Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 30 588
  • 743
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Аз проблем с това нямам, те имат и търсят. Да си търсят Grinning

# 316
В случай, че разберете, че Ви слагат на по висока позиция
Съобщавате ли на колегите си и кога?
Те вече знаят и шушукат, обаче като Не си подписал Новия договор, а само предложение длъжни ли сте да кажете
Всеки те гледа странно и се чувстваш неудобно чак…. Бр
И какво бихте им казали

# 317
Принципно нямат проблем с персонала, особено в провинцията, където това си е една стабилна работа с всичко по кодекс и т.н. За София е малко по-сложно, понеже има много избор. Проблемът, който виждам аз, е, че намаляват бройката на хора на смяна - един щанд за месо/сирене/риба с 2 или 3 жени, които стават разногледи, особено в натоварен час.

# 318
Аз проблем с това нямам, те имат и търсят. Да си търсят Grinning

Казваш, че имало явно проблем с компанията, защото хем ти отказват, хем имали много кандидати (в стандартния отказ), хем публикували отново позицията. Това не означава, че има проблем с компанията или позицията и затова не се е заела. Напълно е възможно да не са намерили качествен кандидат. Не е никак лесно. Същевременно е пълно с некадърници с претенции, които с насмешка се отнасят към всяка компания, дръзнала да им прати отказ Wink

Това ако става дума за някаква офис позиция - за продавачки и подобни такива позиции има винаги обявени, в което по обясними причини няма нищо чак толкова смайващо.

Те вече знаят и шушукат, обаче като Не си подписал Новия договор, а само предложение длъжни ли сте да кажете
И какво бихте им казали

Работа е на мениджърът ти да го обяви, или според зависи колко е голяма компанията е възможно стандартно да се обявяват повишенията с някой нюзлетър или подобно. Особено ако ще ставаш шеф на хора, с които досега сте били на едно ниво, е редно началникът да дойде и да те подкрепи. Понякога такъв преход е труден за млади мениджъри без много опит, и не е невъзможно колегите ти да не искат да ти станат подчинени. Ако не е мениджърска позиция, ами примерно някакво повишение в ранг, тип старши, но без дисциплинарна отговорност, не виждам какво има да се обявява или дискутира.

Последна редакция: ср, 11 окт 2023, 22:35 от Анонимен

# 319
длъжни ли сте да кажете

Длъжна си само да си изпълняваш задълженията и да си коректна към останалите. Как ти хрумна изобщо?

Ако имам причина да обсъдя новата позиция с някого, и му имам доверие, тогава бих го направила, защото така съм преценила.

# 320
  • София
За кадърността можеш да съдиш, като прочетеш CV-то и сравниш с изискванията от обявата. Некадърността е да отблъснеш дузина без да ги изслушаш лично, пък след това да търсиш отново Blush

# 321
Защо да се губи времето и на двете страни, ако още по СВ са преценили, че не си подходящ, независимо от причината?

Ти би ли си губил времето в интервю за работа, която не би почнал? По същата логика и те не интервюират кандидати, които не биха наели.

Имала съм интервюта, на които съм питала защо са ме поканили, тъй като, гледайки СВто ми, е ясно, че няма да почна работа за МРЗ , около която ми правят предложение...

# 322
За кадърността въобще не можеш да съдиш по CV. По принцип. Но дори и така, ако имаш 100 кандидата пак можеш да си избереш просто 10те най-добри кандидатури, 90 човека все ще са не изслушани, иначе може да пасват на обявата, особено е написана по-общо.

Наивно е да си мислиш, че някой ще изслушва всеки един кандидат - е, може и да изслушват, ако имат общо петима такива.

Иначе да ти кажа, че вчера кандидат за позиция в нашия екип получи отказ, защото въпреки напудреното му CV се оказа, че не знае абсолютно нищо. Ние правим case studies като назначаваме. По мое мнение са много прости, един студент би трябвало да се справи, но този въпреки няколкото години уж релевантен опит, не успя. Пак някакъв такъв стандартен отказ - други кандидати отговарят повече, това не е оценка на вашите качества, бла-бла. Баш оценка на качествата му си беше, ама айде.

Последна редакция: ср, 11 окт 2023, 22:47 от Анонимен

# 323
  • София
И това интервю след отказа ли направихте, за да докажете, че не става и да си заслужите заплатите или преди това?

# 324
  • София
И какво бихте им казали
Не, редно е мениджърът да го обяви.
Не схванах идеята на главните букви, но това не е темата.

# 325
И това интервю след отказа ли направихте, за да докажете, че не става и да си заслужите заплатите или преди това?

Много неадекватно изказване. Отказът в случая след интервюто, това беше обяснено ясно, но отказвам достатъчно често и без да се стига до интервю. Не си заслужавам заплатата с раздаването на откази, а със същинска работа. Не съм HR и нямам време да се занимавам с всеки, който си е пуснал документите. По-скоро ще е трудно да си изработя заплатата, ако се занимавам с всеки кандидат. Това е елементарен подбор.

Между другото, в немалко случаи и преди интервюта може да се каже, че кандидат не става - потвърдено като след чудене дали да се обадим на някого съм решила все пак да проведа интервю с него. Съжалявала съм многократно, че съм си загубила времето. В случая с интервюто което споменах, между другото, също съжалявам, че съм си загубила времето, защото имаше достатъчно сигнали, че кандидатът не става.

Ей, много наранено его, че отнякъде са ти пратили отказ.

Последна редакция: ср, 11 окт 2023, 23:43 от Анонимен

# 326
Невъзможно да намерят? При кандидатстване за позиция, получен отговор:
Скрит текст:
Същата обява се появи 2 пъти в следващите 2 месеца. Проблема е в компанията, не в кандидатите май Blush
Това е съвсем стандартен и дори любезен отказ. Би трябвало да сте благодарна, че са Ви информирали навреме, че не сте подходяща за позицията. А не както една дама писа тук, че е стояла месеци в неведение. Много фирми дори не си правят труда да се свързват с кандидати, които не отговарят на условията.

# 327
  • София
Карма, искаш ли да споделиш червените флагове, които си видяла? Мисля, че ще бъде полезно на всички.
Изключвам фрапантни простотии като тотална неграмотност или снимка от плажа с маргарита в ръка.

# 328
При смяна на позиция, ако има директен мениджър, хубаво е той да каже на всички - предполагам, че имате някакви екипни срещи през седмицата.
Ако такъв човек липсва в екипа и ти си всъщност на най-високата позиция сред екипа, просто го анонсираш - от дата ХХ и поемаш длъжност УУ и ще отговаряш за ЗЗ. Ако това по някакъв начин ще повлияе на работата и организацията в екипа, също разясняваш и оставяш хората да си зададат въпроси, ако има такива. Това е.

Относно намирането на хора. Ми те са като скачени съдове нещата и зависи за каква позиции също. При нас има позиции, при които си има стабилно текучество и за които трудно се намират хора, както за бекфил, така и за увеличение на екипа. Официалната версия е, че няма достатъчно кандидати и то подготвени. Неофициалната е, че заплатата, която е предлага и бенефитите за тези позиции са ниски. Затова и рекрутмънт пишат едни обяви-кукички с напудрени фрази и гледат на всяка цена да се стигне до интервю с кандидат, на което да могат да му "продадат" преди всичко културата на компанията, колко е хубаво в екипа, в който ще работи и т.н.
Подробностите, че вече няма хоум офис, че бенефитите са всъщност супер смешни и т.н., се оставят за накрая и се казват с половин уста. Обещава се някакво невероятно развитие, което няма как да се случи на практика, ако не спиш в офиса.
Та и затова хората, които идват са или много млади и без опит, или такива, които търсят нещо временно. Но фирмата никога няма да признае, че възнаграждението е ниско, винаги проблемът е в кандидатите - и са прави, щом има хора, които все пак се връзват, защо да се променя.

# 329
Доживях след година и половина единия шеф да ме забележи. Трябва да седна и да си кажа условията. За сега с пари ме залъгват и уж привилегии.
Как да им обясня какви са ми условията като не знам какво искам? Боли ме, сърби ме, драго ми е съм аз.
За момента ми е забавно и интересно. Утре от нищото мога да си хвърля молбата. Лошо отношение не търпя и не играя за пари.

Общи условия

Активация на акаунт