Студенти в Нидерландия - 19

• 74 223
  • 734
  •   1
Отговори
# 285
Peruanka, без да съм спец, но при сключване на договора се отбелязва дали данъка се внася сам от работещия или се удържа от работодателя. Препоръчвам да иска второто. В противен случай всеки месец ще трябва са внася (предполагам). На следващата година се подава декларация (там няма внасяне) и понеже това е супер ниска часова ставка и съответно доходи, се подава приложение за връщане на цялата сума взет данък и той се възстановява по сметка.
Здравната застраховка я повишиха малко  и най-ниската и е около 130-140 евро. Но има право да се възстановява  цялата сума от застраховката поради нисък доход, така че това не го бройте за разход.
Бруто-нето не мога да съм от помощ.

# 286
  • София
Здравейте,
Аз пращах два пъти с Интерлогистика. Носи се пратката в техен офис, за София на бул Христофор Колумб. Не затваряйте кашона, защото го преглеждат. Не приемат стъклени опаковки. Дъщеря ми няма холандски номер и си следеше пратката. Не е имало проблем.

# 287
А резултатът не излиза ли до 5 дена?
Ако изпита е на хартиен вариант , резултатите излизат между 4 и 6 седмици,ако е компютърен вариант е около 2 седмици.

# 288
  • Sofia
Здравната застраховка я повишиха малко  и най-ниската и е около 130-140 евро. Но има право да се възстановява  цялата сума от застраховката поради нисък доход, така че това не го бройте за разход.
Бруто-нето не мога да съм от помощ.

По отношение на здравната застраховка задължително ли е да се работи? Възможно ли е неработещ студент да си направи такава и ще има ли право на възстановяване в този случай?
Зная, че е обсъждано, но информацията е противоречива, затова ако някой има опит, моля да сподели?

# 289
  • Габрово
Стандартна здравна застраховка (тип задължително здравно осигуряване с вноски към държавата) може само, ако работи. Иначе може доброволна застраховка към някоя компания, но там плащането е еднопосочно 😁 Никой не възстановява нищо.

# 290
Благодаря, Kepeva. Както винаги си на линия ❤
А можеш ли, и другите също, да споделите знания са следното: Ако студент работи и прави например 32 часа всеки месец, работи за 12 евро на час БРУТО (пример). Как би се сметнало нетото? Защото:
1)студентът започва да си плаща задължителната здравна застраховка (около 120 евро на месец)
2) подава данъчна декларация пролетта, за да си плати данъците- общ доход, друго (?), наведнъж ли става това или всеки месец има удръжки?
Получаваните грантове от Дуо предполагам са необлагаеми суми.

Та, колко би било нетото в крайна сметка на часова ставка от 12 евро бруто?
Четох че има праг на годишния доход, под който не се плащат данъци върху получаваното брутно възнаграждение.
Това така ли е, някой може ли да потвърди и да даде пример с числа? Моля Simple Smile
Опитвала съм да "хвана" как изчисляват данъчните отчисления и макар да съм математик, не съм успяла. Непознаването на нормативната уредбра е причината. Моят син работи нощем и получава различна ставка до 24 ч и след това от 0 часа на следващия ден. Във фиша е описано много подробно и крайно неразбираемо за мен, а той дори не поглежда фиша - праща ми го директно Simple Smile. И на двете си местоработи беше указал работодателят да удържа данъка ежемесечно и той с нищо не се е занимавал административно, дори не подава годишна декларация. Питал и друг приятел-студент, който 5 години работи, и той му казал да не подава, защото работодателят се грижел. Аз питах няколко пъти и познат, и тук, и категоричен отговор не съм получила. Тази пролет беше получил допълнителни 500 евро и дори не беше питал и прочел дали са надвнесени данъци или бонус......, но той си е пълно перде. Не го разпитвам, ако не е за проблеми с нужда от мое съдействие, защото се дразни. С допълнителните пари, Милият, ми беше купил подарък и на брат си също, и ги беше изпратил...., отново без да коментира Simple Smile

Последна редакция: пн, 13 ное 2023, 21:51 от Kepeva

# 291
https://www.teahousetransport.com/bg
Много сме доволни. За колети. Разгледайте. Запечатвате у дома както е показано във видеото и описвате това, което е позволено да се изпраща.
Колета се взима от където посочите. В нашия случай - слагам колета в колата, отивам на работа и те идват и го взимат от там след като са ми се  обадили по телефона. Колета пристига за 5-6 дена. Синът ни е с български номер на телефона.

Последна редакция: вт, 14 ное 2023, 01:23 от mistral56

# 292
Относно DUO: дъщерята работи 6 ч. седмично (повече от 6 м. към 09.2023 г.) Кандидатства за карта за транспорт (безплатно през уикендите, с намаление през делнични дни). Подаде трудов договор и банкови извлечения за превод на заплата. Отделно от това доходите за 2021 и 2022 г.на мен и съпруга ми. Одобрена е за карта за пътуване, грант малко над 400 евро на месец, за това, че получава мин. доход и още един грант около 400 евро на месец, на основание нашите доходи (явно са минимални по техните стандарти). Условието да не се връщат всички получени суми е да завърши в рамките на 10 години. Задължително условие е да работи. Здравната и застраховка е около 120 евро, възстановяват и 130 евро, задължителна е, при работа.

# 293
  • Варна
Получих това от детето снощи и се учудих .

Последна редакция: вт, 14 ное 2023, 17:38 от Деска

# 294
  • София
А резултатът не излиза ли до 5 дена?
Ако изпита е на хартиен вариант , резултатите излизат между 4 и 6 седмици,ако е компютърен вариант е около 2 седмици.

А хартиения сертификат се бави ужасно. Изпита го държа на 16.09 , а сертификата дойде в края на октомври.

# 295
Относно DUO: дъщерята работи 6 ч. седмично (повече от 6 м. към 09.2023 г.) Кандидатства за карта за транспорт (безплатно през уикендите, с намаление през делнични дни). Подаде трудов договор и банкови извлечения за превод на заплата. Отделно от това доходите за 2021 и 2022 г.на мен и съпруга ми. Одобрена е за карта за пътуване, грант малко над 400 евро на месец, за това, че получава мин. доход и още един грант около 400 евро на месец, на основание нашите доходи (явно са минимални по техните стандарти). Условието да не се връщат всички получени суми е да завърши в рамките на 10 години. Задължително условие е да работи. Здравната и застраховка е около 120 евро, възстановяват и 130 евро, задължителна е, при работа.
Здравейте, може ли да ни споделите по-подробно за тези два гранта по около 400 евро, които не се връщат, ако завършат до 10 г. Моят син взима само гранта за работещ студент, до скоро за мин 56 часа месечно, а отскоро за мин 32 часа и продукта за студентско пътуване. Аз зная за тези възможности:
-   редовен заем -  връща се
-   продукт за студентски пътувания -  не се връща, ако се дипломират до 10 г.
-   допълнителна безвъзмездна субсидия -  не се връща, ако се дипломират до 10 г.
-   заем за такси за обучение -  връща се

# 296
  • София
Kepeva, това е новото от тази учебна година, че сега има т.нар. basic grant, който е €439.20  и не зависи от дохода на родителите.
Отделно си е обичайният supplementary grant ( макс €416).
https://duo.nl/particulier/student-finance/amounts.jsp
По този начин парите от duo, които евентуално остават подарък, ако се дипломира студентът, са двойни в сравнение с преди.

Последна редакция: вт, 14 ное 2023, 10:09 от Peruanka

# 297
В края на август или началото на септември детето кандидатства за basic grant, но понеже много се забави отговорът, звънна по телефона на консултат на DUO. И въпреки, че не беше отметнала друго финансиране, след като и разгледала служителката въведените данни, по телефона и е казала да представи и доходите на родителите. Сега в ноември ги получи накуп за септември и октомври. В края на месеца очаква за текущия месец. Отделно си върви basic-a.

# 298
Момичета, знаете ли дали може на пос терминал да се внесат евро и дали е безплатно, без такса- банката е ABN AMRO.

# 299
  • Варна
С арамес  но и те не не взеха всичко ,както пише в сайта им. Вторник ми е писал че е получил съобщение , а днес че е получил че е на адреса му .

Общи условия

Активация на акаунт