Отговори
# 570
  • София
Аз я следя доколкото мога, но не и както миналите години със сигурност. Макар че тогава се пишеше повече.
Просто сега не ми е чак толкова интересно. Още на 3 сезон се изтъркаха.

# 571
Видях, че Алфа е с два епизода по БТВ екшън, от 20 ч. едновременно със СЪНИ БИЙЧ и от 21 ч. едновременно с ВИНА. Предполага се, че единият е повторение?

Имам познати в двете национални телевизии, които са ми казвали, че това местене от националния в нишовия канал се прави, за да се качи рейтингът на нишовия канал. И като тръгне нов сериал по БТВ Комеди, Екшън, Лейди (Стори) може и никой да не разбере за него. Но като пуснеш първите няколко епизода по основното БТВ и хората научават за сериала.
Тази тактика я правят Нова ТВ от повече от 10 години. Първо с латино сапунките започнаха така, после ЕЗЕЛ (турска екшън-драма).. пуснаха първите 5 епизода по НОВА в 20 ч. и от следващата седмица...айде по Диема Фемили. Това го направиха с още няколко турски сериала, докато започнаха да ги дават вечер само там. И често в рейтингите на всички телевизии ДИЕМА ФЕМИЛИ беше четвъртият най-гледан канал след трите национални, докато БТВ Лейди беше тотал щета.  Сега БТВ Стори беше създаден, уж с нов имидж, ново име... ама пак преместиха Опасно изкушение от БТВ в БТВ Стори, сериалът от Прайм тайма на БТВ отиде директно в нишовия канал (тактиката на Нова/Диема фемили) и наскоро в сайта на БТВ  пуснаха статия, че БТВ Стори е четвъртата най-гледана телевизия след трите национални.
"Новите съседи" го въртяха първо само БТВ, после изцяло си премина по БТВ Комеди.  Вече и по БТВ Екшън прехвърлят, както виждам.. и "Алфа" е такъв случай.
Това поне е моята логика. Че местенето на "Алфа" е, за да напомпат малко рейтинга на БТВ Екшън и по принцип тези зарибявки по националния канал и после преместването им по нишовите канали е за да си рекламират самите нишови канали.

# 572
  • Другата България
Мери,
Чудиш се защо се пише толкова много в темата за Ергенът.
Ами аз сега наваксвам с епизодите и какво виждам, момите имат игра: дават сърце на едно момиче по избор, а на друго момиче забиват торта в лицето?! Играта е простичка, 'Харесвам те / Не те харесвам'... Сещаш се какво поражда това? Яко агресия и селяния на някои жени вътре (особена на едно с яко тестостерон в себе си...) и поне 20 изписани страници само за 30 минути...
А, не, не се чудя. Ясно ми е, че по принцип такива предавания като това и ББ генерират огромен интерес и съответно трафик и на ТВ, и тук. Хората просто си искат “хляб и зрелища“, а и без да обиждам никого, защото не го казвам с такава цел - на жените ни е любимо да обсъждаме....жени. Доколкото разбирам, в този сезон има доста какво да се обсъжда. В ХК е същото, хляб и зрелища, но честно казано аз се радвам, че в темата се списва малко, защото така успявам да я следя. Не винаги гледам онлайн, но пък мога да прочета какво се  е случило ако ще гледам на запис, това не ми пречи.
В момента така е и в темата за Капките. Малко се пише, сезонът е потресаващо слаб. Но и там си говорим за външен вид. Blush
Знаеш, че така беше и в предишните сезони на ИВ. Не се смогваше с писане и изчитане, но последният сезон наруши традицията. Просто защото беше по-слаб от предишните.

# 573
Ами за това им е толкова нисък рейтинга на Ергенът този сезон. Само стоиците издържат 3 часа и половина.

Ето малък пример с една от турските телевизии. Довечера ще дават "Златно момче" (същият се върти по БТВ Стори), като целият епизод е дълъг 4 часа и половина с рекламите (общо 2 часа и половина без рекламите). Отделно... за да "изпреварят конкуренцията" започват час по-рано с т.нар. özet, избрани моменти от предния епизод. Преди години даваха по 3, 5, 10 мин. Сега го удължиха на 1 час. Човек да си припомни, хаха. Та от 19 ч. като се почне, та до 00.30 ч. Цяла една вечер отива с един сериал. Но това е веднъж седмично с този сериал. Другата вечер е с друг, третата с трети.. по TV8 със Сървайвър..

И всъщност там най-гледаните телевизии са около 5 (не като тук - 2) и имат сходен рейтинг помежду си, но той се определя само от този пиков пояс 19-24 ч. Отдавна изместиха новините от 19.00 в 18.45, после и в 18.30, за да се надпреварват телевизиите една след друга. А сериалите от 20.00 ги изместваха в 19.30 и сега в 19.00
И всяка вечер дават различен сериал, по 4-5 часа. ПОсле рейтингите показват, че едната телевизия има най-висок рейтинг в понеделник и петък, да речем, друга има във вторник и неделя, третата има сряда и събота...
Тоест няма общи рейтинги за всяка телевизия, а ден по ден. И 7 дни седмично се дават с отделна графика. За всеки производител на сериал или риалити е най-важно В КОЙ ДЕН ще го пусне въпросната телевизия, с която има договор. Ако е на гърба на супер добър сериал по конкурентна телевизия, то значи ... е обречен на провал и втори сезон да няма.  У нас все още сме на принципа... повече от 1 епизод седмично и по-малко от 4 часа, но все пак Grinning Усещам накъде отиват нещата...

# 574
Проблемът с 3+ часовите епизоди на Ергенът е, че няма с какво толкова да запълнят целия епизод. Има 1 драма за деня и я обсъждат 2 часа, което може да се покаже за много по-малко време и да не омръзне на хората. Не е някакво стратегическо предаване, че да показват всички ходове и начинът на мислене на всички играчи, или такова с интересни игри, че с това да запълнят епизода.

# 575
  • София
Иван и Андрей ще връщат Сблъсък, мисля, че ще е в ютюб. Бих ги гледала:

# 576
То ако тръгваме да се сравняваме с Турция как да се прави телевизия.. Погледа ни трябва да е по на запад от границата ни. Всичко което е по-дълго от 2, айде максимум 3 часа на седмица като Капките, е просто пестене на пари и запълване на програмата с максимално нисък бюджет.

И преди съм го казвал, защо да правиш 3 предавания и 3 сериала от по 1 час, когато може да сложиш 2 предавания за по 3 часа. Аудиторията едва ли ще е много по-различна, защото просто пазарът ни е малък, но поне качеството и разнообразието ще е на друго ниво.

В Щатите междудругото от години иронизират Оскарите как продължавали 3 часа и половина (с рекламите) и едвали не никога не свършват. Само ако знаеха по нашите ширини, че това е обичайното време за булшинство от предаванията. Laughing

# 577
  • Другата България
Всичко над два часа е мъчение за зрителите.
Три вече е прекалено, а над три е наказание.
И за мен сравненията с турците са нерелевантни, то и последния “Сървайвър“ започна с голяма продължителност, понеже беше техен патент, и затова удари дъното. После като направиха поносими епизодите и поизмениха регламента нещата се промениха, но вече беше късно за зрителите - отливът беше факт.
За сериалите важи същото, то и нямаме май сериали с продължителност над един час.

# 578
И къде отиде Аз обичам България тази вечер?

# 579
И къде отиде Аз обичам България тази вечер?
В някоя тема diziler беше писал, че е променена програмата заради траура.

# 580
Да, заради траура. Чак се учудвам, че НОВА оставиха "Един за друг" (което си е правилно решение всъщност)
То ако тръгваме да се сравняваме с Турция как да се прави телевизия..
Е, сравняваме се с всички. Все пак правим много неща и по западен модел. Паралелът с Турция го направих заради Сървайвър. Предишните сезони тук бяха по 60 и 90 мин. ИЗведнъж вкараха турската версия на Сървайвър, като БТВ пусна 3-часови епизоди и изведнъж НОВА решиха да отговорят също с 3-часови епизоди на всичко... от Хелс Китсън, та до Един до друг.  БТВ да не останат по-назад, направиха и Ергенът 3 часа.  Ако не бяха повлекли крак със Сървайвър, май нямаше и НОВА да пуснат 3-часови...  

Дадох пример и с испанското  Masterchef по TVE, което е над 4 часа, но веднъж седмично. Тази година не знам как е. Ама миналата година май и БТВ пуснаха 3-часов Мастършеф.

Последна редакция: пт, 15 мар 2024, 21:50 от diziler

# 581
  • София
AlPacino,
То не е тайна, аз и друг път съм публикувал линка:
https://redlink.bg/
Това е единствения сайт, който се занимава с това в България. Този на Нилсен, който ми беше любим и много по-подробен напусна нашия пазар (защо ли...). Друго инфо няма. Освен когато НОВА или БТВ се бият в гърдите как са счупили поредния рекорд (лъжа разбира се).

Усреднени са резултатите за седмица, да. Не са разделени епизод по епизод, както би трябвало да е по-редно и представително.

А ето и резултатите от седмица 04.03 - 10.03

Капките са ясни. Новините на БТВ също. Константи през годините...

Изведнъж Хелс Кичън се изстреля нагоре?! Как го правят и аз не знам. Сезонът е може би най-слабия в историята им, ама то като няма какв друго да се гледа... Явно Денсинг Старс е слаб, а Ергенът също прави най-слабия си сезон.

Недоумявам как така този слаб сезон на Съни Бийч е пред Есента на Демона (и то даже има ръст с 2 пункта), ама това си е. Има си твърд електорат и туй то.

Един за друг и Ергенът продължават да пропадат, като особено за Ергенът резултатите са много слаби.
Но това е усреднено както казах и касае цяла България и всички възрастови групи. Глобално.

Алфа и Вина отново ги няма в топ 25. Иначе сериалът Вина е най-гледаното предаване по БНТ1, просто за съжаление БНТ1 през годините загуби своята публика. БНТ1 се гледа масово само на речта на президента за ЧНГ, когато националния ни отбор по футбол има голям мач и разбира се големите спортни форуми (олимпиади, световно и европейско по футбол).

Оказва се, че само за София и за групата между 24 и 25 години, Ергенът е на 5 място.
Ето само за София и само за 24-25 годишните (най-продуктивната група):
1) Капките
2) Новините на БТВ
3) Новините на НОВА
4) Хелс Кичън
5) Ергенът
6) Аз обичам България
7) Бригада нов дом
8 ) Вина (интересно)

А ето и традиционната глобалната и регулярна седмична класация:

Последна редакция: ср, 20 мар 2024, 13:07 от Diavolo

# 582
Успехът на Hell's Kitchen дали не се дължи отчасти и на златния отбор. Редовно пускат през деня лайфове в TikTok вътре от къщата. Гатьо и Бони бяха на лайф онзи ден, мисля, че и Изи е пускала. Вероятно и другите пускат, но не ги следя, само ако ми излезе във for you виждам. 100% ги карат да правят тези лайфове, така привличат и някаква TikTok аудитория вероятно.

# 583
Погледа ни трябва да е по на запад от границата ни.
Той е насочен, но не всичко на запад от границата е ОК. В една РСМ или в една Босна всичко е пълна скръб (нищо, че са на запад от границата), за Косово и Албания да не говорим. Дори и в една Словакия телевизията е мега скучна. Нищо не произвеждат, формати почти не пускат. Всички предавания са тип “Гала”, плямпане в студиото и това е. Това са не само лични наблюдения. Много словаци гледат чешка телевизия, защото е по-интересна. В Прибалтика е същата работа (Литва, Латвия, Естония), малък пазар, скучна тв. Така че ние сме много по-добре на фона на всички гореизброени. Турският пазар е огромен, конкуренцията е голяма и също има какво да се научи оттам. Така че не е нужно да се хейти на сляпо, без предварителна информираност. Някои от форматите, които гледаме днес в БГ, са ги пускали първо в Турция.

# 584
  • София
Интересен подкаст със Сами и Мила. Препоръчвам!
Апропо преди дни, Мила роди момиченце. Да им е жива и здрава втората рожба на Сами и Мила. 😊

Общи условия

Активация на акаунт