Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 30 566
  • 743
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Като от всичко си много доволна, искай пари? Друго не ти остава.

# 331
  • София
И по-нов, по-поддържан бус искай.
Парите и намаленото работно време се подразбират.

# 332
Да споделя и аз какво се случи през двата месеца активно търсене на нова работа: подадени над 50 заявления за обявени свободни позиции, 1 - два кръга интервю, 3 - телефонни първични интервюта, 2 - писмени благодарности за проявения интерес и останалото "мълчина", респективно отказ. След първите две телефонни интервюта разбрах, че за различните кандидатствания трябва да си изработя различни CV-та, защото хората се шашкат, като четат моята обширна и никому не нужна трудова автобиография.
Установих обаче много интересни неща за този процес. Доста съм прочела, доста неща научих от вас тук, разказвали са ми и други които са минали по пътя ми, а и имам 2 познати, занимаващи се с подбор на кадри, но наученото от първа ръка има своята особенна тежест и по-дългосрочен отпечатък в паметта и опита.
Всеки ден ни заливат с информация колко е закъсал трудовия пазар в България. И според мен това не е истина. Но не мога да преценя на кой е изгодно да представя така нещата.
Занижих доста критериите си, изтрих доста неща от автобиографията ми с идеята да пробвам друго поприще. Излиза, че не им харесва това, което мога да предложа. Вярно е, че директният ми опит е още твърде малък, за да правя статистически заключения и генерални анализи, но все пак се очертава определена тенденция. Чакам да натрупам още опит и ще споделя пак.
Като лична преценка е, че нямам какво да предложа особенно, а имах по-високо мнение за себе си и своите активи.
Продължавам с кандидатстванията....

# 333
...

Уж няма от какво да се оплаквам - имам всичко. Но не ми стига ...

Последна редакция: вт, 17 окт 2023, 19:09 от Поми

# 334
Наистина не знам какво става на пазара на труда. Постоянно реват,че нямат кадри, а постоянно губят хората си или подминават хора 40+.

Търсени са само току що завършили студенти с минимални изисквания за заплата. Бързо обаче се усещат,че новата генерация не е това която беше старата и кръга продължава.

# 335
Пак  в нашата българска фирма двете нови колежки са 45+. Във фирмата, в която работи мъжът ми (също българска и също коректен работодател), имат нова служителка, при това на рецепция, на около 50. Така че...

# 336
То много зависи  кой каква работа търси. Ако е за барманка или сервитьорка, много ясно, че няма да вземат някой на 40+, а на 20-...
Ако е за директор, точно обратното.

# 337
Пак  в нашата българска фирма двете нови колежки са 45+. Във фирмата, в която работи мъжът ми (също българска и също коректен работодател), имат нова служителка, при това на рецепция, на около 50. Така че...

Никой не казва,че няма фирми за хора 45+, но масово не са търсени. Навсякъде пише "млад колектив" като предимство. Моя позната, 20 години ръководител на отдели във финансовата сфера, вече трета година търси работа. На 45 е.  Или им е прекалено квалифицирана или възрастна..

# 338
Едва ли е, понеже е на 45. Три години да не може да си намери работа във финансовата сфера, не е възможно, ако е в София. Може да почне не като мениджър, но работа има достатъчно. Заплащането е вече под въпрос......

И в моята работа пишат "млад колектив", почти всички сме на 40+, има една на 30+.

# 339
  • София
А финансистката-ръководителка сама ли е напуснала или са я напуснали? Ако е сгазила лука - логично да не намери работа в сферата. Все пак всичко се знае в областта, питат се, споделят мнение.

# 340
"Млад колектив" в обявите е евфемизъм за голямо текучество и ниски заплати.

# 341
Едва ли е, понеже е на 45. Три години да не може да си намери работа във финансовата сфера, не е възможно, ако е в София. Може да почне не като мениджър, но работа има достатъчно. Заплащането е вече под въпрос......

И в моята работа пишат "млад колектив", почти всички сме на 40+, има една на 30+.

Аз не те питам дали е възможно, а споделям реален случай. Няма нужда да умуваш за нещо което е факт.
Беше съкратена на последната си работа.
А понеже се спомена за директори - все по-често виждам мъже и жени на по 35 на директорски места, вече искат  да са млади и представителни.
При мен са идвали CV-та за позиции на ниво "специалист" и имало хора на 50+ с дълги години в държавни администрации и дори директорски постове. Това означава, че имат нужда от работа.
Вие ще вземете ли в колектива човек на позиция специалист, който е работил 10 години като началник на отдел или човек на 24 с една година опит? Ами няма да го направите.

# 342
  • София
Някой тук преди спомена, че за заемане на ръководна позиция се иска да има завършено висше образование поне степен бакалавър. Това все още ли е в сила, или са го премахнали?
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 17 окт 2023, 11:14 от The Catcher in the Rye

# 343
Това само в държавната администрация го има.

# 344
  • София
Ясно, мерси.

Общи условия

Активация на акаунт