Автор: проф. д-р Огнян Бранков, д.м.н. - детски хирург

Болката  е неприятно сетивно и емоционално усещане, свързано с различни по вид увреждания на тъканите.

Болката се изявява в промяна в поведението на детето, доловима видимо и слухово. Тя е защитен механизъм и служи като сигнал за настъпваща опасност за организма.

Децата често се оплакват от болка в корема. Тя може да бъде остра и постоянна (хронична). Остро възникващата болка е един от най-честите и най-трудни за интерпретация симптоми и представлява сериозна диагностична дилема в  ежедневната  педиатрична практика. Тя е основен симптом при редица спешни хирургични състояния, а наред с повръщането е кардинална проява на клиничния симптомокомплекс на острия хирургичен корем (ОХК).  

Хирургичните причини за коремната болка не заемат голям дял в общите прояви на болезненост, които са обект на диференциалната диагноза. За тях обаче трябва винаги да се мисли, тъй като пропускането на един хирургичен проблем може да има сериозни последствия.

Причините за коремната болка се делят на абдоминални (коремни) и екстраабдоминални (причини извън коремната кухина).

- Абдоминалните включват проблеми от страна на стомашно-чревния тракт (тънко и дебело черво, право черво), паренхимните органи (черен дроб, слезка, панкреас), жлъчни пътища, уринарен тракт, женски гениталии.  

- Към екстраабдоминалните фактори се числят пневмонията в долните лобове на белия дроб, излив в плевралната кухина, както и заболявания на централната нервна система. Съпътстващите ги коремни болки оформят т.н. "маска на остър хирургичен корем".
 
Не трябва да се пренебрегват и психогенните причини – остри или рецидивиращи коремни болки се появяват при драстични нарушения в отношението дете - родител, проблеми  в училище, малтретиране и сексуални злоупотреби. Една основна причина е липса на внимание и ласка от страна на най-близките или прекомерно натоварване в училищната програма. Същото се отнася и до прекалено амбициозните родители, които искат от детето да направят шампион или гений.

Диагнозата се базира на подробно снетата анамнеза и обстоен физикален преглед. При най-малките деца проява на признаци за коремна болка са пронизителен плач, неспокойствие, стенещо и пъшкащо дишане, свиване на крачетата към коремчето, отказ от храна и игра. Децата от ранната възраст не могат да дадат подробно и точно описание  на болката, като обикновено сочат към пъпчето си. По-големите често омаловажават оплакванията от страх от операция или усилват данните за нея, водени от желанието си да постигнат или избегнат някаква цел – например отиване в детската градина или училище.  

В по-голяма част от случаите при децата болката отшумява след няколко часа без специално лечение. С оглед да не се изпусне някое по-сериозно заболяване, състоянието на детето трябва да се проследява, а при съмнение за хирургичен проблем или при влошаване на състоянието се препоръчва болнично наблюдение.

Проявите на коремната болка варират в зависимост от възрастта на детето.

- В ранната детска възраст
острият гастроентерит (чревно разстройство) е най-честата причина за коремни болки, но винаги трябва да се мисли и за инвагинация (вмъкването на един чревен участък в друг), по-рядко за остър апендисит, преплитане на червата или Мекелов дивертикулит (чревен израстък).

-  При децата в предучилищна и училищна възраст най-честа причина за болката е острият апендисит. При него болката е с постепенно начало и усилваща се, понякога има период на заглъхване, често се появява гадене и повръщане. След острия апендисит се нареждат вирусните инфекции с остър мезентериален лимфаденит (възпаление на коремните лимфни възли), тънкочревна инвагинация вследствие полипи или Мекелов дивертикул, остър гастроентерит, инфекции на пикочния тракт, пневмония, тежък запек. При големите момичета трябва да се мисли за остри гинекологични заболявания.

- Напоследък зачестяват острите алкохолни отравяния, които провокират остър гастро-дуоденит или серозен панкреатит.

Тъпата коремна травма също може да причини внезапна коремна болка при деца.

При прегледа се интересуваме от началото на болките, тяхната периодичност, свързани ли са с някаква храна или физическо натоварване, имало ли е гадене и повръщане, както и запек или разстройство. Обективният преглед  включва преценка на общото състояние, отчитат се промени в кожната еластичност, наличие на хлътнали очи и бледост, признаци на обезводняване, влошаване на основните жизнени показатели. При огледа на корема се обръща внимание на промени в неговата конфигурация, наличие на оперативни белези, ингвинална или пъпна херния. Търси се дали коремната стена е напрегната и твърда, болезнена при натиск, което може да бъде на определено място или по цялата коремна стена. Преслушването на чревната перисталтика (движенията на червата) е важно за диагнозата. При нужда с пръст се изследва правото черво през ануса.

Много голям процент от болките в корема са предизвикани от временен или хроничен запек. Може да се каже, че това е най-срещаното по вид оплакване при децата. Нередовното изхождане води често до чревни спазми и болки в корема, които могат да бъдат с голям интензитет и да имитират клиниката на остър апендисит. Затова децата трябва да се приучат на стриктен режим – поемане на повече течности и течни храни, плодове и зеленчуци, ограничаване на сладките и сухи храни, повече движение. И най-важното – да се изхождат сутрин, преди отиване в детската градина или училище, където няма условия за ходене по голяма нужда. В някои случаи се дават лаксативи (разхлабващи лекарства), като детето се приучва да става рано сутрин, така че да има достатъчно време да се раздвижи и да посети тоалетната.

Една начална вирусна или бактериална инфекция често предизвиква колики и болка, но това обикновено е придружено от висока температура и увредено общо състояние. Не трябва да се пренебрегват интензивните физическите натоварвания, които често имитират коремна болка вследствие мускулна треска или травма.  
Във всички случаи с продължителна остра или хронична коремна болка трябва да се обръщате към личния педиатър и по преценка – към детски хирург.

Последна редакция: пт, 06 окт 2023, 12:46 от Рaдост