АНДАЛУСИЯ

• 42 072
  • 751
  •   1
Отговори
# 630
  • Mediterraneo
Ще споделя нашето преживяване в Андалусия, първото за момента, но няма да остане последно, ММ мечтае за Малага и Гранада.

600 км път сутринта с колата, абсолютно прекрасни магистрали, спокойни, ненатоварени, имаше км без да се разминем с кола. Пристигнахме в Севия( извинявам се, че го пиша така, странно ми е и на мен, но съм свикнала така да го произнасям) към 14 ч. Спряхме някъде по улиците, където видяхме паркинг, за да обядваме. После поехме към летището, щъдето посрещнахме голямата ми дъщеря от Овиедо.
Улиците в С. са отврат, вероятно се доближават до улиците в родния ми град в Бг, отдавна отвикнах на такова състояние на пътната настилка. Кара се нормално иначе, испанците не са съвсем дисциплинирани шофьори, не познават мигачите, но аз шофирам 10 години в Испания и това не ме притеснява.
Настанихме се в апартамента, който бях наела( не го препоръчвам, няма да го споменавам) и излязохме из града. Заведенията се пръскат по шевовете по всяко време на деня! Тапас, тапас, тапас. Центърът е шумен, жив и пулсиращ. Минахме през Гъбите, нищо особено, пък да плащам да се качвам там, съвсем, мисля. Имахме резервация за суши ресторант, препоръчвам го с две ръце. После хванахме такси, 7 евро ни излезе, стори ми се супер евтино.
Сутринта- Катедралата! Абсолютно няма значение за какъв час ти е входът! Купчиш се на една опашка с всички и просто си показваш билета, ние бяхме за 11, влязохме 15 по- рано, но те и не отварят май преди 10.30. Мисълта ми е, да не се стресирате от бързане, няма смисъл.
Катедралата е разкошно място. Вървиш, гледаш и мълчиш. Някъде около час и нещо ни отне вътре.
Решихме да пием по нещо на площада пред Катедралата. Недейте! 16 евро за 2 малки бири и две безалкохолни Simple Smile
El Alcazar Real е приказно, приказно място. Можеш да си откараш часове вътре, градините са уникални, има кафетерия, пейки, слънце, сянка, можеш да си стоиш цял ден. Тук опашките се движеха малко или много по някакъв ред според часа на билета.
От Алкасар до Plaza España са около 15 минути пеш. Много е красив площадът, много! Моите хора вече се бяха размрънкали, че са гладни, но веднага обърнаха плочата, когато стигнхме. Има воден канал, можеш да се возиш на лодка, обикаля площада.
Обядвахме на центъра на Триана( от Площада кварталът е на 15 минути пеш, минава се по красиви мостове над реката), върнахме детето на летището, вечеряхме в друг местен бар( препоръка давам веднага, храна, обстановка, обслужване, топ, а е най- обикновен квартален бар, да се смесиш с местните). На сутринта поехме към Кордоба. Не знам какво друго бих гледала в С. Втория ден минахме 22 км пеш в обикаляне на забележителности, ако трябваше и друго да включвам в програмата, щеше да е прекалено.
Съветът ми е да не се претоварвате откъм обикаляне. Поне ние не сме такъв тип туристи и това ни дойде малко в повече. Ако в тези 4 дни бяхме включили и друг град, всичко щеше да се развали.
Ще продължа с Кордоба в друг пост по- късно.
Снимки
Скрит текст:

# 631
Тарталета, много ти благодаря!

# 632
  • Glasgow
Тарталета, два дни рефрешвам да видя дали си писала 🫣 Благодаря за описанието. Летището не е далеч от града, нали?

# 633
  • Mediterraneo
Никак, 15 минути с колата от центъра е, зависи от трафика и откъде ще те прекара навигацията. Единият път ни прекара по някакъв стар път, дупка до дупка, много лоша маркировка, че и трафик( излизахме от квартала и наистина беше по- близо по него). Но иначе е по магистралата, наблизо е.

# 634
Тарталета, благодаря за споделеното за Севиля. Очаквам и впечатленията от Кордоба.
Дали в андалусийските градове има зони подобни на ZTL, каквито има в Италия?

# 635
  • Mediterraneo
Мисля, че има такава зона в центъра, но не съм се заглеждала да търся табели и да чета информация, защото моят дизел е нов, на 5 години е, и има подходящ етикет.

# 636
  • София
Имахме резервация за суши ресторант, препоръчвам го с две ръце. После хванахме такси, 7 евро ни излезе, стори ми се супер евтино.
Това ме интересува, ще го потърся във fork
А това още повече. Моля, моляяяя! Simple Smile
Цитат
вечеряхме в друг местен бар( препоръка давам веднага, храна, обстановка, обслужване, топ, а е най- обикновен квартален бар, да се смесиш с местните).

За Севия съм отделила два дена пълни, за Кордоба също, така че инфото ти е много полезно. Чудно време сте хванали!

# 637
  • Mediterraneo
Времето беше прекрасно, наистина. Оставихме студ и дъжд, в Андалусия ни посрещна слънце, по обяд стигаше 18 градуса, ММ се пусна и по тениска.
Суши ресторантът е https://misssushi.es/restaurantes/sevilla-miss-sushi-san-bernardo/, бях резервирала с 30% отстъпка през Форк.
Местният бар е в квартал Триана, който също заслужава една разходка, ние бяхме отседнали там. На главна улица е, ето този https://www.tripadvisor.es/Restaurant_Review-g187443-d5771340-Re … le_Andalucia.html. В 21 ч вече се беше струпала опашка да чакат за маса, нямаше свободни нито вътре, нито отвън. Ядохме сепия, два вида, майко мила! И Яйцата на фламенката Simple Smile Вечеря за трима, с вино, безалкохолни, хляб- 40 евро.

# 638
  • София
@ Тарталета, благодаря за инфото. Чакам да чета с нетърпение разказа ти за Кордоба. Ние имаме през април 12 дена в Андалусия, за момента съм букнала нощувките, горе долу начертах маршрута. Букнах и паркинги за колата (направих резервацията за malagacar също), като ползвах този сайт https://parkimeter.com/en , за да намеря паркинги, близки до местата, в които ще спим и да оставяме колата в различните градове, където е нужно да има паркинг. Отказах се да резервирам хотели с паркинг по ред причини. Първо голяма част от маркираните като имащи паркинг в букинг се оказаха, че нямат паркинг, а в описанието им само е посочено, че има паркинг в близост до тях, което не им върши особена работа като не мога да го резервирам предварително, а втората причина е, че цените на такива хотели с паркинг си беше бая нагоре. Още повече, че ще пътуваме точно преди santa semana и част от нея. Та така. Simple Smile
п.п. по-късно ще напиша и нашата примерна програма. Самолетните билети са ни София - Малага, от там обикаляме 12 дена, после в Малага връщаме колата и от там летим за Валенсия, където ще сме за самия Великден (тоест част от santa semana-та и петъчните процесии) и после обратно летим до София. Малко ме е яд, че няма да гледаме процесиите в Андалусия, но нямаше как да натъкмя всичко. Та ще ги гледаме във Валенсиана отново. За момента поне се вписвам в бюджета, но самолетните билети купих още миналата есен (за ужас на всички пътуваме само с ръчен малък багаж Simple Smile ).

# 639
  • Mediterraneo
Леле, 12 дни, ще се размажете! Ще имате време лежерно да обиколите толкова много места! Добре имаш бюджет, че по това време нещата се оскъпяват, мисля. И дааааа, процесиите в Андалусия са топът на топа.
За Кордоба ще се опитам още днес да нахвърлям нещата.

Никой не е писал след мен, редактирам.

След Севия потеглихме за Кордоба, пътят е чудесен, лек и стигнахме бързо, около 140 км са. Беше доста преди 14 ч, но можехме да влезем в наетия апартамент да си оставим нещата. Тръгнахме към историческия център, пътьом спряхме уж да пием по бира, но направо се наобядвахме. ATIPIKO се казва заведението, препоръчвам горещо, адресът е : Av. del Aeropuerto, 6A, Poniente Sur, 14004 Córdoba. Много вкусно всичко, което поръчахме, цените са препоръчителни също Simple Smile
Mezquita-Catedral de Córdoba- влязохме също без значение за часа на билета. Имахме час за 15, а бяхме там в 13.30, никой не се заинтересува от факта. Мескитата е интересна, величествена, но без онази грандиозност, която излъчва Катедралата в Севия. Около час ни отне.
После още поне час обикаляхме Barrio de la juderia- много живописно място, около мескитата! Тесни павирани улички, цветните кайехони, много интересни заведения, ужасно много туристи. Оттам стигнахме до  Puente Romano de Córdoba, малко снимки, нищо особено не е, мост като мост, реката отдолу мътна, дерето непочистено. Ама туристическа пътека, кво да правим, там се озовахме.
Следва Alcazar real Cordoba. Много ни хареса, изключително място. Доста по- компактно от другия алкасар в Севия, обиколихме всяко ъгълче. Съжалявам, че не бяха нацъфтели цветятата около водните каскади и канали, сигурно ще е приказно красиво с тях. После висяхме на една опашка сигурно половин час, за да се качим на кулата. Не си заслужава! Качват едновременно сигурно 50 човека, горе настава една гъчканица, едва се разминаваш, едва се промъкваш да направиш някоя снимка на пейзажа, абсурд на себе си и пейзажа. Откровено бих си спестила чакането, ако знаех.
По различен път се прибрахме в апартамента да си починем малко. Беше събота надвечер, голяма тишина и спокойствие, направо мъртвило ми се стори. Вечерта тръгнахме без посока някъде да вечеряме( имах резервация през Форк, ама я отмених, че ни се стори много път пеша и бяхме достатъчно изморени). Седнахме буквално в съседното на споменатото горе заведение. Супер обслужване, искахме едното плато да е с бекон, вместо хамон, никакъв проблем, останахме доволни и от сметката( пак в интервала на 30-40 евро)- https://www.tripadvisor.co/ShowUserReviews-g187430-d9826531-r780 … ba_Andalucia.html
На сутринта закусвахме в Атипико, просто ми падна шапката от цената, която платих, затова ще спомена и това. 4 кафета с мляко, тостада с домат и хамон серано и тостада с филаделфия и пушена сьомга- 7.70! За такава поръчка при нас бих платила поне 15 евро.
Ами това е. Ако някой има въпроси, насреща съм. Андалусия е нашето място, определено ще се върнем.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 22:04 от Тарталета

# 640
Букнах и аз кола под наем от malagacar.com
Да попитам - на място ли се плаща? Не съм предоставяла картови данни...

# 641
  • София
Да, изчетете им сайта, има достатъчно инфо подробно и полезно, за пътуването из Андалусия като цяло. На мен ми беше доста полезно.

# 642
Благодаря! Резервирах от телефона и не е много удобно за четене. Като седна на компютъра, ще погледна по-обстойно.

# 643
  • На морето!
На място се плаща, става изключително бързо. Плащате колкото пише в резервацията, взимате колата и тръгвате. На връщане я оставяте, гледат само да не е мръсна и резервоарът да е пълен.

# 644
Много благодаря! Дано всичко мине безаварийно, че си ме е страх с чужда кола...

Общи условия

Активация на акаунт