Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 82

• 58 494
  • 753
  •   1
Отговори
# 345
  • ПЛОВДИВ
Момичета, днес минах 5 от 15 ЛТ и за сега нямам оплаквания. Също така днес се видях с радиолошката и каза, че всичко върви добре с ЛТ и е получила похвали от сестрите че добре си поемам въздух в залата въпреки, че съм с половин десен бял дроб. Относно ръката след операция на ЛВ вече се преобличам както преди и мога да си оправя леглото сама.
Искам да Ви Благодаря за изслушването и подкрепата!

# 346
Благодаря за окуражаващите думи на всички! Все още не осъзнавам какво се случва. Всеки ден ми е като на сън.. Като чета всичко, през което преминават всички тези жени си мисля че не бих се справила..
Утетих бучка през август, едва през октомври успях да запиша час при мамолога, при който ходя. Каза, че не му харесва и трябва да го махне.. а по време на операцията ще мине през геврир и ако е злокачествено ще отстрани и лимфни възли.. Насрочихме дата.. Но след  няколко дни на мъчение и мисли отидох в Токуда за второ мнение. Там ми обясниха, че първо трябва да направя биопсия преди да мисля за операции.. че те не работят по този начин.
Направиха биопсия и сега чакам.  Като в мъгла минава всеки ден, и се опитвам да не мисля но … много е трудно.

# 347
  • ПЛОВДИВ
Благодаря за окуражаващите думи на всички! Все още не осъзнавам какво се случва. Всеки ден ми е като на сън.. Като чета всичко, през което преминават всички тези жени си мисля че не бих се справила..
Утетих бучка през август, едва през октомври успях да запиша час при мамолога, при който ходя. Каза, че не му харесва и трябва да го махне.. а по време на операцията ще мине през геврир и ако е злокачествено ще отстрани и лимфни възли.. Насрочихме дата.. Но след  няколко дни на мъчение и мисли отидох в Токуда за второ мнение. Там ми обясниха, че първо трябва да направя биопсия преди да мисля за операции.. че те не работят по този начин.
Направиха биопсия и сега чакам.  Като в мъгла минава всеки ден, и се опитвам да не мисля но … много е трудно.
bebokate, кураж момиче, сега си като мен, когато чух диагнозата и започнах ХТ и страха преди операцията. , но сега вече съм на ЛТ и хормоно терапия с Фемара и Золадекс и се чувствам добре. Все още ми е пред очите мига в който си прибрах телефона в шкавчето, дадох ключа на сестрата и се молех да се върна в стаята, да се чуя с баща ми и да пиша в темата. Според мен първо направи ХТ а после операция, че да не стане като мен през 2005г. оперираха си беля дроб и 2012 се откриха лезйи в черния дроб. Това е мое мнение, но добре си се насочила за 2-ро мнение. Аз нямах време да търся второ мнение и малко ме изнерви онколошката, но другата седмица имам среща с друга в болницата където правя ЛТ и усещам, че ще е моя човек, тъй като целя персонал е усмихнат и учтив.

Последна редакция: пт, 27 окт 2023, 21:24 от Мадам Фрапина

# 348
bebokate ,всички тук те разбираме напълно,как се чувстваш.Добро решение е било да потърсиш и второ мнение,и да биопсия се препоръчва ,като първото нещо ,което трябва да се направи.Знам ,че и да ти пишем да се успокоиш ,на този етап няма да стане лесно,но ще се справиш.Изчакай си резултата,още няма нищо сигурно,но и да е лошо ще се справиш ,ти си по силна отколкото очакваш .

# 349
  • Добрич
bebokate, добре е, че не си се съгласила на операция с гефрир. Ако си изчела назад в темата, трябва да си разбрала, че кор биопсията и хистологията след нея са в началото на правилното съвременно лечение.

Гефрирът е остарял метод и не се прилага в "напредналите" държави, защото дава много грешки. Дамата осъдила болницата в Русе,  заради отстранена гърда е била с гефрир. За съжаление тук се прилага май масово и даже от лекари, спрягани, като корифеи в областта на гръдната хирургия...

Дай си малко време за приемане на ситуацията. Все още нямаш злокачествена диагноза. Даже да е такава,  в момента ракът се лекува. Вярно, че лечението често има странични ефекти, но най-важното е, да имаме хъс за живот, защото това е нашето тяло. Карциномът е, като нежелан самонастанил се квартирант и с умела тактика се освобождаваме от него. Само трябва да сме уверени в изхода и да си изиграем картите правилно.

Виж колко дами пишем тук и всяка от нас води успешна политика с натрапника. Дано ти само отстрани гледаш екипа ни!

Горе главата!

"Всичко, което не ни убива, ни прави по-силни."

# 350
bebokate, това което преживяваш сега е най-трудното.
Сигурно си представяш, че най трудното са операцията и терапиите после, но не е така.
Най-трудно ми беше първият месец, неизвестността,  чакането, надеждата че ще събудя и няма да го има този кошмар.
Ревях всеки ден, избиваха ми сълзите както стоях на работа например, или както си стоя на опашката в магазина.
Вярно, болеше ме след операцията, но не е нещо непоносимо. Обаче изпитах голямо облекчение. Сега си чакам гаденето и косопада, но пак ми е спокойно, защото знам, че ми върви лечението.
Ти вече минаваш най-гадното. Поплачи си, моли се биопсията да покаже доброкачествено образувание.
Ако е доброкачествено обаче, също го махни, може да прикрива нещо друго. Не му е мястото там.
Пиши тук като ти излязат резултатите. Аз получих много добри съвети, предполагам и за теб ще бъде така.
Късмет и още късмет, и хубави резултати! Flowers Four Leaf Clover

# 351
  • Neverland
Здравейте ,мили дами ! Интересува ме дали кор биопсията не е опасна при клъстер от микрокалцификати ,който е с твърдост на мъртва кост ?Anguished Има ли някой на който му е правена такава биопсия ...имам чувството ,че иглата направо ще го натроши:hushed: А четох и други страшни работи след биопсия... Благодаря !

# 352
Здравейте ,мили дами ! Интересува ме дали кор биопсията не е опасна при клъстер от микрокалцификати ,който е с твърдост на мъртва кост ?Anguished Има ли някой на който му е правена такава биопсия ...имам чувството ,че иглата направо ще го натроши:hushed: А четох и други страшни работи след биопсия... Благодаря !
Ани ,на много от нас е правена такава биопсия,но честно казано , дали е ефективна за случай ,като твоя ,не мога да кажа.Аз съм малко резервирана към кор биопсията при определен тип лезии,но истината е ,че в повечето случаи това е правилната първа стъпка.Не знам, кои са чак толкова страшните неща след биопсия ,за които си чела.До колкото аз знам ,има риск от фалшиво отрицателен резултат  и рядко, но  възможно ,може да се получи инфекция,нито едно от двете неща не е чак страшно.Във филмите за разнасяне на рака ,те съветвам да не влизаш и да ги игнорираш,приемаш ,че щам навсякъде твърдят,че не разнася ,значи е така.А колкото до натрошаването на клъстера,едва ли ще се случи,не ми се вижда много възможно,но говори с лекар.От какво е резултата?ЯМР правен ли е ?

Последна редакция: сб, 28 окт 2023, 21:51 от renji

# 353
  • Neverland
Ани ,на много от нас е правена такава биопсия,но честно казано , дали е ефективна за случай ,като твоя ,не мога да кажа.Аз съм малко резервирана към кор биопсията при определен тип лезии,но истината е ,че в повечето случаи това е правилната първа стъпка.Не знам, кои са чак толкова страшните неща след биопсия ,за които си чела.До колкото аз знам ,има риск от фалшиво отрицателен резултат  и рядко, но  възможно ,може да се получи инфекция,нито едно от двете неща не е чак страшно.Във филмите за разнасяне на рака ,те съветвам да не влизаш и да ги игнорираш,приемаш ,че щам навсякъде твърдят,че не разнася ,значи е така.А колкото до натрошаването на клъстера,едва ли ще се случи,не ми се вижда много възможно,но говори с лекар.От какво е резултата?ЯМР правен ли е ?
renji ,благодаря за отговора .Резултата е от мамография ,без ТУ формации ,само микрокалцификати.На ехограф  фиброкистозна мастопатия с хипоехогенна зона без доплеров сигнал.Относно публикациите

# 354
  • София
Ана Мария, къде тук виждаш нещо притеснително относно биопсията? Не намирам подобен текст в линка, който си дала.

# 355
Ана Мария,правилно съм се досетила,че си чела,че кор биопсията разпръсква рака и тн.В линка,който си качила обаче ,до колкото аз разбрах го опровергават това твърдение.Но както и да е ,както написах и по горе, те съветвам да не ги мислиш тези неща,а да си намериш лекар с който да обсъдите как да продължиш и да ти разясни всичко ,което те притеснава.След мамографията мисля е редно да направиш ЯМР ,поне при мен и мой познати ,така беше.При мен на мамография беше само микрокалцификати няколко без ТФ,но на ЯМР се видя лезия с определени характеристики.На ехография и при мен имаше мастопатия и хипоехогенна зонна.

# 356
Момичета, днес ми махнаха дренажа/50мл.се бяха събрали от четвъртък до днес/ и вече пътувам към София.
Имам няколко питанки 🙂
Сега чакам резултата от хистологията и тогава отивам при онколога да назначи лечение и евентуално генетичен тест, нали така?
Документа, който ми дадоха от болницата за телк, къде ходя с него и кога?
Направления за какво ще ми трябват и тази хистология има ли как да мине по каса?
Благодаря ви предварително, ако и вие се сещате за нещо, което ще ми е полезно ще се радвам да споделите.
Предполагам, че след като се чуствам ок мога да се завъртам в офиса за по 2-3 часа, че тези дни ми запалиха телефона

# 357
  • София
Кейт, първо браво. Друго си е без дренажи. Сега подред.
1. С резултат от хистологията при онколог. Точно така. Ти ще имаш и протокол от онкокомисиа.
2. Рано ти е още за ТЕЛК. Телк след активното лечение - операция, химио и лъче. Тогава ще ти трябва епикризата. Но и онкологът ще иска да я види.
3. По принцип ако си оперирана по каса хистологията ти е безплатна. Явно не си (извинявай забравила си ама май си при Вълкан Иванов платено). Ако си платена операция не виждам как ще мине по каса хистологията.
4. Можеш да се завърташ в офиса, но не се изморявай. Важното е да се възстановиш хубаво преди останалото лечение  което те чака.
Дано съм ти била полезна. Ако някъде бъркам моля "старите кучета" да ме поправят.

# 358
Keit, след като се чувстваш добре, офисът ще ти се отрази още по-добре, съдейки по моя опит. 🙂 След операцията хирургът би следвало отново да те представи пред онкокомисия - поне при мен беше така. В протокола съответно от въпросната комисия пише какво е последващото лечение, напр. Химиотерапия, лъчетерапия, хормонална терапия и т.н. С този протокол и епикризите от операцията, както и хистологии отидох при онколог. Оперирана съм в държавна болница и освен избор на екип и някакви дребни такси , не съм плащала за хистологии. ТЕЛК - документи се подават след края на активното лечение и изтичането на всякакви болнични. Справяш се идеално! Кураж и успех!

# 359
Бързо възстановяване, Кейт, че животът кипи и чака движението на света да се поддържа и с твоята енергия Simple Smile
При мен след операцията д-р В. Иванов ме извика на контролен преглед в Сити клиник, поговорихме, смени ми превръзката, обсъдихме резултатите и вероятното лечение въз основа на тях. Той при всички случаи ще изчака хистологията (при мен излезе за около 13 дена), за да я впише в епикризата ти, и когато я напише и подпише, ще ти се обадят от Темелков да си вземеш документите. При мен той ми даде насока къде да отида, т.е. вероятно ти ще отидеш в избран от теб или препоръчан такъв онкодиспансер в София (или онколога, който си избрала ще те насочи за стъпките нататък), където да те заведат в системата. Лично аз все още нямам личен онколог и разчитам на пътеката, която води на някъде Simple Smile В диспансера си бях подготвила копия на всички документи и изследвания от най-първия момент, когато чух "това не ми харесва". Завеждащия началн. онкология в диспансера още докато разглеждаше и вкарваше документите, въз основа на резултата от хистолог., ми каза в каква посока ще е лечението. От диспансера ще ти се обадят, когато решението и протоколите са минали, за да отидеш да си ги вземеш (при мен бяха готови до седмица). И с тях вече отидох да си запиша час за консултация в лъчето.. е тук вече доста почаках, от датата на консултацията до изготвянето на плана, чаках над две седмици, емоционално го изживях, не е приятно да чакаш ден след ден да звънне телефона, но ето, че и това мина и днес ще ми е първия ден на лъче, отново съм доста развълнувана, само за тоя рак мисля, и ке моля да не се появява отново Simple Smile Междувременно ми звъннаха от Здравната каса, че протокола ми е електронно подписан и готов и да отивам при личния лекар за електр. рецепта, та почнах и хормоналните хапчета и инжекции. На 3-ти, 4-ти ден някъде ме заболя внезапно единия крак, добре че си бях в къщи, куцах от болка няколко минути, после ми мина, абе усещам някакви болежки костни, но още ги опознавам, както се казва. Пак около 4тия ден ми се появи и нещо като цистит, парене, което е много неприятно особено, ако си навън, бързам да търся WC, няма да коментирам дали успявам винаги да стигна навреме. Дали е страничен ефект, незнам, но дано отмине!. Но вярно е, след операцията, всичко е по-тромаво, изнервящо за пациентите... лично на мен не ми обясняваха, че трябва да следя датите на протокола за лекарствата, както и кога и къде да отида, когато наближи изтичането на срока на  документите, все трябва да питам някой.. е, питам, водя си записки, абе не е да не е интересно Simple Smile
Сори, но не ми се отдава да пиша по-систематизирано, като първо, второ, трето.., аз съм по разхвърляните есенни листа, дано не съм ви досадила, но почувствах, че ми се пише, та така..
Хайде, готЯни,  настроението на деня да е вътре във вас и вие в него Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт