Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 30 572
  • 743
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Напротив, можеш да заявиш очаквания по индиректен начин. Неревлив.
Претоваряаха ме и бърнаутнах, наемете ме.
По- скоро - пренатоварваха те и си установила важността на work- life balance. Или някакъв друг корпоративен булшит.

# 391
Много рядко работодателят е напълно честен с кандидатите, защото знае, че никой няма да приеме. Говорят се общи приказки като динамика в работата, предизвикателства и т.н. Та не виждам защо канидатът трябва да си каже майчиното мляко.
Дипломатичност от двете страни и да върви напред процесът.

# 392
Изказването на Буболина за “мърлата” изобщо не ме изненадва. Типично в нейн стил. Напуснала работа, за да гледа гаржето, отишла все пак да взима от държавата великите 15 лв и мърмори, че и обижда.
Остани си вкъщи, гледай си внучето, не се записвай на борсата и никой няма да ти предлага курс за чистачка!

# 393
Напротив, отказвам 15 лева, а тая се опитва да ме убеждава, че трябва да си губя деня за тях и че обучението за камериерка ще ми е жизнено необходимо.Аз съм работила само 9 месеца и нямам право на платена борса.

# 394
Да те назначат тогава децата ти като детегледачка и да ти плащат заплата. Явно една детегледачка е по-добре платена от теб на предишната ти работа, щом ви е изгодно ти да напускаш за да гледаш дете. Какво ще правиш с осигуровките?

# 395
Пак  в нашата българска фирма двете нови колежки са 45+. Във фирмата, в която работи мъжът ми (също българска и също коректен работодател), имат нова служителка, при това на рецепция, на около 50. Така че...

Никой не казва,че няма фирми за хора 45+, но масово не са търсени. Навсякъде пише "млад колектив" като предимство. Моя позната, 20 години ръководител на отдели във финансовата сфера, вече трета година търси работа. На 45 е.  Или им е прекалено квалифицирана или възрастна..
Ти кога излезе на пазара на труда, кога стана специалист по темата...
Твоята позната с 20 г. опит явно доста пари е натрупала за това време, и не е "гладна" или не ѝ се работи. Или нещо тотално е сбъркала, или професията или квалификацията. Представям си каква ръководителка е била.... Колко трябва да си некадърен, та да не можеш да си намериш  3 години работа. Това просто не е възможно.
Обикновено изразът "Млад колектив" в обявите означава много работа, като за млади и малко заплата, като за млади. Аз съм доста възрастна, в последната фирма работих 16+ години. Намерих си работа в мн добра фирма, със съвсем прилични условия, за 25 дни активно кандидатстване. И съм много доволна, утре става 1 месец от както съм там.

А ти каква специалистка си и колко години ръководиш хора? Предполагам нула.
Моята позната е била в три компании на позиция - началник на отдел и то доста големи. Перфектен английски и математика. Дори не я викат на интервю, с малко дете е и на 45 което явно не се харесвам. Много обичате да казвате на черното - бяло, без да познавате хората.
Хората на 45+ нямат и дигиталните умения които имат по-младите. Това също е голям минус.

Пак питам: някой тук би ли взел в екипа си човек с биография на началник с 10+ години опит на позиция специалист за 1600 лв.заплата?! Ами няма да го вземе, защото му е прекалено квалифициран и няма да се впише.

- Колкото до това дали да говорите за бившите си работодатели - категорично не. Не казвайте нищо лошо, абсолютно нищо лошо. Последните години почти нямам неуспешно интервю - обиграх се много. 😃

# 396
Добре де, като кандидатства за работа за 1600 и й е важно да я наемат, да пише в СВ-то знания като за 1600.
Наистина е изумително как се опитвате да изкарате, че човек с толкова опит не може да си намери работа.

# 397
.

Последна редакция: вт, 17 окт 2023, 18:19 от Черна станция

# 398
Да те назначат тогава децата ти като детегледачка и да ти плащат заплата. Явно една детегледачка е по-добре платена от теб на предишната ти работа, щом ви е изгодно ти да напускаш за да гледаш дете. Какво ще правиш с осигуровките?
Детето ми е по-важно от осигуровки и заплата. Обезщетение не получавам, защото съм работила само 9 месеца преди това, а преди това 5 години не съм работила.

# 399
Коригирах си мнението според новата информация.
Но ако е така защо изобщо си ходила в БТ???

# 400
Да съм регистрирана за всеки случай.Непрекъснато има промени в закони и програми.Отмятането е на три месеца, не е голям ангажимент.

# 401
Функцията на бюрото по труда е да помага за намирането на работа, а не просто да раздава обезщетение. Предлагат курсове за камериерки защото това могат да предложат и за това има търсене. Курс за неврохирург няма как да ти предложат. Изпълнителни директори пък никой не търси през бюрото. Та те трябва да си свършат работата и да ти предложат. Колко професионално се държат е друг въпрос.

Последна редакция: вт, 17 окт 2023, 20:04 от bboiko

# 402
Аз вица за момата и изгризаната маса искам да чуя…

# 403
Искам да попитам уточняващо.
И на мен ми предлагаха някакви курсове докато бях на борсата, започващи от есента. Но не стигнах до там. Намерих си работа.
Но питането ми е, ако се изкара такъв курс и после ти предложат такава работа, длъжен ли си да приемаш?

# 404
Не.Нито си длъжен курса да караш, нито си длъжен да приемеш предложена работа.Не им се връзвайте, че ако откажеш, ще те отпишат или ще спрат обезщетението. Те ми предлагаха и по някаква програма 10 дневен курс по предприемачество и после да регистрирам фирма безплатно и първия месец счетоводството да ми е безплатно.Усвояват едни пари по европейски програми, а обученията са толкова измислени и безсмислени, ама важно е парите да се вземат.Никой не иска да се записва на тези курсове и затова са бясни.
.

Общи условия

Активация на акаунт