Сама на почивка

• 17 328
  • 201
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Момичета събота е неделя ми предстои пътуване до Стара Загора. През деня ще съм сама. Дайте идея какво да правя!Какво мога да си купя? Какво да разгледам? Къде е добра идея да хапна нещо интересно?

# 76
  • Бургас
Здравейте! Вчера се върнах от почивката. Бях в гр. Малко търново, който е близо до границата с Турция и на стотина км. от Бургас. Наех си апартамент с всичко необходимо за едно домакинство и това беше основна грешка. За 5 дни (четири нощувки) прах, чистих и готвих. Ако бях на хотел нямаше да се случи така. Градът е малък и спокоен. Сутрин ставах рано и пиех кафе на пейка в красивия малък градски парк. После минавах през магазина, цял ден четях книга в леглото и на терасата. И следобед като почнех едно готвене... Викам ще си угодя на мен, да ми е кеф. Основно, салата, десерт, а докато готвех гледах телевизия и ми беше приятно, но се усетих изморена, а не отпочинала. Също така всеки ден ставаше по нещо и аз психически се натоварвах - синът ми имаше двойка единия ден. На следващия разбили мазите в блока на майка ми. После хладилникът в къщи се развалил. И все имах за какво да мисля, и питах "защо не ми спестихте тези неща? Не виждате ли, че съм страшно уморена?! " Нямах търпение да се върна в къщи! Имах усещане, че тук ще се почувствам по-добре и наистина се почувствах по-добре щом се прибрах. Но имам нужда от почивка! Много си обичам семейството, но съм уморена от тревоги все за нещо, от многото работа през последните месеци.
Ще видим сега в края на месеца дали няма да ида с детето и мъжа ми някъде за 4-5 дни, по време на есенната ваканция.
Иначе се притеснявах едва ли не как ще изглеждам в очите на хората, бидейки сама на почивка. Ами поздравяваха ме съседите, питаха ме от къде съм и не знам защо мислеха, че съм отишла да работя там. Отговарях кратко, че малко на отдих. Мили, възпитани и ненатрапчиви хора.
Това е в общи линии. Много ми бяхте полезни със съветите си, с изказване на мнения, с изразяване коя как обича да почива. Моята почивка малко смотана стана, ама айде... четох, разхождах се, оставах сама със себе си преди да ми се сервира "хита на деня" = нещото гадно, което се е случило (и споменах по-горе) и разнебитената ми нервна система ме кара да го мисля и да се тревожа.

# 77
  • SF
Само ми кажи какво толкова изцапа за 4 дни, че си изкара ваканцията в пране.
После ще те питам и защо в Малко Търново отиде да переш и да готвиш, ама това после.

# 78
  • Sofia
Първо, трябваше да им кажеш на твоите хора, че имаш нужда от почивка и да се откъснеш от всичко. За няколко дни все ще издържат. Пък и ти се научи да не си слагаш всичко на сърце веднага - хладилника, мазето, двойката, всичко може да почака.
Нямаше ли някоя механа, нещо в Малко Търново да отидеш да хапнеш, или да си вземеш за в къщи? Мен лично готвенето ме разтоварва, особено ако нищо не правя цял ден, но за всеки е различно.
Следващия път си изясни за себе си, от какво имаш нужда, как си я представяш тази почивка в детайли, и ще ти се получи по-добре. Хубаво е да имаш и опция малко да се поглезиш.

Последна редакция: пт, 13 окт 2023, 00:09 от Monadirs

# 79
  • Бургас
Малко търново, защото е близо до Бургас, не бях ходила, малък град е и очаквах да е точно това, което е. Градът ми хареса. Готвех, защото 1.неудобно ми е да ходя сама на ресторант, 2.исках с кеф да си готвя за мен, а не каквото ми поръчат в къщи. Приятно ми е да готвя, просто голямо готвене падна - ябълков щрудел, еклери, сладкиш с плодове, баница, дроб сарма, пилешка кавърма и т.н. Времеемко е, приятно, но уморително.
Какво перях - ами викам си "бреее, какво е удобно, че има пералня, че и сушилня! Я дрехите от пътуването да изпера". На другия ден вечерта хавлията, кърпата за съдове, блуза, бельо. Не, че нямах. Айде и една метличка и с мопа да мина. И така Simple Smile

# 80
Никога не пера и не готвя, когато съм на почивка - това ми е основно правило. Винаги вземам повече дрехи от необходимото. Готвенето и прането ги върша вкъщи, а почивката си е за отдих. Гледам и да не говоря много по телефона.

# 81
  • Sofia
Ти мАни чистенето и прането, ама кога го изяде всичко това 🤣🤣🤣
Майтапа настрана, научи се да си почиваш и да се изключваш. Научиш ли се, може и в къщи. Аз понякога обявявам, че си вземам един ден отпуска - и да се оправят.

# 82
Олее, готвене?! Как така, на почивка и да готвиш?
Аз мразя готвенето, на почивка също не пера, само бельо, бански евентуално.
Другия път в голям курортен град и без домакински дейности! Hug

# 83
Ябълкова, аз затова съм деинсталирала приложението на електронния дневник и влизам през сайта. Ако има двойка, или тройка ... по рисуване, не искам да разбера преди някоя служебна среща.
Да ти споделя, че когато бяхме малки и баща ми ходеше да си лекува кръста, всичко вкъщи се разваляше 😆 Посрещаме го на вратата - тате, бойлера изгоря, печката не работи... Той посегне да отвори вратата, и бравата му остане в ръката 🙂 Но това след, а не повреме на почивката...

# 84
Ябълке, добре ти се е получила почивката според мен..Grinning
Усетила си онова усещане как никой не те юрка и изисква , и правиш каквото ТИ си искаш Simple Smile
Кеф ти да си сготвиш  сготвила си си...и т.н.
То целта е и умствено да се отръскаш така от ежедневните и обичайни неща, сякаш това ти се е получило /изключая школото и мазите/...

Следващият път ще пробваш друго.
Яденето навън не е само на заведение, може дюнер, нещо сготвено да си вземеш от тип бързо хранене, закуска някаква.....
Радвам се че си осъществила идеята си въпреки че се страхуваше какво ще кажат хората.
Остави ги хората, ти си важната!

# 85
  • SF
Малко търново, защото е близо до Бургас, не бях ходила, малък град е и очаквах да е точно това, което е. Градът ми хареса. Готвех, защото 1.неудобно ми е да ходя сама на ресторант, 2.исках с кеф да си готвя за мен, а не каквото ми поръчат в къщи. Приятно ми е да готвя, просто голямо готвене падна - ябълков щрудел, еклери, сладкиш с плодове, баница, дроб сарма, пилешка кавърма и т.н. Времеемко е, приятно, но уморително.
Какво перях - ами викам си "бреее, какво е удобно, че има пералня, че и сушилня! Я дрехите от пътуването да изпера". На другия ден вечерта хавлията, кърпата за съдове, блуза, бельо. Не, че нямах. Айде и една метличка и с мопа да мина. И така Simple Smile

А ние се скъсахме да ти даваме идеи за София, за музеи, за кино, мол, парк, площади, църкви, НДК... Simple Smile Тя, милата, искала да се увери, че Малко Търново наистина е малко Търново. Simple Smile
Шегувам се. Но другия път на хотел. Да няма мопове, ютии и перални наоколо. Слизаш на закуска, ядеш еклери и щрудели, кексове и пандишпани и после бягай навън. Или се качи горе да четеш нещо интересно. Като те е срам да седнеш сама в ресторант, и аз съм така, ще си поръчваш доставка или ще ядеш по улиците.

# 86
  • София
Браво, Ябълкова, все пак си отишла! Аз бих отишла също някъде в малко градче, сред природа, да се разхождам и да лежа и чета. Няма да пипна да готвя! Само ще си поръчвам. Но пък и аз няма скрупули никакви да ям сама някъде.

# 87
В голям хората по-не обръщат внимание как си облечен, какво правиш, кой си, защо си....

# 88
  • Бургас
То и в Малко търново не биех на очи. Само съседите усетиха, че съм нова 😄 Храна за вкъщи не знам дали има, освен кебапчета и кюфтета с пържени картофи. Както казах харесва ми да готвя спокойно, бавно, докато гледам телевизия и пия някой умрял от студ швепс (алкохол не употребявам). Ама то ставаше едно готвене и ядене от следобед докато си легна. Храната къде отиваше: не мога да изям една тава дробсарма, хем малка тава ползвах. Ама нали за следващия ден друго ще се готви. По принцип не обичам кучета. Обаче много ми харесва да давам на нещо да яде и то да се облизва от кеф 😄 Имаше три улични кучета, които оценяха кулинарните ми умения. Относно прането: имах дрехи не за 5, ами за 10 дни, обаче някакъв навик да съм дейна сякаш - лъжичка в мивката неизмита да не остава, дрехи за пране да не се трупат.
Другото, което си бях харесала, ама ме достраша на толкова дълъг път да тръгна сама (ми ако спукам гума или друго стане?), беше в Копривщица, в някакъв Етно хотел, нещо такова. Единична стая с едно кресло и с гледка - разкош! Май рядко се намират единични стаи. Повечето са двойни и ги отдават и за единично ползване. А тази е прекрасна! Живот и здраве другия път, на пролет ще отида там. Няма да мога да готвя и да пера. Ще бъда принудена да си почивам 😄

# 89
  • София
Ябълкова, това обикновено се случва като не си свикнала да почиваш и все трябва да се намираш на работа. Аз също предпочитам да си готвя (бях писала, че не обичам заведения, защото са ми загуба на време) - или си взимам нещо за вкъщи или готвя, но много бързи неща тип омлет. Иначе си права - наистина си е друго да си направиш нещо, което обичаш ти без да се съобразяваш със семейството. Явно и семейството не е свикнало без тебе дори за малко. Трябва си малко опит в това да успееш да се изключиш от проблемите когато не си до тях (и обратното). При мен в началото бях почнала да се съмнявам, че нарочно си намират проблеми винаги като замина, с времето ги научих, че заминавам, за да се откъсна от ежедневието, а не да си го нося с мен. Сега общо взето знаят, че дори да се случи нещо сериозно (защото и такива случаи е имало за съжаление), няма как физически да се прибера веднага или да помогна от разстояние и гледат да се оправят без мене. Оказа се, че могат.

Хотел с пълен пансион е добър вариант за самостоятелна почивка ако не обичаш да ходиш на заведения сама.

Общи условия

Активация на акаунт