Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 30 521
  • 743
  •   1
Отговори
# 495
Мен никога не са ме обучавали, казват ти кое къде е и се оправяш.На първите си работи съм носила вкъщи, майка ми, да ми обяснява, добре, че тогава всичко беше на хартия и тя беше счетоводител.В частни фирми. И да питаш нещо, отговора е ,,нали си счетоводител, трябва да го знаеш, това е работа, не училище".

Най-често счетоводители правят такива изказвания, ама тяхната работа е доста универсална и местейки се почти нямат нужда от адаптация. Но един търговец например е съвсем друга работа - трябва да научи асортимента, правилата за ценообразуване, предимствата и недостатъците на продуктите, кои са конкурентите и какви предимства имат... В тези фирми се провеждат доста интензивни начални обучения, защото иначе просто няма да има смисъл да се назначава човек.

# 496
На счетоводителите във фирмите работата не включва само счетоводство.Счетоводство е само в счетоводните къщи.

# 497
Във всяка фирма трябва начално въвеждане в работата, най-малко всяка фирма има различна дейност, процедури, правила и т.н. Не мисля, че има човек, независимо на каква длъжност, който може от влизането първия ден да работи, както след година примерно.
То дори на нова кола да се качи човек, първия ден му е криво, докато не я "усети", пък какво остава за нова работа.

# 498
Във всяка фирма трябва начално въвеждане в работата, най-малко всяка фирма има различна дейност, процедури, правила и т.н. Не мисля, че има човек, независимо на каква длъжност, който може от влизането първия ден да работи, както след година примерно.
То дори на нова кола да се качи човек, първия ден му е криво, докато не я "усети", пък какво остава за нова работа.

Абсолютно е така... Но хората умират да те гледат как бъркаш и се излагаш и нарочно ти дават само малка част от информацията за да се докаже колко си зле..
Просто не знам как се процедира в такъв случай. Никога не са се държали с мен така още първите дни...

# 499
То зависи и какво бъркаш и как се излагаш. Ако е нещо специфично за фирмата, просто искаш да ти се обясни.

# 500
Така е, но в провинцията обучение няма, затова и договора не е от първия ден, а от втория или третия.Даже и в производствата е така. В администрацията си всичко- счетоводство, заплати, болнични, назначение, уволнение, митници и всичко административно свързано с дейността на фирмата.
В производствата също не обучават- отиваш за шивачка, дават ти да шиеш, ако го ушиеш, гледат за работния ден колко ще ушиеш, ако е малко не те вземат. Затова и повечето работят това, което работи родителя, да има кой да ти покаже и помогне.

# 501
  • Наблизо
После за какво ни е таква загечила икономиката и не се произвежда нищо.

# 502
Произвежда се и то много.Шивашката и хранителната промишленост произвеждат много и всичко отива за износ.Около моята работа имаше две шивашки фирми, на ден по два тира товареха.И нищо от това, което произвеждаха не отиваше за вътрешен пазар, питали сме да си купим, няма и една бройка излишна.

# 503
Мен никога не са ме обучавали, казват ти кое къде е и се оправяш.На първите си работи съм носила вкъщи, майка ми, да ми обяснява, добре, че тогава всичко беше на хартия и тя беше счетоводител.В частни фирми. И да питаш нещо, отговора е ,,нали си счетоводител, трябва да го знаеш, това е работа, не училище".
Най-често счетоводители правят такива изказвания, ама тяхната работа е доста универсална и местейки се почти нямат нужда от адаптация. Но един търговец например е съвсем друга работа - трябва да научи асортимента, правилата за ценообразуване, предимствата и недостатъците на продуктите, кои са конкурентите и какви предимства имат... В тези фирми се провеждат доста интензивни начални обучения, защото иначе просто няма да има смисъл да се назначава човек.
Ама тя говори в началото на орофесионалния път. Като се наема човек съвсем без опит, трябва някакво обучение. Именно това куца - работодателят иска човек, който може, обаче взима студенти и новозавършили, които вчера са затворили учебника, нямат грам стаж и за капак са наплашени да не бърникат много, че да не направят нещо. После се сърди и говори за некомпетентност и липса на инициатива.

# 504
  • Сф
Произвежда се и то много.Шивашката и хранителната промишленост произвеждат много и всичко отива за износ.Около моята работа имаше две шивашки фирми, на ден по два тира товареха.И нищо от това, което произвеждаха не отиваше за вътрешен пазар, питали сме да си купим, няма и една бройка излишна.

Въпросът е да се произвеждат продукти с висока добавена стойност. Печалбата да не е само от количество, а от качество. Тогава ще има напредък и развитие.

# 505
А, що, износът не изключва високата добавена стойност и високото качество. Обаче високите производствени разходи не гарантират високо качество, но ще доведат до намаляване на точно този износ.

# 506

Въпросът е да се произвеждат продукти с висока добавена стойност. Печалбата да не е само от количество, а от качество. Тогава ще има напредък и развитие.

Специално в шивачеството има огромна принадена стойност. От материали за 5 лева се шият дънки за 100 лева. Вече в кого отива тази печалба е друг въпрос.

# 507

Абсолютно е така... Но хората умират да те гледат как бъркаш и се излагаш и нарочно ти дават само малка част от информацията за да се докаже колко си зле..
Просто не знам как се процедира в такъв случай. Никога не са се държали с мен така още първите дни...

Интересно е, че от мястото, от което искам да избягам със 100 км./ч., колежките, срещу които шефа ме настройва и които ги коментира като идиотки, простачки и кухи лейки, са ми помогнали най-много. Даже едната, за която съм чула най-гадни неща, се оказа много позитивна и спокойна личност. Първоначално искаше да види всичко, което правя и аз, с доста резерви й го показвах и обяснявах какво съм разбрала и защо така го правя. Винаги, когато ми е намирала грешки, ми ги е показвала и то с много нормален тон, дори бих казала деликатно. Сега имам нормални служебни взаимоотношения с нея и доста си помагаме взаимно. Имам чувството, че шефа от това беснее още повече. Злепоставя и унижава безпричинно хората. Кога ли ще ми падне пердето и ще му вдигна скандал??? Мнооого отдавна имах такова стълкновение с някогашен шеф и ми се размина.... но тук.... не знам какво ще стане. Понякога е нетърпимо.

# 508
  • Mars Hotel
Тя обявата изглежда добре като за мен (имам понятие, но нямам опит), ако питаш за това от скрийншота.
Аз си знам проблема, писала съм го много пъти, имам големи резерви към корпоративната среда, а повечето работи, които се считат за добри и са добре платени, са точно там. Има и места с малко служители, но много добре платени, не те занимават с фирмена култура, фирмено семейство и други подобни алабализми - аз лично в такова се целя и все не попадам.
Стана ми интересно, чисто от любопитство - Нарцùса, би ли споредлила какво те притеснява в корпоративната среда? Само ако прецениш, разбира се. Питам, понеже работя в такава фирма, с много служители на разнообразни счетоводни позиции и процеси, и колегите не се оплакват. А и не само при нас, а и като цяло повечето BPO компании са така - изрядни с осигуровки и социални придобивки, възможности за обучения, всичко се плаща на 100% и навреме. Лично според мен далеч не са най-лошите работодатели, затова питам.

# 509
Специално в шивачеството има огромна принадена стойност. От материали за 5 лева се шият дънки за 100 лева. Вече в кого отива тази печалба е друг въпрос.
Това е добавената стойност на бранда/марката и тя отива при този който държи правата над името и логото. Не отива при производителя, та докато столицата на модата не се премести в Мездра, тази стойност няма да е от полза за България.
За някои хора това е голям минус, изяжда им далаверата.

Последна редакция: пт, 20 окт 2023, 15:46 от bboiko

Общи условия

Активация на акаунт