Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 30 552
  • 743
  •   1
Отговори
# 420
Аз НЕ СЕ СЪГЛАСЯВАМ с дискриминацията към хората 45-50+, точно обратното, само споделям от опита си и реакцията на ръководството към такива кандидатути.
Дигитални умения, не означава ексел. Има разлика в поколенията и това е факт.
Дори в парламента масово министрите на ПП бяха 30 годишни, това е някакъв тренд и по фирмите, все по-рядко виждам мениджъри на 50+.  За мен това е огромна опасност за този таргет, накрая ще стане така,че за тях ще има места само в Билла.

# 421
Според мен зависи. Аз работя във финансовия сектор, младите ги има, но за определени позиции. За ръководните длъжности, където говорим и за значителни суми и отговорност, всички са по-възрастни и с години опит. Така че, зависи от сектора, според мен.

# 422
Аз НЕ СЕ СЪГЛАСЯВАМ с дискриминацията към хората 45-50+, точно обратното, само споделям от опита си и реакцията на ръководството към такива кандидатути.
Дигитални умения, не означава ексел. Има разлика в поколенията и това е факт.
Дори в парламента масово министрите на ПП бяха 30 годишни, това е някакъв тренд и по фирмите, все по-рядко виждам мениджъри на 50+.  За мен това е огромна опасност за този таргет, накрая ще стане така,че за тях ще има места само в Билла.
Млади са меринджеите, бушоните. Хората, които взимат решения, са хора с опит, най-често след или много близо до 40-те.

Последна редакция: ср, 18 окт 2023, 10:58 от krasimilo

# 423
Аз, като човек в групата 40-45 годишни мога да споделя следните впечатления. Действително става все по-често срещано много млади хора, с недостатъчно опит да заемат високи позиции. Това е така, защото са лесни за манипулиране, често опиянени от бързото издигане, после пък неудовлетворени, защото, като станеш директор на 35 ти остават едни още 30 в които едва ли ще станеш сео. Търсят се по-млади хора, но все още има много фирми, които държат на квалификацията и не разглеждат възрастта, като фактор. Обикновено чужди фирми. Вече след 50 предполагам този фактор започва да тежи сериозно. Също така ако си на 40-45 имаш вече едни 20г. опит и няма да те вземат за някоя позиция на специалист или асистент, позиция която предполага 3 до 5 години стаж, защото си по-квалифициран, факт.
Относно уменията - толкова е широко това понятие, че няма на къде. И Ексела хич не е показателен. Мисля, че хората, които не знаят как да си пуснат компютъра са 55+, даже повече, не 45+, но зависи и какво точно са работили. Ако не им се е налагало да ползват компютър - ами няма да имат дигитални умения.
Та така - случаи всякакви, но е доказан факт из цял свят, че с възрастта намирането на работа е все по-трудно, да.

# 424
Аз съм над 30г. , още нямам 40 г. и вече виждам дискриминация на интервюта и от по-млади колеги и колежки. Да подчертая, че дигиталните ми умения са добре Laughing Никога не съм подкрепяла неудобрението от по-възрастните към по-младите, но истината е, че от моя гледна точка до голяма степен поведението им е неприемливо. Пресен случай- колежка работи, отбелязва си нещо със самозалепящи листчета, приключва, отлепва листчетата и ги изхвърля на пода. Друга колежка ме пита, кой и къде ми е правил устата Laughing или ме разпитва за личния ми живот, женена ли съм и тн. Обясних й най-любезно, че личния си живот не коментирам на работното си място. Отговорът беше "Не се притеснявай, кажи". Попитах "Извинявай, от какво да не се притеснявам?!", тя каза "Не е нужно да се заяждаш". LaughingLaughingLaughingLaughingLaughing Huuuuuge age gap Laughing Според мен са предпочитани от работодателите, защото се съгласяват да работят за по-малко пари.

Това като цяло е тъжно, защото мисля, че е добре да има повече млади хора по фирмите, аз самата предпочитам с по-млади хора да работя, отколкото с по-възрастни от мен, но на повечето определено им куца нещо във възпитанието.

# 425
Бъркате простотията с възрастта, а двете не са свързани.
"Дигитални умения" е много абстрактно понятие и какво се включа зависи от конкретната работа. Хич не се изчерпва с офис пакета.

# 426
  • София
Пак се инфантимизира темата. Аз лично уважавам по- възрастните и предпочитам да работя с такива хора, но не и когато отношението им е пренебрежително като горното.

# 427
Чие мнение е пренебрежително?
Аз, лично, просто разказах случки от практиката, а всеки да си ги тълкува, както иска. И да уточним от гледна точка на трудовия пазар в момента, кой е възрастен 30-40 + г. или 50-60 г. Laughing

Последна редакция: ср, 18 окт 2023, 12:06 от Pink Butterfly

# 428
  • Наблизо
Аз също работя добре с по-възрастни,но понякога е трудно да им се променят методите на работа.
Например моята шефка държи да сме й под ръка и не вярва в работата от вкъщи.Имаме право и си ползваме привилегията,но знам че това я дразни.

# 429
  • София
Моля, моля. На 45, мъж или жена, са много далеч от възрастни, а също така, това са хора израсли с dial-up-а и далеч не са лишени от дигитални умения.
С такива хора аз работя много добре, защото за улегнали, осъзнали са, че не всичко, което хвърчи се яде и са доста по-балансирани.

Зависи и на колко си: колежка на 21 каза, че 30-годишните са възрастни, с което искрено ме развесели.

Колкото до дамата на 45, началничка, разбираща от математика и  с перфектен английски - тука ключовата дума (според мен) е началничка. Ако дамата кандидатства за позиции тип началник - би трябвало да е доста конкурентноспособна. Но ако кандидатства за редови позиции, то началничка е сериозно притеснение - веднъж била, тази дама (вероятно) би желала отново да бъде, а фирмата да не предлага подобни възможности за растеж; ако се кандидатства за редови позиции, то аз бих направила аргументираното предположение, че тази работа (вероятно) е нейна междинна спирка, докато се намери нещо по-добро и така нататък. А ако се търси преквалификация - според мен е малко късно, защото това е човек с вече напълно изграден характер и трудови навици и начин на работа. Не вярвам в метаморфозите, нито вярвам, че един човек, свикнал думата му/ѝ да се чува, лесно ще се откаже от това - човещинка Simple Smile
За да се опитам и да съм полезна - ако си търси редова работа, нека да махне началничка от CV-то, внимателно да опише компетенциите си за всяка съответна позиция. А също така и мисля, че ще е добре да се поориентира какво предлага пазара на труда като заплащане - защото ако като началничка е свикнала да взема 3,5 К, то за редова позиция може да се окаже, че с късмет може да се надява макс на половината. Това в тъжната реалност.

Нека пък да кажем и за младите: доста често има сериозно разминаване между самооценка и реални възможности. Една голяма част вярват, че всичко им се полага по право и че все някой им е длъжен. Много нетърпеливи са и искат да получат всичко веднага, тук и сега - няма лошо, но за съжаление, все още света не работи така. Аз обичам да работя и с млади хора, защото техния ентусиазъм силно ме зарежда.

# 430
Аз да питам специално за Excel как се определят нивата? Ако ти се е налагало да работиш с него в някаква малка степен, примерно обработка на няколко колони данни, това надали е достатъчно да владееш някакво "ниво". От моя гледна точка мога да кажа, че съм запозната с част от функциите, само които ми трябват за работа. А съм имала и работи, където изобщо не ми е трябвал Excel. Съответно, като не го използвам постоянно, забравям повечето функции. 

# 431
Написах дъъълъг пост по горните мнения, но го трия, защото не ми се задълбава. Малко се отчаях в тази тема, излиза, че след 30 г. всичко приключва, правилно ли разбирам Laughing

Последна редакция: ср, 18 окт 2023, 13:16 от Pink Butterfly

# 432
В нашето общество няма култура на уважение между различните поколения, но предразсъдъците  и предубедеността се вихрят със страшна сила. За съжаление, не сме и консервативни в добрия смисъл на думата

# 433
Написах дъъълъг пост по горните мнения, но го трия, защото не ми се задълбава. Малко се отчаях в тази тема, излиза, че след 30 г. всичко приключва, правилно ли разбирам Laughing
Не. Никъде, никой не е казал такова нещо. Освен това 30+ е доста по-различно от 45+ и съвсем различно от 55+.

# 434
Аз да питам специално за Excel как се определят нивата?

При нас имахме външна оценка от фирма, която води курсове, за да можем да се включим в подходящото ниво, ако желаем.
Иначе дори и да не ползваш в момента някоя функция, то знаеш, че принципно я има и можеш да си припомниш как се ползва. Ако си правил пивот таблици примерно, няма да забравиш как се правят, дори и в момента да не ти трябват.

Когато ми дотрябва нещо, дори и да съм забравила точно как става или в кое меню се намира, просто разцъквам програмата и се сещам.

Общи условия

Активация на акаунт