Перилни препарати и омекотители - 74

• 57 565
  • 769
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Защото на 40° някои ензими спират да действат, цвят от предишно пране се впива, цвят от рисунки и етикети се сваля и отива ....
Е то какво излиза, че бяло,  което не може да се пере на 60 градуса по-добре да го  пера със студена вода Rolling Eyes. Да не прозвучи като заяждане, ограмотявам се...
Нямам силно замърсени бели дрехи, обикновено се обличат по веднъж.

# 376
  • Paris, France
Ами да и затова бяло винаги пера първо със студена вода и е зимен препарат за цветно и излиза много по-бяло, отколкото ако същото пране се изпере на 40° със същия препарат или прах за бяло + избелител. 40° е висока температура за ензими, а ниска за перкарбонат.

Много дрехи, на които пише да не се перат над 30 или 40° си се перат идеално на 60°, особено на еко програми, при които водата се топли в началото и не се поддържа гореща през цялото време. Такива дрехи се свиват от шока на преминаване от студено към горещо и от горещо към студено, а не просто от горещата вода.

Хавлии, спално бельо и бельо и чорапи пера винаги и на 60°. Нищо не им става. Суша на въздух, обаче. Даже и дантелените гащи и сутиените на Dim си излизат в правилния размер. Разделям, разбира се и не пера тежки хавлии с дантелени гащи.

И да питам - накупих десетина бутилки течен Ariel Alpine, че беше на промоция. Мирише ми на роза, малко като Ariel ultra, а не както миришеше преди, на по-свежо и акватично. Сравних със същия, купен преди година и миризмата е леко различна. Променен ли е или съм попаднала на развален?

# 377
Момичета,помощ!
Изпрах едно ново долнище на синът ми,но съм забравила да махна една самозалепваща лента ,на която пише размера и сега е останало лепилото само 😱
като на места има и малко хартия.
Имате ли идея как да го премахна?

# 378
  • оттам, откъдето започва България
...
И да питам - накупих десетина бутилки течен Ariel Alpine, че беше на промоция. Мирише ми на роза, малко като Ariel ultra, а не както миришеше преди, на по-свежо и акватично. Сравних със същия, купен преди година и миризмата е леко различна. Променен ли е или съм попаднала на развален?

Това истина ли е? 10 бутилки?
Купеният преди година наличен ли е в момента за сравнение, или само по спомени се сравнява ароматът?

# 379
  • Paris, France
Скрит текст:
...

Това истина ли е? 10 бутилки?
Купеният преди година наличен ли е в момента за сравнение, или само по спомени се сравнява ароматът?

Истина е, да. Защо да лъжа? 10 бутилки, да и петте, които отворих да душа миришат по един и същ начин - нещо като смес от стария Ариел Alpine + Ariel ultra. Имам и наличан Ариел ultra за да сравня. Естествено, че е наличен купеният преди година. Писах, че съм сравнила, тоест отворила и душила. Ако не бях сравнявала, щях да пиша, че го помня по-свеж или нещо подобно.

Преди малко минах през един Карфур и нарочно отворих и душих Ariel Alpine. Мирише точно като новите, които купих от Leclerc.

Не ми е болка за умиралка, но бях леко разочарована. За цената си е бомба, де.

# 380
Ами да и затова бяло винаги пера първо със студена вода и е зимен препарат за цветно и излиза много по-бяло, отколкото ако същото пране се изпере на 40° със същия препарат или прах за бяло + избелител. 40° е висока температура за ензими, а ниска за перкарбонат.

Много дрехи, на които пише да не се перат над 30 или 40° си се перат идеално на 60°, особено на еко програми, при които водата се топли в началото и не се поддържа гореща през цялото време. Такива дрехи се свиват от шока на преминаване от студено към горещо и от горещо към студено, а не просто от горещата вода.

Хавлии, спално бельо и бельо и чорапи пера винаги и на 60°. Нищо не им става. Суша на въздух, обаче. Даже и дантелените гащи и сутиените на Dim си излизат в правилния размер. Разделям, разбира се и не пера тежки хавлии с дантелени гащи.

В такъв случай, ако правилно съм разбрала, добавки с кислородни избелители е безмислено да се добавят при пране на температура по-малка от 60 градуса? Това обяснява за мен защо уж пера с Ариел и разни други за бяло, а прането ми сивее - просто не пера на правилните градуси. Този Ваш пост ми пренареди изцяло методологията за бяло пране, запазвам си го!❤

# 381
Не е точно така...тази добавка например
https://www.dm-drogeriemarkt.bg/denkmit-sol-za-prane-protiv-petn … 010355487186.html
Съдъжа в с става си TAED, който позволява на активншят кислород да се активира И на ниски градуси, под 60..

Също виж този пост на Гес
https://bg-mam.ma/p/573688/19269140

# 382
  • София
Да, за жалост вече "хубав" парилен препарат е трудно да се намери и трябва да си го нагласяме сами.

# 383
Никой не твърди обратното.
Частта с ензимите имах предвид от поста на Гес, мисля че е ясно това,  защото разговорът бе в тази насока...

# 384
Здравейте. Препоръчайте кърпички за сушилня Аег, на сестра ми. Уреда е нов, но при цветни дрехи най-вече имало много власинки и бели нишки. Ще се сушат основно бебешки дрехи, бели и цветни. Моля и за ароматизатор на листчета или друг за сушилня от български магазини.
Бяхме купили от квартален магазин Персил deep clean зелен гел за миризливи дрехи.  110 пранета май беше за 24 лв. Въпроса ми е защо не се задържа дълго миризмата му след изпиране? Дали е от това че беше с изтичащ срок на годност? Купен е май, пише че е до август. Аз винаги следя сроковете но исках да го пробвам.
 Савекс и Ариел ми миришат по-силно от този.
Сега една приятелка ми донесе
Ариел гел brilliant cold wash.

Къде е произведен? Как разпознавате по кода?
Дали е хубав? Или да го подаря на някой? С пералня италиянска съм с горно отвяряне и предпочитам сухи прахове.
Пише че намаля въглеродния отпечатък. То с този отпечатък вече сме луднали. Машини и стоки с нисък въглероден отпечатък. Аз дори не разбирам каква е тази мания.
 Има в турския магазин до нас Скип капсули но надали са с качеството на гръцките и испанските нали?

# 385
Здравейте. Препоръчайте кърпички за сушилня Аег, на сестра ми. Уреда е нов, но при цветни дрехи най-вече имало много власинки и бели нишки. Ще се сушат основно бебешки дрехи, бели и цветни. Моля и за ароматизатор на листчета или друг за сушилня от български магазини.
Бяхме купили от квартален магазин Персил deep clean зелен гел за миризливи дрехи.  110 пранета май беше за 24 лв. Въпроса ми е защо не се задържа дълго миризмата му след изпиране? Дали е от това че беше с изтичащ срок на годност? Купен е май, пише че е до август. Аз винаги следя сроковете но исках да го пробвам.
 Савекс и Ариел ми миришат по-силно от този.
Сега една приятелка ми донесе
Ариел гел brilliant cold wash.

Къде е произведен? Как разпознавате по кода?
Дали е хубав? Или да го подаря на някой? С пералня италиянска съм с горно отвяряне и предпочитам сухи прахове.
Пише че намаля въглеродния отпечатък. То с този отпечатък вече сме луднали. Машини и стоки с нисък въглероден отпечатък. Аз дори не разбирам каква е тази мания.
 Има в турския магазин до нас Скип капсули но надали са с качеството на гръцките и испанските нали?

Власинките и белите нишки (това как да го разбирам, като конци ли?) са от дрехите, не от сушилнята. Всички тъкани при първоначално сушене пускат повече мъх, но при следващите прогресивно намалява.  Някои (според качеството) продължават да пускат, с такива бих се разделила.
Остави го въглеродния отпечатък и си карай работата. 
След сушилня ароматите на перилните препарати често не се задържат или са слаби, не е проблем на препарата.

# 386
  • Paris, France
Nil's mom, работят избелителите и на 40°, но не толкова ефективно, колкото на 60° или 90°. Избелителите не са ефективни за всякакви петна. Ако сложиш изцапани с трева, кръв, кал на 60° с избелител и прах, белите дрехи може да излязат по-захабени и сивеещи, отколкото ако ги изпереш със студена вода и  течен препарат за цветно. В горещата вода много от цветовете пускат. Затова е добре да се слагат кърпи, които поемат цвета. Дори и да сложиш само чисто бели дрехи, по повърхността им има частици цветно, което е невидимо с просто око. Тези частици отделят цвят в горещата вода. Има и остатъчни влакна от предишното пране. След пране на родопски одеала пускам цикъл пране с препарат на празна машина.

Има избелители, които работят в студена вода. Хлорната белина е такава, Ace също. Те не избелват толкова ефективно и могат да предизвикат жълтеене на някои материи с времето. Ace съдържа азуранти и оставя лек син оттенък.

Като се стопли времето пробвай да изпереш бели неща два пъти - веднъж с течен препарат за цветно и със студена вода - Не 30, не 40°, а студена вода. Избираш най-дългото възможно пране, което материите търпят. После още веднъж с прах и Ваниш на 60° и би трябвало да са избелени. Сушиш на въздух или слаб радиатор. Някои материи пожълтяват на високите температури на сушилня.

Програма с предпране не върши работа, защото не отмива течния за цветно, който е с ниска алкалност или неутрален и сваля алкалността на следващата вода, а тя трябва да е по-алкална.

LaLeone, въпросният Персил не мирише силно, нито дълго. Несравним е с Ариел, особено този за спортни дрехи. Няма връзка със срока на годност. Такъв си е и затова повече няма да го купя. Заредила съм се със същия вид Ариел, които и с изтекъл срок на годност мирише силно, свежо и дълго. Съжалявам ☹. Можеш да смесваш Персил с Ариел докато свършиш персила, че е кощунство да се хвърля, защото пере много добре и така Ариел ще подсили аромата. Можеш да си переш с Ариел, а този да го слагаш по петна или за предпране за да го оползотвориш. Така правя аз.

Препоръчвам ароматизиращите кърпи за сушилня Lenor Summer breeze. С тях дрехите пускат по-малко влакна. Мирише божествено. Мисля, че го има в България. Има в Amazon.

# 387
Nevena Virolan , благодаря за отговора. Аз съм ползвала и преди Персил и винаги течните са били без силен аромат за мен.
Аз живея в Пловдив, а сестра ми в София. Сигурно няма по реалните магазини кърпите за сушилня, може би в тези за паралелен внос. Ако имяш линк моля за него. Благодаря.

Кубратова, благодаря за отговора.
Не разбрах за Ариел гела. Много хубава мерителна купичка има.
Майка пере нови бебешорски дрехи с този. Аз и казах да вземе, за по- малко от 3 кг и половината е отишъл.

Някой каза че мирише нежно, напротив за мен е кисело и леко флорално. И не иконамичен.

Последна редакция: нд, 07 яну 2024, 21:28 от LaLeone

# 388
Nevena Virolan, изключително полезен и разяснителен  отговор, за което много благодаря. Наистина преосмислям доста от методите си на пране покрай форума, определено си трябват химични знания за някои от нещата, без пишещите тук е невъзможно сама да се сетя някога за градусите и т.н. Огромно благодаря!❤

# 389
  • София
LaLeone, ако ще переш бебешки дрешки, забрави за течните препарати и миризмите. Течните се изплакват по-трудно и не съдържат избелители, които са основен дезинфектант. Ориентирай се към ПРАХ за бяло пране (сензитив вариантите за съжаление не съдържат вече избелители), високи температури и допълнително изплакване. Омекотителите са дразнител и предпоставка за алергии. Миризмите - бебетата са чувствителни към силни миризми. Ако на теб ти се струват приятни, за бебето съвсем не е така.

Общи условия

Активация на акаунт