Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 82

• 58 475
  • 753
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Успех, Кейт, всичко ще е наред, виж ни колко много сме минали през операция и всичко останало - ей ни на, тук сме Hug

Днес доц. Виктор Йорданов от Сити клиник беше в нашата фирма да си говорим за рак на гърдата, впечатлена съм колко добра и смислена презентация направи.

# 316
Bebokate, много съжалявам, че минаваш през това, трудно е. Дано образуванието се окаже доброкачествено. Но дори и да не е, има лечение, доста жени минават през това и после са добре. Къде си прави биопсията? 

Кейт79, и аз ти стискам палци за успешна операция и бързо възстановяване! Flowers Four Leaf Clover Ще мине. Първите седмици ще е гадно и ще боли, но после всичко ще мине. Аз вече забравям, че съм оперирана, ползвам си ръката почти както преди.
И споделям на мен какво ми помогна след операцията. Слагах си под ръката като спях или лежах една малка възглавничка, от тези декоративните, дето цяла година ги подмятам и се чудя за какво ми ги набутаха заедно с дивана. Но сега много ми помогна. Като лежах по гръб, си я слагах под лакътя, а като лежах на лявата страна (при оперирана дясна), си я слагах между тялото и ръката.
Миналата седмица, след слагането на порта пък, можех да спя само по гръб и две нощи спах седнала, защото като легнех, ме болеше. Пак помогна малката възглавничка, слагах си я зад главата, над другите две възглавници, които ми бяха зад гърба.

А какво става с renji, не е писала скоро тук?
Renji, ако още следиш темата, пиши няколко реда как си и какво става с теб? Heart

Но мен вчера ми беше първата вливка.
Ще имам 4 вливания Epitubicin+Cyclophosphamide  през 14 дена.
И после 4 вливания  Paclitaxel - има възможност за през 14 дена или през 7 дена
Вчера ми сложиха и Zofran и Dexamethazon, пих Оланзапин преди вливката, за днес и утре имам предписани да пия Дексаметазон и Оланзапин пак.
Заспах още по време на вливката, спах в колата и после спах цялата нощ, това май е страничен ефект от Оланзапина, предупредиха ме, че предизвиква сънливост, но мен направо ме нокаутира.
Не знам след това как ще бъде. Казаха ми, ако ми се гади, да звънна и ще ми кажат какво да пия, най-вероятно ще бъде Деган.
24 часа след терапията, трябва да намеря къде да сложа инжекция Lonquex, за да не ми паднат показателите. Ще ходя да разпитвам в поликлиниката дали ще се съгласят да го направят.
Казаха ми да не пия нищо допълнително, нямало нужда, само плодове и зеленчуци. Инжекцията щяла да бъде достатъчна, но ще видим.
Трябва да им кажа, ако имам афти или температура, защото това може да е знак, че инжекцията не действа.
Знам, че сега няколко дена нищо няма да ми има и после ще стане зле.
Също така се подстригах късо онзи ден, но до десет дни ще трябва да накарам ММ да ме мине с машинката.
Имам два тюрбана, не знам дали ще ми се носи перука. Като си видя голата глава, ще реша.
Ами това е, ще се боря, пък ще видим какво ще стане.

# 317
Лакът въобще не е задължителен! Абсолютно до човек си е и как ще понесе химията. Аз не съм слагала, два курса ХТ съм минала, вторият доста тежка комбинация (рецидив). И в Токуда не съм видяла жена с проблем с ноктите.
Марика беше писала, че в Швейцария им слагали нещо като ръкавици с гел, силно охладени по време на вливките. Това би подействало реално, на принципа на каските за коса.

# 318
  • ПЛОВДИВ
keit79, успех и от мен, момиче!!!
Bebokate, успех и на теб, горе главата и кураж!!!

Поздрави от дъждовна Белгия, момичета. Вече минах 3 от 15 ЛТ и за сега само дето не мога да си дремна хубаво следобед, че все съм на тръни да не се оспя за поредната терапия, че болницата ни е на 30км а терапите ми са следобед, но нямам други оплаквания даже имам енергия и се включвам да помагам на баща ми. При мен само на показалеца имам една черна линия на нокътя, но вече се изчиства. Ако си направя гел-лак в България, ще се заздравят ли ноктите, че сега са тънки и лесно се чупят. Иначе косата започна да расте по-малко, имам си буини вежди и по-хубави мигли от преди ХТ.

Кураж момичета и горе главата!!!

# 319
  • София
Кейт, стискам палци и аз за операцията. Ще мине и това!
Bebokate, искрено се надявам да ти е добра хистологията и да не си тук при нас.
Опосум, пожелавам колкото се може по-малко странични ефекти. Ти май имаш 4 червени и 4 бели химии. Червените не знам как са, но белите са доста прилични. Няма да се плашиш. И това ще мине! Знам ли може пък и химиите вече да не са това, което бяха. Факт е, че правят и добра премедикация и това също много помага. На мен освен Зофран и Дексаметазон ми слагат и Квамател. Лонкуестът ми го бият на 48 час и от него на следващия ден почват да ме въртят кокаляците , но нищо страшно. Афти имах след първата вливка. Сега след втората нямах. Но мисля, че си действаше инжекцията, защото не са ми се сринали показателите. Даже аз си ходя на работа в почивките от химията.

# 320
При мен - никакви ефекти по ноктите. Ходих обаче на гел лак за ръцете до скоро, но бях винаги със светъл гел лак. Сега и това махнах, че нещо чух за тази синя светлина, която суши гел лака, че нещо повреждала ДНКто.. не съм проучвала истина или не, но ми се струва логично и затова реших да сваля гел лака за сега. Или поне да не го ползвам с такъв интензитет. На краката бях лакирана с тъмен лак - но и там го свалих- нищо. Ноктите ми са супер здрави на всичкото отгоре. Имам коса още, въпреки, че сериозно окапа след втората червена. Но пък след това започна нова да ми расте, която не капе. И мигли и вежди ми порастнаха.

При мен имаше супер странни странични ефекти - постоянно издухвах кръв от белите химии, а от червените- венците ми се отдръпнаха, боляха ме. Направо по едно време имах чувството, че ще започнат да ми се клатят зъбите да ми падат. Е, Слава Богу- не стигнахме до там. Помогна ми вода за уста Елудрил.

Момичета.. приключвам го! Утре отивам на последна червена.
6 месеца...какъв живот, какъв режим.

Но и това се минава, преодолява и никак не е толкова страшно. А много, много ме беше страх от това. Страх ме беше от лечението. Нямало е за какво. Каквото и в тоя живот да лекуваш, няма лесно и приятно, но си мислех, че това е непреодолимо и нетърпимо. НЕ Е ТАКА. Момичета, в началото на пътя - спокойно, само това ще кажа. Минава се.Heart Exl

Относно ефективността на химиото - при мен доста се е стопило образуванието, но все още ми се струва, че нещо напипвам, но не съм сигурна.. Ще се види на скенерите..Но да, има дами съвсем им се е стопило. Но чак да не се налага операция - за това не съм чула. До колкото знам, затова се маркира мястото преди неоад. лечение, после това място все пак се оперира и изследва за ракови клетки. (който не е за мастектомия бил определен, де)

Последна редакция: чт, 26 окт 2023, 13:24 от Ea_

# 321
Здравейте,момичета.Не съм писала скоро и да докладвам,как се развиват нещата при мен.Минах операция, едната гърда ,щеше да е глупост да не я махна ,заради всичките находки в нея, кои добри ,кои лоши,но най-вече заради мултифокалното ин ситу и папиломтозата,поне според хирурга.В крайна сметка, след доста мислене и реване,реших да махна и здравата,в нея имах 7кисти,мастопатия и тн..Направих двустранна мастектомия ,с едномоментна реконструкция .Всичко мина ,добре съм и продължавам да действам.В хистологията от мастектомията ,всичко е чисто от към нови лоши находки,в здравата гърда обаче е открито едно гнездо на атипична хиперплазия,което означава,че шанса,след година две ,да съм в същата ситуация и с нея,е бил доста голям,в болната дуктални калцификати и те е имало вероятност да се изяват на по късен етап.Диагнозата приеха,че е мултифокално папиларно ин ситу с 1мм инвазивна част.Та днес бях при др.Таушанова и тя отсече само  хормони,минах след нея и при проф .Щерев и той след доста размисли и консултация, с още двама от лекарите там,отсече,че няма нужда нищо да пия.Каза ми ,директно да излизам на вън и да продължавам с живота ,като напълно здрава.Аз съм супер доволна,обаче дали е правилно?В понеделник имам час и при проф.Дудов ,мислех да го отлагам,да не обикалям толкова,но ето пак съм с две мнения различни и ще отида и там.

Последна редакция: чт, 26 окт 2023, 15:42 от renji

# 322
  • ПЛОВДИВ
renji,  много се радвам за теб и при мен мина операцията само на дясната гърда, другия вторник стават 2 месеца и вече правя ЛТ за лимфните възли. Даже когато бях в България си купих сутиени без банели от магазин За-За в Пловдив, тъй като се чувствах гола.

Последна редакция: чт, 26 окт 2023, 18:59 от Мадам Фрапина

# 323
renji,  много се радвам за теб и при мен мина операцията само на дясната гърда, другия вторник стават 2 месеца и вече правя ЛТ за лимфните възли. Даже когато бях в България сикупих сутиени без банели от магазин За-За в Пловдив, тъй като се чувствах гола.
Радвам се,че всичко е наред и при теб❤️Аз доста трудно изживях (още изживявам)решението си и за здравата,нищо че резултатите ми показаха ,че е правилното.Обаче не съм си и помисляла ,че с това решение мога да си спестя,последващо лечение🤔Още съм в шок от това ,че проф.Щерев ми каза, с тази двустранна мастектомия не ти трябва никакво лечение,излез навън като здрава жена.Просто аз,толкова се надявах химия да нямам поне,но да отърва и хормоните , не съм и мечтала.Силно се надявам проф.Дудов да е на същото мнение и да ми се размине всичко,защото това което ми обясни проф.Щерев е доста логично и обосновано,но не го очаквах.

Последна редакция: чт, 26 окт 2023, 15:44 от renji

# 324
Ренджи, радвам се, че всичко е минало и вече се възстановяваш. Браво Heart

Правиха ли ти лимфна дисекция, аз все пак не разбрах със суспектния ЛВ какво се е случило? Явно са ти правили и са били чисти лв, за да казват лекарите така.. но аз все пак да си попитам.

# 325
  • Добрич
renji, виждаш ли, всичко се нарежда по най-добрия възможен начин!  А все  повтаряше, че нямаш късмет...

Радвам се, че е минало и вече е зад гърба ти!

Къде прави мастектомията с едномоментна реконструкция? Чудесно е, че си успяла да се организираш така за толкова кратко време.. И според мен за мултифокален тумор това е най-доброто решение. С времето ще свикнем с новата придобивка.

А хистологията ти след операцията какво показа (естроген, прогестерон, Her2  ki67)?

Радвай се, защото си късметлийка.

# 326
Еа ,за съжаление ми махнаха ЛВ,точно заради суспектния на ЯМР се разбрахме с доктора да махнем първо ниво,но по време на операцията ЛВ са изглеждали доста зле и е решил да махне всички уголемени,демек 1 и 2 ниво,но всичките са чисти ,възпалителни от предното рязане ,а част от тях са били липоматозни.В гърдата всичко е било изчистено с отворената биопсия и няма нищо намерено при тази операция,освен разни аденози,калцификати и тн.Яд ме е за ЛВ ,защото при 99% ин ситу ,бях убедена че няма как да има нещо там,но минало...Операцията направих в Александровска болница при доц.Маслянков,преди три седмици и съм още прясна.За ИХХ съм хормонозависима,с Her отрицателен,Ki от трима е изследвал само др .Алексов 10%, като др.Алексов и проф .Христова са на мнение ,че е G 1 ,а др.Фамирова е писала G 2.Според двама има микроинвазия 1-2мм.,др.Факирова е писала категорично 100% ин ситу.

# 327
  • София
Браво момиче! Както ти е казал проф. Щерев живей си живота! Надявам се проф. Дудов да потвърди това мнение.

# 328
  • Добрич
renji, при хормонозависим рак и Her2 негативен с ниска стойност на Ki67 в "напредналите" страни не прилагат химиотерапия. Чудесно е, че се разминаваш с нея! Предполагам, че и хормоналната зависимост не е с високи стойности, щом можеш и с нея да се разминеш. Наистина имаш късмет, защото дамите с хормонална терапия споделят за доста странични ефекти.

Жалко за лимфните възли щом са били чисти, но до колкото съм чела, доц. Маслянков не прави сентинелна биопсия. Така, че това си го знаела още преди операцията, а след нея само хубави новини.

Еа_, щастлива последна вливка! Вижда му се края.

# 329
Renji, много се радвам, че лутането и притеснението ти свърши.
Браво за смелото решение, което се е оказало правилно.
Наистина живей си живота щастливо, вече нямаш рак! Heart

Еа, много се радвам и за теб, че си накрая на химиотерапията! Heart Ти много ми помогна и винаги ще те споменавам с добро и ще се моля да си здрава и щастлива. Heart

Общи условия

Активация на акаунт