Банята - тема 45

• 43 612
  • 762
  •   1
Отговори
# 255
На мен ми харесва декор на цялата стеничка. Но това, че на тази стеничка няма да се застъпват с основната плочка, не означава, че застъпването със съседните стени и евентуално разминаване на фугите няма да се забелязва.
Още нещо - с тези геометрични мотиви трябва да се помисли и сметне да са цели плочки, да няма рязано, защото рязана част отстрани ще изглежда грозно, поне според мен.
Голяма драма е това с дизайна и красотата, от собствен опит казвам.
Да разчиташ, че ще намериш свестен майстор, си е доста оптимистично. Трябва да имаш свестен майстор.
Също се приединявам към мнението подът да не е дървесен, а с цвят като основната плочка.

# 256
А какво като не се засичат фугите? Аз бих избягвала нарочно да се засичат, след като ще е акцент с ефект. Само си усложнявате ...

# 257
Ако ще слагам акцент върху мрамор, бих сложила от същия цвят мрамор друг, по-тъмен нюанс и по възможност в рамка /вече колко по-тъмно - зависи и от други фактори/, а не ъгловат декор, който превзема ефекта на самия мрамор, който сам по себе си е вече ефектен. На тези ъгловати шарки /зависи и от шарките на "мрамора" какви ще са/ после ще се насложат други геометрични/хоризонтални и вертикални/ линии от мивки, шкафове, рафтове и ще стане какофония от разнопосочни линии.
Доколкото помня от снощи Simple Smile, без да се връщам сега да гледам, банята е голяма, позволява други, по-елегантни акценти върху мрамора. 
Ако ще се слага дърво, неговата структура трябва да е по-малко забележима от тази на мрамора или поне да е естествена, а не ръбеста - ще се акцентира чрез материала. Дървото може да не е в плочки, а в шкафове, помощна масичка до ваната, рамка на красиво огледало...ще придаде топлина на иначе студеното излъчване на камъка.
Вероятно има и голям прозорец при този размер на банята - бих сложила също красиви завеси, бих обърнала особено внимание на осветителните тела.
Въобще, мраморът предполага и позволява малко разкош и въображение в другите елементи на банята. Иначе ще се превърне в клишето, което често виждам /имитация на мрамор калаката, дърво на една стена или пода, лунички и черна фурнитура в Бог знае какъв стил - мешавица между класика и лофт/, а е грехота за такава голяма баня, която може да стане истинска красавица. 
Не бързай и мисли всеки детайл, направи си борд и слагай в него всичко, като се ръководиш от избрания стил - дори до хавлиите, само тогава ще видиш цялата баня и тогава сама ще си излезе.

# 258
Кубратова, много ти благодаря. Имах нужда някой да изкаже мнение така добре с аргументи и идеи.

# 259
Трябва ми майстор за баня свободен след нова година. Някой?

# 260
  • Варна
Минавам да се отчета, че накупих всичко основно за малката ни баничка (2 квадрата и малко) и през новата година ще уговарям старт с конкретни майстори. Сметката дотук е 5000 лв и се надявам още толкова да стигнат за труд и чарколяци.
Испански гранитогрес 25/75 за 52 лв/кв; структура, тоалетна чиния с падащ капак, душ, смесители - всичко на Грое; мивка 100 см на Идеал Стандарт с пвц шкаф с 2 чекмеджета, огледало с лед осветление и система против запотяване; плосък бойлер.
Остава да се купува лепило, фуга, лайстни, тръби, с всичките им преходчета и кранчета, подов сифон точков, пвц врата, малко прозорче, вентилатор, сифон за мивката, друго не се сещам.
Плочкаджията е приятел на леля ми. След оглед обяви цена 2300 лв за изкъртване на настоящата баня, измазване, хидроизолация и лепене на новите плочки и монтаж на санитарията. ВиК-то ще го прави друг човек, с който той работи, който още не знам колко пари ще иска, но едва ли ще е много.
Очаквам да стане среден клас баня - нищо по последен писък на модата, но семпло, надеждно, да не се разбива следващите 20 години.

# 261
Здравейте, искам да попитам за мнението ви за шкафове Висота, Гера и Макена? Става дума за малка баня, затова сме се насочили към ПВЦ.

# 262
Аз имам 4 модела Висота. Смотани мивки, паянтови панти, все едно са правени в час по трудово. Ама на мен всички мебели от пвц ми изглеждат така, писах ги в графа "никогаШ поИчи"😆

# 263
  • Варна
Моят ПВЦ шкаф е по поръчка от Триано. Все още не е монтиран, но изглежда добре. Предвид цената му, очаквам много като качество от него.

# 264
  • Sofia
Разгледайте ги на живо - всеки си има критерии за хубаво. Бих казал, че повечето ПВЦ шкафове изглеждат по-грубо (ръбчета, повърхности) и не толкова премиум.

В едната баня е на Триано и е ОК според мен. Питайте дали пантите/механизмите са неръждаеми - за мен това е един от критериите, тъй като съм виждал много шкафове за баня с големи щети и оцветяване от ръжда, заради пантите.
Самата керамика почти винаги е на друга фирма производител и често тя изглежда по-добре и лъскаво спрямо шкафа. Тъй или иначе самата керамика отгоре е и по-важната.

Но е факт, че не бих сложил в банята шкаф от МДФ, освен ако банята не е 10кв.м и имам добре обособена суха част (без душ и без мивка), иначе нямам нерви да пазя чак толкова. Така, че алтернативата е някой добър мебелист на ПВЦ. Просто си избирате отделно керамичната мивка, а мебелиста ви прави шкаф, ако не ви харесат наличните.

# 265
И в двете бани са ПВЦ шкафчетата, никакви драми. Даже не знаех, че имат и марки. Гледам, харесва ми, взимам. Преди ремонта бяха МДФ... Ми не бяха никак уау. Сменяхме пантите поне на 2 години, пребоядисваме, щото се нацъфкаха... Та след много преработки и кърпежи, накрая МДФ да не видя 🤣

# 266
Моите са МДФ с естествен фурнир и шест години не са мръднали. Голям шкаф с мивка над него и едно малко, да го наречем аптечка. И не ми е 10 квадрата банята, но имам стъклена кабина и не се мокрят пряко. Пара има разбира се, но не кондензира по дървото (и вратата ми е такава).

# 267
Нашите бяха на 20г ... Та изкара си времето де, ама пак не бих ...
Ние сме с ТЕЦ, тийновете нон стоп се киснат нещо и се къпят... Тъй че като решат пак да ремонтират някога си, да си слагат квото си го искат...
Признавам, че харесвах на фасон и цена. Не съм търсила какъв да е или не материала.
Само на майка ми жената остана да изтърбушим, но лятото ще е. И приключвам с баните.

# 268
  • Sofia
ЧС - коментара ми не беше към теб. Казах, че АЗ лично не бих сложил, а не че никой не слага МДФ. Т.е. след като е преценила, че иска ПВЦ, да не се отказва от избора си.

# 269
А аз не съм спорила с никого, просто казах, че МДФ (специален МДФ за мокро се водеше) също си е опция ако не се мокри пряко.

Общи условия

Активация на акаунт