Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 30 469
  • 743
  •   1
Отговори
# 645
BTW, бих добавила и друго по повод съветите за социалните мрежи. Качвала съм снимки с цел реклама във фб на моя работа, като може тук-там да имам грешки, аз виждам, че не е перфектна. Тези грешки бих казала, че почти само професионалист може да ги види, нетренирано око не. Пише ми се на ЛС да махна снимките, защото се виждали недостатъци и било лоша реклама за салона. 😅
Море, вслушай се в собственичката, възможно е да е права.  Ти може да прецениш как да презентираш себе си, но е нейна крайната дума как да бъде презентиран салонът.
Дадоха ти съвети да си увеличиш присъствието в социалните мрежи, последвай го, но прави реклама на себе си и не се отъждествявай със салон.

# 646
То и на мен не ми забранява изрично.

Не ти забранява какво? 🙂

# 647
  • София
Да събирам болничните на колегите.
Мерси за отговора, макар че според мен не е правилно.

Скрит текст:
Дружката по интелектуален потенциал на сегашния ни ТЛ разровила болничен на една бременна колежка и седи на вечеря с целия екип и я "изнудва" и приканва да си каже. Беше разпространила бременност на друга колежка, която за пореден път се оказа неуспешна и всички я гледаха жално и със съжаление.

Аз сега съм просто с вирусна инфекция, но пак няма да съм доволна някой да ми гледа адреса, ЕГН- то и т.н. Това като предварително обяснение на "ти пък, кой ще се занимава с такива простотии". Ще се и още как.

# 648
  • София
Кечър,
Този казус с болничните го има навсякъде. Тъй като здравословното състояние се води най-висок клас на конфиденциалност на информацията (също както религиозното вероизповедание и сексуалната ориентация), във фирмата трябва да имате нещо като нива на достъп до различните класове информация. Не зная ТЛ като какво се водят, но е възможно да нямат правото да оперират с такива данни. Освен това, по изискванията на GDPR има специални неща, които казват как да бъде съхранявана таква информация.

Мога да ти кажа аз как съм го решила:
Аз имам право на достъп до най-секретната информация, но хич и не ща да я знам. Понеже доста често хората излизат в болничен и се обаждат по телефона, ми изпращат болничния на снимка, като ако се притесняват, почернят диагнозата от снимката на пейнт или някаква друга програма. На мен ми трябва информация по следните точки:
1. Че такъв болничен лист наистина е издаден - от кога, до кога и да се вижда, че е истински. Т.е. аз трябва да отразя отсъствията за целите, за които на мен ми трябват.
2. Да проследя, че в някакво обозримо бъдеще, оригиналът ще бъде предоставен на ЧР.

Ей ся се сещам, че ЕГН-тата може да пристесняват някого, ще им предложа да ги почернят и тях.

Редактирам се: това, което си сложила в скрития текст е ужасно и отвратително!

# 649
  • София
Благодаря, досега така сме процедирали - предишният ми е казвал същото като теб. Аз на ХР пращам, няма проблем, написах горе сега какви са ми притесненията да го пращам на ТЛ.

# 650
Да събирам болничните на колегите.

Да, ако работодателят (пред когото съгласно закона се представят болничните) ти го възложи.

А останалото е признак на абсолютна простащина, но ти и сама знаеш, че това се оправя единствено със смяна на средата и съответно популацията от колеги. 🙂

# 651
  • София
Да Simple Smile

# 652
При нас болничен се праща към пейрол като има и мейл до ръководител, с който уведомяваш, че няма да си на линия в този срок. Копирала съм пряк ръководител по мое желание, не защото е нужно.
Като мениджър на екип също са ме копирали в мейл или са го пращали само до мен и аз имам ангажимент да го пренасоча.

Честно казано не ми е хрумвало да чета диагнози, а да ги коментирам с някой друг ми се струва направо абсурд. Това е чувствителна зона за много хора и с право.
Иначе спрямо мой болничен - честно да ви кажа, все ми е тая кой какво прочел. Реакцията говори повече за него, отколкото за моето здравно състояние.

# 653
  • София
Честно казано не ми е хрумвало да чета диагнози, а да ги коментирам с някой друг ми се струва направо абсурд. Това е чувствителна зона за много хора и с право.

Абсолютно! Никой не иска личните му проблеми да бъдат развявани и цялата фирма да го говори...
Диагнози съм чувала да се коментират най-често ако се иска съвет и препоръка за лекар.

# 654
Недоумявам, защо диагнозата е част от и формацията на един Болничен. Аз бих го предоставила на Пейрол и бих уведомила пряк ръководител за факта и периода, без да му го изпратя.

# 655
Недоумявам, защо диагнозата е част от и формацията на един Болничен. Аз бих го предоставила на Пейрол и бих уведомила пряк ръководител за факта и периода, без да му го изпратя.

Реално те пак могат да го коментират по между си, но това вече е друго. Аз също смятам, че диагнозата не трябва да е част от болничния лист. Това е голямо противоречие с факта, че здравния статус е конфиденциален и винаги ме е учудвало.

# 656
  • София
Това е правилото и при нас. (И законът - само да уведомиш прекия си ръководител).

Но те чейсват да си рикуестваш болничния и там има поле за качване, не ти дава, без да качиш снимка на листа. Има и задължително поле "причина за болничен". От 2г са тия неща, преди ги нямаше, т.е не е просто системна особеност. Предния път не го качих, HR- ката го направи.

Идеята със замаскиране на определени части на Слънчезара е добра.

# 657
  • Melmak
Ужас, ужасен, Кечър.. това, което разказваш в скрит текст е някаква долна гнусотия!

Не знам тия хора наистина ли са добре??? Няма ли кой да вдигне един ЧР кейс за изтичане на информация и злепоставяне? Аз бих го направила ако съм на мястото на колежките ти!

Помня, че в една фирма ТЛ ни каза да не й пращаме болничния, защото няма право да знае какво ни е. Да кажем кога ще се върнем на работа, за да ни отбележи. Обаче не и самият болничен. Пращахме снимка на ЧР и после предавахме оригинал.

В повечето случаи съм пращала снимка на ЧР/пейрол без да копирам ТЛ, не само в гореспоменатата компания. Понеже рядко ползвам болничен, сега се замислям за процеса. Последният път си правих операция и казах на мениджъра ми предварително, защото беше планирана. Също така исках да го коментирам с него, а не да идва изневиделица, в чудесни отношения сме. И помня, че на него му казах колко дни съм болничен, а на пейрол пратих снимка и дадох оригинал.

# 658
То поле за качване хубаво има, така или иначе трябва да им го предоставиш този болничен. Но фирмата е длъжна да има разписана политика кой има достъп до тези данни, защото му е нужен този достъп, как ще ги обработва, колко време ще се пазят и т.н. Трябва да включва и как се контролира спазването на политиката. И тази политика трябва да дава минималния необходим достъп и да предприема необходимите мерки за защита - пароли, заключен шкаф за физическите копия и т.н., а работещите с тези данни трябва да са инструктирани за това и да са се подписали. Това се изисква по закон.
Та можеш да пуснеш сигнали до Комисията за защита на личните данни и Инспекцията по труда да направят проверка. Дали ще свършат нещо реално е друг въпрос, но поне може да се стресне ръководството на фирмата.

Последна редакция: ср, 25 окт 2023, 13:59 от bboiko

# 659
  • София
Хечи, аз също бих пуснала. В случая си има някакви правила, просто по веригата става гадно. Ама иди докажи после, че е разправяла в пицария коя колко аборта има.
И на мен са ми казвали в същата компания - ако можеш сама да се оправиш с пейрол (че имаме колеги, които не могат и не са доразбрали), по принцип не бива да ми пращаш болничния. На въпросния му обяснявах подробно как съм и дали се очаква продължение. Не ми е било чувствително.
Но тази, за която писах, няма грам такт. От сегашния ни очаквам подобни изцепки. Както съм казвала, има хора, неподходящи за позиция, има и такива, които изобщо нямат място в офис.

Бойко, аз съм го представила на пейрол така или иначе. И в копие HR, макар да не е задължително. Ама да го качвам за одобрение (втф?) на ТЛ-а ми се струва прекалено.

Общи условия

Активация на акаунт