АНДАЛУСИЯ

• 42 095
  • 751
  •   1
Отговори
# 690
Ребъл, много ти благодаря, ще взема предния ден значи. Имам един малък ръчен куфар - идея къде мога да го оставя - на гарата дали има за съхранение на багаж? Ще ходим до Мескитата и после ще пообиколим, ще хапнем и не ми се обикаля с багаж. А и не съм сигурна, че с такъв можеше да се влезе в джамията.
Ако на гарата няма гардероб за багаж, със сигурност има други клетки наоколо. Провери с "consignas" и съответния град. Или с "left luggage" и пак града.

# 691
Ребъл, много ти благодаря, ще взема предния ден значи. Имам един малък ръчен куфар - идея къде мога да го оставя - на гарата дали има за съхранение на багаж? Ще ходим до Мескитата и после ще пообиколим, ще хапнем и не ми се обикаля с багаж. А и не съм сигурна, че с такъв можеше да се влезе в джамията.
Ако на гарата няма гардероб за багаж, със сигурност има други клетки наоколо. Провери с "consignas" и съответния град. Или с "left luggage" и пак града.
Така направих, открих варианти, така че се надявам всичко да е окей.

# 692
Like_Smoke, ако можеш, направо си резервирай клетка отрано, за да си сигурна, че няма да обикаляш с багажа.

# 693
Like_Smoke, ако можеш, направо си резервирай клетка отрано, за да си сигурна, че няма да обикаляш с багажа.
Така ще направя. Имаме 3 нощувки в Севия и преди да се преместим в Малага, ще прекараме деня в Кордоба. Та щом се настаним в Севия, ще букна и влак, и сторидж за багажа, за да не го мисля.
Дано само да е хубаво времето, че някакъв дъжд ми се мярка по прогнозите Grinning Не че е голяма драма, ще го пиша в плюс към преживяването, но ми се иска топло време и слънчице.

Приемам всякакви предложения за Кордоба - освен Мескитата, нямаме друга ясна цел освен да хапнем и да се помотаем. Да ходим ли в двореца?
Признавам си, че в един момент църкви/катедрали и замъци/крепости ми идват малко в повече - доста често съм в Италия и на моменти отказвам такива места направо Grinning Сега ще ходя в неаполската тема да питам за Казерта точно.

# 694
Щях да ви предложа да отидете от Кордоба до Медина Азахара , много интересен комплекс, има добре организиран тур с автобус, преди да се разгледа има компактен музей с много информация. Но щом са ви писнали руини...

# 695
Щях да ви предложа да отидете от Кордоба до Медина Азахара , много интересен комплекс, има добре организиран тур с автобус, преди да се разгледа има компактен музей с много информация. Но щом са ви писнали руини...
Хайде, хайде, да не става развален телефон Grinning
Бих отишла до Медина Азахара, но съм само за ден в Кордоба - сутринта пристигам и вечерта отпътувам. Била съм в града, не е тотално нов за мен, но пък и не съм му отделя толкова време колкото на други в тази част на страна.

# 696
Grinning аз доколкото си спомням за самия град ползвах маршрут от гайда Lonely Planet. Не беше зле.

# 697
  • София
В Кордоба ходихме на конно шоу в кралските конюшни - https://cordobaecuestre.com/
Не всеки ден се провежда, има представления в 17ч. и в 19ч. Ние бяхме от 19ч., продължава около час и 5-10 минути. Не знам дали ще ви е възможно да вместите шоуто от 17ч. в програмата си. Давам го като идея.

Много си бях навила на пръста, че искам да разгледам прочутите им дворчета с цветя. На място - https://maps.app.goo.gl/sKr3e2YZuhjG8upk7 - купихме билети, които дават достъп до 5 дворчета и платихме по 15 евро на човек. Дават карта, на която са обозначени локациите на петте - https://www.awaywithkatie.com/wp-content/uploads/2021/10/Patios- … cket-1440x977.jpg
В сайта - https://cordobatickets.com/eventos/entradas-patios-de-cordoba/ - цената е много по-ниска.  Едното от дворчетата, които са включени в маршрута, е точно до офиса, в който се продават билетите.
Дворчетата не са отворени целодневно, а само в определени часове. Този месец и следващия са отворени от 10:00 – 14:00ч. и от 17.00 – 20.00ч.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 15:05 от Vivi

# 698
Не разбрах за къде търсите клетка за багаж, но ние сме оставяли до Мария Замбрано в Малага.
Плащаш на място, а не онлайн с допълнителни такси и глупости.

# 699
  • София
Абонирана съм за известия от МВнР относно пътувания в Испания и току-що получих този имейл:

Държавната метеорологична агенция на Кралство Испания (AEMET) издаде оранжево предупреждение за интензивни дъждове, които се очаква да продължат най-малко до 20.03.2025 г. Бурята „Лорънс“ вече е обхванала голяма част от страната, като най-силно е засегнат районът на автономна област Андалусия, провинциите Малага и Коста дел Сол. AEMET е издала предупреждения и за възможни бури и силни морски вълнения по андалусийското крайбрежие.

Местните власти (Junta de Andalucía) са извършили евакуация на граждани от крайбрежните райони на р. Кампаниляс, както и квартал „Кампаниляс“ в гр. Малага, заради риска от наводнения вследствие на силните дъждове и увеличеното ниво на водата в язовира „Касасола“.

Затворени са пътища и се извършват превантивни евакуации във фермерски стопанства и земеделски райони от областта. Железопътният транспорт по линията Севиля–Малага също е временно преустановен, заради наводненията в участъка между селищата Ел Сорбито и Арахал. В провинциите Кадис и Уелва също е обявен оранжев код, затворени са пътни артерии, влаковете по маршрута Уелва–Севиля са спрени. По крайбрежието се очакват вълни до 7 метра и вятър до 74 км/ч.

МВнР препоръчва на българските граждани, намиращи в района на Малага, Севиля, Кадис, Гранада и Уелва, да се информират от официални източници, като например официалния уеб сайт на AEMET https://www.aemet.es/es/portada  и да спазват указанията на местните власти, да спазват указанията на местните власти, да бъдат внимателни при движение по пътищата, особено в рискови райони, като предприемат пътувания само при крайна необходимост.

При необходимост от съдействие българските граждани в Кралство Испания могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в гр. Мадрид на следните номера: тел.: +34 91 345 5761; +34 91 345 6651, както и на телефонен номер за неотложни случаи в извънработно време: +34 678 013 846. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на Консулската служба към Посолството: Embassy.Madrid@mfa.bg .

Консулско съдействие може да бъде получено и от Генералното консулство на Република България във Валенсия, на следните телефонни номера: +34 963 690 921; +34 963 691 788, както и на имейл адрес: consulvlc@mfa.bg .

Консулско съдействие може да бъде получено и от Генералното консулство на Република България в Барселона, на следния телефонен номер: +34 937 969 950, както и на имейл адрес: Consulate.Barcelona@mfa.bg .

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg .

# 700
Брадли Купър, благодаря за идеята, ще погледна сайта.
Виви, конното шоу е готина идея, ще видя дали ще успеем. Дворчетата са приказни, да. През май имат фестивал и конкурс за най-красиво патио - не съм го улучвала, но и през останалото време са впечатляващи.
Версаче, място за багаж ми трябва само за Кордоба, защото нямаме отсядане. Намерих опции.

Не съм за първи път в Андалусия, но е невъзможно човек да отдели време за всичко, което иска да види. Този път ще трябва да повторя някои маршрути, защото аз съм ходила, но мъжът ми не е, така че ще минем класическите забележителности, а на следващото ходене ще имаме време за други места и по друг начин ще разпределим нощувките.

Благодаря на всички за идеите и насоките - винааги са много полезни и приятелски тези теми Simple Smile

# 701
  • София
Има на гарата в Кордоба клетки за багаж, но не са много, има вероятност да са пълни. Взима се жетон от една машинка съвсем близо до помещението.

На други места, разлчини от гари, когато съм оставяла багаж, са обикновено разни магазинчета наоколо и правя резервация, докато вървя към тях. В случай че на гарата няма места, е вариант.

# 702
  • Балчик
Здравейте. Да се похваля малко. Вчера пристигнахме в Севиля с директен полет от Букурещ. Куриоза беше че кацнахме 50 минути по рано. Пилота явно беше тренирал за формула 1 Simple Smile.  Всички бяха много изненадани. Имахме поръчано такси през Букинг и добре че човека следи полета, че щяхме да си отвисим иначе на летището. Времето е супер и почваме да събираме впечатления.

# 703
Искам да благодаря на всички за помощта - беше ми много полезна. Уви, пътуването приключи и отново сме в Бг - с ръка на сърцето си признавам, че ми се ревеше като кацахме в София. Вече сме планирали и букнали следващото пътуване след два месеца, но така и не мога да разбера защо столицата ни е толкова разбита и опърпана... всъщност разбирам, но пак не ме кара да се чувсвам добре.

Пожелавам прекрасно изкарване в Андалусия на всички, които им предстои. При нас първия ден валеше, след това времето беше топ. Навъртяхме страшно много километри, но сме адски доволни. Възможно е есента да отскочим отново за малка морска почивка - ако някои има препоръки за места между Малага и Марбея, ще се раадвам да сподели.

# 704
Не е само столицата опърпана, цялата страна в така и така ще си бъде винаги.

За плажната почивка, с кола ли ще сте?
Между Малага и Марбея е пълно с  народ, не знам това ли търсите.

Общи условия

Активация на акаунт