Стани богат - тема 16

• 16 813
  • 769
  •   1
Отговори
# 450
  • Велико Търново
За Хитлер и Чарли Чаплин май беше известен факт, че са родени в един и същи ден?
Не, 4 дни им е разликата.
Впрочем, още когато Наско каза, че Хитлер и Чаплин са родени в една година, си помислих, че двата отговора, в които фигурират техните имена, би трябвало да отпаднат. Щото няма как да има два верни отговора. Да, можеше да изнамерят още някоя известна личност, родена прз 1889-та и да направят една двойка "печеливша", но все пак нещо ми подказваше, че трябва да елиминира А и С. Много голям риск пое с начина на използване на телефониия жокер, но определено спечели. Но и приятелят му беше доста бърз и успя да се вмести във времето.
Жалко, че не рискува с тези Хорнбостел- Закс. Те имената им всъщност са подсказвачки, но за това ми "светна", след като вече знаех верния отговор. Хорн - правя аналогия с валдхорна, а Закс - със саксофон (на немски, когато след С има гласен звук, се чете като З).

# 451
Аз пък винаги съм знаела приказката за питката с лисицата, която я излъгва и изяжда накрая.
Даже не бях чувала за такава версия, в която питката се връща вкъщи Satisfied
Научих нещо ново.

# 452
Еех,как ми се искаше да отворят въпрос за 30 000....

# 453
И аз не помня лисица.
Цялата идея на приказката е, че бабата оставя питката да изстине и баламосва децата, че я е оставила на прозореца, за да се поразходи.

Бъркате две приказки. Едната е, че питката трябва да обиколи нивата преди да се яде. А другата е за питката, дето като я оставили да изстива взела та се търкулнала и избягала. И после който и да я срещнел все  казвала "Аз на баба се не дадох, на вълчо се на дадох, че на теб ли ще се дам?". Ама Лиса се направила на глуха и я накарала да повтори веднъж на носа и, веднъж на езика и и така я примамила и я хапнала.

# 454
  • Пловдив
Наутилус го знам само като подводницата на капитан Немо.Срам!
И аз. А единствената ми ясна представа за сепия е тази от "Спондж Боб" - с четири долни пипала, крака, и две(?) горни. Калмара също не го знам как точно изглежда. Направо срам на куб. Grinning

# 455
  • Русе
Респект за този човек! Но пък сбърка с Пармския манастир - и добре че сбърка. Харесаха ми разсъжденията му.
Германци са. Икономика или музика - от мен.

Тази грешка с Пармския манастир е недопустима за един четящ човек. Цял век дели епохата на Пармския манастир от Умберто Еко, който при това не пише такива лековати романтични истории.

Последна редакция: ср, 18 окт 2023, 22:30 от евпетра

# 456
Стрийминг сървисът на ЕнБиСи се казва Пиикок

# 457
  • София
И аз не помня лисица.
Цялата идея на приказката е, че бабата оставя питката да изстине и баламосва децата, че я е оставила на прозореца, за да се поразходи.

Бъркате две приказки. Едната е, че питката трябва да обиколи нивата преди да се яде. А другата е за питката, дето като я оставили да изстива взела та се търкулнала и избягала. И после който и да я срещнел все  казвала "Аз на баба се не дадох, на вълчо се на дадох, че на теб ли ще се дам?". Ама Лиса се направила на глуха и я накарала да повтори веднъж на носа и, веднъж на езика и и така я примамила и я хапнала.

Извинявам се за двойния цитат.
Обаче - вижте линка! - в приказката на Каралийчев първо в разказвателен пасаж последно изречение е
Хайде-е-е! Отива да си обиколи нивката.
И когато бабата започва да им разказва за "обиколката на питката", началото е
...започна баба им, — като излязла от огъня, озърнала се, смъкнала от гърба си въглените и полека се промъкнала през открехнатата врата. Плюла си на петите и ударила на бяг. Подир нея се втурнал Черню.

В момента - ей сега видях новонаписаното в групата ни - аз пък въобще не се сещам за 2 "житени питки". (Като имате време, може ли да ми посочите двете различни "житенопиткови" приказки, моля.)

Хайде, дано е добра вечер в играта и за нас.

# 458
  • София
Тук и аз щях да се гътна. Знам ги кои са, ама с годините вече не съм на ти...
(Е такъв жокер може да ми потрябва един ден, ако продукцията реши някога. Ама нямам учители по нищо в близките си познати.)

# 459
Въпросът със Стамболов за мен беше лесен.

# 460
Питката, дето "обикаля нивката" ако не се лъжа е от Ангел Каралийчев и е приказка с "приложен характер". Всеки знае как неустоимо вкусно мирише топлият хляб и децата съвсем нормално яко налитат да си чупнат. Но гореща питка не се яде и затова бабата вместо да ги бие през ръцете им отвлича вниманието с приказка как питката първо трябва да се върне където е израснала (като жито) и като ониколи нивата чак тогава се яде. И докато разкаже, питката изстинала.  Другата приказка е народна (май руска) и си е чисто развлекателна, типична та приказака за хитрата Лисана.

Този въпрос с най-дългото управление е егати висшият пилотаж. Само професионален историк или маниак може да отговори.

# 461
  • София/Севлиево
Стамболов го знам,ама аз съм с историческо образование и си скъсах нервите, докато ги науча едно време.
А жокерът на сегашния играч е класния на синът ми.

# 462
  • София
Умирай трудно

п.п. Леле, как ме е яд за Стефан Стамболов. Сега започнах епизода, тц тц, пф :/

# 463
  • София
Булка(та) е с червена шапчица. (И, маринована на салата, е деликатес, мм...)

# 464
Умирай трудно

п.п. Леле, как ме е яд за Стефан Стамболов. Сега започнах епизода, тц тц, пф :/

Това е като за под 500 лева Simple Smile

Булка, разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт