Студенти в Нидерландия - 19

• 74 184
  • 734
  •   1
Отговори
# 210
  • София
В момента въведоха отново и Basic Grant, който е 469 евро на месец и не зависи от доходите на родителите. Препоръчвам да си направите DIGID и да ползвате портала mijn.duo.nl .Ако доходите ви са под тавана, може и за двата гранта.
Синът ми ще подава документи за студентско финасиране, тъй като работи и си е направил достатъчно часове. Чудя се какви документи ние да вземем от НАП.
Съгласно инфото на първа страница:
"За доходите на двамата родители за предходните 2 календарни години (преведено на английски) - справка от работодателя (за наети) или от НАП „Удостоверение  за декларирани данни по ЗДДФЛ“ (за всички -. самонаети, безработни и наети). В НАП се подава искане за издаване на документ. Важно е да пишете, че е за Нидерландия (точно къде), за да сложат допълнителен зелен печат."
Обаче като чета в DUO:
"DUO calculates the supplementary grant per calendar year. We use the income from 2 years before that calendar year. So for the 2023 supplementary grant the reference year is 2021."
Аз го разбирам, че искат инфо за дохода за годината 2 календарни години назад. Тоест за 1 година преди две години.
Има разминаване в информацията. Моля за съвети.

# 211
  • Sofia
А някой дали е изпращал по куриер музикален инструмент? Искам да изпратя китарата на сина ми, мислех си като пътува той или ние, но се купува отделен билет. Затова се чудех за куриер..

# 212
Хм, как Спиди взеха сирене - то е в срок на годност, но нали трябва да се съхранява на ниска температура?
И аз искам да пратя, но мислех, че не позволяват.

Аз изпращах със Спиди сирене в метална кутия от 800гр. Нямаше проблем.
Blush

# 213
А някой дали е изпращал по куриер музикален инструмент? Искам да изпратя китарата на сина ми, мислех си като пътува той или ние, но се купува отделен билет. Затова се чудех за куриер..
Да, аз изпратих китара с Доставки NL. Доставиха я без проблем, само бяха срязали фолиото на сръбската граница, с което бях опаковала калъфа, за да проверят да не е пълна с нещо забранено.

# 214
  • Sofia
Да, аз изпратих китара с Доставки NL. Доставиха я без проблем, само бяха срязали фолиото на сръбската граница, с което бях опаковала калъфа, за да проверят да не е пълна с нещо забранено.

Благодаря!

# 215
А цените за общежитие спрямо тези за квартира как са?Blush

Общежитията са една идея по-скъпи от малките квартири. Пример: Тилбург общежитието беше около 450 евро, после тя се премести на квартира 8 квадрата за 370 евро. Предвид тенденцията за увеличаване на цените на квартирите, навярно вече толкова евтини квартири няма, освен, ако не са някакви мизерни дупки.

# 216
  • Варна
А цените за общежитие спрямо тези за квартира как са?Blush

Общежитията са една идея по-скъпи от малките квартири. Пример: Тилбург общежитието беше около 450 евро, после тя се премести на квартира 8 квадрата за 370 евро. Предвид тенденцията за увеличаване на цените на квартирите, навярно вече толкова евтини квартири няма, освен, ако не са някакви мизерни дупки.

Всичко е на късмет . Нашата квартира в Тилбург е 450 евро със режийните и е 17 кв . м и не беше съвсем необзаведена . Чрез агенция , там на място и с нормален договор от две страници . И вече от септември започват да излизат доста свободни квартири във голяма група във Фейсбук , със снимки . Нека си подготви добро представяне за себе си , за да има шанс да го ( я) изберат за оглед и одобрят .
Тук на първа страница има специални съвети за търсене на квартири от Биборана в скрит текст .
А ето групата във Фейсбук .

Последна редакция: пн, 06 ное 2023, 12:38 от Деска

# 217
  • София-България, Израел - където си поискам
Синът ми ще подава документи за студентско финасиране, тъй като работи и си е направил достатъчно часове. Чудя се какви документи ние да вземем от НАП.
Съгласно инфото на първа страница:
"За доходите на двамата родители за предходните 2 календарни години (преведено на английски) - справка от работодателя (за наети) или от НАП „Удостоверение  за декларирани данни по ЗДДФЛ“ (за всички -. самонаети, безработни и наети). В НАП се подава искане за издаване на документ. Важно е да пишете, че е за Нидерландия (точно къде), за да сложат допълнителен зелен печат."
Обаче като чета в DUO:
"DUO calculates the supplementary grant per calendar year. We use the income from 2 years before that calendar year. So for the 2023 supplementary grant the reference year is 2021."
Аз го разбирам, че искат инфо за дохода за годината 2 календарни години назад. Тоест за 1 година преди две години.
Има разминаване в информацията. Моля за съвети.
Аз взимам бележка за доходите от работодателя за 2 години и ги давам за превод. Сканирам и пращам на дъщеря ми. До сега не е имала проблем дуо. По същия начин и бележката на баща и.
Успех!

# 218
Някой учи ли ветеринарна медицина в Нидерландия? Събирам мнения за плюсовете при изучаването на тази специалност в чужбина (за малкото дете). И дали учат математика, че хич ни няма там. Може и на лични. Благодаря!

# 219
  • Варна
Да споделя за тези които ще кандидатстват тепърва относно колелетата под наем и се чудят .
Вчера му се развали колелото , днес вече е с чисто ново . Държеше си го навън , въпреки че вътре си имат помещение . Simple Smile

# 220
Току-що се завърнахме с малката дъщеря от ден на отворените врати на Leiden University, кампус Хага - определени специалности се позиционирани там. Понеже бях оставила организацията на девойката, направихме няколко зига-зага през града, докато попаднем в кампуса. Без да искаме, попаднахме и в The Hague University of Applied Sciences (THUAS), където се оказа, че също има Ден на отворените врати. Една мила девойка ни сканира QR-чето и ни покани, хич не разбра и тя, че не сме за там. Ами не знам какво мислят нидерландците за приложните университети, но беше пълно с младежи, а университетът изглежда приказно...Имаше даже студенти, които посрещаха още на гарата. Бих казала, че в приложния университет посещаемостта беше дори по-голяма. На девойката направо не и се тръгваше, толкова ѝ хареса и на двете места...

# 221
  • Варна
Супер, 3littlepigs! Simple Smile
Дано и нея я приемат където иска и всички са доволни от избора Wink
Само от убеждаване за предимството на академичните Унита аз лично нямах , но благодаря ! Wink

Коддддд, къде си 😂

О, така си прозвуча отвсякъде Wink
Но в крайна сметка децата избират , ние подкрепяме и спонсорираме .

Последна редакция: ср, 08 ное 2023, 16:28 от Деска

# 222
Е как къде - в английската тема, все пак син му продължи магистратура в ОК. Simple Smile

# 223
Благодаря, Деска!
То всъщност аз нямам за цел да убеждавам, голямата дъщеря е в research университет, малката, ако я приемат, където иска - също, но това е защото специалността я има само в този университет. Обаче понеже имаше полемика за приложните университети, реших да споделя какво съм видяла с очите си за приложния университет в Хага. Разбира се, от едно такова събитие няма как да се вадят изводи, но ми направи впечатление колко голям интерес има към него.

# 224
Някой учи ли ветеринарна медицина в Нидерландия? Събирам мнения за плюсовете при изучаването на тази специалност в чужбина (за малкото дете). И дали учат математика, че хич ни няма там. Може и на лични. Благодаря!

Моята дъщеря учи физиотерапия, не е много близко, но е по-близко от другите специалности. Ако има нещо, което смятате,ч е мога да помогна  - пишете на лично.
Тя не е учила математика, но учи някаква физика заради движения, съпротивления на мускули и стави...
Ветеринарната медицина не е ли на холандски? (само да кажа, че Старозагорския е с много добра подготовка, племенницата ми завърши и се реализира много добре).

Общи условия

Активация на акаунт