Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 82

• 59 321
  • 753
  •   1
Отговори
# 450
  • София
За кабинетите си много права. Делят ги. Щерев е в един кабинет с Петрова. Което си е тъпо наистина

# 451
Да се оплача от майка ми. Не иска да ходи да се разправя с РЗИ и да пуска жалба, защото си мисли, че ще си навреди, ще и откажат ТЕЛК и пр.
Днес е звъннала по телефона и служителката и се е сопнала, че въобще не са стигнали до м.юни и да си чакала.
Ама мен това не ме устройва като отговор и съм бясна.
Около мен двама души приключиха сагата ТЕЛК за месец-два. Единият дори не е болен, а беше представен за такъв, както и да е.
Това за мен е безхаберие и моля за съвет, аз като роднина мога ли да направя нещо по въпроса и да се задействат? Също така може ли да има негативен ефект върху майка ми, ако тя си потърси правата?
Кити, отиди на място с личната карта на майка ти. Там попитай охраната към кого да се обърнеш за справка, без да се обясняваш много много. При нас охраната взима личната карта и отива да провери в състава. И ти казва- още не е излезнало или кога е излезнало.С жалба едва ли ще ги пришпориш, но поне да знаеш дали изобщо го има. Ако наистина няма, почвате да чакате и когато излезе, тогава може би има вече смисъл да пускате жалба, за да не ви режат пари, понеже е по тяхна вина. Така мисля, че е реда.

# 452
Аз правих химията в Надежда, не мога да се оплача от организацията. Имала съм три диспансерни прегледа до сега - също не съм имала проблем. Като поисках направление за ПЕТ веднага ми дадоха, изпратиха го служебно в Сити. Чаках 5 месеца и половина за дата, но мои познати, които са на диспансер там, чакаха горе-долу толкова и те. Аз лично не разбирам за какво размотаване става въпрос, ако правиш Пет скенер или ЯМР в друга болница. Те така или иначе не са част от диспансерния преглед никъде, поне доколкото аз знам. Отиваш и ги правиш самостоятелно. Дали ще е в Надежда или Сити, не обикаляш болниците една след друга в един ден за едно изследване.
До сега не съм имала проблем с диспансерните прегледи, ако отида в посочения час. Писледният път миналия месец отидох в 12:30 и в 15:00 бях готова - кръвни изследвания и рентген на бял дроб.
В интерес на истината и аз мисля дали да не сменя с Токуда, но ако няма проблем, повече от едно ЯМР и един скенер в годината ми се струва безсмислено и неоправдано облъчване.

# 453
  • Русе
Да си кажа пак за Токуда. Първите три години бях на 6 месеца. На първите 6 само кръв, на вторите + Пет. Винаги. Предният месец минах кръвните и чакам дата за ПЕТ-а. Каза ми след около месец и вече чак другата есен, минавам на година.
Организацията: дните за диспансер за вторник и четвъртък. Аз винаги отивам към 11 (нали пътувам от Русе, пък и тогава вече няма кой знае колко народ. Последният път имаше две жени преди мен, но за протоколи и чаках около 20 мин), чекирам се, сестрата ми пуска документацията и отивам да ме точат. 5-10 мин за кръв, според трафика и си отивам. По някое време лекуващият ми онколог ми се обажда и се разбираме за следващото ходене. А ако съм събрала въпроси за онкото, след чекирането минавам през отделението, говорим си и кой от къде е. Единият път минах за 15 мин всичко. Те сами си придвижват документите вътрешно и аз никъде не ходя. Искала съм извънредно ЯМР, веднага ми назначиха срещу 120 лв и три дена клинична пътека. А, и предната година скенер със контраст ми правиха пак за три дена и 120 лв (сега май са вдигнали таксата). За химията пак се лежало три дена и има такса, но аз правих химията в Сити, а там таксата беше еднократна, но пък отивах и се прибирах още в деня.

Не, че Токуда са цвете за мирисане, но аз определено съм доволна, което си е доста субективно все пак. В Надежда  съм минавала през отделението, че хирургията им е зад онкото, винаги много народ и някакси изглежда вечно като безкрая. Точно като в Сити и това беше причината да сменя болницата. За първата химия тръгнах в три сутринта за София, за да съм там в 8 за кръвните. Закачиха ме в 17 часа. Цял ден гладна, без да мръдна от мястото си, да не изтърва повикването, уплашена от неизвестността... С една жена от Троян (тя за диспансер) си отвисяхме като за световно и логично, щом ме закачиха получих паник атака. Имах чувството, че умирам.  Пак, че съседката по стол не ме остави и не спря да ми говори, докато не си поех въздух.
От тогава не искам да чувам за чакането дори и на касата на Била.

# 454
Чайлд, и аз  съм много разочарована от диспансера в Надежда, но от жени като нас разбирам, че май навсякъде е така. Та наистина в този смисъл проф. Щерев е прав(, предполагам че визираш него с разпечатките от онкологичните  гайдлайни). Оставаш с гадното чувство, че целта е просто една болница да усвоява едни пари регулярно. На мен два поредни прегледа ми назначават ехография на корем Simple Smile . Аз сама попитах дали не е време за някакъв скенер и за мое най-голямо учудване ми препоръчаха веднага ПЕТ, а не обикновен, какъвто казваш имало при тях. На всеки преглед е различен лекарят и нищо не се коментира, ако изрично не зададеш въпроси . Гледат се кръвните и толкова. На първия преглед и на мен не можаха да ми намерят досието и бяха готови да ме пратят вкъщи да им нося нови копия, но аз се запънах и след доста търсене го намериха.
На последния преглед попаднах на д-р Караниколова и за първи път останах доволна. Някак си усетих личен подход.
Много обмислях дали да не се прехвърля в Токуда, но ще видим по-нататък.
От кога се минава на 6 месечно наблюдение, от втората година ли?
  Моли,на скенер не те ли викат през три месеца?От кога си диспансеризирана.Мисля,че с теб по едно и също време се лекувахме.На мен през два месеца ме викат на диспансерен(Пкк+рентген на бял дроб) и на три месеца скенер.Доволна съм от лекарите мили,млади и спокойни.Отговарят на въпросите.

# 455
Сис,
От февруари съм на диспансер . До сега съм ходила 3 пъти на всеки 3 месеца. Сега на 24-ти ще ми е четвърти.
До сега освен ПКК, АСАТ, АЛАТ и туморен маркер на всеки преглед минавам ехограф. Веднъж минах рентген на бял дроб, веднъж гърди и веднъж корем. Сега на 24-ти пак корем са предвидили. Аз приключих лечението в края на октомври 2022, но понеже не бях минавала никога ПЕТ, решиха да мина и за това първия диспансерен отиде чак февруари 2023.
Ти къде си диспансеризирана?

Последна редакция: чт, 09 ное 2023, 22:03 от Mollly

# 456
Сис,
От февруари съм на диспансер . До сега съм ходила 3 пъти на всеки 3 месеца. Сега на 24-ти ще ми е четвърти.
До сега освен ПКК, АСАТ, АЛАТ и туморен маркер на всеки преглед минавам ехограф. Веднъж минах рентген на бял дроб, веднъж гърди и веднъж корем. Сега на 24-ти пак корем са предвидили. Аз приключих лечението в края на октомври 2022, но понеже не бях минавала никога ПЕТ, решиха да мина и за това първия диспансерен отиде чак февруари 2023.
Ти къде си диспансеризирана?
   Да,ти малко по-рано беше приключила с лечението.Аз от юни съм диспансеризирана.Дай Боже винати да е наред всичко.

# 457
  • Добрич
Момичета, като чета по колко време (с месеци) чакате за дата за ПЕТ скенер в София, искам да ви обърна внимание, че в провинцията не се чака така. Ако не искате да чакате, можете да направите изследването и на друго място. Вярно, че ще се разходите и това са разходи и време, но аз го приемам, като "здравен туризъм".

# 458
Момичета, като чета по колко време (с месеци) чакате за дата за ПЕТ скенер в София, искам да ви обърна внимание, че в провинцията не се чака така. Ако не искате да чакате, можете да направите изследването и на друго място. Вярно, че ще се разходите и това са разходи и време, но аз го приемам, като "здравен туризъм".
Точно! Когато пратих документите в Панагюрище, ми се обадиха в рамките на два- три дни, за да ми дадат дата. Която също беше в рамките на дни. После ми пратиха диска и рачитането по пощата.

# 459
Не е толкова важно къде е правен скенера, а кой ще го разчете. Давайте диска и за второ мнение, едни 100/200 лв са нищо като си спокоен, че резултатите ти не са от претупаните на конвейера.
Това да се чака за ПЕТ скенер в Сити и Токуда по 5/6 месеца е абсурдно, особено за Сити, като знам за няколко случая с находки, които не са видели.

# 460
Аз се лекувах в Сердика и сега съм на диспансер там.
Вече съм през 6 месеца, кръвни и ехограф.
Имат ЯМР и ако лекуващият лекар прецени за друго образно издават направление.
ПЕТ скенер правя в Александровска, а преди дни бях на сцинтиграфия в Ив. Рилски.
Часове в рамките на седмица и не съм плащала нищо.
Избрах болницата заради д-р Марчела Колева и не на последно място заради удобната локация.
Вече три години съм там и всичко е точно.

# 461
  • София
Точно! Когато пратих документите в Панагюрище, ми се обадиха в рамките на два- три дни, за да ми дадат дата. Която също беше в рамките на дни. После ми пратиха диска и рачитането по пощата.
Ок, а как точно става това - аз съм в Сити на диспансер, ако искам да отида другаде на Пет-скенер, искам от лекуващия онколог да ми издаде направление за това и го изпращам сама в Панагюрище, или? Въпросът ми е как се случва на практика, защото съм в Сити от началото за всичко и никога никъде не съм изпращала нищо, те сами си действат по някакъв вътрешен ред.

# 462
Предполагам, от тях искаш направлението. Може да се обадиш в Панагюрище и да питаш точно как да процедираш. Те ти казват конкретно кое направление да поискаш и какво още да им пратиш. Моето направление дойде от онколога, който ме следи.

# 463
  • Sofia
Олив, подозирам, че ще се запънат да дадат за друго място. Или поне ще направят коментар. Направлението за ПЕТ важи месец - това Щерев ми го обясни, в Сити също са ми го казвали, но там служебно се грижат да си го подновяват. Щерев ми обясни, че ако ми даде направление, със сигурност ще трябва да тичам обратно за подновяване до датата на явяването му. Не знам дали е така, защото последния ми ПЕТ беше назначен от Недев от Сити и си го направих там. Второ мнение за него получих от проф. Пиперкова. Тя ми показа и как изглежда на екран самия скенер и честно да ви кажа, трябва да си крайно неглиже, за да не видиш нещо, което свети, а не си описал после. Та, докато си говорих със старшата в Нуклеарна там, тя ми обясни, че при записване за дата не е задължително да има направление пациента, а само да си подаде документите. Като получи датата - тогава отива да се вземе направление и го носи. Аз мислех следващия да го правя в Дървеница, но ще видим. В Сити са много добре организирани и това много ми харесва, освен че и обстановката ми е крайно позната и знам какво след какво следва.

# 464
Олив, и аз мисля, че ще се запънат да дадат за друго място.  Не пречи да се пробва обаче.  Да видим с какви доводи ще излязат при положение че при тях се чака 6 месеца.
Чайлд, на мен през август ми казаха от Надежда следната процедура: От ЛЛ с т.нар. зелен талон (119 мисля беше) се подават документите за ПЕТ. Като се обадят за дата, пак от ЛЛ направление за онколог. Него го занесох в Надежда и след два дни ми се обади доктора, че е издал направление за ПЕТ и ще го изпратят служебно в Токуда, където ще ми е скенера.

Общи условия

Активация на акаунт