Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Инфекции на гърдата и запушени канали

 • 39 317
 • 9
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 136
Инфекции на гърдата и запушени канали

Някои майки са кърмили няколко деца и никога не са имали запушени канали или мастит (инфекция на гръдата), докато други имат повтарящи се проблеми.
Има много причини за тези проблеми, но лечението в основата си е едно и също: почивка, слагане на горещи компреси, често кърмене от засегнатата страна и употреба на антибиотици, когато се налага по медицински причини. Запушеният канал е възпалена, чувствителна бучка или възлеста област в гърдата. Получава се, когато млечния канал не се изцежда добре и се натрупва възпаление. Областта може да е топла на пипане и зачервена, и ако каналът е близо до повърхността на кожата, може да успеете да го почувствате отчетливо под пръстите си. Запушеният канал не е придружен от треска. Ако запушената област не се изцеди, зад нея се събира напрежение, което причинява възпаление на околните тъкани. Ако голяма област на гърдата е възпалена, твърда и чувствителна, понякога се нарича “спечена гърда”. Обикновено запушен канал или спечена гърда се получава само в едната гърда, рядко и в двете едновременно.

Ако запушеният канал е придружен от симптоми, подобни на грип (болки в тялото, повдигане, изтощение, главоболие) и треска, се нарича мастит, или инфекция на гърдата. Обикновено там има гореща, чувствителна област на червени петна – най-често на външната горна част на гърдата, но може да е където и да е. Както и запушеният канал, маститът обикновено се получава само в едната гърда, рядко и в двете по едно и също време. Маститът обикновено се асоциира със Стафилококовата бактерия – когато се получава и в двете гърди, обикновено е причинен от Стрептококова бактерия, и може да е по-труден за лечение.

Запушените канали се получават най-често при жени с обилно мляко, и се случват по-често през първите седмици на кърменето, и по-често през зимните месеци. Всичко, което допринася за неадекватно отичане на млечните канали, може да увеличи разпространението на запушените канали. Факторите, които допринасят за това включват: хранения, които са пропуснати, съкратени или под час (това е една причина кърмещите майки да са по-склонни да получават запушени канали през ваканциите или други периоди на стрес – тогава сте по-заети, и графикът ви е по-трескав), неправилно поставяне на гърдата и неправилна поза за кърмене, и всичко, което увеличава постоянният натиск върху каналите (включително сутиени не по мярка, ремъкът на бебешката чанта, препасан през целия ден, или спането по корем). Понякога бебето променя графика си за хранене, може би  защото спи през нощта, болно е и не се храни толкова често, растат му зъбки или започва да се отбива. С времето тялото ви ще се приспособи към тези промени, но рязка промяна може да причини запушване на каналите, от което може да се развие инфекция, ако не се третира.

Повечето запушени канали се махат за няколко дена без да се развие мастит, ако се забележат навреме и се третират агресивно. Ако млякото тече свободно през канаите, бактерията се измива с течащото мляко и няма възможност да се размножи. Но мляко, което застоява в каналите, позволява на бактерията да расте. Ето защо първата стъпка е третирането на запушен канал е гърдата да се празни често и изцяло.

Други предложения, които помагат:
* Прилагайте мокра топлина преди кърмене (компреси, топъл душ или вана, или навеждане над мивка, пълна с топла вода). Това помага да се увеличи циркулацията в областта и да се отпуши бучката.
* Дръжте електрическа възглавничка на ниска степен между храненията, особено през нощта. Това също може да помогне да се разсее ‘тапата’.
* Окуражавайте бебето да суче често (поне на всеки два часа) и сменяйте позициите за кърмене така, че натискът да бъде върху различни канали. Една много странна, но ефективна поза е “на ръце и колене”. Сложете бебето на леглото или на одеало на пода и се наведете над него на ръце и колене. Нека гърдата ви да виси право надолу, свободно от гръдния кош. Опитайте се никой да не ви вижда, докато правите това, защото вероятно ще умре от смях.
* Спете по гръб или на една страна, без да притискате болната гърда.
* Носете сутиен, който добре поддържа гърдите, но се уверете, че не е много стегнат. Опитайте се да избягвате сутиени с банели.
* Предложете първо възпалената гърда, но преди да го направите, опитайте да изцедите малко за да омекне ареолата и млякото да потече, преди бебето да засуче. Нежен масаж на засегната област с кръгообразни движения, започвайки зад бучката и по посока на зърното, може да разхлаби ‘тапата’. Понякога, когато затвореното мляко се освободи, може да видите нещо странно да изтича от зърното. Може да изглежда като спагет или като струйка пясък. Не се изненадвайте – това са просто секретите на млякото, които си пробиват път навън. Ако бебето суче, когато това стане, вие дори няма да знаете, и няма да му навреди, ако ги глътне. Ако се случи докато се цедите, обаче, може да е малко плашещо да видите това странно нещо да излиза, ако не знаете какво е.
* Почивайте си, почивайте си и пак си почивайте. Ако е възможно, намерете някой да ви помогне с къщната работа и другите деца за ден или два, и вземете бебето с вас в леглото. Ако е възможно, поне се опитайте да не правите допълнителни неща и намерете време да починете няколко часа допълнително, докато кърмите.
* Обикновено, ако следвате тези напътствия след като откриете запушен канал, ще се почувствате по-добре и областта с бучки ще се разнесе в рамките на 24 часа. Дори ако имате треска с ниска температура (по-малко от 38 С), може да опитате тези мерки, преди да се обадите на доктора.
* Ако запушената, възпалена област е прогресирала в напълно развит мастит, важно е да се свържете с доктора си веднага, за да започнете терапия с антибиотици. Около една трета от кърмачките развиват мастит по някое време. Най-често това се случва в първите седмици след раждането (1/3 от случаите се случват след като бебето е навършило 6 месеца, и ¼ след като бебето е станало на 12 месеца), при майки на възраст 30-34, и при жени, които работят извън дома. Често майките казват, че са имали необичайни периоди на стрес, извънредно голяма умора или разранено зърно (всяко разраняване на тъканта позволява на бактерията да навлезе) преди да развият мастит. Типът мастит, който следва от разраняване на зърното обикновено се развива през първите седмици на кърменето.

Незабавно се свържете с доктора си, ако:

* И двете гърди са засегнати
* Зърното изглежда инфектирано, и в млякото се появят гной или кръв
* Температурата ви се покачи над 38 С, особено ако симптомите се проявят внезапно
* Има ярко червени резки близо до възпалената област
* Опитали сте горните предложения за третиране на запушени канали за 24 часа, и симптомите са се влошили, вместо да се подобрят
Ако определи, че имате бактериална инфекция на гръдата, докторът вероятно ще ви предпише антибиотик и вероятно обезболяващо. Антибиотикът ще е с широк спектър антибиотици (те са ефективни срещу Стрептококови и Стафилококови бактерии), като пеницилин, цефалоспорин или еритромицин. Тези лекарства, както повечето антибиотици, са съвместими с кърменето. Помнете, че на бебетата се дават антибиотици, когато са болни, и бебето ви ще получи много по-малко от лекарството с млякото ви, отколкото ако го взимаше директно.

Трябва да взимате лекарството 7-10 дена. Изпълнете предписаното ви лечение. Макар че би трябвало да се чувствате много по-добре в рамките на 24-48 часа след като сте започнали да го приемате, важно е да вземете всичкия антибиотик. В противен случай може да убиете по-слабите бактерии, но някои ще останат и могат да накарат инфекцията да се повтори по-късно. Най-често когато инфекция на гърдата се повтори в рамките на няколко седмици означава, че първоначалната инфекция не е била напълно излекувана. Ако имате хроничен мастит, и сте изключили проблеми като неправилно поставяне на гърдата, натиск на гърдата, хранене под час и т.н. може да стане нужда да взимате малка дневна доза антибиотик за по-дълги периоди от време. Обсъдете го с вашия доктор. Някои изследвания са открили, че смяна на диетата чрез намаляне на наситените мазнини и добавяне на супена лъжица лецитин всеки ден може да помогне да се избегнат хронично запушените канали.

В много редки случаи инфекция на гърдата може да се развие в абцес на гърдата. Това е инфекция, която назрява и събира гной като цирей. Може да се отвори сама и да изтече, или може да се наложи да се среже от доктор и да се сложи дренаж. Нека подчертая колко невероятно е да се случи това – за двадесет години практика съм се сблъсквала само с четири или пет случая. Тези случаи бяха или на жени с много лоши стрептококови инфекции, придобити в болницата, или жени, които са игнорирали симптомите и не са търсили лечение, докато инфекцията не е прогресирала твърде много. Поколението на нашите майки е страдало много от абцеси, не защото анатомията им е различна, а защото майките по онова време са били окуражавани да хранят бебетата по строго разписание (водещо до запушени канали), и им е било казвано да НЕ кърмят бебетата си, защото млякото е инфектирано и ще ги разболее. Днес всеки доктор знае, че млякото от инфектираната гърда няма да навреди на бебето по никакъв начин, защото антителата в кърмата го предпазват от инфекция.

Ако абцесът на гърдата се развие и  има нужда от хирургически дренаж, обикновено няма причина кърменето да се спре. Ако разрезът не е на зърното, и устата на бебето не е в контакт с него, може да продължи да суче от гърдата. Ако разрезът е близо до зърното, може да кърмите от другата страна и да изцеждате млякото от засегнатата гърда, докато абцесът се дренира. Обикновено за няколко дни щом дренажът и шевовете се махнат, можете отново да започнете да кърмите от засегнатата гърда.

След пристъп на мастит може да се случат няколко неща. Нивата на натрия и хлорида може да се покачат, от което млякото временно има солен вкус. Различният вкус може, а може и да не притесни бебето. Засегнатата гърда може временно да произвежда по-малко мляко, докато преминава през фаза на почивка. Отново това може, а може и да не е проблем, но някои бебета се нервират, когато са на засегнатата гърда заради различния вкус и количество мляко. Тези проблеми са само временни. Винаги, когато взимате антибиотик, сте подложени на риск от гъбична инфекция – не само вагинална инфекция, но и на гърдите, по устата или дупето на бебето. Добра идея е да започнете да вземате Ацидофилус веднага, щом започнете да вземате антибиотика, както и да се запознаете с развитието на гъбичките при вас и при бебето, така че ако се появят симптоми, да ги третирате навреме.
Запушените канали са сравнително често срещани по време на лактацията. Щом веднъж ви се появи един, ще знаете, че трябва да наблюдавате тази ‘тревожна точка’, защото това вероятно означава, че имате канал, който не се оттича ефективно, и ако проблемът се повтори, вероятно ще е на същото място. Това ви позволява да започнете лечение навреме и да предодвратите инфекция на гърдата. Помнете, че вероятността от получаване на запушени канали или мастит намалява, колкото по-дълго кърмите, и ако все пак се развият, най-доброто, което можете да направите за вас и вашето бебе, е да продължите да кърмите.
Преведе boo от www.breastfeedingbasics.com

# 1
Искам да споделя с вас една стара и изпитана рецепта  за разранени  зърна и болки в гърдите при кърмене.Докато бях в родилното , другата жена в мойта стая  имаше вече трето дете  и добре че  беше тя - даде ми да си мажа зърната с някакво кремче , което сама си беше направила, зърната ми бяха супер разранени, до кръв.Ако щете вярвайте, болката минава мигновено,и гърдите се възстановяват много бързо
рецептата - слагате на котлона малко зехтин/може и олио/ да заври.дръпвате го от огъня .пускате парче пчелен клей /продава се на пазара/ вътре , да се разтопи , бъркате.Пропорциите не са  многоважни, гледайте все пак , да има гъстотата на крем.Това нещо лекувало даже и мастит.

# 2
 • Мнения: 3 369
Цитат на: соня ангелова
Искам да споделя с вас една стара и изпитана рецепта  за разранени  зърна и болки в гърдите при кърмене.Докато бях в родилното , другата жена в мойта стая  имаше вече трето дете  и добре че  беше тя - даде ми да си мажа зърната с някакво кремче , което сама си беше направила, зърната ми бяха супер разранени, до кръв.Ако щете вярвайте, болката минава мигновено,и гърдите се възстановяват много бързо
рецептата - слагате на котлона малко зехтин/може и олио/ да заври.дръпвате го от огъня .пускате парче пчелен клей /продава се на пазара/ вътре , да се разтопи , бъркате.Пропорциите не са  многоважни, гледайте все пак , да има гъстотата на крем.Това нещо лекувало даже и мастит.


Мисля обаче, че трябва да се добави задължително да се отмива преди кърмене тази смес, заради наличието в нея на мед.

Доколкото знам, единственото мазило, което не се отмива преди кърмене, е Лансинох - чист линолин беше май. Аз се мажа с него - от дъжд на вятър, но е удобно да знаеш, че не трябва да отмиваш нещо от гърдите си постоянно.

# 3
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 136
Именно Лансинох се препоръчва най-често, макар че има и други, като Гармастан, които обаче трябва да се отмиват, а Лансинох - не.
Пчелният восък има много добри лечебни свойства за какво ли не, но действително и аз мисля, че ще трябва да се измива преди кърмене.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 187
Не мисля, че трябва да се отмива кремчето. Обикновено, за да се пречисти или отдели восъка от примесите се слага да се вари във вода. Той остава от горе и образува нещо като питка. Използва се често при възпаления на устната кухина, като се дъвче или смуче. Не мисля, че остава в него мед.

Но това са само мои предположения.

# 5
 • Мнения: 25
на мен одавна не ми тече курма но осешам нещо като парене нямам подуто място нито зачервяване вчера си мерих температурата и беше 35гр учудих се дали термометърът нее верен  Thinking нз какво да правя посъветваите ме нешо дали да посетя генеколога исещам дисконфорт само в дясната гърда

# 6
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 136
на мен одавна не ми тече курма но осешам нещо като парене нямам подуто място нито зачервяване вчера си мерих температурата и беше 35гр учудих се дали термометърът нее верен  Thinking нз какво да правя посъветваите ме нешо дали да посетя генеколога исещам дисконфорт само в дясната гърда
Надето, след спиране на кърмата е нормално при стискане да излизат капки кърма до година и дори две по-късно. Около цикъл и овулация, когато тялото търпи хормонални промени, също може да се усеща известно напрежение в гърдите.
Ако обаче има спонтанно изтичане на белезникава течност, ако има зачервяване, подуване или дискомрофт, който не отминава, най-добре е да се посети гинеколога за преглед.
Също е добре след края на кърменето, няколко месеца по-късно да се иде на профилактичен преглед на гърдите, който да се прави веднъж годишно до 35-годишна възраст и два пъти годишно след това.

# 7
 • Мнения: 25
Благодаря.отначало преди да спре окончателно течеше бяло на цвят и лепкаво зурната ми изсъхнаха а паренето нее на цялата гърда а над нея.високо горе близо до мишницата дали не може да е от сутиена казаха ми чев да се престегнат е добре и си купих нов сотуен които да ги престегне добре мн ме заболя и го махнах и сега два дена си почиват не съм го слагала.Може ли да се получи мастит  като се е спряла кърмата но без да съм се изцеждала това ме пристенява мнго

# 8
 • Мнения: 1 175
nadeto281 отговорих ти и в твоята тема, може да се получи усложнение когато така рязко се спира кърмата с медикаменти, а и стегнатия сутиен е бил грешка. Най - добре върви на лекар, не отлагай  Peace

# 9
 • Мнения: 3
Здравейте аз съм на 13.
Няма как да отидя на мамолог затова реших да потърся помощ тук.
МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ!
ареолата на гърдата ми незнам защо но се е подула  Sad
търсих в интернет но ми излизат само неща за кърмачки!
защо ? може ли да е някаква инфекция нещо !!
помощ все си мисля че е рак но нямам симптомите на рака
 Cry Cry Cry

Общи условия

Активация на акаунт