Студенти в Нидерландия - 19

• 74 241
  • 734
  •   1
Отговори
# 300
Деска, само малко уточение относно разговора с детето - 3 часа на месец Simple Smile е изискването на DUO. А относно данъка - после ще бъде възстановен.
Иначе за да кандидатства за помощите - до момента не съм чула за възможност без договор. Нека много добре да си го провери - работа без договор и пари на ръка... Все някак трябва да се отчитат дори тези организации.

# 301
  • Варна
То ще си провери детето , голямо е вече .

# 302
Привет на всички студенти и родители!
Казвам се Горан (от профила на мама) и съм трета година в Saxion Enschede - International Human Resource Management. Предстои ми половин година в Амстердам (Февруари - Юни/Юли), където ще уча в Hogeschool van Amsterdam, и търся квартира, в която да живея. От личен опит знам, че положението не е розово, затова ще оценя всеки контакт или препоръка, независимо дали е в Амстердам, или околностите. Логично мога да предложа своята стая в Enschede за същия период Simple Smile

Последна редакция: чт, 16 ное 2023, 15:04 от LollyPoppy

# 303
  • София
Горан, не знам какъв ви е бюджета, но можете да запитате Hotel Jansen за оферта. Около 1100 евро, или вижте с The Social Hub, но там е малко повече.
За горе-долу същия бюджет, можете да се регистрирате безплатно на сайта на Student Experience и да дебнете краткосрочните студия в сградата им Minervahafen.
Фейсбук групите следете.
Ако ми хрумне още нещо, ще пиша пак.

Сега се сещам, Student experience имат една програма/практика при която преотдават (легално) студия на студенти, които са дългосрочни наематели в техните сгради, но са отишли на обмен някъде. Питайте на имейл, защото я няма на сайта им като секция тази информация.

Последна редакция: чт, 16 ное 2023, 18:11 от Peruanka

# 304
  • La casa de Mickey Mouse
Peruanka, без да съм спец, но при сключване на договора се отбелязва дали данъка се внася сам от работещия или се удържа от работодателя. Препоръчвам да иска второто. В противен случай всеки месец ще трябва са внася (предполагам). На следващата година се подава декларация (там няма внасяне) и понеже това е супер ниска часова ставка и съответно доходи, се подава приложение за връщане на цялата сума взет данък и той се възстановява по сметка.
Здравната застраховка я повишиха малко  и най-ниската и е около 130-140 евро. Но има право да се възстановява  цялата сума от застраховката поради нисък доход, така че това не го бройте за разход.
Бруто-нето не мога да съм от помощ.
Бруто нето има калкулатор в нета, може лесно да сметне
Относно внасянето на данъка не е съвсем така - ако лицето е на трудов договор, данък печалба му се удържа от заплата. Следващата година се подава декларация (задължителна за всичко работещи, без значение от часовата ставка) и данъчна служба изчислява дали лицето ще трябва да доплати, дали ще му връщат надвнесени данъци или всичко е наред.
Когато кучето е самонаето, трябва да си подава ДДС декларациите на всяко тримесечие. В края на годината подава декларирания за данък печалба (това упражнение може да се прави и всеки месец или на тримесечие, но тъй като се изисква услугата на счетоводител по-добрият вариант е един път годишно).

# 305
  • София
Получих известие от Виваком, че от 01.01.2024г. намаляват надценките при нарушение на Политиката за справедливо ползване - при роуминг.
Ние още не сме плащали такива, защото студентката е първа година. Но новината е супер - ще си ползва спокойно българския телефонен номер и ще си доплащаме, хич не е много.
Ето ги:

Последна редакция: сб, 18 ное 2023, 14:59 от Sunny bunny

# 306
Една звезда угасна на небосклона в този живот. Една от "нашите" майки ни напусна.
Надявам се да се усмихваш от едно прекрасно място, ДескаNature Star

# 307
Светлина по пътя й! Сила и кураж на близките! Ще липсва енергията и позитивизма, които имаше в това, което споделя! Ще ни липсваш, Деска!

# 308
Ооо😞 как така,живот.... много тъжно,миличката, светлина по пътя ѝ !!!Ще ми липсваш Деска, харесвах постовете ѝ,снимките,които нейното момче ѝ пращаше😥,милото дете.Кураж и сила на семейството🥀

# 309
  • София
Леле, как така , скоро беше писала. Много тъжно ми стана.Светъл път на душата и😢

# 310
Една звезда угасна на небосклона в този живот. Една от "нашите" майки ни напусна.
Боже , вярно ли е това ама как бе???Деска и нейния нестихващ ентосиазъм...не ми излиза от главата ..Боже защо?Как?До вчера беше сред нас...ох:disappointed_relieved:WearyМир на душата и !!!!

# 311

Ужасно е това.  Мир на праха й. Съболезнования на момчетата й.
Невероятно е как има неин пост малко по-нагоре.

# 312
  • Бургас
В шок съм, какво е станало, дано е на по-хубаво място и се радва отгоре на момчетата си, къса ми се сърцето за децата, малкото й момче май беше първокурсник

# 313
  • София
Деска, HeartHeartHeart

# 314
Ужасно! Кураж на децата й! Мир на праха й!

Общи условия

Активация на акаунт