Онкологията и в Майчин дом, все се надявах на грешка в първия резултат.

# 245
Реноар,
Ако са само двата гена BRCA1 и 2 , не е чак такава цената. Около 1000-1200 лв. е. Тези цени от 2К нагоре са или за друг тип тестове или за по-голям пакет гени, мутациите на които биха могли да доведат до онкологични заболявания.

Белла, на теб не ти го предписаха, само защото туморът е под 2 см., така ли?  В списъка на НЗОК е посочено, че е за тройно негативен, с мутация в BRCA. Явно не всички изисквания за отпускането му ги отбелязват в този списък. Или пък твоят лекар така е преценил.
При мен пък изобщо не ми и препоръчаха да правя генетични, независимо че съм тройно негативна. Аз си ги направих , само защото трябваше да знам дали да правя превантивна мастектомия. И хабер си нямах, че може от това да се определя и последващото лечение.

# 246
Здравейте, имам записан час за операция на 26.10 при Вълкан Иванов. Той ми каза да си пусна пълна кръвна картина с време на съсирване и да мина на кардиолог. Само това ли ми трябва?
За маркирането ме е записал предния ден при доц. Бочев в Сити.
Нещо ако се сещате като насоки да ми подскажете.
Материала мога ли направо на Факирова да го нося или 1во там ще го изследват?
От личната предполагам в момента нищо не трябва да взимам и после какъв е пътя след операцията?

keit79, вземи си от личната лекарка направление за кардиолог и за кръвната картина.
Също, ако успееш да си вземеш направление (за амбулаторна процедура 37) от онколог/хирург за сентинелната биопсия при доц. Бочев ще си спестиш над 500 лв. Даже без направление за онколог (ако личната лекарка ти откаже случайно), той пак може да ти даде направление за сентинелна биопсия след платен преглед. По-изгодно е да се плати преглед при онколог, отколкото процедурата. Само първо се обади по телефона и попитай онколога, за да си сигурна.

Mimache, според мен д-р Кръстева не е по обясненията. И невинаги прилага това, което се практикува в "по-напредналите" държави.

Днес отново чух от лекар, че хормоналният рак е генетично обусловен, даже да съм първия случай в рода.
  Интересно за генетичния рак.Аз направих такъв тест,защото и баба ми беше с рак на гърдата,но се оказа че нямам Brca1 и 2.Възможно ли е да не са изследвали както трябва.

# 247
Моли, локално авансирал или метастатичен пише - 3 и 4 стадий основно. Нововъведението от тази година е при чисти ЛВ, но по-голям тумор. Говорила съм с проф. Щерев, който ме лекуваше, д-р Таушанова и доц. Консулова, и тримата казаха, че не съм за Линпарза.
Сиси, не мисля, че има проблем с изследването. Не си носител на тези мутации.

# 248
Не е много по темата, но преди малко си взех от Еконт резултатите уж от ЯМР...само дето в папката не са моите резултати, а на друга жена с ангиография...и разбира се там са й всичките лични данни и прочие. Вероятно и моите резултати и данни са попаднали в чужди ръце. Много несериозно. Обадих им се, да, имало било някакво объркване щели да проверят. Еми...

# 249
Аха, ясно Белла. Благодаря! Чела съм по диагонал явно 😀.

# 250
Здравейте, дами! Пак ми възникват въпроси, че днес леко се поезнервих, чак сега се прибирам Sad Та въпросите ми:
1. Обадиха ми се от здравната каса, че протоколът ми е готов и да отида при личната за електронна рецепта. Отидох, подготвиха ми я и ми казаха да си ги взема от аптеката. По протокола на комисията са ми изписани тамоксифен по 2 хапчета на ден и госерелин 3,6мг. на 28 дни. Отивам в аптеката и ми казват, че в момента нямат Резелиго, което било търговското наименование на госерелин, та го заявиха за утре, за да си взема всичко на една дата. Звъннах в Здравната каса, за да проверя какво ми е изписано по протокол и там след справка ми казаха, че ми е изписан Золадекс и Тамоксифен. Питам се, какво става, Золадекс ли да си взема или Резелиго? Объркана съм, освен, ако личната ми е изписала в електронната рецепта Резелиго, незнам. Надявам се, че и двете лекарства ще ми влияят добре.Да не говорим, че трябвало аз да си следя, кога ми изтича протокола, а лошото е, че го нямам, защото всичко е електронно в системата им.
2. Телк - днес ме върнаха и не ми приеха документите за Телк, защото се водя хоспитализирана за лъчето и ще се водя в болнични докато траят процедурите. Казаха ми, че ако сега си подам документите вероятно няма да ми дадат процент заради болничния. Също така, имало вероятност от здравното заведение, където ми е лъчето да ме насочат към Телк. Това така ли е? Явно си е сложнотия и трябва да се въоръжа с много търпение Simple Smile А аз си мислих, че докато съм в болнични ще мога поне документално да използвам да подам това-онова, ама уви Simple Smile
Благодаря предварително!

# 251
Здравейте, дами! Пак ми възникват въпроси, че днес леко се поезнервих, чак сега се прибирам Sad Та въпросите ми:
1. Обадиха ми се от здравната каса, че протоколът ми е готов и да отида при личната за електронна рецепта. Отидох, подготвиха ми я и ми казаха да си ги взема от аптеката. По протокола на комисията са ми изписани тамоксифен по 2 хапчета на ден и госерелин 3,6мг. на 28 дни. Отивам в аптеката и ми казват, че в момента нямат Резелиго, което било търговското наименование на госерелин, та го заявиха за утре, за да си взема всичко на една дата. Звъннах в Здравната каса, за да проверя какво ми е изписано по протокол и там след справка ми казаха, че ми е изписан Золадекс и Тамоксифен. Питам се, какво става, Золадекс ли да си взема или Резелиго? Объркана съм, освен, ако личната ми е изписала в електронната рецепта Резелиго, незнам. Надявам се, че и двете лекарства ще ми влияят добре.Да не говорим, че трябвало аз да си следя, кога ми изтича протокола, а лошото е, че го нямам, защото всичко е електронно в системата им.
2. Телк - днес ме върнаха и не ми приеха документите за Телк, защото се водя хоспитализирана за лъчето и ще се водя в болнични докато траят процедурите. Казаха ми, че ако сега си подам документите вероятно няма да ми дадат процент заради болничния. Също така, имало вероятност от здравното заведение, където ми е лъчето да ме насочат към Телк. Това така ли е? Явно си е сложнотия и трябва да се въоръжа с много търпение Simple Smile А аз си мислих, че докато съм в болнични ще мога поне документално да използвам да подам това-онова, ама уви Simple Smile
Благодаря предварително!
За телка мисля,че можеше и някой друг да ти подаде,защото щом се водиш хоспитализирана няма как да идеш в Телка😃Според мен личната ти е объркала рецептата.На мен в аптеката вместо Золадекс ми бяха приготвили Резилиго и аз им казвам,че имат грешка и до сега не са ми слагали такава ми викат е няма нищо състава е същия😒Дори не се извинаха.

# 252
Anonymous, аз съм слагала Резелиго. Има разнопосочни мнения кое е по-добро, макар да са с едно и също активно вещество, но ще ти дадат това, което са ти изписали. Не мисля, че има значение. Но, да, ти трябва да си следиш и изписването, и протоколите, и поставянето на 28 дни. Относно ТЕЛК-а, не може докато си в болнични. Мен ме насочи онкологична комисия, но може и личния лекар, доколкото знам.

# 253
Anonymous, аз съм слагала Резелиго. Има разнопосочни мнения кое е по-добро, макар да са с едно и също активно вещество, но ще ти дадат това, което са ти изписали. Не мисля, че има значение. Но, да, ти трябва да си следиш и изписването, и протоколите, и поставянето на 28 дни. Относно ТЕЛК-а, не може докато си в болнични. Мен ме насочи онкологична комисия, но може и личния лекар, доколкото знам.

Мерси много за бързите отговори на всички. А кой протокол следя, предполагам този който е от Здравната каса, но за съжаление не го виждам и ще трябва аптекарките да ми  подсказват датата на изтичане, така ли? В Протокола от комисията няма срок на валидност и по него няма как да следя.

# 254
Така е за ТЕЛК-а, и аз потвърждавам. Обаче не знам защо, при положение, че дават дата за явяване след 6 месеца и тя е дата на инвалидизирането, а не датата  на подаване. Бях питала тогава служителката в картотеката, но тя не ми даде логичен отговор .

Общи условия

Активация на акаунт