Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 30 563
  • 743
  •   1
Отговори
# 405
На мен ми предлагаха курс за готвачки и някакъв друг, който беше с продължителност 6 месеца.
Това пък ми беше абсурдно. Аз исках работа, не половин година да ходя на курс.

# 406
Като ходиш на курс ти спират обезщетението ли? Или няма връзка?

# 407
Не го спират, вземаш си и обезщетението и за курса, но не си струва да си губиш деня за 15 лева. А миналата година на курса за готвачи не са ги учили да готвят, а са ги карали да изчистят основно ресторанта, по оперените изобщо не са ходили, само седмично веднъж, да се подпишат в присъствената форма за цялата седмица, а по-будалите са ги излъгали, че ако не ходят трябва да платят курса и са изчистили  основно кухнята, залата, градината и парка към заведението.

# 408
Аз само не разбрах какво търсиш в бюрото като няма да вземеш 15 лв. И както каза Бойко, няма да ти предложат работа на неврохирург. Ти какво очакваш? Хубавите места отдавна са заети, а ако се освободят, едва ли ще търсят хора от БТ

# 409
Добре де, като кандидатства за работа за 1600 и й е важно да я наемат, да пише в СВ-то знания като за 1600.
Наистина е изумително как се опитвате да изкарате, че човек с толкова опит не може да си намери работа.
И аз се чудя...но като видях старата ми шефка как обиждаше кандидатките по CV 40+... А самата тя беше 50+.. Пълен абсурд.

# 410
Аз работа не търся и следващите три години няма да търся, защото водя и забирам детето на училище.Като реша да почна, почвам чрез познати, не по обяви и БТ. Записала съм се защото не работя и не знам тази регистрация няма ли да ми потрябва за някога за нещо.

# 411

Хората на 45+ нямат и дигиталните умения които имат по-младите. Това също е голям минус.

Ахахаххаха.....по-голяма глупост скоро не бях чела!!!

Не те знам на колко години си, но аз съм близо до тази възраст и съм убедена, че ще се сложа в малкия си джоб с дигиталните си умения.

Една нова колежка започна при нас на 30-31 г., уж владее офис пакета. На теста на ексел (направен от външна фирма за оценка на компетенциите) се оказа, че трябва да отиде на първо ниво на ексел. Дотук с младостта и уменията...

# 412
Аз работа не търся и следващите три години няма да търся, защото водя и забирам детето на училище.Като реша да почна, почвам чрез познати, не по обяви и БТ. Записала съм се защото не работя и не знам тази регистрация няма ли да ми потрябва за някога за нещо.
Твоите лични мотиви нямат нищо общо с целите на БТ и за това не е виновно БТ, нито служителките.

# 413
Пак  в нашата българска фирма двете нови колежки са 45+. Във фирмата, в която работи мъжът ми (също българска и също коректен работодател), имат нова служителка, при това на рецепция, на около 50. Така че...

Никой не казва,че няма фирми за хора 45+, но масово не са търсени. Навсякъде пише "млад колектив" като предимство. Моя позната, 20 години ръководител на отдели във финансовата сфера, вече трета година търси работа. На 45 е.  Или им е прекалено квалифицирана или възрастна..
Ти кога излезе на пазара на труда, кога стана специалист по темата...
Твоята позната с 20 г. опит явно доста пари е натрупала за това време, и не е "гладна" или не ѝ се работи. Или нещо тотално е сбъркала, или професията или квалификацията. Представям си каква ръководителка е била.... Колко трябва да си некадърен, та да не можеш да си намериш  3 години работа. Това просто не е възможно.
Обикновено изразът "Млад колектив" в обявите означава много работа, като за млади и малко заплата, като за млади. Аз съм доста възрастна, в последната фирма работих 16+ години. Намерих си работа в мн добра фирма, със съвсем прилични условия, за 25 дни активно кандидатстване. И съм много доволна, утре става 1 месец от както съм там.

А ти каква специалистка си и колко години ръководиш хора? Предполагам нула.
Моята позната е била в три компании на позиция - началник на отдел и то доста големи. Перфектен английски и математика. Дори не я викат на интервю, с малко дете е и на 45 което явно не се харесвам. Много обичате да казвате на черното - бяло, без да познавате хората.
Хората на 45+ нямат и дигиталните умения които имат по-младите. Това също е голям минус.

Пак питам: някой тук би ли взел в екипа си човек с биография на началник с 10+ години опит на позиция специалист за 1600 лв.заплата?! Ами няма да го вземе, защото му е прекалено квалифициран и няма да се впише.

- Колкото до това дали да говорите за бившите си работодатели - категорично не. Не казвайте нищо лошо, абсолютно нищо лошо. Последните години почти нямам неуспешно интервю - обиграх се много. 😃
За 1600 лева в 2023г. може би бих отишла на борсата за една година, ако ме огрее, разбира се. Но не и да работя 160 часа на месец. Никакъв шанс. Еле пък с "перфектни английски и с математика, но без дигитални умения" ...  Grinning и то "началник"... Няма да те питам за последните ти няколко успеха на интервюта, но може да се похвалиш. Дали са били успешни, щото си бил млад и не-свръх-квалифициран?

# 414
  • София
Дигиталните умения и бързината да учиш нови неща не се изчерпват с един ексел.

# 415
Не се изчерпва, ама някак е показателно.....
Трябва да си доста ограничен, за да смяташ хора над 45 г. за некви изостанали старчоци, които не могат да си пуснат компютъра,  а лаптопа го държат като книга.  😆😁🤪

# 416
  • Наблизо
Аз имам такива колеги..по-възрастни.Обаче пък те имат други предимства-познават процедурите из основи,виждали са какво ли не и като се закучи нещо,знаят как да го оправим,вместо да чакаме някой от някъде си да каже.

Последна редакция: ср, 18 окт 2023, 08:19 от BeautifulM

# 417
Аз пък съм абсолютно съгласна, че хората 45+ са по-назад с модерните дигитални умения, сравнено с по-младите. Познавам такива, които дори не ползват смартфон - не им трябва за работа, но все пак. 

Soul Free, пак се засягаш и приемаш лично. Това, че твоят ексел е много по-добър от този на по-младата колежка, изобщо не означава, че като цяло дигиталните умения на твоето поколение са по-добри 😂

# 418
Изобщо не го приемам лично. Просто съм обективна. Това, че ти си 99ти набор и си мислиш, че морето ти е до колене, е друг въпрос. Казах ти го и преди - такива нахакани, най-много ти боли, като се приземят.
Много ограничено е да смяташ другите хора за по-изостанали от себе си. Еле пък с фактор възраст.....даже по-скоро обратното е валидно.

Нооо....дерзайте натам. За всеки има място под слънцето.

ПС: Не всеки иска или има нужда от смартфон, колкото и да ти е чудно.

# 419
Аз, като част от младите, мога да кажа, че не всички млади разбират от технологии. Това е лично мое наблюдение, но голяма част от тях работят само и единствено с телефон до началото на първата си работа. Не ексел, обяснявала съм как се принтира елементарен лист от word.

Ясно, че повечето млади са по-добре от възрастните в това отношение, но е факт, че и много млади не могат да използват компютър, заради зависимостта си от мобилните телефони.

Споделям го, защото според мен е един назряващ проблем в тази област.

Общи условия

Активация на акаунт