Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 31 183
  • 743
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте, в момента живея в чужбина, но ще се връщам в България. Въпросът ми е, кой е най-ползваният формат за CV в момента и дали някой би обърнал внимание на чуждестранна автобиография ако кандидатствам с нея? Нямам български номер, дали чужд би бил проблем първоначално и най-вече за намиране на работа? Прочетох коментарите в тази тема, но не видях да има такъв въпрос. Извинявам се предварително, ако е бил засегнат и благодаря на тези които ще се отзоват Simple Smile
Привет,
Няма значение толкова форматът на CV-то, важното е да е четимо, разбираемо какво точно се крие зад позицията (например зад позицията на Финансов анализатор се крият около 20-ина различни виждания, та ако си била такава, трябва да е ясно какво точно си правила). Структурирай си опита и образованието по начин, по който буквално 1 поглед да е достаъчен за бърза ориентация. Не използвай много ярки и флуорисциращи цветове, не се хвърляй на много арт темплейт, освен ако не кандидатстваш за арт позиция. Има доста темплейти в нета, разгледай, но ако кандидатстваш за консервативна позиция (например счетоводител, да кажем) - се придържай към по-консервативна визия.
Колкото до международния номер - моят съвет е да напишеш в CV-то, че си в процес на релокация в България, посочи и в кой/кои градове си обмисляла да заживееш.

Това не е точно свързано със CV-то, но опитай се да се ориентираш за заплащането в сферата, в която би желала да се развиваш. Няма значение от коя чужбина се връщаш, но 99% няма да запазиш същите финансови параметри, които си имала в държавата. Много лошо впечатление прави на интервю когато кандидатът се е върнал от чужбина, не е запознат какво се случва в БГ и иска някакви баснословни за БГ суми. Дори и предложете ми вие като опция не е добре, защото никой няма да ти предложи много...

В този ред на мисли - още един непоискан съвет. Потърси в нета и се поинтересувай за Bulgaria wants you. Това е нещо като кампания, в която се помага на хора. които искат да се върнат в БГ, имат и позиции през тях. Мисля, че предлагат и информация. С две думи, ако не помогне няма да навреди.
Желая ти успех в намирането на перфектната за теб позиция Simple Smile

Здравейте slanchezara, много ви благодаря за изчерпателната информация и съвети! Simple Smile

# 226
  • София
...
Според мен, прекалено много се вкарваш в хипотези.
Така е
Благодаря за отговорите.

Последна редакция: пт, 06 окт 2023, 02:20 от The Catcher in the Rye

# 227
Да, ще дам малко яснота - става дума за делегирани дейности, които са над моята позиция.
Една от шефките ни си донесе дейностите и абдикира от някои, тъй като се местеше на друга позиция. Аз съм ги правила и то успешно, но си мисля, че ако включа всичките, четящият ще реши, че просто съм си напудрила позицията и си измислям...

Аз бих направила така - ще изредя тези задължения на нов абзац като делегирани от прекия ръководител. Който не вярва, да ми се обади да му разкажа Grinning

Поздравявам ви с тази позиция: "Офис сътрудник тип Оперативен счетоводител" Grinning

# 228
Поздравявам ви с тази позиция: "Офис сътрудник тип Оперативен счетоводител" Grinning

Grin

Търсят нископлатен счетоводител.

# 229
Или скоро са освободили предишния оперативен счетоводител по чл. 328 и нямат право 6 месеца да назначават друг.

# 230
На мен ми звучи като да си търсят някой дето ще върши И работата на оперативен счетоводител, освен каквото там се разбира при тях под офис сътрудник. Не е нещо невиждано, особено в по-малки фирми. Не казвам че е хубаво така, но го има.
А и офис сътрудник е длъжност дето може много неща да значи. Това или "оператор" като го напишат, само след прочитане на длъжностната характеристика може да стане ясно какво се работи.

# 231
Имах тема в този раздел за дизайна на офиса и дали за вас е важно как изглежда. Махна ли са темата и получавам съобщение от модератор,че такива "проучвания" се пускали само с разрешение на администратора. Това е смешно. Не беше никакво проучване. Нали това е форум за мнения..убиват цялата идея. Всичко стана толкова комерсиално...явно трябва да си платиш за да пуснеш тема - Абсурдно.

# 232
Хм, ами тук да ти отговоря, че не, не ми е въобще важно как изглежда офисът, важно ми е да е на удобно и комуникативно място, да са удобни столовете, да е прилична техниката и да работи. Никога не съм мислила за дизайна на офиса и никога нямаше да ми хрумне да го анализирам. Може би за хора с по-креативна насоченост е важно.

# 233
Аз само да кажа, че отдавна не е форум, а платформа, която се развива и поддържа с търговска цел, така че имайте го предвид, дори и да ви е неприятно.

# 234
Важно ми е да има хоум офис, колкото повече, толкова по-добре 😅
Дизайнът хич не ме бърка.
Иначе за мен добър офис означава, в тази поредност:
1. Да не е open space, може да са 10-15 човека в една стая, но не повече
2. Да има естествена светлина (да не е в мазе)
3. Да може да се отварят прозорците да се проветрява, да се спира климатика
4. Да има нормална кухня, където можеш да си направиш салата за обяд, да си затоплиш обяда и да седнеш да си го хапнеш
5. Да има паркоместа
6. Да са качествени столовете
7.Да има цветя

Разбира се огромен бонус е ако има възможност за вдигане на бюрото - standing desk. Но за това ще почакаме 20тина години преди да стане стандартна практика в България.

# 235
Standing desk видях за първи път в сегашната ми работа, всички са с такива, а фирмата не е малка. В предишната ми работа една колежка беше питала, казаха, че е много скъпо. После се беше помолила поне за една фитнес топка, да не седи на стол по цял ден, пак отказаха, та сама си купи. Изобщо, тук май все още  оборудването зависи основно от кефа и разбиранията на шефа, а не се подчинява на добри практики.

Последна редакция: сб, 07 окт 2023, 13:44 от Melusine

# 236
Стоящите бюра действително са значително по-скъпи от стандартните, предвид което е разбираемо, че все още са рядкост. Освен това, далеч не всеки би ползвал такова - аз например не мога.

Не виждам проблем обаче човек сам да си го купи и инсталира, на една от предишните ми работи колега го беше направил, а беше в публична институция.

# 237
  • София
А ако се изпълни 4 точка от списъка на GerKa99 кой ще чисти  нормалната кухня?
В последния ми офис работех сама в стая, срещу кухненския ъгъл.
Младите колежки въртяха разни броколи в микровълновата, цедяха сокове, режеха белени домати и т.н. Бяха принтирали някакви рецепти за здравослонто готвене в МВ и постоянно миришеше на куркума, шафран, анасон.  Накрая си оставяха всички боклуци на плота, а чиниите в мивката в тоалетната.
Аромата беше неповторим, но те бяха над нещата. Логично  и чистачката отказа да почиства след  тях.
Все се чудеха защо в обедната почивка излизам и обядвам навън.

# 238
Като човек, който над 10 години е работил в офиси, оборудвани с бракувани столове и мебели от централния офис на фирмата (вероятно е било по-евтино да ни ги докарат от Германия в България, отколкото да си платят изхвърлянето им на боклука там) и попаднал е чисто нов дизайнерски офис, вече знам. Има значение. Офисът ни е изключително добре обмислен, пипнат, поддържан и средства не са пестени  от пространство, мебели, техника, столове и т.н. Имаме на разположение достатъчно конферентни зали, ако се наложи да се срещнем с клиенти или да обсъдим нещо вътрешно.  Дори сервизните помещения са достатъчно на брой. Даже клиент искаше да ми покаже нещо на телефона си и по грешка показа снимка от тоалетната, явно е бил впечатлен. Навсякъде има произведения на изкуството, които са тематични с предмета на дейност на фирмата. Та, супер си е.
П.п. Което не пречи да продължавам да искам хоум офис 😁😁😁

# 239
Работя в компания, която нон-стоп изтъква колко е модерен офисът, колко релакс зони има и разни джаги, екрани и т.н. Честно казано на никой не му пука за тези неща, защото много трудно стигаш до ползването им - ако имаш свободно време, ще излезеш от сградата, аа няма да висиш на някакъв диван с фототапет пред него.
Лично за мен е важно офисът да бъде чист, с добра вентилация, че аман от климатици дето въртят един и същ въздух, прилични бюра, столове и техника. Хич не ми пука за невероятните дизайнерски решения, защото те не ми плащат сметките. Дизайнът ми е важен когато става въпрос за вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт