Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 30 569
  • 743
  •   1
Отговори
# 345
Беше съкратена на последната си работа.

ами явно не става
кадри няма, то хора няма... способните и работещи на 40+ ги търсят тях, не пускат CV-та
три години без работа... не търси на правилното място

# 346
Пак  в нашата българска фирма двете нови колежки са 45+. Във фирмата, в която работи мъжът ми (също българска и също коректен работодател), имат нова служителка, при това на рецепция, на около 50. Така че...

Никой не казва,че няма фирми за хора 45+, но масово не са търсени. Навсякъде пише "млад колектив" като предимство. Моя позната, 20 години ръководител на отдели във финансовата сфера, вече трета година търси работа. На 45 е.  Или им е прекалено квалифицирана или възрастна..
Ти кога излезе на пазара на труда, кога стана специалист по темата...
Твоята позната с 20 г. опит явно доста пари е натрупала за това време, и не е "гладна" или не ѝ се работи. Или нещо тотално е сбъркала, или професията или квалификацията. Представям си каква ръководителка е била.... Колко трябва да си некадърен, та да не можеш да си намериш  3 години работа. Това просто не е възможно.
Обикновено изразът "Млад колектив" в обявите означава много работа, като за млади и малко заплата, като за млади. Аз съм доста възрастна, в последната фирма работих 16+ години. Намерих си работа в мн добра фирма, със съвсем прилични условия, за 25 дни активно кандидатстване. И съм много доволна, утре става 1 месец от както съм там.

# 347
Някой тук преди спомена, че за заемане на ръководна позиция се иска да има завършено висше образование поне степен бакалавър. Това все още ли е в сила, или са го премахнали?
Скрит текст:
Миналата седмица замениха човек с 20 години опит на ръководна позиция с келеме с гимназия, което не може да си напише имената вярно и не знае как да борави с прибори.
Бакалавър дори е малко, според мен.
...

Последна редакция: пн, 16 окт 2023, 23:56 от Tsugumi_

# 348
  • София
Да, това стана. Повишиха най- удобния и лишен от умения, но послушен и омаян от идеята за позиция. Писали сме го с теб много пъти в темата - хвърлят се едни позиции на болно амбициозни и манипулируеми  хора и те си мислят, че са хванали Господ за шлифера, а всъщност са мравчици, слуги на горния мениджмънт. Но е факт, че отиват нагоре.

# 349
Това само в държавната администрация го има.

Точно там е много малко вероятно да го има, тъй като дори за експертните позиции се изисква някакво висше образование (освен ако не става дума за някакви спомагателни дейности, разбира се).

# 350
Именно, че имаш изисквания за образователен ценз записани в наредби и правилници, които не може "шефа" сам да си промени. Затова понякога дадени позиции се държат свободни дълго време в очакване на "правилния човек" да успее да си изкара дипломата.
В частния сектор няма такива неща, всяка фирма може сама да си определя изискванията към кандидатите. Изключение са разбира се лекари, адвокати, строителен надзор и т.н. професии с лиценз.

Последна редакция: вт, 17 окт 2023, 01:01 от bboiko

# 351
  • Melmak
Дипломата не е гаранция за добър ръководител. Като се сетя какви дипломирани тъпаци са били мениджъри, абсолютно неадекватни. Като гледам в нашия сектор повечето хора са с висше, не съм имала мениджър със средно. Сегашният ми мениджър е завършил ТУ. Фирмата ни се занимава с ИТ. Всички тл и мениджъри минават обучения и след това вече могат да станат ръководители. Процесът е дълъг, не става от днес за утре и минават задължително определени обучения, направени по стандарт от компанията-майка. Често пъти въобще не се провеждат в БГ, а правят сборни групи от множество държави. Доста неща учат, които в университета не се засягат.

# 352
  • София
Воден е тоя спор по най- различни поводи и м/у най- различни потребители.

За мен лично хора с гимназия не бива да припарват до по- високи длъжности. В случая просто попитах дали има такова правило, тъй като някой го споменаваше, но явни е за ДА.

# 353
Едва ли е, понеже е на 45. Три години да не може да си намери работа във финансовата сфера, не е възможно, ако е в София. Може да почне не като мениджър, но работа има достатъчно. Заплащането е вече под въпрос......

И в моята работа пишат "млад колектив", почти всички сме на 40+, има една на 30+.

Аз не те питам дали е възможно, а споделям реален случай. Няма нужда да умуваш за нещо което е факт.
Беше съкратена на последната си работа.

Не ми казвай какво да коментирам и какво не!
Три години да не може да си намери работа е или по собствено желание, или не търси подходяща работа.

# 354
Когато на интервю ви попитат за последните ви работодатели, споделяте ли негативния ви опит с тях или просто казвате, че не ви е устройвало заплащането, работното време или нещо друго?

# 355
  • Сф
Аз завоалирано намеквам какво не ми е харесвало, за да имат предвид, че няма да се хвана на същото хоро.
С някои неща няма да направя компромис и твърдо ги заявявам, хич не ме интересува дали им харесва или не. Ако са коректни само кимат, че одобряват думите ми, ако не- да си знаят вуобще да не ми губят времето.

# 356
Да, това стана. Повишиха най- удобния и лишен от умения, но послушен и омаян от идеята за позиция. Писали сме го с теб много пъти в темата - хвърлят се едни позиции на болно амбициозни и манипулируеми  хора и те си мислят, че са хванали Господ за шлифера, а всъщност са мравчици, слуги на горния мениджмънт. Но е факт, че отиват нагоре.

Имам чувстото, че вашата фирма е с нестопанска цел. Как изобщо печелите ако цари толкова абсурдна и масова шуробаджинащина и некадърност? За държавни учреждения е ясно, за фирми на държавна/общинска хранилка също.

# 357
  • Наблизо
Е как,товарят съвестните и работещите да носят другите на гръб.Лошото е,че те стават кът.
Невероятна некадърност с претенции цари масово.

# 358
Е как,товарят съвестните и работещите да носят другите на гръб.Лошото е,че те стават кът.
Невероятна некадърност с претенции цари масово.

Много вярно. Може би не навсякъде, но определено има....

# 359
Да, със сигурност. Но мулетата, дето ги претоварват, не са глупави и осъзнават какво се случва. И се махат или спират да се раздават. Кетчъра си промени поведението и май вече не я експлоатират?
А и ролята на мениджърите би трябвало да е по-важна, да организират процеса на работа, да решават казуси, да зарибяват клиенти и т.н. Ако масово мениджмънта на една фирма, оперираща в конкурентна среда, е некадърен и неспособен, не виждам как ще прогресира, особено в дългосрочен план.

Общи условия

Активация на акаунт