Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 30 478
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте!  В много тъпа ситуация попаднах, трябва ми съвет, защото се отчайвам. Започнах работа в един салон, като преди да подпиша трудовия си договор ме "пробваха" на клиенти и прецениха, че съм добра, като ми плащаха веднага заработеното и си имах работа, взех прилични пари. Вече като мина време обратната връзка е, че никой не се е оплакал от мен, услугата е била изпълнена както трябва. Обаче се оказва, че тези клиенти са подбирани, това бяха тийнейджърки, случайни хора, в общи линии сега си давам сметка, че съм пробвана на клиенти, които не са най-ценните за салона. След като си подписах договора, спряха да ми дават каквато и да е работа. Работният ми ден е 10 часа и съм длъжна през цялото време да седя там, но без 1 стотинка заплащане, защото реално нищо не работя, а няма твърда заплата, само %. Клиентите ги вардят и не дават да се докосна до тях, днес пак правих една тийнейджърка рускиня. А уж ме прецениха, че съм добра, за да не изгоня клиентелата. Вече 3 дни стоя по цял ден без 1 стотинка, като бивам уверявана, че нещата ставали постепенно. Чувствам се като чирак, зачиствам, правя кафе, направо ми е обидни бих казала. Чиракът учи занаята без пари, а аз съм изсипала две заплати за обучение и давам всичко от себе си. Аз осъзнавам, че така седейки по цял ден без да правя нищо, няма как и да вдигна качеството на работата си. В седмицата имам 1-2 клиента записани. Честно казано съм изумена в каква ситуация попаднах, защото нещата изглеждаха повече от добре. Моля за някакъв съвет.

# 616
Не мога да дам кой знае какъв съвет, но това е безумно да стоиш 10 часа като нямаш клиентела и не ти дават заплата за това. Варианта, който аз виждам е да си потърсиш друго място.

# 617
На редовен трудов договор ли си, или самонаета? За първи път чувам договор с основна заплата нула лева.
По въпроса, можеш само да обсъдиш проблема с този, който те е наел. Да не е Царят давя, пъдарят не дава...

# 618
Изкуствена йерархия с много нива, създаваща впечатление, че имаш кариерно развитие. Да, повишаването в  позиция по-нагоре е обвързано и с по-високо възнаграждение.

В такъв случай е силно препоръчително да поставиш въпроса пред прекия мениджър при следващата среща за оценяване или както там се нарича. Никой друг няма да помисли за твоите интереси, ако сама не го правиш.

Освен това (и особено ако става дума за BPO компания) разходите за възнаграждения винаги да лимитирани и работодателят приоритизира онези "бебета", които плачат най-силно.

Море, на какъв договор си? С трудов това не изглежда възможно.

# 619
На редовен трудов договор ли си, или самонаета? За първи път чувам договор с основна заплата нула лева.
По въпроса, можеш само да обсъдиш проблема с този, който те е наел. Да не е Царят давя, пъдарят не дава...
Договорът е стандартен с обявена МРЗ. Относно клиентие, отговаря ми се, че е нужно да имам търпение. Трябвало да съм там, за да свикнат хората с мен и аз с работата (с какво да свикна като нищо не правя не знам). Искам да уточня, че макар да е 10 часа смяната, не 8, имам и повече почивни дни, така че в това отношение всичко е ок.

# 620
Договорът е стандартен с обявена МРЗ. Относно клиентие, отговаря ми се, че е нужно да имам търпение. Трябвало да съм там, за да свикнат хората с мен и аз с работата (с какво да свикна като нищо не правя не знам).

В такъв случай в края на месеца следва да получиш поне МРЗ. На мен обаче ми изглежда, че са те взели за да обираш случайните клиенти и на останалите да не им се налага да се занимават с тях.

# 621
Е, тази МРЗ няма ли да ти се плаща в края на месеца?
Иначе как си набираш клиенти? Те няма да паднат от небето, трябва да си създадеш клиантела. Така работят фризьорките, не е нещо ново.

# 622
Салонът вече има клиенти, като те се записват през платформа при познатите им вече колежки, а някои директно по телефона на шефката, като тя си ги записва където прецени и така почти нищо не достига до мен. Някой случаен, някой записал се от редовните и така. Но не може с 3ма човека за седмица да се изкара. И аз знам, че е редно на края на месеца да получа мрз, но просто не виждам как ще стане, освен ако не тръгна с рогата напред. 😅 Идеята беше, че те ще ми осигурят клиенти, защото имало повече желаещи, отколкото могат да вземат, работели по 12-13 часа и т.н, и един вид трябваше човек, който да вземе част от хората.

# 623
  • София
Море, ти си наета на % . Това е редовна практика във фризьорски и козметични салони. Още 2010 - 12 г. го правеха, нищо не се е изменило. Предполагам, че си карала курс за маникюр - нали писа как си дала 2 заплати за обучение.
Да поясня и друго - договора е на МРЗ и следва изненада другия месец. Ще ти поискат да дадеш полагаемото за здравни и песионни осигуровки.
Моя съвет е да си потърсиш друго място - на наем. Пак ще си осигурена на МРЗ в договора, но 2та кв. м. са си твои и ти ще решаваш колко клиента за кога да запишеш. А и собственика ще има интерес да идват клиенти, че да си плащаш наема и режийните.
Но като цяло е трудно да спечелиш редовни клиенти, всяко начало е трудно. Затова повечето нови кандидатки работят някъде 2/2 и в свободното време клечат по салоните.
Другия вариант е да си наемеш собствено, малко помещение някъде и да си работиш сама.

# 624
А сегашните клиенти си записват час при конкретен фризьор и изобщо как е организирана работата? Ако всички са с пълни графици, е странно да не записват часове и при теб - логиката да те наемат е да изкарват пари от теб. Освен, ако уговорката не е ти да имаш стол, за който плащаш наем и съответно сама си осигуряваш посещаемост - има и такива варианти.

Предстои силен сезон - 8ми декември, именни дни, коледно-новогодишни празници. Говори с шефовете и се възползвай от наплива на хора.
Отделно - твоят приятелски кръг знаят ли, че си започнала работа? Сподели, може някой да те препоръча на трети човек.

# 625
Море, ти си наета на % . Това е редовна практика във фризьорски и козметични салони. Още 2010 - 12 г. го правеха, нищо не се е изменило. Предполагам, че си карала курс за маникюр - нали писа как си дала 2 заплати за обучение.
Да поясня и друго - договора е на МРЗ и следва изненада другия месец. Ще ти поискат да дадеш полагаемото за здравни и песионни осигуровки.
Моя съвет е да си потърсиш друго място - на наем. Пак ще си осигурена на МРЗ в договора, но 2та кв. м. са си твои и ти ще решаваш колко клиента за кога да запишеш. А и собственика ще има интерес да идват клиенти, че да си плащаш наема и режийните.
Но като цяло е трудно да спечелиш редовни клиенти, всяко начало е трудно. Затова повечето нови кандидатки работят някъде 2/2 и в свободното време клечат по салоните.
Другия вариант е да си наемеш собствено, малко помещение някъде и да си работиш сама.
Да така е, аз знам за осигуровките, въпросът е, че не съм изкарала дори за тях.

# 626
  • Melmak
Море, много гадно звучи това! Какъв е тоя салон, който наема човек, а няма клиенти за него? Според мен това място не е ок. Съгласна съм с повечето мнения преди мен, наеми си място в оборотен салон. Направи си добър маркетинг, развивай инстаграм, прави приятелки. Трудно се намира читава маникюристка в големите градове. Клиенти ще намериш, когато те научат за теб. Не чакай шефката на салона да ти подаде ръка или колежките ти да пуснат кокала.
На % според мен не е изгодно за теб. С наема поне знаеш какво трябва да дадеш на месец, другото си го прибираш. Наистина предстои силен сезон, хората се върнаха от почивки и идват много имени дни, празници и празненства. Започвай да развиваш социалните мрежи и карай хората да търсят теб лично, а не салона.

# 627
Правиш си някакъв профил във ФБ и други мрежи, пускаш прически и картинки и се рекламираш.  Лека полека може да дойдат първите и ако си добра вече ще те препоръчват.

# 628
Всяко начало е трудно и конкуренцията не е малка - особено в бюти индустрията. От днес за утре клиенти няма как да се направят. Ще има и много, които ще идват и няма да повтарят.
Добре е, че имаш курсове, но това изобщо не е всичко. Стотици хора имат курсове и нищо.
Щом си в този бранш - разгледай какво правят успешни бизнеси, з да се промотират. Правилно са ти казали да си развиеш социалните мрежи. Направи си много добра калкулация на цените и виж какви отстъпки за първи клиент, за лоялни такива може да предлагаш. Много е важно да не работиш под себестойност на вложението, защото това ще те вкара в много порочен кръг - ще работиш, но няма да имаш пари за реинвестиция, камо ли за печалба.

Покани приятели и познаати на процедура и ги помоли да споделят в социалните мрежи, ако са доволни и да те тагнат. Ти също по този начин ще си генерираш съдържание, а и практика.

Успех!

# 629
Добре де, като видя такава обява някъде и направо настръхвам, някак само от начина, по който е написана, става ясно, че ако си нормален човек трябва да бягаш с 200, пък ако ще и висока заплата да дават..и това е обява, която постоянно се публикува, явно не могат да си намерят читав човек. Само на мен ли подобни обяви ми се струват безумни, още преди да кандидатстваш ти става ясно, че там ще си само роб, само мои разсъждения ли са това или така е масовия работодател

Точно днес я видях, за правния сектор е нали. И мен не ме изкефи. Звучи хард. Отношението към юристите по принцип е под всякаква критика.
 Толкова е зле положението в нашата сфера е, че обмислям да се хвана на неквалифицирана работа. За същите или дори по-високи пари от масовата средна в сектора ще е и ще си спестя и доста нерви със сигурност. Предвид, че търся работно време, локация, ясни правила и отговорности и възносжот за мозъчна адекватност вечер в семейството ми, това ми е варианта, за да можем все пак да се издържаме. В момента положението при мен е следното: СВ-то ми е богато и хваща окото, имам опит в различни области на правото. Аз знам, че мога, и съм се доказвала когато и пред когото трябва. Но сега съзнателно избирам да работя за Х пари срещу Х условия, с цел да ми е по-леко и рутинно на душата, че още ми държи влага бурнаута отпреди да родя. В един момент почват да подпитват къде какво съм правила, аз всеки път си казвам мълчи си бе, не се обяснявай, ама пустия стремеж към доказване. След което почват да ми мятат разни странични нещица, щото знаят, че мога и ще се справя, докато се зарина и няма избутване, нито шансове за отпуск, че са се натрупали задачи. Ужасно е. Аз не съм човек, който се е научил да скатава и да поставя граници. Дайте съвети - как се усмирява работодателя в такива случаи ..
Много разчитам все пак да намеря мир със себе си и средата си в професионално отношение, че много усилия съм хвърлила. Но каквото такова. Въпрос на приоритети - не желая да бъде отгледано от външни хора , щото майка му прави кариера и е неврозна.

Общи условия

Активация на акаунт