Всички знаем, че човек може да изкара много по-дълго без храна, отколкото без вода. Тялото ни е около 70% вода и на практика не може без нея, затова ние ежедневно трябва да му набавяме нужното количество. Може би ще се изненадате, но задържането на вода в организма често е предизвикано от дехидратация. Други причини могат да бъдат стресът, прекомерното количество сол и захар или здравословен проблем.

Може да познаете задържането на вода в организма по следните симптоми – тежест и подуване на ръцете, краката, корема. Лицето подпухва, стъпалата, краката и други части на тялото се потят повече.Преди да потърсите помощ от вашия личен лекар, може да изпробвате тези съвети, които специално подбрахме за вас:
1.   Промяна на начина на живот – може да намали до известна степен задържането на вода в тялото ви.

2.   По-голям прием на вода – най-добрият начин за справяне със задържането на вода е приемът на вода. Препоръчително е през зимата да пием минимум 1,5 литра вода, а през лятото – 2 л на ден.

3.   По-малко сол и захар – натриевият хлорид регулира водата в тялото, но консумирането на по-голямо количество сол може да доведе до задържане на вода. Захарта също може да доведе до задържане на вода, затова бъдете внимателни.
 
4.   Повече спорт – заседналият начин на живот може да е причина за задържането на вода. Чрез потене може да се избавите от излишните течности в организма ви, затова спортувайте смело.

5.   Увеличаване на приема на витамин В – той намалява нивото на задържана вода в тялото. Можем да си го набавим чрез консумация на зеленчуци, богати на нишесте, бобовите растения, рибата, месото и яйцата.
 
6.   Консумация на естествени диуретици – така ще освободите тялото си от излишните течности. Естествени диуретици са: глухарчето, магданозът, хвойната, българският традиционен зелев сок и зеленият чай.

7.   Консумация на влакнести растения – фибрите минават през червата, без да се усвояват. Влакната абсорбират вода, което благоприятства за отстраняването на излишната вода.

8.   Лежане с вдигнати крака – най-често това упражнение практикуват хората, които работят седнали и след края на работния ден имат подути крака.  

За да не задържате вода, се грижете добре за себе си. Водете по-здравословен начин на живот, спортувайте редовно и не забравяйте да се хидратирате. Ежедневната консумация на достатъчно вода не само ще предотврати задържането на вода, но и ще подобри вашия тонус. Нека не забравяме, че истинската промяна идва от реално предприетите действия. Минерална вода „Горна баня“ е изключително подходяща със своята ниска минерализация и полезни свойства. Със своите специално подбрани серии за дома, офиса и навън БК „Горна баня“ се грижи за вас и вашите близки.


Посетете темата "Силата на водата", където имате възможност да спечелите страхотна награда - термочаша.
Можете да се включите с коментар до 30 септември включително.

Последна редакция: чт, 12 сеп 2019, 10:41 от Pедактop