Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 31 121
  • 743
  •   1
Отговори
# 375
Аз съм с два езика от езикова гимназия и с две висши, ако искам да работя, няма да си намеря друга работа освен чистачка ли? Ама тя и работа за чистачка не ми предлага, а курс, за 15 лева на ден да чистя основно хотел.Какви точно специфични умения се изискват за чистачки, та чак двумесечен курс с теория и практика?
В такъв случай резонно изниква въпросът защо си се записала в БТ.

# 376
Ами, хубаво, отказваш и това е. Ама пък да я наричаш "мърла", също говори много....
Мърла е най- любезното, което мога да я нарека.Да дава да се подписвам и да не ми казва какво трябва да правя и колко човека в България нито учели, нито работели, статистика не ме интересува. Ама ми стана интересно каква точно е спецификата на работа на чистачките, че чак и двумесечен курс, по шест часа на ден.

# 377
Чудесно просто. Прекрасно отношение към жена, която си върши работата.

# 378
  • Сф
Имам предвид, че това, какво се случва в една компания е конфиденциално по договор,  отделно от това, дори и да не се спазва трудовото законодателство (напр. не зачитат болнични и тн), не можеш да го споменеш на интервю и където и да е, защото на практика трудно ще го докажеш, а и звучи не добре да говориш негативно спрямо бивш работодател. Затова и казах, че въпросът не е много ок. Аз лично го приемам именно като леко подвеждащ и се задава, за да проверят, колко е интелигентен кандидатът за работа.

Неспазването на закона не е конфиденциална информация. Никой не те кара да го доказваш. Още повече на интервю. Звучи и не добре да подкрепяш сивата икономика, ама все пак зависи кой е отсреща. Ако са същия дол дренки, няма да им хареса отговора. Не е важно да се харесаш на всеки, важно е да е на правилната компания!

----
За курсовете за камериерки- той може да е 2 месеца, но не означава, че е плътно 20 дни х 6 часа.
Ето ти няколко, единия дори е 300 учебни часа

https://www.davitoz.org/kursove-za-kamerierki/
https://school-europe.eu/courses/kurs-za-kamerierka/
https://euroacademybg.com/kursove/kurs-po-profesiq-kamerier/

# 379
  • София
Отношението към някого, каквото е към лекари, учителу и т.н. също може да е обидно, много по- обидно от "мърла".

А и къде са всички тия хора, дето си вършат чинно работата, нали тук се мърмори постоянно, че някой не си я. Как стана изведнъж "като всички хора" Joy

По въпроса за причини - нищо подвеждащо не виждам. Трябва да си кръгъл идиот, за да кажеш, че си се изпокарал с целия си екип. Както и че шефът ти е еди- какъв си и му подхожда повече една сопа, отколкото бюро. Или че си се смирил да работиш без осигуровки, което крещи на новия работодател "хайде, направи ме на маймуна и ти". По последното може да се поспори как ще бъде възприето, признавам, но другите две са от ясни по- ясни.

# 380
За Бога, давам масов пример, коментиран и тук във форума, за какво подкрепяне на сивата икономика става дума?!
Добре, друг пример, в случай, че на предишното работно място е имало токсична работна среда или например, също нещо, извадено от форума колеги си водят болните деца в офиса, а ти си човек със слаба имунна система и се заразяваш с вируси лесно, или например, заплатата е малка и няма шанс да се увеличи, защото фирмата няма достатъчно бюджет. Естествено, че не можеш да коментираш, че бивш работодател няма достатъчно бюджет (респективно фирмата не е успешна) с потенциален нов работодател.

# 381
Чудесно просто. Прекрасно отношение към жена, която си върши работата.
На тая жена работата и е да ме отметне на датата и ако имам интерес към някой курс или работа, които са обявени на таблото да ми даде информация, не да ми обяснява, че като не съм с плащане, нямало стаж, нямало да имам пенсия, че 15 лева били нещо пред нищото, че идвала инфлация, че в България незнам колко си хиляди нито учели, нито работели и не можело така и накрая си каза, че не могат да съберат  20 човека, всички отказвали.На нея като и е толкова зор за тоя курс да се запише тя, да запише и семейството си, та да не се провали.

# 382
  • Mars Hotel
Имам предвид, че това, какво се случва в една компания е конфиденциално по договор,  отделно от това, дори и да не се спазва трудовото законодателство (напр. не зачитат болнични и тн), не можеш да го споменеш на интервю и където и да е, защото на практика трудно ще го докажеш, а и звучи не добре да говориш негативно спрямо бивш работодател. Затова и казах, че въпросът не е много ок. Аз лично го приемам именно като леко подвеждащ и се задава, за да проверят, колко е интелигентен кандидатът за работа.
Абсолютно не съм съгласна. Очевидно не бих споделила реални случаи и подробности, но има огромно значение какво споделят хората като отговор. Била съм достатъчно пъти и от двете страни на въпроса: задавала съм го и съм отговаряла, и това за мен е един от най-важните въпроси. Това е и шанс за кандидата индиректно да каже на потенциалния работодател какво няма да търпи, както и да покаже предупредителни сигнали за работодателя. Няма нужда да плюеш предишния си работодател, разбира се, но няма нищо страшно или лошо да кажеш, че нещата не са се развивали както ти би очаквала.

# 383
  • София
Естествено, че не е подвеждащо. Никой не е женен за текущата си компания, но това, че не се признават болнични е проблем. И не, нямам никаква нужда някой да ми доказва каквото и да било, в България живея и живдам какво става.

Мога да напиша книга за разочаровани хора - имало е такива, които са откровено нагли в разочарованието си, но е имало такива, за които откровено ми е било жал - мотивирани хора, с желание да си свършат качествено работата и въпреки всичко запазили позитивното.

Колкото до интелигентността на кандидата - не е само какво ще каже на този въпрос, започва се оценката от CV--то, начинът, по който се изразява човека, себеоценката, която има и много, много още.

А Светлица, писали сме едновременно. Simple Smile

# 384
  • София
Момичета, разбирам ви много добре. Има страшно гадни обстановки, при мен самата е била такава и има неща, които ме изкарват извън нерви. Но нека оставим мрънкането и оплакванията тук и при близките, с които споделяме.

Никога не бих казала - аз съм имуннокомпрометирана, а наглите ми колеги идваха да ми кашлят в устата, насърчавани от простия ни шеф, на когото не му дремеше дали сме умрели на работа. Казано дори по най- хубавия и корпоративно издържан начин, че възгледите ви относно работния процес и ефективността му при временна неработоспособност и заразни заболявания са били толкова различни, че задълбочаването им ви е тласнало да потърсите по- различна работна среда.
Не по врат, а по шия.

# 385
Разбирам, благодаря ви за отговорите.

# 386
Вероятно въпросът за причините за напускане на предишната работа е важен, но след един толкова клиширан отговор (нови предизвикателства, искам да се развивам в сферата, която предлагате и т.н.), до какви реални заключения се предполага, че ще стигнат интервюиращите?! Нямат си работа с някой, който се оплаква, нелоялен е и е достатъчно информиран, за да прецени, какво да говори?! Аз не виждам особена полза в отговорите-клишета, каквито най-често са по интервюта.

# 387
  • Mars Hotel
Обикновено си личи, ако отговорът е искрен или е заучен. Има значение дали човекът твърди, че е постигнал максимума в предишната си позиция, на която е бил 10 месеца или 3 години. А и затова има и други въпроси, не може все клишета да отговарят.

# 388
Значи, ако е имало пренатоварване на предишната работа, в никакъв случай не трябва да го казваш, за да може да те вземат на новата работа, където пак да те товарят отвъд максимума. Правилно ли разбрах?

# 389
Значи, ако е имало пренатоварване на предишната работа, в никакъв случай не трябва да го казваш, за да може да те вземат на новата работа, където пак да те товарят отвъд максимума. Правилно ли разбрах?

Замисли се как се избира папа. Кандидата кардинал го докарват в инвалидна количка и с немощен глас обявява, че не му остава много, но колкото месеца има би ги посветил на благото на църквата. Останалите кардинали си правят сметката, че то1но няколко месеца им дават шанс да направят нови съюзи и да пробутат свой човек за папа и затова всички в консенсус го избират. И на другия ден - чудо. Новоизбраният папа хуква да бяга сутрешен крос и после потривайки ръце се хваща енергично да си прокарва идеите Simple Smile
Та и с всяка работа е така - за да те назначат си трябва и малко преструвка Wink Да не казвам и онзи виц за момата и изгризаната маса...

Общи условия

Активация на акаунт